Klárka (19m) sa od malička stretáva s kamarátkou (15m) ... keď sme doma tak sa na ňu pýta, teší sa, aj sa vystískajú keď sa stretnú, ale akonáhle má mladšia hračku alebo čokolvek, tak dcéra to chce automaticky hneď a už je boj o to, následne plač...nech sa snažím ako chcem, neviem to malej vysvetliť, že sa to nesmie....čo robiť?
moja ma 18m. a ma 16m. kamaratku robia uplne to iste...u malych deticiek to je normalne, su este hrozne egoisticke a vidia iba seba. pokial sa nebiju nezasahujem, aj ked obcas poviem pozicaj kamaratke atd. ziadnu reakciu to zatial nema..urcite treba pockat aspon do2r. teraz to este nechapu...tot aspon moj nazor 🙂
@akiram asi to bude normalne. moja dcera (21mes.) reaguje podla nalady. bud detom vsetko podava, alebo nechce dat ani za svet a este to podpori vykrikmi "moje!" 😝. vysvetlujem do zblbnutia, ze sa treba rozdelit, nech sa jej to kamsi do podvedomia uklada, ale nenutim ju nasilu 🙂
@akiram - nasa tozacala robit tiez (uz bude mat 2 roky o mesiac) - vcetne tych reakcii predtym, ktore opisujes (radost, pytanie sa, stiskanie...). Do urciteho veku jej nevadilo, ked sa deti hrali s jej hrackami. Niekedy jej to nevadi ani teraz. Ale niekedy ma naladu, ze jej vadi, ked sa jej kamaratky hraju s jej hrackami. Niekedy len stoji a vyzera, ze ide plakat, je taka smutna a opakuje len: "Ninka zobrala lopatku Terezke" (treba dosadit aktualne meno a hracku 😀 ) a niekedy sa aj rozplace. Obvykle zaberie to, ze jej poviem, ze Ninka jej lopatku nezobrala, ze si ju len pozicala a ze jej ju vrati a ze Terezka si moze pozicat Ninkine vedierko - a Ninka jej poda vedierko a vsetko je zase OK 😉 Horsie je, ked je Ninka (Emka, Kubo, Niki atd.) na navsteve u nas a su tu len Terezkine hracky, vtedy ju musim kadejako presviedcat, aby pozicala hracku, lebo Ninka taku nema a chce si ju vyskusat. Presviedcam ju, ze jej ju Kika vrati, ked sa s nou zahra a ked pojdeme my ku nim, ona jej tiez pozicia svoje hracky. Obvykle vsak do par minut zabudnu, ze chceli jednu a tu istu vec a uz sa zase hraju 😉
Ja spomeniem skôr svoj príbeh... My máme sesternicu ktorej rodičia (švagrovci) sú v rozvodovom konaní odmalicka sa o malu moc príkladne nestaraju nehraju sa snou a tiez ked ju teraz mava svokra (od nás je o 3,5mesiaca starsia) moju malu udiera do tvare berie jej vsetky hracky je to nieco podobne ako u vas ani si tam neoodychnem len tam sedim ako policajt moja mala sa pekne vie aj podelit aj jej pozicia aj z domu hracky jej berieme a pred par tyznami som jej vysvetlila ze ked ju volakto udrie nech nie je ako bojko a nech jej to vrati 🙂 a dnes ked sme boli cvicit s detickami moja mala dve deti udrela do tváričky ja som sa tak hanbila :( ja som malu nikdy neudrela ani po zadku ... asi tomu nezabranime uz to len preckat kym ju to prejde a stale im dohovarat ...
ale este ma napadlo ze ked sa male zacnu "biť" o hračku tak im poviem ze ked sa nevedia pekne hrat nebudu ju mat a vezmem im ju trocha poplacu ale potom si najdu inu zabavu...
@akiram bohuzial, vzhladom na ich vek to nielenze nevysvetlis, ale ani nepochopia. Kazda jedna si buduje svoju osobnost a takato rivalita a boj o moc tu bude este zopar mesiacov. Bud si to nebudes vsimat a nechas ich si spor vyriesit samé, alebo ak je velky krik hracku zobrat a dookola vysvetlovat, ze sa s tym budu hrat, az sa pekne podelia...