Bábo vynechalo plazenie. Je to zlé z hľadiska vývinu?

le4
1. okt 2014

V 7. Mesiacoch sa naucil si sadnut a stvornozkovat. Neplazil sa, namiesto toho sa dlho dvihal na spicky noh a ruk, akoby chcel lozit, ale neslo mu to. Potom sa rozbehol. Moze to mat vplyv na jeho vyvin? Dakujem!

andelok
1. okt 2014

Nemoze, je to uplne normalne. Neda sa posudzovat deti podla tabuliek. Moja zas nevedela stvornozkovat. Vedela sa plazit, potom stavat a chodit popri nabytku. Stvornozkovat sa naucila az neskor, popri chodeni. Vobec sa tym netrap 🙂

jarmila74
1. okt 2014

Každé dieťa je individuálne. Na rehabilitačnom mi hovorila fyzioterapeutka, že je vporiadku, keď začala chodiť okolo vecí. Ešte k tomu môže dôjsť a o týždeň alebo 2 naozaj začala štornožkovať.

cerez
1. okt 2014

Ak aj nejakú fázu deti preskočia, väčšinou sa k nej vrátia.

nefertiti7
1. okt 2014

Je pravda, že každé dieťa je iné, my sme s tým napr.problém mali. Od 6 mes sme navštevovali so synom neurologiu, neskoro sedel, mal slabé chrbtové svalstvo, v kuse padal a vôbec neštvornožkoval ani sa neplazil, hne´d ako sedel, hneď sa aj dvíhal chodiť. Chodil však normálne až ke´d mal 14 mes - 15 mes, do 3 rokov sme chodili po lekároch na kontrolu, lebo aj ke´d chodil strácal rovnováhu. Teraz má za 9 dní 5 rokov a je to ok samozrejme a viac je na štyroch ako na nohách, doma sa stále hrá po zemi, nestíham kupovať pančuchy a tepláky, čo ma zodraté kolená, takže teraz sa plazí aj štvornožkuje, inak je v poriadku a je z neho veľký škôlkár. Bude to v poriadku, neboj sa @le4

jumama
1. okt 2014

Nam na cviceni s babatkami zdoraznovala dolezitost lezenia a stvornozkovania pre moznost vzniku vseliakych poruch ucenia. Neviem co je na tom pravdy, ci je to len take bu-bu-bu, lebo isto sa najdu maminy ktorym deti nelozili a nevadi to. Tu o tom trosku pisu, co som googlila: http://www.svet-deti.com/news/dolezite-plazenie... . Nasa bola z tych, co ako prve sedela, a plazit a stvornozkovat sme ju museli tak trochu prinutit, lebo by sa hned tahala a stavala, vedela chodit uz v 10-11 mesiacoch. Na tych cviceniach nam ukazala nejake cviky, uz si to presne nepamatam, iba ze mi lozila mala cez nohu, sedela som pri tom na zemi a nejakym pohybom som ju nasmerovala. A to ju zacalo bavit a potom sa "rozliezla". Trosku to suviselo u nej s tym, ze mala dysplaziu bedrovych klbov, a do 5-teho mesiaca nosila frejkovu perinku, prve dva mesiace vkuse, potom uz len na noc, kde mala nozky tak nasiroko zabalene, ze na boku vobec nemohla lezat ani sa otacat, tak ked sme to uz nemuseli nosit, tak sa pohybovo vyvijala po svojom 🙂

lejluska
2. okt 2014

môj sa ani neplazil ani neštvornožkoval od 9 mesiacov chodil sám 🙂 až po roku sa naučil štvornožkovať, on proste vedel chodiť ale štvornožkovať ani za svet 😀 😀 každé bábo je iné 😉

k_a_j_k_a
2. okt 2014

Nemyslim si, ze je to zle. Moja mladsia sa poriadne ani neplazila a ani nestvornozkovala. Posuvala sa v sede. Prvykrat som ju videla stvornozkovat, ked mala 1 a 3/4 roka. Vtedy mi zahlasila, ze ju z toho bolia kolienka a viac som ju na kolenach nevidela. A je uplne ok :

lili777
2. okt 2014

Ja som sa minulý týždeň rozprávala s rehabilitačnou. Chodím s dcérou cvičiť a riešila so mnou ako plazila a štvornožkovala. Neplazila vôbec, štvornožkovala málo, lebo sa hneď postavila. Štvornožkovanie je vraj dôležité, okrem iného sa pri ňom veľmi spevňuje chrbátik. Vždy som si myslela, že je to OK, ale teraz má 4 roky a zlé držanie tela, málo pevný chrbátik. Takže vraj plazenie nie je tak dôležité, ale štvornožkovanie áno.

hanka_april
2. okt 2014

ja by som to nejak neriesila, ale ak si nie si ista, porad sa s pediatrom.....

piacere
2. okt 2014

môj mladší sa neplazil. Do desiatich mesiacov bol v podstate ležiace dieťa. Bol iba na chrbte, na bruchu nechcel byť a ak sa občas pretočil, tak max. zacúval na dva ťahy a bolo po "plazení". No neúnavne sa dával na štyri a pohojdával sa, len nevedel urobiť "krok" dopredu. Potom sa v desiatich mesiacoch zo štyroch posadil a v podstate hneď na druhý deň začal štvornožkovať. Dnes má 13 mesiacov, ešte nechodí, ale dodnes neprišiel plazeniu na chuť 🙂
Myslím, že dôležitejšie ako plazenie je práve to štvornožkovanie, tam najviac spevňuje chrbát. Malý kým neštvornožkoval, bol ako handrová bábika. Akonáhle začal štvornožkovať, celý spevnel, hneď sa začal dvíhať k nábytku a teraz lieta okolo nábytku ako neriadená strela 🙂

bodka70
2. okt 2014

plazenie je väčšinou predchodca štvornožkovania - vačšinou sa plazia deti, ktoré ešte nie sú dosť silné, aby štvornožkovali. ak aspoň trochu štvornožkoval, je to fajn. ak nie a je inak v poriadku, netráp sa zbytočne 😉 . zrejme už bol dostatočne silný, že vedel odlepiť bruško od podložky. Je dobré ak sa deti plazia a štvornožkujú, ale stačí, keď robia aspoň jedno z toho.

anjelik2509
2. okt 2014

naša prvá dcéra (4r) sa ani neplazila, ani neštvornožkovala a ako 13 mesačná chodila sama....Dnes lieta ako "šinter", takže vo vývine ju to nijak nepoškodilo...
Druhá (10m) sa aj plazila, potom začala chodiť a teraz prišla na chuť aj štvornožkovaniu....A tiež, keď chodí, behá ako Bolt 😉
Deti nie sú hlúpe, vedia, čo je pre nich dobré, treba sa spoľahnúť na ich inštinkt 😉