Ako vychovávať a komunikovať so 4-ročnou dcérkou?

1. máj 2023

Už som naozaj na prášky. Dcéra bude mať v lete 4 roky, do škôlky ešte nechodí. Má mladšieho súrodenca. Problém je, že ma úplne ignoruje. O niečo ju pekne poprosím, ignor, zvyšim hlas už je plač, lebo mama je zlá. Neuprace si po sebe, radsej mi povie, ze je unavená. Večer chodia spať pravidelne, vždy v rovnakom čase, povieme rozpravku alebo zaspievam uspávanku. A ona? Hodinu sa siali, ignoruje, nepočúva ze ma ísť spať aj napriek tomu že vyzivuje o dušu... Snažím sa byť dobrá matka, objímam, hovorím detom ako ich ľúbim, chválim ked niečo spravia, no zároveň sa snažím aby ma respektovali, poslúchali, ale dcéra je strašne tvrdý oriešok. Psychologicka ku ktorej s nou uz rok chodim, hovorí, ze je velmi nadaná, inteligentná a ze tieto deti sú tak trosku viac emočne vyvynuté, alebo ako to povedať... Že s nou treba pracovať opatrne. Ale keď nech robim co robim, a nech sa snažím byť uplne najkludnejsia, najchapavejsia matka, nepomaha to a potom som uz menej chapava a uz je zase zle a mrzí ma to... Ako s ňou mám pokračovať? Ja fakt neviem..

pribinak
1. máj 2023

Čo muž? Prečo ju neukladá večer on? Mizno treba väčšiu autoritu ako si ty a tou by otec mihol byt

Mala by ísť do skolky, aby mala iný Denny program a tiež sa naučila rešpektovať pravidla

mercy13
1. máj 2023

Asi pišete o mojej dcere 😂v lete bude mať 5r, ja tak isto, nič nezabera, tiež si neviem rady... Rozmyšlam,čo bude,keď vyrastie...

vulka
1. máj 2023

Máte nastavené pravidlá? A ako ich dodržiavate?

autor
1. máj 2023

@pribinak muž je omnoho menšia autorita, než som ja. On je s nou málo a keď ju aj šiel uspavat, tak ona si robila co chcela a on to velmi neriesil. Nie je to ten typ, čo zavelí alebo ako to povedať. Od septembra by uz mala ísť, nešla kvôli tomu, že to doktorka neodporučila. Teda dovolila nám škôlku, ale nejaku kde je max. 7 detí, a takú som u nás nezohnala bohužiaľ.

basska_b
1. máj 2023

Ja mam 5rocnu neskolkarku a discipline sme sa ucili veru postupne. Bolo aj take obdobie, ako popisujete vy, ale to bolo ca v 3 rokoch taky vzdor. od 2 rokov ma sestru... tym vzdorom si dieta musi prejst, ale zaroven samozrejme, si rodic buduje autoritu a pravidla. A to ide o to lahsie, ked mate spolu dobry vztah. Ako , fakt tu v par riadkoch nedam univerzalny navod na vychovu a riesenie vsetkych situacii, ale tieto rady mi najviac pomohli. Dcerka mi pripomina mna, ked som bola mala, takze karma mi to vracia aj s urokmi 😃 tiez som rodicov potrapila, ale v skole som mala od zaciatku vynikajuce vysledky a v zivote som si vzdy vedela poradit 🙂

autor
1. máj 2023

@vulka pravidlá sú, ale ona ich ignoruje, alebo väčšinou ignoruje. Syn sa nimi riadi omnoho viac. Ja sa snažím stáť za slovom, ale je mi to zbytočne

pribinak
1. máj 2023

No tak ak ani jeden z vás nevie dcére zadať hranice a nevie jej proste dať Stop, tak sa nemôžeš čudovať, že vás nerešpektuje
Toto je len a len o vás. Asi treba otecka viac zapájať do starostlivosti aby mal väčší prehľad ako slečna reaguje resp nereaguje

basska_b
1. máj 2023

Moju som vyslovene za ruku chytila, odviedla do kupelne a do postele. Ja som na nu hodila pyzamo. Rozpravka, uspavanka, zhaslo sa. Ona spievala, rozpravala, pytala sa. Ale bolo zhasnute, z postele ist nemohla a ja som sa zacala robit, ze spim, pripadne som realne zaspala prva od unavy. Toto robila asi od 2 rokov. Aj teraz jej dlho trva, kym zaspi, viria sa jej v hlave vselijake myslienky.

pribinak
1. máj 2023

Ak niečo neurobí, napr neuprace si hračky, ty ako reaguješ?

mira0611
1. máj 2023

Ahoj, mas 4 rocnu dceru a nevies ako ju mas vychovat ako s nou komunikovat? Prepac, ale co bude ak bude v puberte? Rok s nou chodis ku psychologicke, nechapem naco?!

4 rocnemu povies chod spat a co si myslis, ze pojde? Alebo jej povies uprac izbu a co? Vyberie vysavac a povysava?
Nemyslim si, ze je kvoli tomuto tvoja dcera je psychologicky pripad.
Prepac, bez urazky, ale to ty robis z komara somara.
Akoze ja som chytila svojho 4 rocneho a sla som si s nim lahnut do postele tam sa trosku rozkecal, povedal mi co vsetko prezil cely den a do 10-15mim.spal. Ja som svojim synom, ukladala hracky a upratala jeho izbu.
Max. Som mu povedala zober si hracky z obyvacky na miesto toto nie je tvoja detska izba.
Uprac si svoju izbu je taky siroky pojem pre 4 rocne dieta, ktore nevie vykonat.
Mam 15 rocneho a ignoruje ma ked si ma upratat izbu a hodinu saskuje pred spanim, ale nemyslim si, ze je psychologicky pripad. Jemu sa len nechce.
Skus trosku rozmyslat detskou hlavickou.

mamickalisticka
1. máj 2023

Môj 4rocny skoro tak isto..niekedy je zlatý, dá sa s nim, ale niekedy je ako sto čertov.. keď ma upratovať tak hovorí že nebude vládať 😵 na nervy niekedy..

autor
1. máj 2023

@pribinak snažím sa jej to vždy vysvetliť, ze vsetko má svoje miesto a vzdy to tam treba vrátiť. Poprípade jej dávam príklady ako maminka upratuje v kuchyni napr... A samozrejme začnem upratovať, a to vacsinou pripojí, nemôžem povedať ze nie. Ale ked chce ona sama, vie spraviť bez pomoci, ale len ked ona chce, ked ju o hocico poziadam, to uz nerobí.

autor
1. máj 2023

@mira0611 moja dcéra chodí ku psychologicke, pretože ked mala 2,5 roka, tak nas detska poslala na neurológiu, a tam nám doktorka za 5 minút diagnostikovala autizmus, ktorý sa nasledne ďalšími vysetreniami vylúčil, ale ku psychologicke chodit musíme. Čiže uz mozno chápeš na čo tam s ňou chodím. 🙂

autor
1. máj 2023

@mira0611 a ako taký dodatok, prečo nas vlastne poslali na neuro bolo, lebo stále nerozprávala v tom veku a dokorke sa to nepáčilo a mala strašne veľké emocionálne prejavy, smiech, plač v podstate v jednom..

evica17
1. máj 2023

mozno by som ti odporucila knizku ako ropravat s detmi aby nas pocuvali. mne to pomohlo, ale ja mam zatial male deti. lebo rpesne ked som nieco cchcela, ze daj si toto, tak vzdy odpoved bola nechcem, neurtobim, nedam a ja nervy. teraz uz viem ist na to tak taktickejsie a dieta pomaha, snazi sa a ovela menej pocujem nechcem, nie. a hlavne je zachovat pokoj,pri vsetkom. spanok tiez vyvadzal pokial som ja tomu prikladala velku dolezitost a bola nervna ze este nespi. a on bojovoal, vymyslal. a teraz uplna pohoda, za chvil spia obaja. porozpravame sa co sa stalo cez den, pripadne co zajtra bude, a musia lezkat v posteliach, lebo inak ma vyrusuju ked budu pobehovat, lebo ja chcem spat tam, oddychnut si.

autor
1. máj 2023

@evica17 dakujem za typ

zuzina1988
1. máj 2023

mam pre vas dva triky :
1. hracky pomaly uberat , poschovavat, darovat tie co netreba uz,, aby ich nebolo moc na upratovanie,moc ani pre vas, ani pre dieta. a obmienat ich raz za cas.
2. ak odmieta upratovat aj to malo a je protivna, normalne pred nou zobrat ich do vreca/krabice, plac neplac, a s laskou vysvetlit, ze maminka nie je otrok, aby upratovala po nej. a ze ked si ich nevazi tie hracky, dat ich inym detickam ktore si ich budu vazit…ci viac ci normalne inteligentne dieta potrebuje mat urcite hranice chovania.

bluka2
1. máj 2023

Na mňa to pôsobí, že sa jej snažíš vysvetľovať niečo, čo už dávno chápe, ale má s prepáčením v paži 😂 podľa mňa by sa veľa zmenilo, keby si s ňou hovorila takto: sme tu tím a všetci sa tu chceme cítiť dobre. Ja potrebujem to a to (mať pokoj po 20h, trochu poriadok v byte, vedieť, že máš umyté zuby a teda nebudeme musieť ísť k zubarovi počas mojej pracovnej doby..), aby mi tu bolo príjemne. Čo potrebuješ ty? (Niečo už vymyslí, čo radi robíte). Potom sa dohodnete. A potom to dodržíte, lebo dohoda je dohoda. Nechce? čo už s ľuďmi ktorí nerešpektujú dohody, ty teraz musíš navyše upratovať a nemáš čas na tie príjemné veci čo ste chceli spolu robiť.
Ak pochopí, že to myslíš vážne, bude zmena

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maminkadeticiek
1. máj 2023

Moje dieta bude mat coskoro 4 a uz vie pochopit trest.Neurobi,neuprace,nepelne sa sprava-zakaz na sladke a na rozpravky.

maminkadeticiek
1. máj 2023

A si nechce upratovat vysvetlila by som jej ze tak ako ona aj hracky maju svoje miesto.Ak si nema zaujem hracky upratovat zbalia sa a dajuninym detom.Vecer hracky zbal a naozaj od dnes co nebudu upratane.Ver mi,ze to pomoze.Je cas aby pocitila dosledky spravania,nie sa len doproaovat a dohovarat.

gabika128
1. máj 2023

Na hračky u nás v noci chodí škriatok neporiadok a zoberie všetky hračky čo syn nechal rozhadzane. Cez deň zase chodí vysávač... So spaním tiež vymýšľa, ale tak ja mu prečítam rozprávku, dám pusu a idem preč. On sa tam niekedy hra a treba ho chodiť usmerňovať, zhasinat a prupominat že má spať. Občas keď už sa naozaj nedá, tak zoberiem hračky... U nás je syn extra vzdorovitý a stojí to naozaj veľa síl trvať na svojom, vymýšľať spôsoby komunikácie, aby to nemal vždy všetko formou príkazu, lebo to je potom masaker a už sa nepohneme...😩

gabika128
1. máj 2023

@kittykat22 asi neodporučila škôlku kvôli chorobám a mladšiemu dieťaťu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabika128
1. máj 2023

@kittykat22 to je nejaké pravidlo? Že iba autorka odpovedá na otázky iných? Odpovedala som preto, že ja som bez konzultácie s lekárkou dala syna do škôlky a mladšia mi skončila ako 2 týždňové bábätko v nemocnici na jiske, a bolo tam teda viac prípadov bábätiek čo im starší súrodenci doniesli domov obyčajnú škôlkarsku chorobu.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabika128
1. máj 2023

@kittykat22 😂 pane bože, neviem kto tu stráca hranice sudnosti. Ja som si nič nevymyslela, treba čítať s porozumením. Pediatri bežne odporúčajú pri malých bábätkach odložiť nástup do kolektívu.

cervenaruza123
1. máj 2023

Mna moja dcerka tiez ignoruje. V poslednej dobe si to velmi oblubila, ma z toho doslova srandu, ze ma akoze nevnima, aj ked ma velmi dobre pocuje. Riesim to tak, ze najprv si z toho robim srandu, vacsinou sa potom zacne smiat a teda ma aj zacne vnimat. A ked nepomaha, tak ju chytim do narucia pevne, otocim jej hlavu k sebe, aby na mna pozrela a vnimala ma. A vlastne trvam na tom, ze kym mi neodpovie, ju nepustim. Ked odpovie, jej poviem, ze keby mi odpovedala hned, nemuseli sme sa na tom natahovat. Bezne zavrie oci, aby ma nevidela, ale proste drzim ju a cakam v klude a ona caka, ale ja ako rodic jednoducho musim mat pevnejsiu volu aj nervy. Ked je nieco surne, tak trvam na tom, ze musime, ked ma aj ignoruje, uteka, proste ju schytim a musi to byt a hotovo. Casom sa naucia, ze ked nieco musi byt, tak fakt sa o tom nedebatuje. Ale ze bude revat a ignorovat a branit sa, to je normalne. To robi kazde dieta.

andreatytler
2. máj 2023

To ze 4 rocne dieta ta ignoruje ak ho o nieco poziadas je spravne. Tak sa ma spravat zdrave 4 rocne dieta. Obdobie vzdoru. Potrebuje si vybudovat svoju identitu a k tomu patri to ze si robi veci podla seba.
Ak place preto ze si zvysila hlas, no a co. Nechaj ju plakat. Ved je to len vyjadrenie jej emocii ze jej vadi tvoj krik.
Ty ocakavas od 4 rocnej ze bude tak uvedomela ze ta pocuvne a uprace si svoje hracky, len preto ze je to spravne? Lebo ty upratujes kuchynu a tak ona si ma upratat hracky? To existuju deti na ktore taketo nieco funguje? Naco by to robila, ked jej staci ta ignorovat a hracky poukladas ty?
Vravis ze mate pravidla, ale ich nerespektuje. Mate aj dosledky co sa stane ak tie pravidla nerespektuje? Odhadujem ze nie a v tam je cely tvoj problem.
Kazde pravidlo musi mat logicky dosledok.

Ak si neupraces hracky, mozem na ne vecer stupit a rozbit ich. Necha hracky rozhadzane, jednu si najde rano rozbitu tam kde ju nechala.

Tento dosledok musis oznamit dopredu aby malo dieta moznost sa rozhodnut, ci si tie hracky uprace alebo nie. Dosledok musi logicky vychadzat zo situacie.
Musis jej to vysvetlit kludne a bez emocii akoby si jej vysvetlovala pravidla vesmiru a aj ked sa rozhodne ta ignorovat aj ten nasledok musis vykonat bez emocii. To nie je tvoja pomsta ze si na hracku stupila. Teba to mrzi, ale proste neves lietat a v tme sa neda vidiet kam stupas. Ty sa len riadis pravidlami vesmiru, ktore musi nasledovat ona a aj ty.

mira0611
2. máj 2023

Ahoj a na vysetreni sluchu si s nou bola?
My sme boli u ORL, a povedali vsetko ok, dobre pocuje, dieta ma selektivny sluch.
Druha doktorka 3 hodinove vysetrenie ultrazvuk prinosovych dutin ukazal, ze ma zaplnene dutiny, ktore mal uz prischnute v dutinach. Nasila som ho na vyplach nosa kazdy tyzden+aj doma sme premyvali nos Sinusnailmed sa to volalo.
Napriek tomu nullove zlepsenie. Zastavil sa vyvoj sluchu a pohybova terapia nam pomohla znova odstartovat vyvoj. Tak sa to prejavuje, ze dieta nerozprava. Moj sa naucil citat z pier.
To aj doma vies pozorovat, ak sa s nou bavis tak, ze ste zoci-voci tak vsetko ok, poslucha a dava pozor, ak je vonku v izbe proste ti nevidi do tvare tak ignoruje.
Mne to lekarka povedala, ze pocuje ako keby sedel v lietadle. A ked je vonku na dvore este horsie lebo tam sa viac straca hlas. Len taky typ.