Bilingválne rozprávanie na dieťa

evickuska
21. nov 2023

Ahojte tí ktorí ste sa rozhodli vychovavat babo v 2 jazykoch, kedy ste zacali? Resp. kedy je najvhodnejsie zacat?
Dakujem. 😊

rebrambora
21. nov 2023

Od narodenia. V polroku uz dostavali do hlavy treti jazyk v jasliach, stvrty od dedka a stryka.
Dolezite je byt native speaker.
Rozpravat zacali neskôr, ale problem nikdy nebol.

mooonika1975
21. nov 2023

@evickuska zaraz, ale je dobré jeden rodič jedným jazykom a druhý druhým .

bolarazjedna
21. nov 2023

Začať od narodenia, od prvého dňa. Je nám to tak prirodzené.

evickuska
autor
21. nov 2023

@rebrambora ano? ma 7. mesiacov, nie je to snad neskoro 🙈

evickuska
autor
21. nov 2023

@bolarazjedna ano pravda, manzel nemecky a rozmyslala som, ze ja anglicky ale zas slovencina je dolezita 🙈

januska12323
21. nov 2023

Ak nevieš angličtinu na super úrovni tak radšej slovenčinu.

evickuska
autor
21. nov 2023

@januska12323 praveze viem a bratrancek so sesternicou stale na neho francuzsky ale tak nie su az tak casto 🙈 len ma napada, ze kto potom bude slovensky 😂

kulumulu123
21. nov 2023

@evickuska ak zijes na sk tak po slovensky sa dieta nauci aj keby neviem ako nechcelo... Takze smelo do toho.. Ja som takyto doslova pokus urobila na vlastnom dietati momentalne ma 9r a nema problem plynule prechadzat 4jazykmi stylom kazda veta v inej reci bez toho aby nad tym musela premyslat....

yoxinka
21. nov 2023

Od narodenia. Muž na našu tretiu dcéru nikdy neprehovoril slovensky. Na mladšie deti rozprával slovensky, ale ako preskočil na angličtinu u najmladšej, chytili sa aj staršie deti a niekedy sa doma medzi sebou bavia anglicky. Manžel nie je native, podľa mňa, to nie je podmienka. Dnes je prístup k jazykom tak obrovský, že prízvuk a tieto veci si dieťa napočúva aj inde. Jedna dcéra chodila do anglickej škôlky, kde ju dva roky učila učiteľka z USA, teraz je v anglickej škole, kde ju učí učiteľka z Kanady. Najmladšia dcéra je v anglickej škôlke s učiteľom z Veľkej Británie. Takže počuli rôzne prízvuky a rôzne typy angličtiny, čo je super. Keď pustím deťom rozprávku po slovensky, hromadne sa búria, že to nechcú 🤣🤣🤣. Všetci traja bez problémov komunikujú v angličtine, na dovolenkách úplne v pohode, na letiskách … keď na nich niekto prehovorí anglicky, nemajú problém. Starší sa už začali učiť nemčinu.

yoxinka
21. nov 2023

@januska12323
Super úroveň je podľa teba čo? Môj muž hovorí anglicky na úrovni C1. Deti majú 11,7 a 4 a hovoria plynule anglicky, odkedy sa narodila 4 ročná, muž hovoril na ňu iba anglicky, staršie deti sa pridali. My sme to podporili anglickými škôlkami a školami, kde mali deti učiteľov v USA, GB a Kanady. Takže záleží od konkrétných ľudí a ich okolností.

barbora0308
21. nov 2023

@evickuska Od narodenia. Teraz ma 1,5 roka, rozprava velmi pekne na jeho vek, preferuje viacej jeden jazyk, ktory je u nas dominantnejsi, ale velakrat ho napadne nieco v druhom jazyku 😁. Aj ja som takto vyrastala a nikdy nebol ziadny problem. Casom urcite pridame este ANJ, teraz si to nejako neviem predstavit, hovorit na neho troma jazykmi 😅.

januska12323
21. nov 2023

@yoxinka super je tak aby nerobila gramatické chyby a vedela používať zaužívané frázy aby sa dieťa naučilo aj také veci

deniska2706
21. nov 2023

Kludne čím skôr. Môj 5 ročný rozpráva slovensky, srbsky, holandsky a anglicky ale to nie veľa

yoxinka
21. nov 2023

@januska12323
No tak v tom prípade, môj muž vie anglicky super ✌️. Ja k tej gramatike len takú jednu poznámku. My na Slovensku sme straaaašne upnutí na gramatiku, lebo tak nás to v škole učia. ALE fakt je, že na dorozumenie sa v angličtine ti stačí vedieť slovíčka a základné časy. Rozprávala som sa s xy cudzincami a nikdy mi nikto neopravoval gramatiku, normálne v pohode fičal rozhovor aj keď som povedala blbosť, alebo nepoužila najsamsprávnejší čas. Slovák/Čech si nikdy neodpustil okomentovať úroveň angličtiny, keď som v tretej osobe nepovedala s. Jazyk je v prvom rade o komunikácii a connection is more than perfection.

dadadada1
21. nov 2023

@evickuska ahoj začali sme hneď od narodenia. Dcéra bola vždy dvojjazyčna, je dospelá a nikdy to na nič nemalo vplyv. Práveže je to neskutočná výhoda 🙂

yanni
21. nov 2023

NAse deti sutrojjazycne native speakers. Aaaale, kazdy odbornik ti povie, na dieta od narodenia a len svojim materinskym jazykom. Jazyk/jazyky okolia (ak zijete v cudzine a obaja ste v tej cudzine cudzinci) sa dieta nauci prirodzenou cestou. To, ze niekto ma papier na C1 este neznamena, ze nerobi chyby. A staci jedna blba chyba v detstve a vezie sa s tym cely zivot.

yoxinka
21. nov 2023

@yanni
Preto som k tomu C1 zdôraznila okolnosti. Môj muž síce nie je native, je C1, ale deti denne komunikujú s native speakrami v škole/škôlke. Zase také mega hrozné to nie je, že keď sa dieťa niečo naučí už to nikdy v živote nezmení. Pre pána jána, veď ľudia sa učia jazyky ako dospelí! Poznám osobne niekoľkých polyglotov ktorí sa väčšinu jazykov naučili po 25ťke, niektoré s tak perfektným prízvukom, že nevieš, či je native alebo nie. Tak zas, netreba to dramatizovať.

andreatytler
22. nov 2023

@evickuska Od narodenia. Nie su ziadne pravidla ze jeden rodic, jeden jazyk alebo ze musis vediet ten jazyk bezchybne. Vsetko co sa to dieta nauci v prvych rokoch je bonus.
Slovencinu ho nemusi ucit nikto. Nauci ho okolie a ked zacne chodit do slovenskej skolky, tak pravdepodobne vsetky ostatne jazyky pojdu na vedlajsiu kolaj.

simca06022011
22. nov 2023

Od narodenia. Jeden človek = jeden jazyk. A odporúčam ti radšej ty ostan pri slovenčine ak chceš aby ju dieťa vedelo. Anglicky sa nauci hocikedy aj neskor.

kiki68
22. nov 2023

@evickuska or narodenia, ale my sme taka domacnost. Cize to nie je umelo vytvorene, dieta tie jazyky pocuje a aj ich pouzivame.

bolarazjedna
22. nov 2023

Ja si v praxi napr neviem predstaviť, že keď sa tak ťuťu-muťu maznáme s malým dieťaťom, ako by som sa s ním maznala v inom jazyku, ako v mojom materinskom madarskom. A to po slovensky viem viac než dobre. Taktiež všetky básničky, riekanky, pesničky, niektoré ešte od mojej starej mamy mu spievam v maďarčine. A bolo by mi ľúto, keby ich nepoznal.
Toto je môj uhol pohľadu, prečo by som nechcela s nim rozprávať po anglicky, keď nie som native speaker.

bolarazjedna
22. nov 2023

Ešte dodám, že nemusíš sa vzdať úplne slovenčiny, dá sa aj angličtinu učiť od útleho veku ako tretí jazyk tak, že budeš to používať pravidelne vo vyhradenom čase alebo vyhradených aktivitách, napr od tretej do šiestej každý deň, alebo pri kúpaní napr...

yoxinka
22. nov 2023

@andreatytler
Toto bola presne brzda pre mojeho muža. Vždy chcel na deti hovoriť cudzím jazykom, pohrávali sme sa s tou myšlienkou už pri prvom dieťati. Rozhodoval sa medzi nemčinou a angličtinou. Ale stále ten blok, že nie je native a podobne. Haluz je, že my tu na Slovensku máme pocit, že na decko nemôžeš prehovoriť anglicky pokiaľ nemáš doktorát z angličtiny z Oxfordu. Všetci tlačia na tú pure angličtinu, ktorou reálne nikto nehovorí, na milión gramatiky, ktorú v reálnom živote nikto nevie použiť. Mala som viacerých anglických lektorov a vždy sa opakovalo to isté dookola. Je to takto v knihe, ale v reálnom živote to ľudia hovoria takto. Také malé dieťa má ozaj obmedzený výber tém rozhovorov a používa veľmi malú slovnú zásobu a základné časy. Ani po slovensky nehovoríme na deti neviem ako komplikovane. Prízvuk a podobné haluze dnes nachytajú hocikde na nete, v rozprávkach a podobne. Môj 11 ročný syn hovorí plynule anglicky, pričom sa to nejako vedome nikdy neučil a má nervy, lebo nemčina mu nejde tak super ako anglina. Pýtam sa ho, čo si robil, že anglicky vieš. On že nič. No to nič je, že pozeral všetky Star Wars, Harry Potter filmy a neviem aké videá k tomu anglicky a doma sa s mužom anglicky rozprával. Nikdy sa neučil žiadne časy, gramatiku, nič. Keď na to v škole prišlo, nejako intuitívne to vedel 🤷‍♀️. Je to presne ako píšeš, všetko, čo natlačíš do dieťaťa v tomto veku mu nude na niečo osožné. ✌️

andreatytler
22. nov 2023

@yoxinka Ano, velmi typicke na Slovensku ze ludia vedia anglicky ale v momente ked maju pokecat s anglicanom tak sa hanbia a neodvazia sa lebo si myslia ze to nevedia dobre, ze urobia gramaticke chyby, ze maju hrozny prizvuk. Jazyk treba zacat vyuzivat od prveho slova co sa naucis a vobec nemusi byt bezchybne.

andrea_ff
22. nov 2023

@mooonika1975 u nás tak. Jeden rodič jeden jazyk a druhý druhý jazyk

evickuska
autor
22. nov 2023

@kulumulu123 wau perfektne takze nie je problem ja anglicky, manzel nemecky a kedze zijeme na Slovensku nebude to problem 😳

evickuska
autor
22. nov 2023

@dadadada1 ano ani nemyslim, ze by nebola, segra zije vo FRA a tiez deti valia oboma jazykmi cize pecka vyhoda 😳

mooonika1975
22. nov 2023

@evickuska načo ty anglicky a manžel nemecky a na Slovensku ? Veď aj po slovensky ho treba učiť , či ?

evickuska
autor
22. nov 2023

@mooonika1975 ale tak byvame tu, to sa nauci 😊

mooonika1975
22. nov 2023

@evickuska fakt ? To by si mohla povedať aj o maďarských deťoch a ver mi, nie je to nič moc, v tej škole sa to nenaučia.