Búchanie si hlavy o zem. Kedy a ako sa prejavilo u vás?

lucy_lu
2. júl 2012

Baby, potrebujem radu - malý má 16 mesiacov a v poslednej dobe začal byť strašne jedovatý zakaždým, keď mu niečo zakážeme alebo vezmeme. Začne sa hádzať o zem - to sme sa snažili si nevšímať a nechať ho nech sa ukludní. Teraz ale nastala druhá fáza - hodí sa o zem a začne si celou silou trieskať hlavu o podlahu. Som z toho nešťastná, bojím sa že si ublíži, no na druhej strane neviem ako tomu predísť, resp. ako reagovať. Napríklad dnes chcel vziať zo stola príborový nôž a keď manžel nôž zobral skôr a odsunul nabok, malý si kľakol a s jedom si treskol hlavu o dlažbu. :( Robili niečo podobné vaše deti? Ako ste to riešili? Koľko to trvalo a ako to prešlo? Budem vďačná za každý názor a radu.

angelblue
2. júl 2012

Ahoj..tak naša malá ma 21. mesiacov a tiež mi to robí....my to robíme tak,že stále jej niečím odpútame pozornosť..lebo krik ani nič podobné nezabralo...tak jej povieme,že zapneme rozprávku alebo ideme vonku....a stále zaberie...ale tiež dúfam,že to už prejde lebo nieje to nič príjemné... 😒

karamel
2. júl 2012

Jednoznacne neustupit 😉

katren
2. júl 2012

@lucy_lu aj my take mame, nastasite si netreiska hlavu o zem...ale akonahle sa jej povie nie, tak vreskot a jedy....vtedy ju posielam do spalne, nech sa ukludni a potom pride.....vyjeduje sa, otvori dvere a povie Hotovo....a je vsetko ok
a pozri rady aj tu 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/obdobie-vzdoru-u-dietata-ako-si-s-tym-poradit/

zuziq
2. júl 2012

nas toto iste robil, este nemal ani rok... najprv o postielku a zacalo to ked zistil, ze tatik okamzite pribehne, aby si nieco neurobil Ked uz vedel chodit, tak si buchal hlavu aj o zem. Pomaly to nejak preslo, ale sem tam to urobi este aj teraz, ked mu nie je po voli. Ale uz ozaj vynimocne. Ja som sa snazila si ho nevsimat, resp. mu odputat poroznost niecim inym. A ked prisiel za mnou s placom, tak som ho nelutovala ale vysvetlila som mu, ze si to sposobil sam a ze ked nieco chce, ma mi to povedat. Urcite nepomoze branit mu v tom, pripadne ho hned lutovat a pod. pretoze to zacne este viac zneuzivat

majka826
2. júl 2012

ahoj aj môj 15 mesačný smraďúch to robí , tresne sa o všetko čo je nablízku , zárubňa, linka, stena , zem...snažím sa to ignorovať ..jasné že dávam pozor ...popri tom sa ešte aj pozerá ako reagujem taký sú prefíkaný, malí žabiaci.... 😲

sante81
2. júl 2012

4 mes máme uspesne za sebou, potom bol mesiac klud a pred tyždnom som sa vrátila z pôrodnice a to čo robí teraz a ako ziarli sa ani opísat nedá.

kiwi82
2. júl 2012

naša bude mať 2 roky a tiež to robí, hodí sa o zem a bucha hlavou do podlahy ale je už aj trošku v tomto prefíkaná, lebo už sa zariadi podľa povrchu na aký sa hodila, teda či ide o dlažbu alebo koberec a tak zvolí intenzitu 😀 Ked to robí ju stále upozorňujem, že si takto ubližuje, môže sa stať, že si ublíži tak, že pojdeme na pohotovosť. To zväčša zaberie. Nechcem ju strašiť ale nejako sa jej rozumne ešte vysvetliť nedá. Tak veľa šťastia 😉

czechzuzanaba
2. júl 2012

Moja to taky delavala. Jedine co ucinkovalo - nevsimat si, vubec nereagovat. I kdyz jsem mela strach, ze se bouchla silneji, vzala jsem ju a odnesla do pokoje a nechala tam. Jak nemela divaky, bylo po cirkuse 🙂 Prejde to. Ony to ty deti zkousi, co budeme delat a kdyz zjisti, ze si bouchaji do hlavy zbytecne, tak to prestanou delat 🙂 Hlavne clovek nesmi projevit litost, nebo dokonce povolit a dat mu to co zrovna chce, jen aby se nebouchalo...

li_la
2. júl 2012

U nás presne to isté. 16-mesačný a syn a je strašne jedovatý... Doteraz bol veľmi kľudný, až príliš, ale stal sa z neho malý jedoš. Idú nám stoličky a aj ja som nervóznejšia kvôli škole, ale to je len taká malá bodka s aktuálnemu stavu. Búcha sa rúčkami, alebo hryzie seba alebo do vecí dookola, hádže hračky o zem a škrieka ako o dušu... Tiež mal obdobie, keď sa chcel hodiť o zem, vtedy som ho položila a odišla. On sa vyplakal a keď ho to prešlo, postavil sa a správal sa akoby sa nič nedialo. Spravili sme to asi 4x a odvtedy sa našťastie neopakuje. Keď si sa búcha alebo si hádže hračky, tak sa snažím to nevšímať, vždy ho to prejde, no tento stav neustupuje, tak ešte nie som si úplne istá, či je moje počínanie správne. Ale keď sa ho snažím odpútať, tak bude sa mi ujde nejakej hodenej kocky alebo podobne a jeho jed ešte viac graduje. A tak väčšinou od neho odídem a on sa potom ukludní. Pevne verím, že čoskoro pochopí, že jedom toho veľa nedosiahne.

sssimi
2. júl 2012

Aj moja to robila. Vôbec som na to nereagovala, ani som sa na ňu nedívala (tým to aj mňa menej bolelo 😀 ). A keď nepomáhalo, tak som dokonca odišla z miestnosti. Vydržalo jej to týždeň, potom to vzdala. O pol roka sa o to pokúsila znova. To už sa ani nehádala o zem, ale švihla si hlavu o zárubňu. Tak isto som si ju nevšímala. Aj keď prišla s plačom že ju to bolí, tak som jej povedala, že je to jej vec a nech s tým za mnou ani nechodí. Spravila to už len 2x a od vtedy máme už vyše roka pokoj.

andys11
2. júl 2012

tak toto je otazka, akoby som ju polozila ja 😀 😀 dcera 21mesacna je presne takato sikovna, ze ked sa jej nieco nepaci, zacne si trieskat hlavu o zem, o pult, o stenu... no co je najblizsie. ale tiez som si vsimla, ze v poslednej dobe intenzitu buchania prisposobuje povrchu 😲 😀 riesim to tak, ze si to proste nevsimam, ked ockom vidim, ze si fakt moze ublizit, tak ju okriknem, ona s tym hned prestane, potom uz len skrieka, ale to si uz nevsimam, odidem z miestnosti alebo si robim nieco ine, dokaze ju to velmi rychlo prejst. vcera si tiez zacala trieskat hlavu, ja som na nu zmurkla a ona sa v polke trieskania zacala smiat a valat sa po zemi, ze aka sranda. takze nejak vazne by som to nebrala, len vydrzat 😉

villa
2. júl 2012

..môj 16 meačný syn to tiež robieva už pár mesiacov :P vždy ked sa mu niečo zakážem alebo proste ked sa mu niečo znepáči tak sa začne jedovat a prejavuje sa to tým, že sa hodí na zem a búcha si hlavičku o podlahu. Už sa stalo, že si buchal hlavičku aj o zárubnu alebo stolík proste čo bolo najbližšie... Tiež som dostala takú radu od kamošiek, že si to netreba všímat akurát dávat pozor aby si neublížil. Niekedy sa mi zdá, že si ju búcha velmi silno ale nikdy si nič okrem krátkodobého sčervenania čela neurobil. Akurát to tak strašne vyzerá hlavne ked ide na chodbu a bucha si hlavičku o dlažbu :P Treba to asi len vydržat lebo hrešit ho nemá význam u nás to nezaberá...

janka9898
2. júl 2012

ajnas starsi to robil v takom veku a najskor sme mutozakazovali ale potom sme si toprestali vsimat a cca do dvoch troch tayzdnov to prestal sam od sebarobit
oni deticky nasebatak upozornuju 🙂

hajanka
2. júl 2012

no, ak ide o buchanie (nie len hadzanie sa o zem s placom) doslovne nevsimat si a nereagovat mi nepride ako najvhodnejsie riesenie,
urcite ju treba sledovat, vziat a odtiahnut na bezpecnejsie miesto (vyniest na postel napr.), alebo najlepsie drzat v naruci, pretoze mozno na vonok si neublizi, ale vnutri tie otrasy mozu zanechat nejake nasledky ktore mi nevidime a hlavne ak sa to opakuje.

Podobne ako baby shaken syndrom - syndrom traseneho dietata, ktory moze viest k napr. poskodeniu zraku, poruche reci, poskodeniu krcnej chrbtice, porucham ucenia a spravania, nedoslychavosti, porucham rastu az k tym zavaznejsim a tymi moze byt ochrnutie krvacanie do mozgu, strata vedomia, zastava srdca, takze radsej vsimat a konat, ale nijako specialne na to zase neupozornovat.

mandragora22
2. júl 2012

@lucy_lu ahoj, su to hrozne obdobia, u nas po prvykrat v 7. mesiaci !!!! zivota. neuveritelne, ale pravdive. vtedy som sa jej proste musela venovat, inak buchala gebulou o zem. neskor to nastalo v obdobi 12-18. mesiaca, pripisovala som to predovsetkym zubom, polroka jej liezli von naraz vsetky styri trojky, strasne zuby.... teraz je vzdor, toto mi robi od cca 26. mesiaca, dnes ma vyse 28 mesiacov. je to tazke. tiez si ju nevsimam, niekedy jej v tom branim, lebo by si ublizila, zalezi od situacie. ked si bucha o kachlicky, tak ju odtiahnem na koberec, alebo jej to proste nedovolim, drzim ju, kym neprestane, ale vacsinou neprestane, "akoze" sa ukludni a ked pustim, tak zacne revat znova a bucha si ju niekde inde, ale vacsinou uz na menej nebezpecnom mieste, tak potom to proste necham tak. musis to pretrpiet, vydrzat... pripadne zabranit, ak to robi na tvrdom povrchu. ja to poznam velmi dobre, s kratkymi prestavkami mi toto robi od 7. mesiaca, najprv ked som si ju nevsimala, lebo som chcela navarit, alebo pustit pracku alebo inu vtedy naozaj nevyhnutnu pracu, potom tie zuby, teraz toto... boli malokedy obdobia, ked bola kludna. ine ti neporadim, len vydrzat. neradim ti ani trpezlivost, lebo sama viem, ze pri takomto dietati je mnohokrat tazke byt trpezlivou 😉 😉 len vela sil!

iwusa14
24. júl 2012

Moj maly si uz takto tlcie hlavu o vsetko mozne(najcastejsie o podlahu) dake 2 mesiace. Strasne zuri a skrieka, robi to hlavne ked mu nieco zakazem alebo nie je po jeho. Je to hrozne!!! Cele celo ma samu modrinu a obcas aj hrcu, uz fakt neviem co snim robit. Najprv som myslela, ze to je zo zubov, islo mu naraz 5 ale uz ma 4 zubky predrate a robi to stale a aj teraz ked sem pisem, sedi vedla mna na gauci a tlcie hlavou o moju ruku a jeduje sa ☹. A celkovo je strasne podrazdeny a na vsetko sa jeduje. Myslite, ze to je len dake prechodne obdobie? Obcas mam pocit, ze skoncim v ustave ak neprestane ☹

lucia20
24. júl 2012

@lucy_lu ja mam tri deti a samozrejme toto alebo velmi podobnu formu skusali aplikovat na mna vsetky tri. a vies co mi pri kazdej zabralo? aj ked su kazda ina osobnost a kazda ina povaha. staci dietatko vziat na silu a dat na miesto, kde si neublizi a nevsimat si. ja som vzdy mala poruke ohradku, kde mali vankuse, takze si tam nijako nemohli ublizit, alebo som ich dala inde na miesto kde si nemohli ublizit, kludne som ich polozila a odisla. prve razy si este trieskali hlavu, kopali a jedovali sa, ale po case zistili, ze toto im vobec v nicom nepomoze a prestali same od seba. a uz sa to neopakovalo. aj ked boli este obcas snahy, ci pokusy, ci to nahodou nezaberie ale zase pochopili, ze tudy cesta nevede. a bolo po probleme. staci si zapamatat.... 1. zabezpecit ich (aby si nemohli ublizit) 2. klud anglicana 3. vzdy im dat moznost prist (nie kazde dieta po takomto vystupe vie prist za tebou a potom sa casto jeduju uz len preto, lebo nevedia ako prist)

monika15
24. júl 2012

baby ja mam taky isto problem :(( ale ako 2 rocnemu vysvetlit ze si ublizi ze k lekarovi pojdeme... :((((
vsak ja to hucim 24/7 ... dookoloa :((((((
nevsimam si to vobec..... :((((((((((((((
a v kuse bucha a bucha same bobule su na hlave :(((( po buchani :((((

jaannaa86
5. aug 2012

u nás je to to isté...snažím sa ju nevšímať, keď to spraví, ale u nás je to o to horšie,že keď sa hodí o zem,bude na zemi trieskať a ležať s plačom, kým pre ňu neprídem....keď ju zo zeme zoberiem,potuľká sa a prestane...ako ju to odnaučiť?

sendy182
5. aug 2012

ahoj je to detský vzdor.......veľa detičiek tým prejde - preto si uvedomil sám a seba svoju moc, je to veľmi dôležité prelomové obdobie dieťaťa.........ako postupovať? no každé dieťa je jedinečné a platí niečo iné......skús sa vyhýbať týmto spúšťačom emócii ešte pred výbuchom 😲 ........mne veľmi pomohlo - zmena izby, hudba , tv, knižka otočenie chrbtom a moje ticho.......vziať na ruky aby si nebúchlo hlavu a upokojiť ho.......určite je vysilený..................ja som nenecháva dlho plakať......vždy som vzala bez zbytočných rečí dieťa na ruky a uchlácholila otvorila okno, pozerali na vtáčiky.....atď, keď bol kľud snažila som sa mu vysvetliť čo a ako funguje........že nabudúce sa zachová ako múdry chlapček......no samozrejme deti su nevyspytateľné čo inokedy fungovalo....neskôr nie atď ........určite z toho vyrastie..........a poväčšinou si takto vedia povystrájať nerváčikovia čo chcú všetko hneď a zaraz................. 😀