Máme dve deti,starší je už skoro dospelý 17rocny,mladší má 4 no pri ňom nemôžme nič robiť.Stale sa chce s nami hrať,stále niečo vymýšľa a volá nás.Nemozme ani na chvíľu si sadnúť.Striedame sa pri ňom s manželom.Dojdem z roboty,nemôžem si ani sadnúť oddýchnuť si trochu,hneď ma malý volá nech sa s ním idem hrať.Poviem že chcem chvíľu oddýchnuť si a potom sa zahráme.On reve piští že chce teraz nie potom.Idem niečo robiť variť alebo upratovať, ťahá ma preč že neupratuj.S manželom robí to isté,on celý čas behá za ním a hra sa s ním len aby nereval.A potom sa mi sťažuje že nevládze.Ja dohováram malému že nemusí mať všetko hneď,že aj my rodičia si chceme aj chvíľu oddýchnuť si.No pri mne si aj dosť poreve lebo ja nerobím všetko čo ho napadne.
Nechcem aby reval no tiež nechcem každú chvíľu byť pri ňom.Sam sa moc nezahrá.Strasne sa jeduje.
Poraďte ako vysvetliť mu že aj rodič potrebuje čas na seba?
Jednoducho povedat, teraz sa budes 10 minut hrat sam, ja spravim toto. Natiahnut minutky a trvat na svojom. Nikto iny mu hranice nenastavi len vy.
@lucka_ke Iné deti,mám kamarátky čo majú v rovnakom veku detí.No nechcú sa stretávať keďže bývame trochu ďalej a nechce sa im s tak malými deťmi chodiť na vlaku a autobus.Do škôlky chodí,no teraz sú prázdniny.
Oznamiť mu rázne,že máte aj iné povinnnosti,príp.chcete si oddýchnuť,nech sa sám pohrá,Ak bude pišťať,neustúpiť,nech sa aj o zem hodí.Musí vedieť,že všetko sa netočí len okolo neho,čím skôr si na to zvykne,tým lepšie.
presne tak, ako to robis, len treba to opakovat a vydrzat pri tom a nie po par minutach polavit, nechat vsetko tak a ist sa mu venovat. najdi mu nejaku cinnost, co moze zatial robit, kreslit si pri tebe, stavat puzzle. nech ma pocit, ze si s nim, ale ty si budes moct robit svoje.
Tiez mam podobmy vekovy rozdiel starsi 21, maly 5 a uplne Ta chapem. Toto moje male zlaticko nas uplne vycerpava😃🙄. Tiez sa pri nom striedame, stale je nam v patach, na ihrisku sa musim hrat s nim. Proste stale nejake vylety, aktivity....uz som ho naucila ze ked pijem kavu a obedujem, veceriam nereagujem na jeho poziadavky. Uz vie ked vidi kavu na stole ze mama oddychuje a snazim sa rannu kavu pit ozaj dlho. Tiez ak ma nejaku poziadavku, ze hrat s nim pexeso poviem za polhodinu a trvam na tom. Uz sa to pomaly lepsi ale uplne Ta chapem, narocne dieta. Starsi sa hodiny zahral sam. Tento je nas maly tyran😃.
No darmo mu to pekne povieš, ale on začne plakať a ty nabehneš
Veď nech plače, večne nebude, jeho to prejde a pochopí že vreskom to nepôjde.
@nicollette332 Toto robím že pri mne skladá puzzle alebo kreslí.No po chvíli ho to prejde a nechce sa hrať sám.A kričí mami pomáhaj mi.
@jan510 Aj u nás starší sa hral v pohode aj sám,tento menší nič nechce byť ani chvíľu sám.Odrobim v robote dôjdem domov hneď do druhej roboty a ledva čakám kedy bude večer že dieťa pôjde spať a ja si konečne oddýchnem.
@martul Bohužiaľ ja ho nechávam aj plakať.No minulé nabehla suseda že čo malý plače čo sa stalo.Potom som jej vysvetľovala že nič len jeduje sa že nechce sa zabaviť sám.
Nerobit detom animatorku, nevyplnat kazdu minutu zivota. Ak nepozna hodiny, treba mu ukazat cas, kedy sa mu budes venovat a dodrzat to.
A mozno by stacilo navrhnut, nech tentoraz ide pomoct on tebe.
@renab Hodiny ho učím,máme aj takú tabuľku kde presúvam mu ručičky a hovorím kedy čo budeme a ako dlho robit.On mi aj pomôže barsco pri varení podáva pomiesa, alebo aj do práčky dáva oblečenie.No všetky činnosti ho za chvíľu omrzia a vymýšľa čo by robil
Ja som svoje deti učila od malička “teraz mama ide vypiť kávu, potrebuje si na chvíľku oddýchnuť”
Pre niekoho možno sebecké, ale ja som tiež človek a nie stroj. Teraz majú chlapci 2,5 roka a 4,5 roka a rozumejú tomu. Že mama tu pre nich vždy je, ale keď povie, že si chce na chvíľku sadnúť a v pokoji vypiť kávu, čítať knihu, nechajú ma.
Preto odporúčam len v pokoji vydržať. Je už naozaj dostatočne veľký, aby pochopil, že aj ty potrebuješ a chceš mať čas pre seba. Vždy opakovať, že teraz chceš chvíľku pre seba a potom sa s nim budeš hrať. A dodržať to. Ze naozaj po chvíľke prides. Ak nebude ochotný toto splniť, povedať mu, že plačom si míňa čas, ktorý ste mohli byť spolu. Podľa mňa vás skúša. Môj má 4.5 a chápe tomu.
Ano ja to beriem ze narocnejsie dieta. My sa pri nom struedame vsetci traja. Sa smejeme ze opatrovatelky by pytali dvojnasobok. 😃. Moj este aj ked puzzle sklada tak musim sediet pri nom a sledovat ho🙄. Na chvilu pomoze tablet tam sa sam zahra a ja mam polhodinku. A tiez skolka pomaha, moj pride zo skolky priserne unaveny a uz len tak polihava pri rozpravke. Teraz sa s nim idem kupat do besenovej tam sa vyblazni a vecer ked manzel bude doma tak uz bude unaveny. Moze si manzel oddychnut. Mne pomaha velmi aj starsi 21r syn ten je zial teraz na brigade cele leto robi animatora v taboroch. Takze je to na mne . Od zajtra idem do prace tak stary otec uz dnes stresuje co to bude😃. A to ja mam psychicky extra narocnu pracu, potrebujem aspon 2h ticha a kludu po praci do toho si rozsirujem kvalifikaciu. .proste toto je uplne iny level co pri starsom. Zatial sa snazim trvat na svojom aj ked pisti, jeho poziadavkam nevyhoviet hned a zatial to zabera len ide to pomaly
No, tak mu jednoducho povedz, ze sa s nim budes hrat, ked bude rucicka na hodinach tam a tam. A podobne oznac aj cas, kedy s hranim skoncis.
Bude to tazke, lebo ste ho naucili, ze mu stale niekto plni jeho zelania. Ale nepolav. Dieta v jeho veku by sa malo dokazat zabavit aj same. Maximalne mu navrhni aktivity, ktore by mohol robit.
@kate_cs Ty máš dve malé deti ony sa aj zahrajú samé,to je úplná iná situácia ako moja.
@jan510 Pri skladaní puzzle,dá tri kúsky a povie mami teraz ty skladaj.A musím sedieť pri ňom.Ked si všimne že som odišla tak hneď mami kde si.Dufam že časom keď bude väčší bude to lepšie.Nam starý rodičia nepomôžu,keď sú s ním po pol hodine majú dosť.Lebo malý všade behá všetko chce vidieť ani na chvíľu si nesadne.
Ano uplne chapem, mame to iste doma..aj u nas stari rodicia moc nechcu lebo maju dost po par minutach, vyuzivame ich vynimocne a len v nutnych pripadoch. Zatial ho ucim trpezlivosti, ze zahram sa za polhodinu a to sa snazim aj dodrzat.
Môj syn bude mať teraz v septembri 4 roky, síce chodí do škôlky (aj teraz v lete keďže škôlky fungujú) ale je naučený doma sa hrať aj sám, asi rok dozadu som ho to začala učiť, keď mal 2 roky nechápal to ale už je rozumný a naučený že aj my si potrebujeme s mužom oddýchnuť čiže zahrá sa aj sám pekne v izbičke kým ja sa najem osprchujem atď 😊 a jednoducho som mu nedala na výber mohol sa hádzať o zem kričať nervacit so mnou to nepohlo, časom pochopil a naučil sa
a presne na toto vynasli mobil / tv / tablet 🙂 🙂
Nebehat za nim a nehrat sa s nim ked si povie on, ale vy. Jednohlasne s manzelom.
Toto ak nebudete riesit sa bude natahovat veeeela rokov, teraz sa este da lahsie spracovat.
Kúp obyčajne minútky na varenie s časovačom. Natiahnuté 10min. Keď ubehne, zazvonia. Dovtedy môže pozerať ako sa točia a tikajú. Nemusí vôbec poznať hodiny.
A normálne mu povedať, že sa chceš dohodnúť lebo už je veľký chlapec. Teda teraz sa s ním 10, 15, 30min.budes hrať, natiahnete minútky, budeš mu venovať plnú pozornosť, pozerať do očí atď.
A potom rovnako dlhú dobu sa bude hrať sám.
A nepopustiť. Ak by robil veľký cirkus zas vysvetliť, že ste sa dohodli a dohody sa dodržiavajú. Ak on nedodrží, tak ani vy. A nebudete s ním hodinu ani jeden. Aby pochopil názorne systém príčina dôsledok.
Lebo teraz to funguje tak, že ja revem, oni mi vyhovejú
iné deti v jeho veku nemáte v okolí? do MŠ nechodí?