Ako vychovať z deti ,sebavedomých ľudí? Pozor nie namyslených ,arogantných ale sebavedomých..
nerobiť všetko za nich, aj to, čo by už dokázali samé. Čím viac dieťa samé dokáže, tým viac stúpa jeho sebavedomie.
podla mna vnimat, pocuvat, podporovat, dat priestor, nastavit hranice.
Ja to napisem zo svojej skusenosti, ako moja mama moje sebavedomie nepodporovala a ako to chcem pri svojom dietati robit "inak" - komunikovat uprimne a narovinu, brat dieta ako rovnocenneho clena, zapajat ho do aktivit, nechat mu priestor, pochvalit a podporit, rozvijat to v com vynika, kde vidno ze ma potencial, venovat mu svoj cas a byt trpezlivy, aj napriek tomu, ze si unavena alebo sa ti nechce. Zaroven vsak nastavit rozumne hranice, vysvetlovat, preco niektore veci nie su spravne, vediet vecne argumentovat a nie iba odbijat nezmyselnymi zakazmi a prikazmi.
Dávaním pozornosti im samým, dávaním priestoru na ich rozvoj, počúvaním, pochopením ich potrieb, dávaním možnosti na prejav pred inými a rešpektovaním ich sveta, úrovne vývoja. Vytvorením návyku, že sa môžu slobodne prejaviť, slobodne rozhodnúť, učením rozhodovať sa pre činnosť, ktorá ich teší, učením ovládať sa, pochopením emócií svojich a emócií iných.
Dieťa, ktoré je vychovávame s rešpektovaním jeho potrieb a s rešpektovaním potrieb druhých, učí sa vyrovnávať rozdiely medzi naplnenie túžob, prianí a potrieb druhých, dokáže ľahšie začleniť svoju bytosť medzi spoločnosť iných so svojím vlastným špecifickým prejavom s toleranciou prejavu iných.
Emočná podpora dieťaťa vedie ku výchove dieťaťa, ktoré dokáže emočne podporiť druhých a dať im priestor. Vnímanie dieťaťa, že robí správne, mu odzrkadlia zástupy iných ľudí. Keď nemá vnímanie, že robí správne, začína pochybovať a mení sa na človeka, ktorý si nedôveruje.
Od mala sa pytat dietata na jeho nazor. Nikdy nepouzivat vetu: ty si este maly nerozumies tomu. Nekritizovat deti na verejnosti- to ako mas tu ciapku alebo zase si sa zaspinil- motivovat deti aby sa stretavali a rozpravali s ludmi aj s cudzimi. Este som nestretla sebavedomeho cloveka kt.by sa bal nieco povedat.
Tak ja som chcela slušné deti. Nie sebavedomé. A ani jeden nie je stratený vo svete alebo živote.
Nepouzivat toxicke vety typu: ty tomu nerozumies, nestaraj sa este si na to maly, bud ticho, teraz sa rozpravaju dospeli, pojdeme tam kam/budeme robit to co chcem ja, atd. Vsetko sa da odkomunikovat inak, s respektom. A nebagatelizovat emocie a pocity a problemy deti. A za mna neroztrubit po celej rodine ked sa ti dieta s niecim zveri alebo sa mu stane nieco (pocika sa napr) alebo urobi nieco z coho sa moze citit trapne. Aspon teda nie tak aby o tom vedelo. 🙄
Komunikovat, pocuvat, poradit, podporit, davat ulohy, neodhadzovat polena spod noh, nastavit hranice, nevzbudzovat zbytocny strach, doverovat, dat pravo na chyby.
@janulababula sebavedomie a slusnost sa nijako nevylucuju. Sebavedomie si netreba mylit s egoizmom a nadrapenostou.
Vcera sme sa s muzom vytesovali, ze mame sebavedome dieta, ale velmi slusne a s tymi spravnymi hodnotami.
Povahu dietata nezmenis... sebavedomie prilis podporovane motivacnymi recickami ako pises - rychlo vedie k arogancii a pocitu nadradenosti a negativnemu vnimania okolim... takze tak, chce to zdravu kombinaciu individualneho pristupu, motivacie, malych krockov k prekonavaniu "sameho seba" co sa tyka strachu a obav, vela diskutovat o problemoch, vyzdvihovat u dietata jeho pozitiva a podporovat ho v napredovani vo veciach, kde je fakt dobre... Ak kritika smer dieta (ano je to nutne), tak vzdy konstruktivne s pozeranim do buducna - teraz to nejde, ale ked budeme cvicit, tak to zlepsime a dobre to bude... neviem no, mam doma utiahnutu tichu pubertiacku, sebavedomeho 12 rocneho a este sebavedomejsieho 9 rocneho, ktoremu sa hubinka nezavrie cely bozi den, sef v kolektive, hovorca triedy, rozumieme si... najmladsia zasa takmer nema kamaratky, pritom zlate slusne dievcatko, ano mozno prilis vela komanduje a hovori inym, co maju robit a bonzuje, takze asi aj preto 😂 Co tym chcem povedat - ako vychovat s deti sebavedomych ludi? Postupne, individualne a s respektom k tomu, ze u niektorych deti to aj tak fungovat nebude. Ale hlavne im davat cely cas pocit, ze nech je to akokolvek, doma sme na nich hrdy bez vyhrad... a prekonavat sameho seba a nieco nam dokazovat tiez nemusia. Hlavne nech su stastny.