Ahojte zienky rozmyslam uz ako zabavit malu ked nieco robim pozera youtube a dost dlho pri tom vydrzi ale ked mam casu tak hrame sa s legom povysypuje ho po celom byte alebo vkladacku hociako to pcha do tych otvorov kreslit ju moc nenechavam lebo trochu ju spustim z oci a stena je jeden umelecky vytvor:D hracky ju moc nebavia knizky prelistuje a tym to hasne mam pocit ze sa nudi a neviem co pre nu vymysliet🙂
Montemama.sk skus ppzriet mudre hranie.sk a pripaadne skoc na par lekcii. A vseobecne nastuduj montessori veci
@sunny8 ako? vypnúť youtube a zapojiť ju do všetkých tvojich aktivít.
hoc aj do umývania či premaľovania tej pokreslenej steny, nikdy viac ju potom pri kreslení nenapadne kresliť inde ako na papier a nudiť sa pri odstraňovaní pasteliek zo steny teda fakt nebude.
alebo čo takto ísť s ňou von? na ihrisko? do lesa? na lúku? do vody?
@sunny8 tym, ze jej pustas youtube ju ucis pasivnemu traveniu casu. Zabija to kreativitu, chut objavovat. Ako uz bolo pisane, ziaden youtube, zapojit do prac svojich (ja davam priborovy nozik, malu dosku na krajanie a nejaku makku zeleninu alebo ovocie nech kraja...), pripadne s nou viac citat, plastelinovat, spievat, chodit von. Montessori stranky su plne tipov.
Mam 5 ročneho brata, ktoreho sme tiež riešili posadením k youtube, k telke, neskor k tabletu, kym sa doma porobilo, čo bolo treba. Je zlatý, šikovný, nema problem PC alebo tablet vypnúť na prvé požiadanie... Ale... On sa nevie sam zahrať. Nevie. Absolutne ho sameho nenapadne vymyslieť si hru. Ak mu sama nevymyslim niečo, tak len chodi po byte ako mátoha... v spoločnosti sa hra pekne,tam sa deti navzajom stiahnu, ale zrovna instantna zabava v podobe internetu v nom zabila kreativitu,ako sa vyššie spomenulo. Pri svojom dietati mam v plane ist inou cestou. 🙂 na internete je miliarda aktivit a hlavne zapajanie dietata do toho,co robim ja.
My strihame, lepime, tancujeme, spievame...hrame sa na lekarku, aj pexeso sme uz skusali... Kreslime temperkami 😊 tiez mame 2 rociky..2,5 presnejsie. Aj s plastelinou tvrdnucou sme robili uz...varime- rozbijanie vajicok, to robi zasadne len mala... Upratujeme...aj notebook samozrejme obcas pustime- aj telefon- ale to len obcas... Chodime na sipky teraz, gastany... Da sa vymysliet hocico 😉
no urcite ak chces dieta aby ti v buducnosti aj pomohlo nie len bolo vsetko na tebe tak ho zapajaj do beznych cinnosti nech vie co to vsetko obnasa. dieta sa ma aj nudit aby si samo vymyslelo zabavu nie len mu vzdy nieco podsuvat...mne by ta pokreslena stena nevadila aspon vidim ze dieta je kreativne ale ak tebe vadi daj mu papier nech kresli tam a potom nech tu pocmaranu stenu umyje alebo pretrie. nechapem preco si kazdy mysli ze dietatu treba vzdy vymyslat nejaky program potom z nich rastu nekompletni nesebestacni ludia
S tou plastelinou si netrufam vsetko dava do ust ju bavia take veci ako nonstop chodit do chladnicky zapinat svetlo v trube vylieva sampony do vane veci z ktoryxh mi vlasy na hlave stavaju to proste stale bordel uz sa citim jak nejaka sluzka este mam dobrych svokrovcov co pridu a stale ma sprdnu za ten bordel uz toho mam akurat dost cele dni som v praci a ked som s nou doma som unavena nevyspata celkovo nemam casu pre seba samu tak preto sa jej snazim vynysliet nieco co zvladne na chvilu aj sama ...
@sunny8 a keby si ju posadila do vane s kopou samponovych flias s vodou, nech si prelieva? Alebo kupit vacsiu umelohmotnu krabicu/lavor a tam nech si pri tebe prelieva, presypa...a inac, su aj jedle plasteliny. Ked zisti, ze to nie je moc chutne, tak to jest prestane a bude sa hrat 🙂
Ako pisu maminky, skuste rozne monte tipy na hranie, triedenie cestovin napr., ale aj zapojenie do kazdodennych prac...moja mala miluje "vesat" pradlo, davat ho do pracky, vykrajovat kolaciky, miesat cesto, zametat ale aj malovat - vodove farby su top...
Ano neporiadku v byte je potom ako po desiatich detoch ale zabavi sa a rozvija kreativitu.
Ked malovala,tak som jej davala pod papier umely obrus a mala som ju pri sebe v kuchyni aby nedoslo k pomalovaniu stien ako pisete...ale ani tomu nepreditete aj ked budete nad nou 24hod stat🙂 No a uplny top u mojich deti je pobyt vonku, tam mozu byt cely den a byte zostane upratane🙂
@sunny8 uprimne... znies unavene a vystresovane... ked mala robi veci co by nemala tak povedz nie nastav hranice a skus jej vytvorit take aby mohla tu cinnost robit. Daj jej prazdne tuby s vodou atd. Vzdy skus pozriet co je ta podstata co robi. Skuma jemnu motoriku? Akciu reakciu? Ked nebudes vyhorena bude ti lepsie aj aktivity s nou. Tak s nou nechaj svokrovcov. Zober malu von. Popros niekoho nech ti malu dve hodky postrazi a ked svokrovci maju daku nevhodnu poznamku pomaly nahlas ju doslova zopakuj a povedz akp sa z nej citis. Ak nepocjopia pozyvaj ich menej. ak mas manzela zapoj ho. V montessori je nieco ze pripravene prostredie... mozno ho tvoja dcera nema..
Nasim detom vyrabam vlastne videa s jednoduchym pribehom a oni to strasne radi pozeraju.
https://www.youtube.com/watch?v=IPijUYUoQ_4https://www.youtube.com/watch?v=AaTG0mSPU8Y
@sunny8 nech ti pomáha v domácnosti, pri upratovaní, varení a tak