Ako zlepšiť výslovnosť trojročnej?

alikal
18. apr 2021

Dcerka bude mat za mesiac 3 roky a ja viem ze na poriadnu vyslovnost ma este kopu casu, ale vsimli sme si ze ine deti vonku v jej veku rozpravaju omnoho krajsie, problem je, ze okrem mna a muza jej ostatni vacsinu nerozumeju, aj babka s dedkom maju docela problem a to s nou travia dost casu. casto sa stava ze v niektorom slove pismenko vyslovi krasne a v inom vobec, napr. vie krasne povedat DVE macky, ale ked ma povedat dvere povie DEJE. pismeno R neriesim to viem ze este dlho jej asi nepojde ale aj ine, na zaciatku niektorych slov vie povedat krasne Z a v inych vobec. mate nejake tipy na cvicenia s detmi v tomto veku? aj nerozprava v celych vetach, namiesto "Chcem sa pozriet". povie "Emka pozriet." (vyslovi poset) mame sa snazit ju nutit opakovat to po nas? nechcem ju znechutit zlym pristupom.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
18. apr 2021

@alikal kľudne sa objednajte na logopediu. Sú dosť dlhé cakacky a je lepšie to podchytiť čím skôr. Lebo ak si osvojí zlu výslovnosť ťažko sa oduca od zlej výslovnosti

sara07
18. apr 2021

skus logopeda, termin nečakaj hned ,cca aj pol rok
a tam je určity postup v pismenkách a slovách atd
v podstate budete chodi 1x za mesiac a na doma dostanete cvičenia a tie budete pilovat

ajsha123
18. apr 2021

Čo môžeš urobiť Ty doma, môžeš s ňou začať cvičiť jazýčkom. Najväčší problém je, že deti majú neohybny jazyk. Preto sa im zle vyslovuje. Ja som chodila k logopedovi s 3 deťmi a vždy sa prvé hodiny len a len cvičilo, jazyk bol tuhý, bolo ho treba rozhýbať... Cvičenia na to nájdeš na internete...
Inak, čo nám logoped neukázal žiaden, boli staré cviky našich mám, pamätám si z detstva, aj moja starká aj mama to vždy s bábätkami robili - také ble-ble, posúvanie jazyka z prava dolava, od jedného kutika k druhému, polovyplazeny jazyk,resp.ked to teraz robím, tak olizivanie polovyplazenym jazykom hornú peru, ale rýchlo. Neviem, mne to vtedy prišlo priblble, ale robievalo sa to. Mamy sa prihovárali takým blabotanim babatkam. A az teraz, pri vlastných deťoch, som prišla na to, ze je to super logopedicke cvičenie... Môjmu synovi, co sa nie a nie naučiť čisto rozprávať, to veľmi pomohlo, keď sme s tým začali...
Ak to popisu nevieš pochopiť, tak by som možno (!) bola ochotná sa nahrať a poslať súkromnú nahrávku, ale určite nie verejne 😅

nikpa
18. apr 2021

@alikal smer logopedicka, presne ta nasmeruje, povie čo a ako

petrisa213
18. apr 2021

Tiež sme mali podobné. Syn pred 3 rokom veľmi škaredo rozprával ale pripisovala som to tomu ze začal ešte len pár mesiacov pred tým rozprávať. Neriešila som to teda. Teraz ma 4 roky a ten návyk zlého rozprávania mu ostal a je lenivý sa to správne učiť. V škôlke mali logopedicky screening, tak nás odporučili do starostlivosti logopéda. A teda mam riadny problém ho niekde umiestniť. Nikde neberú, majú strašne veľa detí. Zo 6 mi jedna jediná povedala ze od augusta by mi ho mohla zobrať. Tak zatiaľ cvičíme doma podľa youtubu Rapotacik Rik, skus pozrieť. Alebo ešte v jednom časopise Šikovnicek je každý mesiac logopedicke okienko vždy nové písmeno. Popisujú tam presne co robiť s jazýčkom aby sa vyslovilo určite písmeno. A riadne ho upozorňujem na všetko co vysloví zle. Lebo fakt ten návyk zlého vyslovovania je dosť silný a jednoduchšie mu je to povedať po svojom a nesprávne ako trosku porozmýšľať a pomaly povedať správne. Ja teraz ľutujem ze som to nezačala riešiť hneď v tých 3 rokoch.

elizabet173
18. apr 2021

@alikal smer logopéd, v troch rokoch síce niektoré deti ešte povedia len pár slov, ale ona posúdi, ako tvorí hlásky, či už treba s tým niečo robiť, alebo je to ešte stále v súlade s vekom.

dnes_rozpravam
21. apr 2021

Dobrý deň, kľudne sa mi ozvite do správy, študujem logopédiu a všetkými predmetmi ohľadom vývinu reči som si už prešla. Ak vás na skríningu odporučili na logopedičku, určite nečakajte, lepšie ísť skôr a zistiť, že to nie je nič vážne, ako potom ľutovať. Ja tiež ponúkam online terapie (poprípade viem dochádzať), pracovala som už aj s dva a pol ročným dievčatkom, a vždy sa dá nejakým spôsobom zapracovať na reči dieťaťa. Aj poradenstvo rodičom vie spraviť veľa.
Takže ak ste niekto na čakačke k logopédovi, alebo by ste chceli intenzívnejšie terapie, napíšte mi a určite sa nejako dohodneme 🙂

dnes_rozpravam
21. apr 2021

A existujú aj rôzne testy a dotázniky, ktorými sa dá pekne zistiť, či je dieťa v riziku napríklad vývinovej jazykovej poruchy, možných špecifických porúch učenia - a je potrebné s ním čo najskôr začať pracovať, alebo je všetko v poriadku a možno sa len mierne oneskoruje za rovesníkmi, a zopár rád rodičom ako s dieťaťom pracovať pomôže.