Ako zvládnuť tému mäso s deťmi?

konra6
6. mar 2024

Ahojte, tí, ktorí konzumujete mäso, ako sa približujete s deťmi k téme "čo je mäso"? Tipujem, že nikto nehovorí deťom, že "počuj, poviem ako to je, papáme zvieratká", pričom, ale je to pravda. My sa snažíme postupne poukázať v prírode na potravinový reťazec, všetky tvory niečo konzumujú. Myslím si že je to fajn začiatok. Ale nie som si istá ako konkrétne povedať to hlavné, ako je to s ľuďmi a hospodárskymi zvieratami. Akna to príde, klamať by som tiež nechcela. V prípade rýb spomínam, že máme na obed rybu, to zázračne celý svet akceptuje, aj deti, a sranda že aj v rozprávkach sa ryby proste jedia :D Napr. Madagaskar 🙂 Ale čo sliepočky, prasiatka, kravičky?

Vedia vaše 4-5-6 ročné deti čo je mäso? Sú s tým ok? Máte ďalšie tipy ako zvládnuť túto tému?

angel993
6. mar 2024

@konra6 my kupujeme mäso od miestnych farmárov, takže deti sú pri tom keď spracovávame mäso (nie sú pri zabíjačke). Ich strýko má farmu s hovädzím dobytkom, vedia že aj mlieko je od kravy. Často tam chodia, a pomáhajú mu. Nejako extra sme to nevysvetľovali. Ak sa deti niečo opýtali tak som primerane veku vysvetlila.

simona20201309
6. mar 2024

@konra6 🤣🤣🤣🤣🤣
Prepac ale odpadla som
Normálne hovoríme... kuracie mäso zo sliepocky, vajíčko od sliepocky, šunka z prasiatka...
Tak isto ako papier sa vyraba zo stromu, sveter z vlny od ovečky. Syr z mlieka od kravicky.
Aká veda pre boha?
Ci myslíš ze dieťa zažije postraumaticky sok? Nie nezazije, pokiaľ mu to nebudeš hovor8t so slzami v očiach a nebudete po každom obede páliť sviečku za uhynutu kravicku.
Tebe ako rodicia vysvetlovali z čoho je mäso?

1ryba
6. mar 2024

Je zbytočné také malé deti zaťažovať vysvetľovaním. Už v škôlke nás učili napr kravička nám dáva mlieko a mäso. Ani jeden škôlkar sa nespýtal ako nám to mäso dáva. Veď deti nie sú hlúpe, postupne prídu na všetko, naučia sa všetko. Mamičky by sa mali venovať skôr tomu ako deťom nastaviť hranice. Lebo to dnes chýba početnej skupine detí viac ako informácie o potravinovom reťazci.

deedol
6. mar 2024

muz je vegetarian, ja nie. (pisem len pre info)
syn bude mat 6r. odmalicka vie, z coho je maso - cize ano, vie, ze maso je zo zvierat a vie, ze to zviera musi zomriet, aby sme si to maso mohli vziat. (u nas doma nehovorime, ze zvieratka nam veci "davaju", ale ze si ich berieme.) vie aj, ze pri mlieku/syre/vajciach je to trocha inak. vie, ze tato maso neje, vie aj preco, vie, ze sa moze sam rozhodnut, ci ho chce jest alebo nie (zatial chce, lebo mu chuti, moralne zabrany este zjavne nema).

h2
6. mar 2024

@konra6 Prečo myslíš, že nikto nehovorí deťom, že papáme zvieratká? Jasné, že to hovoríme.

30katrusa40
6. mar 2024

@konra6 dcéra vedela od mala odkiaľ je mäso. Susedia pravidelne majú zabíjačky tak presne vie odkiaľ je mäso.

janinah
6. mar 2024

Tebe ako 4r.to niekto vysvetľoval? Ci nie a máš z toho traumu doteraz? Ozaj nechápem čo ideš riešiť...

tramtada31
6. mar 2024

Ja sama nejem ryby asi od 5 rokov, lebo mi docvaklo, že kapor, ktorý pláva vo vani na Vianoce, o ktorého som sa starala, skončil v našom bruchu. Takze chapem tvoj pohlad. Na druhej strane, my sme sa snažili nepomenovavat masko, ale proste sme sa velakrat preriekli. Aj 5 ročná velakrat povedala, že to masko nám dala sliepocka (to už nevie, že nedobrovoľne 😀). Takze nejak sme to úplne nerozoberali, že sliepka musí najprv umriet, aby sme z nej mali maso…

fido69
6. mar 2024

Takto to končí, keď rodičia a deti stratia kontakt s prirodzeným prostredím. Zelenina predsa nerastie v supermarkete a ani mäso sa nevyrába vo fabrike.
Deti na dedine denne vidia fungovanie prírody - ako sliepka zožerie dážďovku a my uvaríme sliepku. Ako prasiatko kŕmime celý rok a v zime ho zabijeme na mäso. A zužitkujeme úplne všetko okrem pazúrov, Hlavne neriešime takého dementné otázky. 😅

domi2425
6. mar 2024

@konra6 ved v Madagaskare tiez levik Alex papal steaky a stastne o nich snival😆je to normalizovane ako aj ryby, len to asi zbytocne moc analyzujes

hiro
6. mar 2024

Ked sme spolu v obchode tak mojim rozpravam ze odkial pochazdzaju kuracie stehienka, prsicka, krkovicka, bravcove kare, z ktorej casti zvierata... Dcera sa vyjadrila ze uz bude jest len kuracie 🙂 ale maju to vediet a maju vediet ze tie zvierata boli chovane pre nas, zabite pre nas a je tou nasou poslednou ulohou ich zjest. Aspon pre mna ked jem maso tak to je poklona tomu zvieratu ze ho zjem a nic nevyhodim. Ak by som nejake maso na tanieri nezjedol a vyhodil tak to zviera zilo a zomrelo zbytocne a hanbil by som sa za to.

sissy27
6. mar 2024

@konra6 cooo? 😂 my ako deti sme proste vedeli, ze ten nedelny rezen nedavno behal po dvore a hovorili sme mu “Jozin” 🤷‍♀️😅 nikto to netajil. A mojej dcere som k tomu ziadnu specialnu prezentaciu nerobila, tak ako som ju nerobila ani okolo cokolady alebo kompotu. Ked sa dieta spyta, tak mu treba normalne odpovedat.

lizatko1009
6. mar 2024

@simona20201309 po prečítaní príspevku, mam rovnkany pohľad ako ty 🫣

lizatko1009
6. mar 2024

@sissy27 presne tak, ja som doslova každú sobotu bola pri dedovi, keď sa "riesila" sliepka a nemám žiaden sok ani traumu a milovala som z nej vývar a teraz nenávidím, dokonca aj hrabaky sa varili, iné sme nechovali nič, ale nikdy som to neriešila a v dnešnej dobe co riešia mamičky ma veľmi udivuje 🫣

jaskolka
7. mar 2024

Nerozumiem, co vlastne treba riešiť ci rozoberať. Svokra má sliepky, bežne u nej deti vidia, ako sa zabijú, osklbaju a uvaria, upeču. Nijako špeciálne to neriešime, tak ako vedia, vedia, ze krava nám dáva mlieko,tak je pre nich normálne, že z prasiatka bude klobása a šunka, aj zajace taky "na tanieri" osud čaká
Áno, a hovoríme im, ze zvieratá sa aj jedia, však ako inak? Proste tak to v prírode funguje, možno to vyznie "kruto" ale tie zvieratá majú aj takú úlohu, aby boli potravou.

micusa2222
7. mar 2024

@konra6 tieto hlúposti som vôbec neriešila..dieťa papalo všetko - jedna radosť...

ivangeline
7. mar 2024

Od 2r vedia ze jeme zvierata ;D

martinka13
7. mar 2024

Tak toto by ma v živote nenapadlo riešiť. Proste jeme mäso zo zvierat. Zvieratá sa na to chovajú. Jediné čo co sme "riešili " je, že sa o ne treba počas života pekne starať. Zbytočne z toho robíš vedu. Mimochodom, manžel je ešte k tomu vegetarián.....

dadka1997
7. mar 2024

@konra6 nikdy mi to nebolo vysvetlované, a nikdy som to nevysvetlovala deťom, je to naša potrava, z farmárskych (domacich zvierat), ktoré sa jedia, si nemáme vytvarat maznáčikov.. veď nejeme mačky psov, morrske prasiatka, zakrslých zajačikov papagájov andulky a podobne..
Je to náš zdroj potravy, a už sa človek sam rozhodne, či to jesť bude alebo nie.. hlavne netreba na to premyslať tak, že ake je to zvieratko chudiatko

zorkahorka
7. mar 2024

Nie, naco si kompliivat zivot 😄 pamatam si, ze neter milovala ako decko zvuerara a segra mi zakazala hovoriť, z coho to maso, ktire prave papa, je, lebo bola citliva, rozplakala by sa a nezjedla to. Tak jej to vysvetlila vo vyssom veku.
Lepsia milosrdna loz. Detom sa tuez nehovori, ze darceky nenosi jezisko...

dzejny656
7. mar 2024

Samozrejme že naša 4 ročná vie že mäso je zo zvierat a že "papá zvieratká" a nemá s tým žiaden problém.

ivanabat
7. mar 2024

Jasné, že moje deti vedia odkiaľ mäso pochádza, aj čo to je, aj že tie zvieratá sa musia zabiť a spracovať. Ďalej to moc nerozvádzame, ale neviem prečo by som im mala v tomto klamať. Vedia, že sú to bielkoviny, ktoré sú potrebné pre zdravé telo. Ja mäso nejem, ale moje deti s tým problém vôbec nemajú a jedia ho.

petronellla87
7. mar 2024

@konra6 ja som si spomenula ako sa to omylom dozvedel moj synovec odo mňa, mal vtedy asi 5 rokov a prišiel za mnou že Peťa čo to ješ? A ja že zajaca Kubi...On vystrašený pozrel na mňa že ozaj, môžem sa pozrieť? Kukol mi do taniera, zamyslel sa a hovorí že a prečo si mu neuvarila aj hlavu? Vybavene😁

jakoma
7. mar 2024

Dedina, mali sme zajace a ocko chodil na zabijat prasata v rodine. Nepozastavovala som sa nad tym, lebo vsetci sme to maso jedli, aj teraz jem maso, je to vec vychovy.. co som si zapamatala na cely zivot, ak sa rozhodnem nejake zviera pripravit o zivot, som zanho zodpovedna a ze je ovela horsie trhat muske kridla ako to ked sa rychlo zabije chovne zviera pre maso (takze ak zabijem napr. osu, tak vzdy sa presvedcim, ze sa uz netrapi)

gleep1
7. mar 2024

Normálne od malička hovorím ze mame kuriatko prasiatko rybu... Ano, 3 rocna to davno vie. Vidí to v prirode. Hovorím o tom ako macky jedia mysy, ako chce psik chytiť a zabit macku, a ako macka musi rýchlo rýchlo utekat aby prezila, bie ktore zvierata jedia rastliny a ktore jedia živočích, vravim ze vtáčiky chytaju hmyz, vysvetľujem ze my zabijame iba muchy a komare lebo nam robia zle, ine nezabijame lebo nam pomáhaju a zabijame len zvieratka aby sme prezili a mali co papat. Od malicka hovorím o každej potravíne odkial pochádza - zelenina ovocie kriky, stromy, pod zemou, mlieko syry od kravicky, vajcia od sliepky.. Keby to 5 rocne dieta nevedelo, povazovala by som ho za na svoj vek nevzdelane.

ibatanecnica
7. mar 2024

@janinah ja toto nechápem. Samé kraviny sa riešia. ľudia jedli mäso odjakživa a žiadne dieťa z toho nemalo traumu. Deťom mäso buď chutí alebo nie. Viac sa nad nezamýšlajú. Kedysi deti vyrastali viac s prírodou, videli zabíjačky a pod. a brali tie veci automaticky. Nevidím dôvod, prečo by mali žiť v nejakej nevedomosti. Je to naša potrava a hotovo. Sme predsa všežravce. Sú zvieratá, ktoré sú mäsožravce a jedia výlučne mäso. Ti sa tým deťom má klamať? Jednoducho to tak je. Už sa hľadajú problémy aj tam, kde nie sú.

tinqua
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cookie29
7. mar 2024

@simona20201309 no neviem, ked som pred rokmi bola ako au pair v zahranici, tam bolo nemyslitelne, aby siel rodic s dietatom do masiarstva...
Sliepka nam dava vajicka to je fakt ale nie som si ista, ze prasiatko nam da sunku .... Ja to neriesim, ale rozpravame sa... ked sa dieta opyta, vysvetlim primerane veku... a ano aj male deti mozu/nemusia mat zabrany. Moje je zavisle na cokolade, ale Nutellu nechce. Videl reportaz o palmovom oleji... a to mu stacilo

zuzinka888
7. mar 2024

Krava nam dava mlieko a maso- to ze pri tom mase musi zomriet nehovorim🙈. Mozno si moj pubertak dodnes mysli ze kravy kadia kare...🤣🤣🙃🙃

ibatanecnica
7. mar 2024

@zuzinka888 😂. Keby sa náhodou išiel učiť za mäsiara, to by bol šok 😂