Možno tu už bola podobná téma neviem,nečítam všetky diskusie.Mame 4r chlapca je veľmi živý od narodenia.Chodíme do práce,keď sme doma normálka domácnosť varenie dieťa.Prerabame dom nestíhame pri malom lebo pri ňom moc sa nedá robiť.Jeden z nás robí a druhý sa venuje dieťaťu.Ked potrebujeme do obchodu niečo si vybrať na prerábku malý nevydrží čakať pokiaľ si vybereme čo chceme kúpiť.Ked je v škôlke my sme s manželom v robote.Ked sme doma venujeme sa malému alebo sa snažíme niečo porobiť na dome.Na seba nemáme vôbec čas s manželom,nikde sme už dlhé roky.Neviem ako zabaviť dieťa,poraďte?
Pomáha mi pri varení a upratovani,zapajam ho do všetkeho,aj na dvore alebo v záhrade akože pomáha,no ide nám všetko o dosť pomalšie.Bolo by fajn keby občas babky ho postrážili ale nechcú nemajú záujem.Ani malý sa k nim nepýta.
Nálepkové knihy, knihy s úlohami, plastelína, lego, omaľovánky - s týmto sa môže hrať v podstate sám tak, že ste v jednej miestnosti, komunikuješ s ním, ale robíš si čo potrebuješ ty, on je na jednom mieste a nespraví s tým nejaký neporiadok.
Krabicovat a obmieňať hračky. Dieťa poriadne unavit. Treba si zároveň určit priority. Nie 24/7 venovať sa stavbe. Taktiež nevražat všetky financie do domu. Treba si vyčleniť pravidelný čas na výlet. Í
Stačí aj nizkonakladovo. Do lesa, k vode, atď. Nazbierať nové sily. Lebo, budete sa sťahova, síce do nového ale ako dvaja cudzinci
@annm81 To máme všetko,lenže plastelínu nevie vyvalkat sám to mu musím pomôcť,pracovné zošity nevie prečítať zadanie tak to keď robí tiež som pri ňom.
@tomcimka Staré hračky po ňom nemám všetko sme už dali preč.
@hipuska My nestaviame dom ale prerabame a bývame v tom dome.Stahovali sme keď sme mali kuchyňu kúpeľňu a jednu izbu na spanie,bývame tu a pomaly prerabame ostatné kúsok po kúsku.Na výlety chodíme hlavne cez leto,teraz tiež je vonku pekné to chodíme na prechádzky skúmame okolie čo kde je.Je tu les aj jazero rybník teda aj tam často chodíme.Do prírody to malého baví tak ja ho vždy zoberiem aj na pol dňa preč a zatiaľ manžel robí doma.
Chápem, že je to ťažké máme doma tiež živého 4ročného. Áno je to tak, že kým je v škôlke určite sa mu učiteľka nevenuje na 100%. A keďze je doma zvyknutý, že sa mu venujete žiada vašu pozornosť o to viac. Ale iné vám neostáva len učiť trpezlivosti. Určiť si hranice a tie dodržiavať. Napríklad povedať dieťaťu maminka ma teraz 5 minút pre seba idem si čítať knihu ty si zatiaľ stávaj lego/ lep si nalepky/ pozeraj knižku. A nastavíš budík a keď zazvoní tak čas prejde. A postupne to navysovat. Áno jasne nepôjde to na prvýkrát a nebude sa mu to možno páčiť, ale 5 minút by mohol zvládnuť a takto ho postupne naučiť že áno teraz mama robí toto a toto a potom máme čas spoločný. Kľudne mu povedať ja som si čítala o ujovi a tete, ktorí boli spolu na večeri a papali rezeň a ty si wau akú vežu postavil, ukážeš mi ju a proste takto sa naučí, že po tom samostatné strávenom čase príde aj to, že budeš s nim
Takisto v obchode. Si predstav ze niekto ta vezme na miesto ktoré je pre teba absolútna nuda navyše nič nemôžeš chytiť, dat do úst a bla bla... Proste nuda jak sviňa. Veľký nákup by som robila bez 4r. A potom postupne ho pripraviť, že pôjdete do obchodu, zase hranice potrebujem kúpiť viac veci pomôžeš mi tým, že vydržíš kým to nakúpim aj keď viem ze je to rpe teba nuda potrebujem kúpiť aj Paradajky a zemiaky tak keď ich uvidíš v obchode prosím ta povedz mi to. A u nás funguje, že keď veľmi vymýšľa v obchode jeden z nás ak sme obaja rodičia v obchode tak jeden z nás s nim ide von.... A na malý nákup a dá sa z toho spraviť sranda aj pre neho. Zajtra budeme mat na večeru chlebík so šunkou a syrom a zeleninou. A jeden deň nech si z letáku povystihuje chleba šunku a všetko co idete kúpiť napríklad nejakých 5 veci a potom ich pôjdete kúpiť. V lidli malý košík a ide sa. Podľa zoznamu a proste musíte kúpiť to co je na zozname a to chvíľu trvá... A zase ak potrebuješ kúpiť viac povieš mu ty si nakupoval minule dnes to bude dlhšie dnes to kúpim ja, budem sa snažiť byt rýchla...
Veľa je to o vysvetľovaní a trpezlivosti aj rodiča aj dieťa učiť trpezlivosti.
Nemusíš vyťahovať stare hračky. Ja robím ešte tak,že keď dostanú darčeky na meniny, narodeniny, Vianoce...,tak im niečo nechám a ostatné odložím. Neskôr počas roka a podľa potreby ich vyťahujem.
A dohodnut sa s nejakymi kamosmi na navsteve. Raz vas u nich a potom ich dieta u vas. Mam skusenost,ze dve deti sa vyhraju aj bez rodicov 🙂
@majlo1234 Nepoznáme ešte nikoho z okolia s kým vy sa tak dalo.
Ja keď potrebujem zabaviť dieťa,tak povyťahujem hračky s ktorými sa dávno nehrali. Takto odkladám aj knihy- 5 kníh mám odložených pre takúto situáciu. Ak dávam deti k starým rodičom,tak donesiem spolu s deťmi hračky, pexeso,nálepky... Pred nedávnom bola staršia chorá. Potrebovala som si okolo nej veľa veci urobiť, keďže zvracala všetko,čo sa dalo. Nechcela som,aby sa mali motal okolo mňa. Tak som mu vytiahla kolotoč, ktorý mali kedysi nad postieľkou. Na to,aký on je živý,tak som hádam aj hodinu nevedela o ňom. Neskôr som mu dala box s plyšakmi (ten je odložený na samom vrchu na skrini). Tiež sa s tým vyzabával.