Akým spôsobom začať dieťa učiť cudzí jazyk?

luciahaluskova
4. mar 2014

Mamicky,ktore mate s ucenim cudzieho jazyka svojich deti skusenosti prosim o radu akym sposobom a kedy by som mohla zacat ucit svojho syna cudzi jazyk?
Jakubko ma 16 mesiacikov a behom roka by sme mali ist byvat do francuzska tak by som ho pomalicky chcela ucit po francuzsky.Dakujem

dai
4. mar 2014

@luciahaluskova v takom veku by som mu asi len pustala v danej reci rozpravky - hlavne aby pocuvalo... ak bude rozumiet tak sa rychlo nauci hovorit

luciahaluskova
autor
4. mar 2014

Rozmyslala som ze ked mu poviem po slovensky napriklad slovicko auto ci by som mu ho nemala povedat aj vo francuzstine?

dai
4. mar 2014

@luciahaluskova podla mna ho akurat domylis... je vychivavany bilingualne? ma nejaky zivy kontakt s tym jazykom? rozprava uz po slovensky?

elienka
4. mar 2014

na toto si naštuduj nejakú literatúru, brácho býva v nemecku, ale sú slováci. tak si to študoval a bolo mu doporučené, že jeden rodič rozpráva len jedným jazykom - tak mama hovorila nemecky a brácho tatko na neho slovensky. potom mu stačilo povedať, že povedz to ako mama/tatko hovorí a tak prepínal tie reči. Ale teda dodžovali to striktne, mama vždy len po nemecky, nehovorila na neho zo začiatku po slovensky. obaja na neho začali rozprávať po slovensky až nastúpil do nemeckej škôlky v 3 rokoch

duska88
4. mar 2014

@luciahaluskova suhlasim s @dai, uplne budu stacit rozpravky. Drobec je este moc maly na to, aby pochopil, ze slovicka mu prekladas do ineho jazyka, naozaj ho tym len zbytocne pomiesas. Ak tam potom zacne chodit do skolky, velmi rychlo si ten jazyk osvoji.

luciahaluskova
autor
4. mar 2014

@dai po slovensky povie uz niejake slovicka,ale my sme sa vcera estelen dozvedeli ze sa budeme stahovat kvoli manzelovej praci do francuzska ale ani jeden z nas francuzsky nevie aj my sa ju ideme este len ucit.

digysa
4. mar 2014

@luciahaluskova Presne ako @dai pise........pustaj rozpravky...pre starsie deti su aj CD-ka dobre, ked pocuvaju cudzi jazyk. Ja to tak robim so svojimi detmi. V aute pustame len rozpravky s jazykom, ktory ich chcem naucit....vecer pred spanim tiez.

Tvoje dieta je male na akykolvek jazyk........UVidis, ze on bude vas ucit francuzstinu. Hlavne, ked pojdete do francuzska, tak sa nedaj dokopy len s pristahovalcami, ale najdi si francuzske mamicky a vod dieta do kolektivu s rodenymi francuzsmi. To bude pre neho velke, obrovske PLUS. Ale vy dvaja pokracujte dalej v slovencine....

luciahaluskova
autor
4. mar 2014

@digysa dakujem,potrebovala som vediet ci si s tym ucenim mam lamat hlavu,alebo to mam radsej nechat tak...

digysa
4. mar 2014

@luciahaluskova Vobec si s tym nelam hlavu. Na kolko idete do Francuzska? Ak idete docasne, tak by som ho okamzite dala do nejakej skolky aspon na 2 poobedia, aby sa na neho ta Francuzstina nalepila...Ak ste sa rozhodli zit, tak by som sa viac sustredovala na Slovencinu (aby ju nezabudol) lebo francuzstina na neho bude cihat po kazdej strane-kamarati, skola, spolocnost, media....

bubelko
4. mar 2014

@luciahaluskova ked pridete do francuzska, daj ho do kolektivu bud nejake jaslicky, alebo nejaka skupina mamiciek s detmi v takom veku - nauci sa rychlejsie ako vy s muzom. a hlavne - ako ho chces ucit, ked sama nevies po francuzsky? 😕

pragmaticka
4. mar 2014

@luciahaluskova vobec si koli tomu nelam hlavu. poznam kopec slovenskych rodin, zijucich v zahranici, kde sa deti ucili jazyk danej krajiny az nastupom do skolky a nemali problem! s tymi rozpravkami co radia baby ale urcite nic nepokazis.. 😉

bronia13
4. mar 2014

moja skusenost: zijeme v USA a doma len po nasom a aj vetsinou kamaratov a kamaratok maju CS takze s Anglictinou mali velmi malo spolocne, drobec este ako tak ale Sasenka skoro absolutne nic, asi 8 mesiacov tomu zacali chodit do skolky a vies ako rychlo sa naucila, deti su ako spongia...on je este maly a budes s nim doma nie? pustat pesnicky, TV a tak... to staci, on sa sam nauci.... 😉 to moja skusenost

dai
4. mar 2014

@luciahaluskova ak este aj vy poriadne neviete tak by som to uple nechala tak...
ja mam malu v nemeckej skole a maleho v skolke - doma hovorime po slovensky a sme na slovensku - malinka v pohode po nemecky komunikuje , maly ma 2 a nenormalne sa na neho ta nemcina lepi

deti sa velmi rychlo ucia, ja sama som sa naucila nemecky aj anglicky len z tv cez rozpravky a filmy ako dieta...

dejka77
4. mar 2014

Mne sa zda zbytocne ucit ho nieco, je este velmi malicky. Ako bolo spominane vyssie, mozes mu pustat rozpravky, pripadne pesnicky, to uplne staci. Potom ho dat do jasli/skolky a neboj sa hned sa nauci.
My sme v uk a dcera pojde cochvila do skolky. Anglicky ju neucime, ved sa nauci v kolektive. Nejake rozpravky/pesnicky pocuva, aj som ju len tak zo srandy naucila nejake slova a frazy (ide jej to dobre), ale to je vsetko. Vobec sa neobavam zeby to nezvladla.