Ako zdravíte deti pod 18 rokov?

29. máj 2022

Zdravim, prepáčte za takú banálnu otázku..ale vždy keď Samko to stane, premýšľam nad týmto. Ide o to, že neviem ako sa mám zdraviť deťom, resp. ľuďom pod 18 rokov 🤷 Sama budem mať o týždeň 23, takže nie som vekovo tak vzdialená, ale stalo sa mi, že má pozdravili 14-15 ročné deti " Dobrý deň" a ja som im automaticky odzdravila "Ahoj" a vo vnútri som pocítila vlastnú povýšeneckost..a celkovo neviem či to je správne, kedysi som sa každému zdravila Dobrý deň ale odkedy mám dieťa, tak ide to ahoj..ale mám v sebe dilemu..preto vás prosím, ako sa zdravíte deťom vy? Keď pozdravia dobrý deň (a to dieťa môže mať aj 4 roky) odzdravite dobrý deň alebo ahoj? Čo je viac v princípe slušného správania? Ďakujem 🙂

gleep1
29. máj 2022

Zdravím dobrý deň. Všetky deti okrem deti kamosiek. Tie zdravím “ahoj/čau”
Neviem čo je v zásadách slušného spravania, mne samej je ale strašne blbe pozdraviť cudzie dieťa ako nejakého kamosa.

h2
29. máj 2022

Keď ma dieťa pozdraví Dobrý deň, odpoviem rovnako Dobrý deň. Keď Ahoj, tak tiež Ahoj.
Mne to raz dávno aj môj syn povedal, že prečo ho zdravia Ahoj, keď on povie dobrý deň.

gloria31
29. máj 2022

Normálne AHOJ

denithestrange1993
29. máj 2022

Pokial sa jedna odhadom o stredoskolskov tak Dobry den. Uz su to skoro dospeli ludia tak mi pride normalne im vykat. Pokial su to 10-12 rocne deti tak Ahoj. Ale zase popravde susedovci tinedzeri to s pozdravmi neprehanaju 😂

andreatytler
30. máj 2022

@h2 Asi ho zdravia ahoj, lebo by mu tykaji ak by doslo k rozhovoru.

Autorka, zaujimava tema. Tiez som mala s tymto problem a nevedela som ako na to. Aka som len rada ze teraz zijem v krajine kde sa vsetci zdravia ahoj a vykanie neexistuje. Je to take oslobodzujuce.

0silvia0
30. máj 2022

Nemusis to brat tak upato. Skus brat pozdrav dobry den ako zelanie dobreho dna a nie vylucne vykaci pozdrav. Takze pokojne mozes odzdravit dobrym dnom aj neplnoleteho teenagera, nic s tym nepokazis.

vulka
30. máj 2022

Nazdar

aniele
30. máj 2022

@andreatytler No, neviem. V ktoromsi dokumente o histórii angličtiny som zachytila, že you je vykanie. Tykanie bolo, ak sa nemýlim, thou. Angličtinári by sa mohli vyjadriť 😉.

andreatytler
30. máj 2022

@aniele Aha... tak to si potom s kazdym stale vykam... aj s muzom aj so synom.😀 No budem si musiet s nimi zajtra potykat, len neviem ako im to vysvetlim.🙂

joesvk
30. máj 2022

Ja tiež odzravím deťom :"Ahoj". Aj syna som naučila, že keď mu starší človek pozdraví :"Ahoj". Aby on odzdravil:"Dobrý deň".

ciusinka
30. máj 2022

Mna ked pozdravi nejake dieta "Dobry den", tak odpoviem "Dobry den", aj keby to dieta malo 6 🙂 Nejako tak automaticky to zo mna vyjde 🙂

joesvk
30. máj 2022

Podľa mňa obidvoje je v pohode. Nie je to nejaký prešľap.
Autorka, ja zdravím väčšinou tiež tak, ako si zareagovala ty.

maryskas
30. máj 2022

cca pod 12 rokov zdravím ahoj a nad dobrý deň

ivangeline
30. máj 2022

Ja poviem Dobry den...aj susede po potykani si. xS Sa zabudnem. Mini detom Ahoj. Zvysok Dobry den,aj ked netreba. xD

vroni
30. máj 2022

@aniele, áno, angličtina nepozná tykanie. Ujo Shakespeare ho ešte poznal a používal, ale od 16. storočia používanie thou (ty) úplne vymizlo. Takže žiadna demokracia, že si všetci tykame ale naopak, tolka noblesa, že si všetci vykame. 😉
Ja odzdravim tak ako zdravia mňa. Na dobrý deň dobrý den, na ahoj ahoj.

dzejsik
30. máj 2022

keď sa narýchlo nevieš vynaliezť, povedz len "zdravím!" ;) ale inak rovnako ako tebe ... ono je i tak relatívne hlavne pri dievčatách, že kto vyzerá na 14, môže mať aj 20, len hold vyzerá mladučko

beronsche
30. máj 2022

@andreatytler uplne suhlasim, ze neexistujuci rozdiel medzi tykanim/ vykanim je velmi oslobodzujuci..
Vzdy ma prekvapi, aky prehnany vyznam vykaniu nasinci pripisuju.. napr. pracujem vo firme, kde je prac.jazykom ang a je tu zauzivane aj v slovencine automaticke tykanie. Podla mna super, mnohym novoprichodzim to velmi vadi.. Akoby sa respekt nedal prejavit inak..
@aniele neviem, ci to nie je stara, uz nepouzivana anglictina.
to som ale odbocila.. 🙂
autorka - na "dobry den" odpovedam "dobry den", na "ahoj" zase "ahoj"... Velmi sa tym ale netrap, tiez si myslim, ze oba sposoby su ok...

danica2711
30. máj 2022

@vroni je tam trošku rozdiel, tykáš, keď používaš krstné meno oslovovaného, vykáš, keď používaš priezvisko

vroni
30. máj 2022

@danica2711, viem. Ale gramaticky je to proste vykanie. Ono práve na príklade angličtiny krásne vidno, že to jednotné oslovovanie jednoducho nefunguje. Aj keď gramatické tykanie zmizlo, spoločnosť nasla iný spôsob, ako rozlisit formálny a neformálny vzťah.

bronik89
30. máj 2022

tak asi zalezi ako to citis, pokial je to ze vyslovene niekto koho vidim prvykrat v zivote tak vykam ale inak tykam ak su to deti kamosiek alebo niekoho znameho 🙂

bluesun77
7. mar 2023

Kedze mam 45 rokov, zdravim vsetky deti aj mladez Ahoj. Proste mi pridu strasne mladi na Dobry den 🙂