Baví vaše deti čítať?

lexilaracroft
18. jún 2017

Zijem daleko od rodiny a nam ziadny vzor matky. Preto sa obraciam na vas. Citala som ze deti sa skor naucia rozpravat ak im citame. Myslim na deti do troch rokov ktore rozpravat este nevedia. Mam vsak dojem ze moje deti citanie nezaujma. Som frustrovana ked nevodim ziadnu teakciu u nich mam dve dcerky (1 & 3) ani jedna z nich nerozprava. Je nejaky sposob ako ich zaujat? Co pomaha vasim detom? Respektivne co ich bavi? Ako na citanie reaguju?

anjelicek26
18. jún 2017

@lexilaracroft nuz "studie" hovoria, ze rozvoj recovych centier ovplyvnuje hladina testosteronu v 10tt v tehotenstve u matky dietata... takze mas na to prd vplyv 😂 Niektore deti budu kecat v roku pomaly a ine zacnu v troch... moje su skor tie recove brzdy, pri prvej som to strasne riesila, pri druhej menej, pri tretom som si uz vravela, no ved standard, proste si pockame, ono to prijde... a prislo... daj detom vysetrit uska, ci pocuju poriadne, hovor na nich jednoduche vety, vela opakuj, ukazuj - uplne jedno, ci v knihe, alebo nie - podaj mi to a ukaz mi to, proste nech to dokola pocuvaju, a daj im hlavne cas a neporovnavaj s inymi detmi, ktorym to melie ako vodopad... v skolke ten rozdiel nerozoznas... a v skole uz vobec... s inteligenciou dietata to tiez nema absolutne ziaden suvis, je to len rozdielne tempo, ktore byva u deti priepastne... netreba si s tym robit hlavu... no a ako deti reaguju na citanie? Do 3 rokov to boli skor uteky, ako sedime a hodinu citame...ale vekom je to lepsie...

jana_eyre
18. jún 2017

A ukazujes im obrazky, menis intonaciu hlasu, citas kratke a rymovacie basnicky?

Vsetky moje deti knizky bavia, najmladsieho samozrejme najkratsie, ale chvilu ho to zaujme, napr.moj macik.. Kazde moje dieta sa vzdy tesilo na pasaz "juuj nehoda velika" lebo to som vzdy zvolala a ich to zabavilo..

Prvy syn inak rozpraval neskoro, aj ked som mu citala..

janickacrazy
18. jún 2017

@lexilaracroft Tak v prvom rade treba vybrať vhodné knižky primerané veku. Čiže pre 1ročné dieťa by som vybrala nejaké leporelo alebo knižky, kde sú len obrázky zvierat alebo vecí jednotlivo, čiže jedna vec na jednej strane knižky. Dieťa posadím na kolená a len mu opisujem, čo je na obrázku. Je pravda, že niektoré deti to nebaví a radšej behajú, tak treba skúsiť o mesiac, dva, raz ich to baviť začne. Pre 3ročné už by som vybrala knižku s jednoduchým príbehom, podľa toho, čo má rada, či zvieratká alebo princezné. Ja som málokedy čítala ten príbeh, čo bol v knižke, vždy som si to upravila podľa veku dieťaťa, ked bolo mladšie, tak som zložitejšie vety zjednodušila a tak.

sense
18. jún 2017

Neviem ake knizky citas detom ale nasu tiez nebavilo pocuvat cocitam ,tak som jej opisovalaobraxky al.kratke riekanky....terazma 4 roky a pocuvalaa vydrzala musia tobyt kratke rozpravky ahlavne jednoducho pisane..

lenkava77
18. jún 2017

@anjelicek26 Prosím, vyššia hladina testosteronu v 10 tt. priaznivo ovplyvňuje neskorší vývoj reči?

0silvia0
18. jún 2017

@lexilaracroft ahoj, zaujímavá téma. Mojim deťom som veľmi rada čítala, vtedy neboli žiadne detské televízne kanály, nemali sme internet ani žiadne iné zábavky, ktoré majú deti veľmi radi a ktoré odpútavajú detskú pozornosť. Takže som sa im počas materskej fakt na 100 percent venovala. Kreslili sme, čítali, stavali kocky, neskôr lego, chodili na prechádzky, na dvore sme mali pieskovisko a stavali tunely a piekli bábovky. Moje deti fakt veľmi skoro začali rozprávať, určite už po roku. Veľa som im čítala, ale ich najobľúbenejšia hra spojená s knihami bola "nájdi nájdi". Jednoducho sme mali také detské knihy pre najmenších tematicky zamerané na rôzne okruhy života: záhrada, škola, domov atď. a tam kopy obrázkov. Ja som im povedala predmet, ktorý majú hľadať a úlohou bolo nájsť ten predmet v množstve obrázkov. Toto bola najobľúbenejšia zábava s knihou, ale oni obaja aj radi počúvali rozprávky. Ale inak ako píšu baby predo mnou, skorý vývoj reči a záujem o čítanie, knihy, kreslenie nezaručuje žiadnu výnimočnú školskú úspešnosť. Syn je priemerný žiak, dcéra je taká dvojkárka. Syn nečíta knihy a dcéra číta stále...

zuzitko74
18. jún 2017

@lenkava77 Nielen vývoj reči, ale aj vývoj IQ.

stastnablcha
18. jún 2017

no moje bavilo citanie ale nie take ze by som im citala. boli to obrazkove knizky a ukazovali sme si obrazky. keby som si ich posadila a citala rozpravku dlhsiu ako 3 minuty, mali by ma v tazkej .. onej.. vela obrazkov a malo textu je zaklad 🙂

lilke
18. jún 2017

neviem, ci priamo citanie ovplyvní okamzite recovu zrucnost maleho dietatka, skor by som to pripisovala inym faktorom, no logopedia nie je moja priama parketa. Ale urcite ovplyvni pasivnu slovnu zasobu, schopnost porozumenia, gramaticku zrucnost, a nasledne do buducna aj schopnost zapamatat si a ucit sa.
s malinkou si obracaj stranky v leporelku, komentuj obrazok. mozno postaci jedno leporelo, kde na jednej strane je iba jeden predmet. alebo dokonca latkova ci sustava knizka. postupne sa prepracujete k narocnejsiemu.
a pri 3-rocnej by som citala knihu riekaniek. ak nezvykne zatial pocuvat, 1-2 riekanky, a ukazovat obrazky. ak zvlada udrzat pozornost, minirozpravky, ktore su popretkavane mnozstvom obrazkov, napr. Rozpravky o zvieratkach, Pritul ma,... a zvolila si citanie v pravidelnom case, napr. pred spanim. Keby si zvykla na tento ritual, vedela by, ze teraz sa citat bude, maminka bude mat teraz na mna cas, a bude pocuvat. byt v tomto dosledna. a citat iba jednu rozpravku, staci.
Iba ak by bol zaujem, citat aj cez den, ak je priestor.
urcite popracovat na praci s hlasom, na intonacii, sile hlasu. bude zaujimavejsie.
v buducnosti sa ti to vrati, deti budu mat zaujem o knihy. Urcite budu recovo zdatnejsie ako kamarati, budu lepsie chapat. Priamo vyjadrovat sa nie, to je len na vas-rodicoch, kolko s nimi budete komunikovat. toto uz priamo z mojej praxe. 🙂

nanulik
18. jún 2017

Ja milujem citanie a vediem k tomu aj syna. Samozrejme ze som mu vzdy citala z knih primaranym jeho veku. Male deti sa nevedia dlho sustredit na jednu cinnost. Kupovala som leporela s kratkymi basnickami. Neskor to boli kratke pribehy a teraz mu jedna rozpravka na niekolko stran nestaci. Na dlhsie rozpravky sme presli pomocou vlacika Tomasa. Rad pozera obrazky v knihe. A ci mu to pomohlo v rozpravani? Neviem. Rozkecal sa ked mal tri roky. Dovtedy len zvuky a slabiky. Teraz pravy opak. U logopedicky sme boli asi iba dvakrat.

vroni
18. jún 2017

My s muzom sme citatelski maniaci, detom sme citali od narodenia az nam pusy dreveneli. Dcera nerozpravala az do styroch rokov, zacala az po intenzivnom a dlhorocnom treningu a knihy - akekolvek - bytostne neznasa. Je jedno, ci kratke poviedky ci dlhe, nudne ci vesele, proste cita len s donutenia a s totalnou nechutou, dobrovolne knihu do ruk nevezme. Syn je knihomol. Akakolvek kniha ho fascinuje a pocuva bez dychu, pyta sa na pismenka a rad si ich opakuje. Takze vychovou zo zrejme nebude.....

lexilaracroft
autor
19. jún 2017

My mame teraz nove knizky hned sa po nich vrhla a nepustila ich z ruky no druhy den to iste uzju to nezaujma no neviem ci mam kupovat stale nove alebo co aby ju to zaujalo.

llaurita
19. jún 2017

Citam synovi, citam mu vzdy pred spanim, to je ako ritual a zacali sme ked mal asi 1 rok. Presli sme si roznymi obdobiami, kedy ho tie knihy skoro vobec nebavili, teraz to ma celkom rad, ma 3 roky. Je z tych co zacali neskor rozpravat, okolo 2.5 roka zacal konecne viac rozpravat, teraz rozprava v jednom kuse aj ked stale mu niekedy nerozumieme. Ja ako dieta som vela citala a mala som velmi dobru slovnu zasobu, ale mna to v prvom rade bavilo, milovala som citanie. Rozpravat som zacala skoro, dobra ziacka jednotkarka, ale napr. matika nebola moj najoblubenejsi predmet, aj ked aj z nej som mala vzdy aspon dvojku... Tazko posudzovat, kazde dieta je osobnost a radost z citania sa neda vynutit, to musi byt v nom 😉

lexilaracroft
autor
20. jún 2017

@llaurita dakujem predovsetkym vsetkym mamickam co sa zapojili do konverzacie.

Mna by zaujmalo skor to obdobie kedy ho tie knihy nebavili ako si ro riesila nebolo ti z toho smutno

llaurita
20. jún 2017

@lexilaracroft Ale ano, bolo mi z toho smutno, pretoze som ho chcela viest ku knizkam a dufala som, ze ho to nakopne v rozpravani. Ale bolo to take obdobie a ked nechcel, tak som ho nenutila. Vzdy vecer som mu precitala aspon nieco, aj ked ma nepocuval a hral sa pri tom s autami.... A snazila som sa ho zapajat do pribehu, aby mi aspon nieco ukazal v knizke, opisovala obrazky svojimi slovami, robila rozne zvuky aby to bolo zaujimavejsie... Teraz ho to napr. bavi, uz sa spolu rozpravame a on sam mi opisuje obrazky, spyta sa ma, ked ho nieco zaujme. Teraz uz aj natahuje cas, aby nemusel ist spat 🙂

katrinka8
21. jún 2017

@lexilaracroft - skús vybrať napr. také knižky, kde sú vyťahovacie časti, otváracie okienka - a pomaly začať obzeraním len obrázkov - aby ich zaujali. A pomaličky pridávaj text, jeden-dva riadky. Chce to trpezlivosť.
Staršia dcérka miluje čítanie od bábätka doslova (ona ledva sedela, a ožúvala tie plastové knižky do vody), teraz je prváčka, a stále má rada, keď jej čítame my.
Mladší synček moc čítať nebaví, ale od mala si rád pozerá knihy s tému "doprava" (autá, stroje, vlaky a pod., ideálne so zvukmi) Má 3,5 roka, ale vyslovene jemu čítať sa moc nedá, nevydrží dlho. Dcéra v jeho veku zvládla v pohode rozprávku, on keď čítam niečo vyslovene jemu, vydrží tak maximálne 1 menšiu stranu. Ale máme rituál a takmer každý večer (snažíme sa) čítame na dobrú noc akože dcérke, a on počúva popri tom, a veru sa aj stane v posledných týždňoch, že sa začne vypytovať na dej. Takže určité ovocie to čítanie prinieslo, lebo som v to nedúfala.
Maminy veľmi chvália pre tieto menšie detičky - pre dievčatká - napr. sériu knižiek o Barborke:
http://www.martinus.sk/seria/barborka
Alebo o Terke:
https://www.verbarium.sk/index.php?route=produc...
Alebo môžeš vyskúšať obrázkovú edíciu Potulky:
http://www.martinus.sk/authors/rotraut-susanne-...

siska53
21. jún 2017

@lexilaracroft to je blbost ja som mojim.detom citala od babatka,radi "citali",ale obaja zacali hovorit az po 2,5roku.
Citali sme detske knizky urcene ich veku, kratucke rozpravky, ci basnicky.
To musia mat v sebe a aj citat im od malicka.

lexilaracroft
autor
21. jún 2017

@katrinka8 dakujem za linky nevies ci sa to bude dat objednat do skotska? Slovenske knizky mame len tie co nam babina doniesla a to uz su dlhsie texty pri tom nevydrzia sedet

katrinka8
22. jún 2017

@lexilaracroft - uff, to netuším veru. Ale skús im napísať, možno nebude problém...
Inak tie Potulky ale sú len samé obrázky (bez textu to je), takže to je jedno, v akej reči je nadpis, našla som na amazone príp.:
https://www.amazon.co.uk/Sommer-Wimmelbuch-Rotr...

katkasav
22. jún 2017

Dcera bola od mala ukazkovy citatel, knizky, obrazky, to vsetko fungovalo, citali sme vela, aj ked samozrejme nie hned texty, ale komentovali obrazky, na nu od mala zaberalo, ked som s nou vela, vela hovorila a vsetko komentovala.
Syn uplny opak, on je skor taky "manualny" typ, ma rad hracky, ktore nieco robia, nieco sa toci, srubuje, rozobera ,sklada. On ked sa s niecim hral a ja som mu do toho vstupila nejakym komentom, mala som skor dojem, ze som ho vyrusila. Knizky len tak preletel, obcas ho nieco zaujalo, ale velmi malo. Teraz, ked uz citame dlhsie texty, nema problem pocuvat.
Obidvom s recou velmi pomohol kolektiv. Jasne, ze dcere to slo lepsie a rychlejsie, ale syn je v tomto jednoducho iny a idu mu lepsie zas ine veci.
Na syna viac zaberali kratke basnicky a pesnicky. Mozes detom pri hre nejake hovorit alebo spievat. Rad pozeral Spievankovo alebo obcas mu to slo ako taky podmaz, pocuval pesnicky a potom sme vela spievali.
Ked si mimo SR bude to tazsie s tym slovenskym kolektivom, ale vo veku 1 a 3 by som nevidela veci take zle, hlavne ked s detmi normalne komunikujes a je snaha. 🙂

lexilaracroft
autor
22. jún 2017

@katrinka8 na amazon nechodim ale pozrem na ebay dakujem
@katkasav akurat rozmyslam ci sa na dalsi skolsky rok prihlasit na playgrup stretavat sa aj s inimi mamickami a detickami no skotkami neviem ci ju to zbytocne nepopletie

sisaka
22. jún 2017

@lexilaracroft ja som tiež nemala doma bezodnu studnicu slovenských knižiek, keď bol syn maly, ale v tom veku je to predsa jednoduché. Skoč do knižnice, anglických knižiek tam je určite na mraky aj pre toddlers, povyberaj si hlavne tie interaktívne, kde treba napr. otvárať okienka a pod. a "čítaj" im ich po slovensky, ak je to teda jazyk, v ktorom doma komunikujete. Knižky určené pre tento vek sú tak jednoduché, že môžeš plynule prekladať, dieťa si to ani nevšimne...
ja som mala síce aj nejaké slovenské knihy, možno zlý vyber mojej mamy, ale texty v nich boli nekvalitne ako by ich len tak niekto zbúchal za jeden večer, prekladane knižky z iného jazyka hrozný, takze nakoniec som to úplne vzdala. Syn básnickovy nebol takze ho nebavili ani krátke slovenské básnicky a riekanky, takze ja som stavila na klasiku. Ako maličký zbožňoval Very hungry cuteroillo

sisaka
22. jún 2017

Sorry, omylom som odoslala: The very hungry caterpillar alebo Brown bear, brown bear what do you see? We are going on a bear hunt.... Ak maju radi nieco sialenejsie tak urcite knihy od Dr. Seuss, ale to by som neprekladala, to je funny asi Len v anglictine....

lexilaracroft
autor
23. jún 2017

@sisaka doktora sesusa mame radi

lexilaracroft
autor
23. jún 2017

@sisaka my sme teraz nasli take co spievaju maju celu sadu no robrala som len dve incy wincy spider a row row your boat. Ona si to dokonca aj hmmka aj ked usta neotvori. Ucitelka ju chvalila ze aspon to je pokrok. No musim ist do livingstonu tam budu mat lepsi vyber. Mojej mladsej kiki sa lubia knizky kde maju zvieratka ozajske chlpy ako kozusok co si moze aj pohladkat alebo take co na kazdej stranke je zvieratko a ked mu stlačíš brusko tak to kotkodaka a kikirika. Ona si knizku sama vybere no ta starsia sotva ta mude monter len tatinkovy pod ruky kuka a sroby chyta. No je naucena ze kikuske nesmie dat ani nechat na zemi ona by to spapala. Dnes dokonca s nami bytierala dlazku v kuchyni sama mop zobrala bavi ju upratovat.

Inak tie slovenske knizky od mami hruza. Ja som bola taka hrda ze mozem nieco take vobec teraz citat ked niesme na sk. No tie texty sak to nie je pre deti vhodne. V knizke s nazvom rozpravky na dobru noc bol jeden pribeh volal sa modro fuz ak to niekto pozna. No on tam vsetky svoje zeny zabil a zavrel do komory a mal si dalsiu brat no tu zachranili jej bratia. Ako pointu to malo ze dobro vytazi nad zlom ale take veci by som detom racej necitala. Nechcem aby zili vo svete nasilia....

Ved mi ich ovplivnime na cely zivot ani si to neuvedomujeme. Ja si do teraz pametam ako mi mama citala cert sluzi. Kto to pozna?

pralinka25
23. jún 2017

u nas je to tiez tak ze niekedy ich to bavi inokedy nie.
ale je dobre poziciavat knihy z kniznice. ked sama hovoris ze ich to nebavi alebo ked tak len chvilu, zbytocne je vyhadzovat za to peniaze

a to ze ich to teraz nebavi neznamena ze casom ich nezacne. u deti je vsetko len obdobie. nechaj tak a skus o mesiac. to moze byt vsetko inak

charlie1980
24. jún 2017

@lexilaracroft Jejda. Potrapis tu polku Kona a zabudnes spomenut, Ze tvoja dcera ma diagnostikovany autizmus.
Tak pre vysvetlenie....Moj ho ma tiez. Ale to uz Vies. Pochopila som, Ze autista rozumie iba tomu, co vidi. A teda....tvoja dcera, hoc si knizku prezrie, Mozno nevie, Ze ta kreslena krava je ta ista krava Ako ta skutocna. Mozno nevies, Ze autista v urcitom veku nerozumie tomu, Ze recou dokaze ovplyvnit dianie okolo seba-Ako prostriedok dorozumievania sa. Slova, rec Ako taka im unika. Je to pre nich len "akasi splet zvukov"
Zacni pouzivat komunikacne karticky. Darmo jej budes citat knizky, Ona nerozumie komunikacii celkovo.

charlie1980
24. jún 2017

@lexilaracroft Inak.....v 2,5r som tiez zacinala komunikacnymi kartickami. V 3,5 roku sklada vety. Najlepsie urobis, Ked sa poradis s odbornikmi, zacnes s nou chodit na terapie. Ona zrejme obsahu knizky nerozumie. Preto si ju zrejme len prelistuje, Lebo to Vsetko su pre nu neidentifikovatelne obrazky 😉

lexilaracroft
autor
24. jún 2017

@charlie1980
Nezmienila som to schvalne aby ju ľudia hned neodpisali. Poznam taketo reakcie ludi co sa v tom nevyznajú. Za tvoju odpoved dakujem si ma ukludnila aspon viem ze to nie je mnou.

charlie1980
24. jún 2017

@lexilaracroft Bozechran .....! To dieta za nic nemoze. Lenze ty Uz pochop, Ze tu ludia vychadzaju z toho, Ze dieta je v poriadku. Tvoje dieta potrebuje specialny pristup, odbornikov, potrebujes to vediet Aj Ty, Ako s nou zacat pracovat. Cim skor, tym lepsie pre vas. Takto Objektivne nic nezistis, pretoze tvoje dieta je "ine" a jej vnimanie a ponimanie je ine Ako u beznych deti.