Bez mojej prítomnosti dieťa plače

galaxy
29. júl 2014

Ahojte kočky.
Ideme sa s manželom rozvádzať a momentálne žijeme oddelne. Za jeho rodinou chodím,lebo si veľmi dobre vychádzame vrátane svokry. Avšak vždy keď tam prídeme - ku hocikomu,Tak malá vie byť uplakaná. Chodíme tam každý druhý týždeň,no aj tak. Keď som tak ja,tak je možno chvílu,než sa aklimatizuje,ale k nikomu okrem mňa nechce ísť na ruky atď....
Manže si ju ale chce tam k nim brávať na pár hodín. Lenže ja keď si predstavím,že mu tam bude plakať,lebo ani on ju myslím nedokáže utíšiť,tak mi to trhá srdce. On nechce aby som tam bola aj ja (napr. na narodedeniny mojej malej),on chce s ňou byť aj bezo mňa. Všetci mi hovoria,veď nechaj ho,nech sa potrápi,ale mne je jedno čii sa bude on trápiť,že nevie čo s ňou,ale ona sa bude trápiť :( Navyše dojčím stále,ale tak vydrží aj bez toho samozrejme.
Ako by ste sa zachvoli ? Možno som na malú príliž upätá,neviem. Rodina hovorí,že som. Manžel tvrdí,že už je dosť veľká aby si zvykala aj byť s ním sama,ale mne príde moc malá ešte. Aký máte názor vy? Dať,či nedať??

eeffka
29. júl 2014

@galaxy nejde o to ze place, kazde decko ma mamickovske obdobie ale to co je za vetu: ci je dost velka aby si zvykla s nim byt sama??? to kolko zijete oddelene?
ked je pre nu otec cudzi clovek tak by som ju nedala , ale na druhej strane pises ze chodis k svokre, skus namotat malu na nu, aby si mala dusu na pokoji, ze ju ma kto utisit.

vefi89
29. júl 2014

@galaxy dať... s tým, že povedzme za 3, 5 hodín doniesť na kojenie. teda zadáš si čas, kedy sa zvykne kojiť.. ja by som kvôli tomu kojenie nevynechala. dieťa je na to naučené, a takisto aj tvoje telo 😉

adrioska
29. júl 2014

Ja by som nedala a rodina sa moze aj na hlavu postavit. Ako mne je jedno, co si kto mysli, ale ked vidim, ze to dieta nechce byt bezo mna, tak preco by som ho mala trapit. Navyse v tomto obdobi ako je Tvoja, sa prejavuje separacna uzkost, takze je "normalne", ze takto reaguje. Mas dobru vyhovorku, kojis, takze nech je otec s malou v Tvojej pritomnosti. Je este mala, nemusi byt bez Teba.
@eeffka namotat malu 10-mesacnu? To ako prosim Ta?

dazdovka
29. júl 2014

@galaxy nuz podla mna je vase dieta este velmi male a najmä ak este kojis, nie je dobre ju davat prec na dlhsie ako pol dna, dieta tym naozaj trpi. Dojcenie je vyborne na imunitu dietata, urcite neprestavaj kvoli tomu, aby si vyhovela oteckovi, musi sa prisposobit a do casu kym je dieta kojene, nestresujte ho (dieta). Na navstevu ano, ale len v pritomnosti mamy, zvykat na ludi, ano, ale nie nasilu, aby neprislo o pocit bezpecia, ktory ma v tebe.

bubelko
29. júl 2014

@galaxy
pokial mala vydrzi tych par hodin bez kojenia, mate s muzom napriek rozvodu dobry vztah, tak nevidim dovod mu ju nedat. moje deti v tom veku bezne boli par hodin s otcom - a ked plakali, musel si poradit - ako vedel 😉
nemyslim, ze deti sa trapili. skratka plakali a tak, ako som ich dokazala utisit ja, ich vedel utisit aj on - kedze musel, skratka nasiel sposob ako 😉

eeffka
29. júl 2014

@adrioska uplne normalne, moja mala revala ako tur na navstevach ale napr u svokrovcov mala "dedka" ten ju vzal, ponosil, vela rozpraval a za 10min bola v pohode, kym dedo nebol doma drzala sa ma ako kliest a k svokre ani parom volov
ked dobre vychadza s babkou tak si dieta na nu zvykne a uz ked pribuden nejaky otec do miestnosti nebude to take strasujuce

galaxy
autor
29. júl 2014

Ja s manželom chcem mať napriek tomu všetkému dobrý vzťah. Len sa mi jedná o to,že ja si myslím,že malú tým trápim....a oni to nechápu,teda všetci okolo hej,len nie manžel. žiejeme oddelene 2,5mesiaca,alebo 3 už.
Len on by ju bral aj do dŕuhého mesta -40min odo mňa autom

ikula2
29. júl 2014

@galaxy ma mamickovske obdobie to este potrva 🙂 ale isto prejde 😉 , nerob si z toho tazku hlavu je este naozaj malinka, nedala by som, ja som zacala davat maleho od 2 rokov k babinke a tak.... tiez mi stale vycitali ze je na mna upaty, mamickyn ... no a co ja som vzdy povedala ze sa z toho tesim 🙂 ved o chvilu to prejdeeee a preslo teraz ma ockovske obdobie....

sarinka2012
29. júl 2014

Uplne suhlasim s @bubelko ! Treba im dať čas a priestor pre seba,ako inak si maju najst k sebe cestu? Moja dcerka mava tiež obcas maminkovke obdobie,teraz momentalne tiez prezivame jedno,ked som v miestonosti ja nechce nikoho ineho,nikto jej nemoze pomoct s obliekanim,nikto iny ju nemoze ulozit spat..ale byva obcas sama aj s tatinkom,ked idem kadernicke,lekarke,nakup a podobne a ako zavriem dvere nie je problem 🙂 krasne sa hraju,necha sa ulozit spinkat,prezliect,tatinka miluje samozrejme a prejavuje mu lasku aj ked sme vsetci spolu,ale viem ake je dolezite dat im priestor len pre seba,od malicka byvaju spolu aj sami,chodili sa kočikovat,na ihrisko,alebo kralovali doma,je nefer nedať oteckovi šancu ked svoju dcerku miluje a chce sa o nu starat @galaxy

fem
29. júl 2014

@galaxy ani sud by mu to nepovolil, z psychologickeho hladiska este potrebuje dieta matku, nie je od teba psychicky separovane a preziva tzv. separacnu uzkost. Co je dolezite pre jeho zdravy a vyvoj a vytvorenie osobnosti. To, co prave preziva je normalne a pozivivne. Pokial ju tam budes davat nasilu, sokom, tak mozes jej sposobit traumu, skomplikovat vyvoj vasho vztahu atd. Tym, ze si s nou sama, musi to byt narocne, tak by som o takom niecom vobec neuvazovala. Nenechaj sa manipulovat do nicoho. Dietatko sa tam neciti dobre, tak ho tam nenechaj. A tych nazory, ze plac jej neublizi...no bala by som sa tam malu nechat. dobre vztahy mozes udrziavat urcite, ale nie manipulaciou cez dieta. Vacsinou takymto ludom ide skor o dokazovanie niecoho. Urcite to nesluzi pre dobro dietatka. Musis byt asertivna aj pre svoje dieta, ktore to vnima. Druha vec, ze napriek tomu, ze sa rozvadzate pre vase dietatko bude najlepsie travit cas pri nom spolu.... aby videla aj normalny zivot.. Urcite si to rozmysli, co vlastne chces. Najdi si niekoho, kto ti poradi, nasmeruje aj v pravnej a psychologickej stranke. Celkovo jeho nazory, spravanie, sa mi nezdaju narychlo, celkovo velmi manipulativne a nesluzi to pre dobro dietatka. porad sa urcite. To je specificka situacia, kvoli tlaku, manipulacii, stresu, co zazivas.

bonaqa2013
29. júl 2014

Ja som ani dieťa už nekojila, bývali sme s ex manželom v jednej dedine, 3 ulice od seba, ale nik ma nedonútil aby som chodila k ex aj s dieťaťom. Taký zákon neexistuje. syn bol malý - 1,5 roka, moc tam nechcel ísť, otca nepoznal, ani starých rodičov. otec dieťaťa navrhol aby som chodila aj ja. Moja odpoveď nikdy. Veď to som mohla sedieť u neho a nemuseli sa rozvádzať. Keď rozvod, tak rozvod. Keď chce dieťa, musí si vedieť poradiť aj keď plače. Nie len kým sa smeje a je dobrej nálady. To nie je cvičená opička.

mihula
29. júl 2014

@bonaqa2013 a preco tvoje dieta 1,5rocne nepoznalo otca a ano starych rodicov?Ved pises,ze z jednej dediny,trocha divne a pre mna nepochopitelne,ale co uz

martina28p
29. júl 2014

@galaxy známa sa rozvádzala a súd jej mužovi do troch rokov dieťaťa nepovolil brávať si ho od matky....mohol sa ním stretávať len za prítomnosti matky.... ja by som mu ho isto nedala,kým by som nevidela,že aj v jeho náručí sa cíti bezpečne....

livocka21
29. júl 2014

@galaxy poplace aj prestane...ved sa musi naucit aj na inych ludi specialne na svojho otca...chapem ta, ale muz ma na nu take pravo ako ty....prezije to neboj...

ivia25
29. júl 2014

@galaxy ja by som ju určite nedala,dokonca ju ešte aj kojíš.Dojčené dieťa je oveľa viacej citlive na prítomnosť maminky.Takže ja by som mu povedala že NIE. 🙂

niki101988
29. júl 2014

@galaxy Ja by som dieťa na pár hodín otcovi dala ako píšu baby ak si poradíš Ty musí si poradiť aj on. Kojenie áno ako výhovorka dobrá mliečko si však môžeš odsať doma a dieťa može s otcom stráviť aj 6 hodín. Nerobila by som to denne ale skúšala pomaly dala dieťa otcovi na pár hodín a Ty sama aby si bola na blízku.
Ak sa viete so skoro exmanželom normálne rozprávať nevidím dôvod ničiť vzťahy a brať dcére otca

niki101988
29. júl 2014

@ivia25 Ale keby sa jednalo o zvýšenie alimentov vravela by si ÁNO?

ivia25
29. júl 2014

@niki101988
si smiešna ,keď rozoberáš takéto veci.Ale odpoviem ti.Ak by sa to týkalo mňa .Nie som odkázaná na alimenty . 🙂 Želám ti pekný večer.

bonaqa2013
29. júl 2014

@mihula čo ti je na tom nepochopiteľné. Syn prvé narod. oslávil už bez ocinka. Už sme tam neboli - odišla som. Naša dedina má 5000 obyv. Je to veľká dedina. A jeden býva na jednom konci, druhý na druhom. A starí rodičia vtedy ešte žili, ale nejavili záujem. V súčasnosti už nežijú, zomreli pred rokmi, syn má 19 rokov.

niki101988
29. júl 2014

@ivia25 Nie som smiešna ja len , že mi príde smiešne nedávať dieťa otcovi

katfan
29. júl 2014

@galaxy dieta ma pravo na otca aj matku, otec ma pravo na svoje dieta.musis sa s tym proste zmerit.co sa stalo medzi vami je predsa vasa vec, naco do toho zatahovat dieta.

ivia25
29. júl 2014

@niki101988 Milá Niki,keď budeš mať vlastné dieťa,budeš naň veľmi citlivá-je to časť teba,ked bude dieťa väčšie a zvykne si na prítomnosť otca tak prosím.Ale nie vtedy keď je dieťa dojčené.Možno nevieš čo to znamená dojčiť.Ja nemám čas ti to vysvetľovať,ale určite to nájdeš na MK 😉

kacena4
29. júl 2014

ahojko to co pises je normalne, dieta v tomto obdobi si vytvara vztahovu vazbu s clovekom s ktorym je v najuzsom kontakte s matkou s otcom so surodencami ci starymi rodicmi s niekym s kym sa pravidelne stretava. v tomto pripade si to ty, kezde s otcom sa nestretava tak s nim si ju nevytvara tak pevne a preto na neho reaguje aj na vsetkych okolo placom, hoci po par minutach si zvykne v tvojej pritomnosti je to uplne normalne. skus si nieco nastudovat o vztahovej vazbe a uvidis ze nie si blazon a nik k to sa do toho nevyzna a nestudoval psychologiu ti moze zbytocne kecat o tom blbosti.... 😉 😉 takze sa nedaj odradit a kedze kojis nedaj skus vysvetlit rodine ze dieta je v obdobi, kedy prechadza touto etapou zivota a o par tyzdnom ho to prejde ak sa s nim budu pravidelne stretavat. hlavne im nebrat aby sa s nim stretavali, brali si ho (dieta, kedze viem ze mas dcerku, aby si to nebrala tak ze pisem o chlapcovi 😀) brali na ruky a zvykali si na seba a ked si zvyknu na par minut mozes odist z jeho dosahu. uvidis aj pre teba to bude neskor super, ked ti ho bude mat kto povarovat z blizkych a ty budes mat pocit istoty ze im mozes plne verit ze je pri nich v bezpeci 😉 😉 😵
toto som nasla na nete je to nieco podobne je to zo stranky www.mamaaja.sk
9.mesiac
Sociálne správanie
Prehlbovanie sociálnych vzťahov a strach z cudzích ľudí je v tomto období oveľa zreteľnejšia. Toto obdobie je obdobím výskytu separačnej úzkosti u dieťaťa. Niektoré detí bývajú viac plačlivé a chcú byť častejšie v prítomnosti mamy. Uvedomujú si, že nie sú jeden celok a tieto nové pocity, s ktorými sa musia vyrovnať v nich vyvolávajú väčšiu úzkosť. Deti sa stávajú odmietavejšie a nedôverčivé aj voči starým rodičom. Pri citlivom vedení a zoznámení sa deti dokážu veľmi rýchlo osmeliť a nadviazať kontakt aj s neznámymi osobami.
10.mesiac
Rozvíjanie emócii a sociálnych vzťahov.
V tomto období dbáme na to, aby si dieťa vytváralo správne citové vzťahy k svojmu okoliu. Dbáme, aby v dieťati nevznikli náhodne zbytočné pocity strachu z neškodných javov, ale súčasne aby poznalo nebezpečné situácie a predmety, ktoré by ho mohli ohroziť.

Dieťa sa tiež musí zoznámiť s dialektikou života. Aby si uvedomilo, že niečo je, musí prežiť stav, kedy to nie je. Chceme, aby dieťa bolo šťastné a spokojné a darilo sa mu – preto ho obklopujeme láskou, pohodlím, hojnosťou. Aby však toto všetko prežívalo, nesmie dieťa byť v tomto stave stále. Aby si uvedomilo, že ho má mama rada, musí tiež poznať stav opačný – kedy sa mama na neho hnevá, keď sa mama s dieťaťom opäť udobrí, je to pre dieťa jeden z najpríjemnejších zážitkov. Aby dieťa poznalo, že sa má dobre, musí občas prežiť stav, kedy sa má zle alebo mu niečo chýba alebo ho niečo bolí. Iba občasným prežívaním protikladov si dieťa uvedomí, čo má a naučí sa chápať iných.

Láska, pohodlie a hojnosť by sa nemali stať samozrejmosťou – dieťa má nielen poznať protiklady, ale súčasne si má uvedomiť, že sú závislé na jeho správaní – ak sa nebude správať určitým spôsobom potom mnohé príjemné stránky života zmiznú. Nezdravú absolútnu istotu vytvárajú rodičia nadmieru láskaví a dobrí, ktorí všetko trpia a odpúšťajú a ktorí nedokážu dieťaťu nič odoprieť. Dieťa potom prijíma ich lásku a dary ako samozrejmosť , vyžaduje stále viac a vracia stále menej. Relatívnu istotu v dieťati vytvárajú rodičia, ktorí reagujú na správanie dieťaťa veľmi diferencovane – odmeňujú dobré správanie dieťaťa láskou a nehou, ale na jeho nevhodné správanie reagujú tak, že sú menej láskaví, neposkytujú príjemné podnety, pohladenie prerušia s dieťaťom kontakt – len na krátku dobu ... Týmto spôsobom sa dieťa postupne učí prispôsobovať svoje správanie nielen vlastným potrebám, ale súčasne i potrebám druhých ľudí.

niki101988
29. júl 2014

@ivia25 Ja dieťa má to, že tu nemám vycapenú jeho fotky neznamená, že ho nemilujem. Mlieko sa dá aj odsať po dobu kým je dieťa s otcom, nevravím že mu ho má dať na deň ale 4-6 hodín by mohli prežiť obe strany. Ovšem kde nie je vôľa tam nie je cesta a kojenie ako výhovorku poznám veľmi dobre a na mňa prestala platiť dávno

katrinka8
29. júl 2014

Ja tiez nie som za taketo "nasilne" navykanie dietatka na nove situacie, zvlast v takom citlivom obdobi ako je obdobie separacnej uzkosti. Ved ako pise @galaxy - ma dobre vztahy aj so svokrovcami aj s otcom malickej. Ja by som asi zvolila postup postupneho zvykania si na nepritomnost maminky. Ja si osobne nemyslim, ze by ta malinka mala problem byt s otcom - ja som to z prispevku pochopila tak, ze ona sa skor boji byt v pre nu cudzom prostredi bez maminky. To je pre take malicke dieta uplne prirodzene spravanie. Navyse, detom sa nemaju zbytocne pridavat ziadne strachy, samo ich ma v zivote vseobecne dost. Asi do 2 rokov si dieta nedokaze vytvorit trvaly obraz matky alebo inej blizkej osoby vo svojej pamati, cize nedokaze si ju vybavit, ked sa citi osamelo (cize bez tej mamy) a takisto nedokaze spracovat casove udaje - nechape, ked maminka odide, ze o chvilu sa vrati - nevie, co je to chvila.
Ja by som asi najprv chodila s dcerkou a mozno skusala postupne sa nejako vzdalovat, ze najprv ju nechat, nech sa hraju vsetci spolu s ocinom, starymi rodicmi aj s maminou, potom ostat v jednej miestnosti, ale neuapajat sa, neskor zase nechat odist do druhej miestnosti. A tak to postupne nejako predlzovat, podla toho, ako bude malicka reagovat. Ale urcite by som ju netrapila, @galaxy - daj na svoj materinsky instinkt 🙂

aliza
29. júl 2014

ako nechapem, ze co tu pisete, ze mala si poplace, ze musi byt aj s otcom, ze on ma na nu pravo a nech sa s nou on potrapi..... 😕. Haloooo, mala ma 10 mesiacov a uz 3 mesiace spolu neziju....otecko je pre nu viacmenej cudzi clovek, aj cele prostredie, do ktoreho ju prinesie. bavime sa o babatku, nie o 2-3 rocnych detoch. Rozhodne nie je vhodne pre tak malo babo, aby bolo nasilu odtrhane od matky....je velky rozdiel, ci dieta zostane s otcom, ktory je sucastou rodiny a je dennodenne doma, ako ked ide o obcasneho otca, ktoreho dieta vidi raz za 2 tyzdne.

@galaxy podla mna, je prilis skoro na taketo nasilne odlucenie a nie si povinna mu dcerku davat, nakolko este dojcis a je velmi mala. To, co si myslia ostatni, ti moze byt vies kde....ty si matka a ty vies najlepsie, co je pre tvoju dcerku dobre. Ak sa na odlucenie necitis, tak si za tym stoj. A ze zobrat do mesta 40min od teba 😕 ...no ja neviem, ale ja by som s tym nesuhlasila.

euka210
29. júl 2014

tak to je maximalny blud, ze uz je velka aby si zacala zvykat bez mamy! Od cca 9-10m zacina separacna uzkost a dieta pojde za mamou vsade, aj na wc... to tak po 1,5r sa zacne zlepsovat 🙂...nas prvy to mal od 10m...k cudziemu uz nechcel ist na ruky. Este 1,5r sa bal babky, kde sme obcas chodili a az po 2r si uz viac pametal a sa k nej tesil. A ked je dojcena, tak duplom. S babkou, co ju denne vidi, nas maly vydrzi tak 2-3h a ked ma uvidi tak by letel ku mne keby vedel 🙂 Ja by som nedala, ked to mala nechce. Podrastie a potom nech ju ma aj na den.

galaxy
autor
30. júl 2014

Baby tiez by som najradsej nedala,ale ked mm vydiera tym ze mi neda koruny a som na to odkazana bohuzial ☹

niki101988
30. júl 2014

@galaxy to nie je vydieranie na svoju dcéru má právo

pavuciatko
30. júl 2014

Tak to teda vydieranie je.a riadne hnusne.chapem,ze chce byt a malou,vsak to mu ani nikto neodopiera, ale mal by mysliet na to, co je dobre pre dieta a nie len na svoje potreby.to ze on chce byt s malou, neznamena, ze aj ona chce byt s nim sama.mohol by vydrzat a ono sa to postupne bude menit a mala nebude tak naviazana na mamku.