Ahoj maminky, neviete poradit ci sa mozu malym detom do jedneho roka priamo podavat celozrnne obilniny ako napr. ovos, jacmen, jahly, polenta atd. Je mozne ich len uvarit vo vode a rozmixovat s ovocim na kasu? Mam obavy ci nie su celozrnne vyrobky tazko stravitelne a nemalo by sa s nimi pockat aspon do jedneho roka. A este ak viete ako sa spravne pripravuju napr. kolko varit a na ako dlho pred varenim namocit. Dakujem 🙂
boden: já dcerce normálně vařím jáhly a pohanku jako přílohu /jako třeba rýži/. Jsou to bezlepkové obilniny a mohou je baštit i malé miminka. Navíc jsou velice výživné-jak energeticky tak složením minerálů a vitamínů...A naší malé moc chutnají.
.....Klasický oves, ječmen- celá zrna bych nedávala...Děti prý celozrné obiloviny těžko tráví /a to i chleba, ve kterém jsou celá zrníčka/...ten prý až po 2 roce...
Ale pohanku a jáhly zkus. Je to dobrá změna. Vařím to malé se zeleninou, maso-zeleninou. Návod na vaření je vždy na sáčku. Pohanku kupuji jako KROUPY, rychleji se vaří..jen 3 minuty. Vyzkoušej!!! Za to nic nedáš. Tyto obilniny jsou skvělé i jako zavářka do polévky /místo nudlí, rýže.../ I mému masožravému manželovi tohle chutná 🙂
ovsená a pohánková kaša môže určite od 8. mesiaca, ostatné neviem 😉
Ahoj Kalo, dakujem za odpoved, dnes sme boli v biopotravinach tak mam aj pohanku aj jahly a dostala som aj psenicne a spaldove vlocky... Tak sa tesim 😉
Pšeno a pohánka sa pred varením najskôr na site opláchnu studenou vodou, potom sa prelejú vriacou vodou. Odstráni sa tým nahorklá chuť pšena a trošku netypická chuť pohánky. Potom sa varia v dvojnásobku vody asi 20 minút a pod pokrievkou a v zabalené v utierke sa nechajú dôjsť. Vynikajúci je pšenovojablkový puding. Večer Ti pošlem do IP viac. Odporúčam knihu od MUDr. Hofhanzlovej Polévky a kašičky pro nejmenší. Dostať ju aj na martinus.sk. Tam je veľa skvelých receptov na obilné kaše aj s odporúčaniami. Pšeničné špaldové vločky sú vynikajúce varené s hrozienkami. Mňam. Pred varením ich vždy namočím a potom sa rýchlo uvaria. Skús aj amarantové perličky do výživy.
Diky Mimakro, si zlata. Pod psenom myslis psenicu alebo je to nieco ine? Po tej knizke sa urcite pozriem, mozno ju najdem aj v knihkupectve tu v Cechach. A este mi prosim ta vysvetli to zabalenie pohanky do utierky. Nejako si to neviem predstavit...
Pšeno je lúpané proso, teda jáhly po česky. A tým zabalením do utierky myslím to, že hrniec po dvadsiatich minútach odstavíš z platne a zabalíš ho do hrubej utierky. Píšu tam že do perín. Ako keď kysne cesto. Inak s podávaním vlákniny treba byť minimálne do 2 rokov opatrný. Nemusí sa to striktne dodržiavať a treba do stravy zaradiť aj výrobky z bielej múky a ryže. Mám to odskúšané na Hanke. Keď častejšie jedáva ovsenú kašu, máva častejšiu stolicu. Ale určite obilniny ponúkať treba. Majú výraznejšiu chuť a je dobré, keď si deti na ňu zvyknú. Napíšem Ti recept na pšenový puding. Jablko aj so šupou (bez jadrovníka) pokrájaj na malé kocky. Zalej vodou a daj variť. Vody daj asi 1cm nad jablko. Keď bude mäkké, pridaj sparené pšeno v množstve, aby nad ním bola voda, poprípade vodu dolej. Povar ešte 20 minút. Potom odstav a rozmixuj ponorným mixérom. Nalej do pohárov, ono to stuhne. Ja som tam dala aj vanilkový cukor, trochu škorice a do pohára som dala aj piškóty (ale Hanka má už nad rok). Pre väčšie deti sa do pudingu môže vmiešať sladká smotana. Je to veľmi chutné. Veľmi dobré sú aj nadstavované zemiakové kaše, napríklad s krúpami, alebo ryžou.
dobra tema, ale veeelmi dobre som sa zasmiala na tom preklepe 😀
ahojte dievčatá, ma niekto dobré recepty na pšeno? Kúpila som to prvý krát v obchode a chcem to nejak chutne pripraviť. Ak niekto máte skúsenosti, prosím pridajte overené recepty. Ďakujem 🙂
pohankovú kašičku môžete v klude dávať deťom od 8. mesiaca http://akoapreco.com/pohanka-preco-ju-jest/
Joj preklep, OBILNINY nie oblininy 😀