Pozdravujem Vás mamičky, chcela by som Vás poprosiť o úprimné odpovede ako zvládate vzdor vasich detí do 2 rokov, teda u detí , ktore este nevedia poriadne rozprávat a nedá sa to s nimi vydiskutovať. Ja sa priznám ze pre mna je to nárocné obdobie , mám 19 mesacnu dceru a zaciname mat vzdor na dennom poriadku. Snažím sa jej dohovoriť, kludne vysvetlit, odviest pozornost , ale su situacie ked musim zvysit hlas a dam jej aj na zadok , nie nejak silno a vacsinou po plienke ale trochu sa ukludní. Zaujimalo by ma ci aj vy konáte podobne a ako urcujete dietatu hranice , co uz smie a co nie . Ja napr . ked ju idem prebalit , obliect tak nie vzdy ale obcas zacne tak vystrajat, hadzat so sebou, kopat nohami , ze nic nepomaha az ked jej dam na zadok . Viem , ze je vela odporcov capnutia po zadku, ale hranice jej urcit musim ze nesmie kopat s nohami a vystrajat. Prosim o vase skusenosti. Vsade v clankoch sa pise ze dohovarat, trpezlivost, trpezlivost ... len pisat clanok a zazit situaciu na vlastnej kozi je nieco ine. Obcas uz uvazujem ze nieco zle robim ja , ze to tak nemoze byt kazdy den aby som zvysovala hlas ci davala na zadok , takto sa mi to nepaci.. je aj ina moznost? nechcem zase aby bol potom problem ked vyrastie, aby sme ju nerozmaznali alebo tak , chcem vediet kde su tie hranice . Sme s manzelom viac menej na dceru sami, nema nam velmi kto pomoct aby ju postrazil aspon na 2-3 hodky aby sme trochu zrelaxovali, mozno aj to vyplyva na moju nervozitu o cosi viac , predsa clovek co sa aspon trochu zrelaxuje reaguje inac .Dakujem za nazory.
@lea100 udrieť a kričať určite nie. 😒 Táto vývojová fáza je v živote tvojho dieťaťa veľmi dôležitá a nepotrvá večne. Keď robí cirkus pri prebaľovaní, nechaj ju tak, odpútaj pozornosť nejakou činnosťou a prebaľ ju neskôr. O pár mesiacov sa oteplí, vezmi jej plienky. Píšeš, že to robí len niekedy, tak to sa dá prežiť. Vždy keď ťa vytáča, tak si spomeň na maminy dvojičiek 😎 . Vysvetľovať jej vysvetľuj, ona síce nevie rozprávať, ale rozumie ti, možno nie všetkým slovám, ale rozumie, tónu reči určite. Hranice krikom a capnutím na zadok nestanovíš, možno dosiahneš, že dieťa urobí to, čo ty chceš, ale len preto, lebo nechce schytať znovu na zadok a to nie je žiadna výhra. Viem, že ti to ide na nervy, ale naozaj pomôže len trpezlivosť, klud a dôslednosť. A na MK je určite podstatne viac tých, ktoré toto s deťmi zažili, ako tých, čo to len čítali. A veľa žien s viacerými deťmi. Snaž sa, aby nebolo toho, čo nesmie priveľa. Viac, ako capnutie po zadku a krik pomôže pomaznanie sa, odpútanie pozornosti riekankou, piesňou, maňuškou....držím palce.
No moja ma 22mesiacov a presne toto iste doma doraba aj dvadsatkrat za den. Nechce sa obliect,umyt ruky,najest,vkuse cirkus. Som chora na srdce a nemozem ju zdvihat ani prenasat,takze ked takto zacne,necham ju nech si poreve,ja uz som zvyknuta a susedov neriesim🙂 ked nezabere,spytam sa ci ide von a bude sa obliekat alebo ide spat. Ona povie spat,dam ju do postielky,co by som tiez nemala ju prenasat ako macka macence,ale co uz. Zacne znova revat ze chce odtial von. Znova sa spytam po chvili ci teda ju obleciem a ideme k starkej napr.alebo nieco co viem ze zaberie. Ona povie ano,ja ju vyberiem,pritom vysvrtlujem ze maminka musi obliect aby sme mohli ist,pozrieme to a to,ona vzlyka a o chvilu sa rehoce a uz ani nevie preco plakala🙂 su dni ked mi fakt nahoubi a nahaxzem jej po plienke kdd uz je to na nevydraznie,ale ziadna mlaticka,len upozornenie ze takto to nepojde. Ma v oblube hryzt ma do ruky,kopat,stipat,mame to pestre no. Ale treba decku ur it co sa este moze a co nie,pretoze moja znama ma takto isto staru xceru ako ja,a to je uplny des co sa vychovy tyka. Ta ani vychovu nema. A decko si robi co sa mu paci. Ma dva roky a je sef. Potom bude vyplakavat aka je mala neposlusna.