Dobrý deň. Mám syna, v júni bude mať 3 roky a prežívame náročné obdobie 🙂 viete mi poradiť nejakú knihu, ktorá vám aspoň trošku pomohla a uľahčila toto obdobie? Ďakujem pekne.
Timea tak tak!! Nasa babinka bola na nas aj tvrdacka,ale strasne strasne sme ju lubili,na chate nas mavala na starosti aj vsetkych 6 vnuceniec naraz aj cele prazdniny,a bolo to uplne super (aj ked pre nu asi na nervy 😄) ale proste mali sme pravidla a skusili sme ich nedodrzat!!
Zvlastna doba toto,velmi,deti si urcuju co si oblecu,co budu jest,co budu robit,a rodic len ticho poslucha a pritakava a potom ak si chce raz za cas dupnut tak dieta mu to patricne vytmavy,a je s toho obdobie vzdoru 😉😉
Dreikurs - Deti ako vyzva, pomohla mi s celou vychovou.
kniha života - spomienka na moju babku, ktorá mala viac detí, medzi nimi dvojčatá. Boli stanovené pravidlá, ktoré sa dodržiavali. K rodičom a všeobecne dospelým sa dieťa správalo úctivo, neznamenalo to však slepé poslúchanie. Pri hádzaní sa o zem, dožadovaní sa svojho pišťaním, dupaním a pod. aktivitami - ignorácia, totálna. Maximálne poznámka - ešte chvíľu rev a dám ti príčinu. 😉 Telesné tresty babka nepoužívala, nepamätám si, že by na nás zvýšila hlas, moja mama a jej súrodenci tvrdia to isté, naopak, zachovávala v každej situácii kľud, rozvahu. Deti (aj my vnúčatá) nachádzali u nej more lásky, ochranu, radu, ale presne vedeli odkiaľ pokiaľ. Hlavne dieťaťu neukáž, že ťa jeho správanie rozhádže, lebo bude mať proti tebe zbraň.