Hladam maminy, ktore maju, alebo mali prilis aktivne babatka/rocaky - ako to zvladate? Zmeni sa to vobec niekedy? 😕
Pre obraz: moj maly bude mat teraz 13mesiacov - stoji mi od 7mes, beha od 8mes. - momentalne beha, vsade lezie,, pri nicom nevydrzi dlhsie ako 5min. NESEDI - prisaham na cele svoje materstvo, nikdy sa nehra v sede, max si cupne - inak ho zaujima len to pricom sa da behat. na ihrisku len behat (v hupacke max minutu), v jazere max 5min, potom rychlo na breh a behat....ked vidim ine babatka je mi do placu ako si s nimi rodicia uzivaju jednotlive aktivity...ako sedkaju na deke,,v kociku....moj vie z kazdeho kocika vyliezt (priputany!), rovnako tak z jedlaneskej stolicky a to sme kupili bezpecnostnu vysej kvality...nehovoriac o tom, ze bez sance su snahy posadit ho na nocnik,,,a toto vsetko od rana do vecera (7-21tej) s 1-2 hod prestavkou kedy spi....
Co ma najviac trapi, maly je nase prve babo, a manzel ma coraz castejsie odhovara od druheho (a to sme chceli dve). a co je najhorsie, niekedy uz mam naozaj pocit, ze druhe by sme naozaj popri malom nezvladli :(
@wayfarer moj sice az taky akcny nebol,ale temperamentny bol dost a stale je,prosto je ho plny dom a stale musi byt nejaka aktivita,hoc aj kludova.. Druhe dieta mam o dost pokojnesie,mam medzi nimi 2roky rozdiel. Ako su starsi (6 a 4r.), vidim,ze je to tak presne ako popisovala moja mama situaciu s nami (mam sestru). Ja -akcna,vzdy am bol plny dom,aj ked som bola sama. Sestra -ak s nou bol niekto sam,ani nevedel,ze ju ma. Ak bola so mnou,bola aktivna. To iste pri mojich dvoch
@wayfarer moja starsia bola presne taka ista, pri nej som ani na wc nesla bez otvorenych dveri... od cca 15 mesiacov nespavala vobec, vstavala okolo 5 rano, zaspavala okolo 9 vecer. Bolo to velmi narocne, obdobie vzdoru uplne hrozostrasne.....druhe dieta sa nam neplanovane podarilo po rokoch, nejako sme si netrufali. Mladsia bola pravy opak, tazky pohodak.
ja sa len obavam ze sa mi narodi aj druhe take akcne a potom... 😀
@wayfarer ako keby si hovorila o mne 🙂 prva dcerka- presne ako pises. Neobsedela, nezahrala sa, nevydrzala pri nicom, cez den nespala a v noci bola 15- krat hore ( nezvelicujem). Niekolkokrat som manzelovi s revom vykricala, ze druhe dieta, ktore sme planovali nechcem, lebo to nezvladam. Ked mala dva roky, tak som si povedala, ze by bolo odo mna sebecke nedopriat jej surodenca, len preto, ze nie je idealne dieta ( dnes ma 4 a stale sa budi aj 5-krat za noc). Po tom ako my vsetci narozpravalj, ze druhe dieta bude urcite lepsie- akoze za odmenu a babky mi odprisahali pomoc, tak sme sa na to dali. Cuduj sa svete, ziadne dieta za odmenu sa nekonalo- porodila som vernu kopiu prvej dcerky- nie len vyzorom, ale aj spravanim. Dnes ma rok. Niekolko krat som bola v stave, ze som od vycerpania revala, keby mi nepomahali babinky, tak som bud v blazinci, base alebo na cintorine. Napriek tomu by som nemenila. Sem tam si to odrevem a vzdy si poviem- co by ini za to dali 🙂
Ahoj, to akoby si pisala o mojom syncekovi...presne to iste a je to z mesiaca na mesiac tazsie...moj syncek ma rok a osem mesiacov a takto to mame cca od jeho 10mesiacov...s nim sa neda ist ani len na nakup, vyskakuje z kocika, ked ho z neho vyberiem, vsetko z regalov vybera...nikde nevydrzi, nechce papat, nechce pit...u nas jedalenska stolicka neexistuje, s jedlom za nim utekam, s pitim to iste...ked k nam pride navsteva, je to hotova katastrofa, vsetko, co je na stole hadze na zem, rozbija pohare a este sa z toho smeje...aj ked na nho pokricime a razne mu povieme, ze toto nemoze robit, tak poplace a robi to zas...nikde sa s nim neodvazim ist, lebo viem, ze by len skodu narobil😞s manzelom sme ho mali, ked sme mali 22rokov a ze potom este dalsie babo, ze si odchovame a potom si budeme uzivat, ale dalsie uz ani neplanujeme, lebo by sme to pri nom nezvladli😞...napriektomu ho velmi lubime a davame mu lasku, ale obcas je to uz privela a tiez neviem, dokedy bude toto trvat😕
A este som zabudla dodat, ze kazdy vecer trva uspavanie hodinu a pol-dve hodiny😕
@wayfarer Mám takúto dcérku. Od narodenia. Od 9. mesiacov chodí, teda konkrétne behá 😀 Prvé tri roky sme nerobili nic, len sme boli vonku za každého počasia, 4-5 hodín denne. Všetko išlo bokom, návštevy u priateľov či reštaurácie nehrozili. Áno, je super, keď je dieťatko aktívne, ale nás s manželom to stálo 5 rokov života. Najhoršie je, že takéto detičky aj veľmi málo spávajú, takže v noci to stálo za houby skoro štyri roky a cez deň prestala spávať, keď mala dva. To tempo bolo šialené. Skrátim to - dnes má dcérka 6, stále je to to najaktívnejšie dieťa, aké poznám (vrátane chlapcov), ale už sa s tým dá krásne pracovať, nasmerovali sme ju na šport. A po 6 rokoch sme sa rozhodli risknúť druhé 🙂
Medzi nami - nemyslím si, že hyperaktivitou malého čokoľvek urobíš... Snaž sa len čo najviac si uľahčiť život - kondičné cvičenia na vybehanie, možno au pairka pár krát do týždňa.... A rozhodovanie o druhom dieťati zatiaľ odložte, osobne si neviem predstaviť pri dieťatku ako bola moja dcérka druhé s malým vekovým rozdielom.
@wayfarer môj prvý syn je taky. Od malička furt v pohybe, presne ako píšeš, nás začal chodiť ked 9,5 mesiaca, vlastne behať a odvtedy beha a stale je v pohybe, nespaval, bol popredu vo všetkom oproti rovesníkom .Úplne ta chápem lebo ja som bola úplne a totálne vyčerpaná,fyzicky aj psychicky. Ale teda u nas to neprešlo, je taky energicky stále, už bude mať 6 rokov...popravde už mám strach či nemá adhd....uvidíme keď nastúpi do školy. Všetci ma stále ukludnoval že veď to prejde, on z toho vyrastie...zatiaľ nevyrastol😃. Druhé som sa odhodlala....mamina mi hovorila: neboj dve deti nebudú rovnaké. A mala pravdu, druhy malý je presný opak....užívam si materskú, je to jedno kludne a úžasné dieťa😁. Ale lubim ich oboch aj keď je každý ulne iný😍
Kočky chcem s vás opýtať keďže sme sa tu stretli viaceré s takými divokými detickmi....užívali ste nejaké lieky počas tehotenstva s nimi, boli deti dojčenie, ockovane ( iba povinné či aj dobrovoľne) - neockovane.....lebo stále pátram po príčine😄
Ahojte maminky,s "radostou" sa pripajam k Vam,tiez mam doma take sidlo. Dcerkama 13 mesiacov a od narodenia neznasa vajicko,teraz autosedacku,neznasa ked je priputana,o kociku neni ani reci a co je najhorsie od narodenia je nesmierne uplakana co cloveku na psichyke dost neda. Cele dni vidno na nej ako sa doma len nusi,chodi s izby do izby a mrnci a potom to prejde do placu. A to kazdy den. Uz som aj rozmyslala ze zalozim nejaku takuto diskusiu aby som si mala s niekym pokecat a vyrozpravat sa niekomu kto pochopi co prezivam. Skoro kazdy den si poplacem s nou od zufalstva. Na navsteve okrem svokrovcov a rodicov sme nikam neboli,neodvazime sa. Do roka mi plakala ked len videla vonku niekoho cuzdieho a nedaj boze ked k nam niekot dosiel na navstevu a to podotikam ze vonku sme kazdy den.zlepsienie prislo az po roku,place ked vidi ludi ale uz sa aspon neboji oboch dedkov.Neposedi,nepolezi,len beha z postele a dole,na gauc a dole,sama som s nou nikam nebola,neodvazim sa. Aj svagrina mi povedala ze mam s nou co robit,ze ona by to nezvladla,ale co ine nam ostava ked ich tak milujeme no nie 🙂 s manzelom sme sa bavili aj o dalsom a povedal ze ak by bolo aj druhe take tak aspon uz budeme pripraveny a neprekvapi nas to. A ked bola malinka neexistuje aby lezala alebo aspon mi sedela na kolenach,to sme stale museli s nou chodit po izbach,inak bol hystericky plac. A spavala mi vzdy len po pol hodinach. Tiez si niekedy poviem ze dost ze koncim ale potom pride pekna chvilka ze sa usmeje a je chvilku dobre 🙂
@wayfarer viem ta pochopit...ja som jedinacik a vzdy som vravela, ze budem mat minimalne dve deti, ale takto to proste nejde...tiez zavidim mamickam, ktore si spokojne vykracuju so spokojnymi detmi...ale s manzelom sme rozmyslali, ze mozno ked bude mat syncek nejakych 9-10rokov, tak vtedy to druhe babo☺v dospelosti sa aj vekovy rozdiel vyrovna☺
hmm.....nuz, tiez oddalujem druhe, mala ma 3 a pol a obavam sa, ze druhe uz ani nedam.
je mi z toho zle, ze som taka vystavena a ze po druhom uz ozaj len ta psychiatria...🙂 a mozno nie, ktovie...ale bojim sa risknut to znova. nemam na to energy ...
@lenicka2609 tak s tym vycerpanim ti rozumiem uplne...ja som tuto diskusiu zalozila s cireho zufalstva a myslela som si ze ma tu zacnu odsudzovat maminy ze co tu vyplakavam ked mam doma zdrave babo, ale ako vidim, je nas dost takych co tu bojujeme od rana do vecera pri nasich zbojnikoch 😀 a teda u mna nastastie, mali je velmi solocensky, miluje navstevy a odkedy mam maleho tak aj ja :D pretoze si chvilu od neho mozem oddychnut - akurat navstevy k nam uz tak nechcu, bo vzdy odchadzaju unaveni vsetci :D
@sosanna88 my sme uz cakali druhe....ja viem ze to sa neda takto povedat, ani na nic zvalovat, ale myslim, ze som potratila prave pre tolke vycerpanie....a po tejto skusenosti sa mi vnaraju take pocity, ze nezvladam vynosit, ako chcem potom vychovat druhe.... ☹ teraz lekari odporucaju pol roka cakat s dalsim tehu...a ja viem, ze o pol roka bude maly este viac aktivity vyzadovat a obavam sa ze vtedy uz manzela na druhe neukecam - ak vobec seba
@wayfarer tiež som mala prv dieťa aktívne a druhé sme mali až neskor, s 5-ročným odstupom. Skôr som nechcela aj kvôli bytovej otázke, práci a potom to akosi nešlo. Každopádne mi ten vekový rozdiel celkom vyhovuje a deti si napodiv výborne rozumejú.
Druhé dieťa bolo oveľa kľudnejšie, kým prvé chodilo v 11 mes. to druhé až v 15 mes. a aj celkovo je druhý syn taký pomalší a opatrnejší, aj keď tiež má rád pohyb. No viac vydrží pri jednej činnosti.
Či sa to vekom zmení? Ani nie, dcéra má už 15 a doteraz nemá rada len také ničnerobenie, a ani to nechápe u iných, že sú "leniví". Nám sa osvedčilo veľa športovať, dcéra od 4 rokov chodila plávať, na turistiku, na tanečnú, neskôr na mažoretky, ktoré robí doteraz súťažne. Ona bola ten typ, že čo skúsi, hneď jej ide, za 1 deň sa naučila bicyklovať, na kolieskových aj ľadových korčuliach, skateboarde ... má výborný zmysel pre rovnováhu. Minulý rok začala aj lyžovať a už jej to nestačí, chce snowboard 😀 Okrem toho sa stíha učiť, doma pomáha, cvičí, začala behať každý večer ... proste je veľa v pohybe, ale potom si rada aj všeličo prečíta či pozrie nejaký film.
Ak ten pohyb nemá, tak bývala dosť náročná, proste si vyžadovala, aby sme niečo robili. Má rada adrenalínové veci, rada skúša všeličo nové ... no nenudíme sa. Ja osobne som skôr kľudný typ, ten pohyb má isto po otcovi 😀 😀 😀
Len v 1. triede to bolo ťažšie, kým sa naučila sedieť v lavici ... ale zvládli sme to.
@wayfarer uplne ti rozumiem...mame taktiez 13-mesacneho syna, ktory zacal lozit ako 5-mesacny a odvtedy je vkuse v pohybe...chodi od 9-mesiacov, momentalne uz beha...sediet sme ho este nevideli...nocnik nam taktiez nehrozi...este aj tie spankove intervaly mame rovnake 🙂 este aj papa v pohybe...obcas si aj poplacem, ale sme radi, ze je zdravy a stastny...a my s manzelom a starymi rodicmi tajne dufame, ze raz zastavi a bude sa spokojne hrat...a druhe by sme tiez chceli...a tiez nevieme kedy... 🙂 🙂 🙂
mám taký flashback, čo som už aj zabudla ... ale dcéra tiež nejedla posediačky, naháňala som ju po byte a na nočník si sadla až po 2. narodeninách, lebo ona ani na to "nemala čas" 😀 Ked musela niekde sedieť, tak aspoň kopala nohami. V aute sme jazdili zásadne v čase, keď spala (napr. na dovolenku). Cez deň zaspala do 3 rokov len tak, že sme ju ukočíkovali, alebo v aute ... alebo som si musela lahnúť s ňou a vyslovene ju držať v posteli a tváriť sa, že aj ja spím. Od roka sa budila o 3:00 ráno a bola fit, chcela sa hrať ... Mala som na to nervy, dnes sa tomu už smejem. Hlavne že je z nej zdravá slečna 😵
@mirkaaa80 nie, nič extra som neužívala, pred prvým tehu ani antikoncepciu, ani žiadne lieky. Dcéra bola akčná už v bruchu, kopala silno, hocikedy som dostala ranu do rebra, alebo do mechúra. Moja mama mi hovorila, že preháňam a to dieťa ma nemôže tak kopať ... a ked sa narodila a videla to, tak povedala, že mi už verí, že môže...
Ja som rada, že je akčnejšia, s odstupom času ... ked vidím tie decká, čo pol dňa len pri počítači vysedávajú a nič nerobia, som rada, že je to takto.
@julianna1929 no tak to mame teda asi podobne velmi....tak sa nemusim pred tebou citit stazovacne...len zufalo 😅
Bud rada, ze mas zdravé dieta a dakujem Bohu a matičke prírode, ze nemudis behat po doktoroch a plakať od štastia, ze sa po roku cvičení dokázalo dieta s pomocou postaviť
Vo by dali ini rodicia zato, aby ich dieta behali, mozno cudzie dieta sedí na deke a drzí celu dobu jednu hračku v ruke, nic ho nezaujíma, nedokaze prejaviť nadšenie a rodicia maju plnú hlavu obáv ci je ich dieta OK
Moj syn v 10mes uz behal sám, odvtedy sa nezastaví, dali sme ho na šport, ale ci ho to bude baviť aj o par rokov je otázne
Som rada, ze je zdravý, veselý, zvedavý, akčný a hotovo
Sedieť budem ako stara baba na dôchodku na vozíčku a spomínať na mladosť
Uži si syna a bud rada, ze je taky aky je 🙂)