Ako vychovať dobré deti, s dobrým srdcom? Nepíšte prosím treba dobre žiť, ísť príkladom - o to sa každý snaží. Nejaké rady okrem toho?
Text jednej staršej punkovej pesničky úplne vystihuje ako to je:
Láska prišla tohto roku nenápadne z parku, teenageri čakajú pseudosexu dávku. Poučení z mnohých filmov tešia sa na súlož. No posteľné predstavenie je dosť čudný úvod. Všetko treba rýchlo skúsiť nechce sa im čakať, šokované sú priateľky ráno musia zvracať, zodpovednosť je však pojem čo nechcete chápať. Tak sa končia dnešné lásky možete plakať.
Láska zmizla túto jeseň nenápadne v parku, teenageri odrastení ticho ležia v jarku, ratolesti pseudorodín tešia sa na dávku. Poučení od rodičov nehľadajú lásku. Dnešná doba je v znamení nezáväzných vzťahov, tak tu máme miesto rodín tlupy narkomanov.
A ešte veľmi výstižná reklama na ochranu, teda radšej prečo nemať deti:
@thunderdome som si to musela odfotiť normálne. Perfektný text. Čo to je za kapelu prosím ťa?
Kapela je Konflikt, a názov piesne: Láska z parku. Pozri si na youtube je všetko. Ale je to tvrdšia rocková hudba upozorňujem.
Ale je to bohužial realita. Všetci pod 25 chcú byť gengstri, počúvajú rytmusa a tomu podobné (aké má texty sú obecne známe) a hrajú hry ako GTA5 a podobne. Všetko je to propagácia násilia, drôg, podsbetia, kriminality… A toto tá mládež obdivuje a velmi sa chcú na nich podobať.
Presne to čo vidíš na tom obrázku, je u deciek Inn. Všetky decká chcú byť také. Na vlaku keď nastúpi taká banda teenagerov tak všetci pili energeťáky, bavili sa o tom kde zohnať trávu, s kým sa pobili, s kým sa chystajú pobiť, každé tretie slovo vulgarizmus, všetci široké gate, o 2 čísla väčšie mikiny, kapucne… Chôdza ako americký rapový gangstri že ruky tak od seba (póza frajera siláka) a tak sa jemne kymáca zo strany na stranu (frajerská chôdza). A všetci ktorých vidím sú rovnakí.
@thunderdome sila podvedomia je všeobecne podceňovaná. Keď vidím čo všetko sú schopní niektorí rodičia deťom pustiť v TV a o hrách nehovoriac, chytajú ma mdloby.
A preto nevychováš nijako slušne decko lebo príde do spoločnosti medzi rovesníkov a tí ho stiahnu. Keby bol intelektuál že sa nebude držať kréda: “keď chceš s vlkmi žiť, musíš snimi vyť” tak ho budú šikanovať.
@thunderdome táto doba vôbec nie je pre deti.
Neni a vieš čo letí? Videá kde sú v kuklách a oháňajú sa bejzbolovými pálkami, pištolou, golfovími palicami, mačetami, rátajú peniaze, úplne zastrašujúco poobliekaní… Toto deti vychováva, nie ty! To je ten problém.
A keby ste vy rodičia vedeli ako o vás rozprávajú… Doma sa možno hrajú na dobrých ale keď počujem ich rozhovory tak samé také že: udrbal som fotrovi cígy … zajtra je písomka drrrbeeem celú učku, more nejdeme si zahúlit? atď.
@thunderdome dieťa ns ulici uteká z domu. Prečo? Tam je problém hlbšie často.
A že rodičia sú tiež grázli to už ani netreba spomenúť. To je automatické. Ich deti budú gangstrami automaticky, a tí čo majú doma takých rodičov že je doma všetko v poriadku, tak ich vychová ulica, kamaráti, interpréti typu rytmus, hry typu GTA atď.
tak vas sklamem, ale rozhodne nie všetci pod 25 chcu byt gengstri a su nevychovani grazli, a piju, fajcia,droguju a s kymkolvek trtkaju...asi zijete v zlom okoli ludi 🙂
Len mi povedzte ako rodič vychová dieťa keď na neho nemá prakticky dosah. A ešte decká sú také rafinované, že doma sa tvária akože nič, a jakmile sa zbavia rodičov, už sa chovajú ináč. Napríklad stačí že odídete z domu a už píše priateľom že majú VB-čko. Viete čo to je? Volný byt. Nanosia tam chlast a robia párty.
Ja si naopak myslim, ze dieťa s dobrým srdcom sa nedá vychovat, take dieťa sa s dobrým srdcom musí narodiť. Napriklad máš surodencov, kde bola rovnaka výchova, ako to bolo u nás. Ja mám dobre srdce, cast zivota som obetovala dobrovoľníckym aktivitám na ukor svojho pohodlia, casu, penazi (ver, ze sa jednalo o tisíce eur) a nerobila som to preto, aby o tom niekto vedel, dokonca som sa s tým nikdy verejne neprezentovala ani si nedala verejne (napr prostredníctvom fb) poďakovať, čo je zvykom v tejto oblasti. Samozrejme, ma potesi prejavený obdiv, podakovanie, ale nie je to primárnym cielom. Tým je pre mna vysledok pomoci. Naplnenie je pre mna samotný akt, ze som vedela pomôcť s niečim. Na druhej strane mam sestru, ktorá bola vychovávaná v tom istom prostredi (rodičia VS vzdelaní, matka vytvárajúca domov, otec robil karieru a je významným a rešpektovaným človekom, ktory sa nám aj venoval a vedel prejaviť lasku, rodičia majú stále medzi sebou harmonicky vzťah, ktory nemá nikto z okolia v takom rozsahu, a to vidim aj pod “pokrievku”). Sestra je studený cumak, podľa mna si mysli o sebe, ze je dobrý clovek, ale spravit niečo pre druhého jej nie je prirodzene, je to priam pre ňu obtazujuce a vzdy za to caka protihodnotu. Ak niečo spravi pre druhého, tak preto, ze sa to patri, ale nema z toho dobrý pocit (napriklad zobrala švagrinej deti na vylet, nemala radost, ze strávi čas so svojimi neterami a urobi im pekny deň, ale sa vyjadri, ze to stalo veľa penazi, ze jej to svagrovci nikdy nevrátia, čo pre ich deti spravila).
Môj muž je taktiez človekom s dobrým srdcom, aj keď ho vychovávala ulica (takze to nie je o výchove), ale ma to v sebe (napr sa staral o svoju babku v bdelej kóme od svojich 18tich, lebo vlastne dcery sa na ňu vykaslali, naslubovali mu, ze sa vzdajú dedičstva a keď po 9 rokoch ich mama zomrela, nedali mu ani cent, lebo vraj poberal opatrovatelsky príspevok, čo bolo v tom čase 150 eur mesačne, za 24/7 starostlivost - prebalovanie, kŕmenie, bez platenia dôchodkového sporenia, lebo vtedy bol takto postaveny zákon. Keď sme sa o tom bavili, vyjadril sa, ze mu neslo o peniaze a ze keby bol teraz v situácii rozhodnut sa, postaral by sa o ňu znova.
Na dcere vidim, ze ma dobre srdce (Ano, je aj rozmaznana, ale podvedome kona tak, aby druhym robila radost, pomáhala nezištne, bez vyžadovania protihodnoty). U druhého dietata to ešte neviem identifikovať, ale predpokladám z nejakych prejavov spravania, ze to v sebe nemá, aj keď vidi pozitivny priklad, aj keď ma rodicov s dobrým srdcom.
Je taka knižka s názvom Ako vychovať z detí dobrých ľudí, možno ťa inšpiruje. Je to ale o tom, ako máš pracovať na sebe a až potom na vzťahu s deťmi.
Prosím vás, to kde niektorí žijete, v nejakom gette? 😄
Pripraviť ich na to ze ľudia su zli...
A čo iné ak nie byť príkladom? Co iné chceš počuť? Ci myslíš ze keď tatko bude mamku fackovat a o hodinu dá kázeň svojmu decku že biť sa nesmie a je to škaredé, tak vychovaš dobre dieťa?
Vieš v akých detailoch ides príkladom dieťaťu? Ze ráno odsajes sople, dáš sirup od kašlú a ráno na dverách pred dieťaťom povieš učiteľke- NIC mu nie je pani učiteľka, doma ani raz nezakasle....
Alebo prídeš domov z detskej oslavy a na dverách spustíš pred mužom- ta Zuzina mama tak pribrala, celý čas som ju videla ako tlačila do seba koláče....
Tu nejde len o to usmievať sa na dieťa a pekne sa zdraviť a správať v obchode ci u lekára.
Ak si myslíš ze ísť príkladom je klišé, tak nech sa páči...čítaj knihy. Je ich toľko, že si môžeš vybrať akú teóriu výchovy si vyberieš. Ale či bude ta správna a vhodná pre tvoje diera, netuším.
Hlavne nebuď liberálna a nenechaj dieťa rozhodovať a vyberať si vo všetkom, lebo v 15tke sa rozhodne cestovať na streche vlaku
@zzzzza áno aj toto je veľmi dolezite👌
@thunderdome ja neviem v akom svete to zijes alebo cim si si presla/presiel ale toto je cista blbina. Deti grazlov nebudu automaticky grazli. Odporucam stravit par dni v nejakej liecebni, detskom domove, v centre pre bezdomovcov alebo sa prihlas rozdavat matrial v ulici. Vypocujes si milion pribehov, osudov. Rodina ma velky vplyv, ale aj okolie, podmienky, priatelia a hlavne osobnost cloveka. Ak si matka/otec, ty ovplyvnis zivoty svojich deti a ich smerovanie. A to hlavne u malych deti, u tych 16-18r uz nic nezmozes ak nemaju vstepene zaklady.
A k autorke: musis deti smerovat - to je moj nazor ako matky 12, 14 a 16r deti. Vela vela vysvetlovat, ci chcu, ci nechcu ich vlacit po vyletoch, turach, dat im zaklady pre sport, ucit sa s nimi (dat ich na dobru skolu), citat knihy, vysvetlovat, najlepsie ich nahnat na nejake dobrovolnictvo: do utulku so zvieratami, domova dochodcov, triedit oblecenie pre nudznych, varit pre bezdomovcov. Proste toto vsetko im ukazat nech nemaju ruzove okuliare. Nech su pripraveni pre zivot a nech vedia ze ak vsetko toto absolvuju ich nema sancu nic stiahnut dole (samozrejme vedia ze rodina/my sme tu pre nich vzdy). Mozno som matka raketa - tlacim na deti a toto vsetko skutocne s nimi absolvujem ale viem ze to prinesie raz vysledky - resp. ich uz vidim, lebo moj 16r je uzasny tinedzer ktory robi dobrovolnictvo, je to fakt ze chlapec ktoreho si praje kazda matka pre svoju dceru neskor do buducna. Rovnako dve mensie decka sa uz pomaly profiluju. Kazde ma cosi ine k comu primklo.
@simona20201309 apropo, ja mam liberalnu vychovu kedze v 16tke mi zomrela mama a moj otec sa pohruzil do smutku a "neexistoval" prakticky dva roky a napriek tomu som nikdy v zivote ani len nefajcila, v zivote som nebola opita - ine veci nehovoriac tiez nie. A to som mala vsetko pod nosom (Sala, Sered) a proste ked mas nejaky zaklad tak vies kde su medze a ides "tym spravnym smerom"
Odporúčam už sa neviem dočkať na tu knihu https://www.martinus.sk/830061-drzte-sa-svojich...
@thunderdome ty si popisala velmi specificku skupinu deti s velkymi problemami doma a nie reprezentativnu vzorku a uz urcite nie vacsinu deti, preboha. Kde zijes, v ktorej casti SR? Ja ma. V okoli uplne normalne deti, aj pubisov, aj s vystrelkami, ale nie takymi ako ty popisujes....
Podla mňa je to o šťastí. A život človeka nie je len nejaké určité obdobie. Nám sa moze zdat v nejakom životnom období nejaký konkrétny človek zlý, ale možno v určitom období to bude úžasný dobrý človek. A v puberte sa nám nejaký človek môže zdať dobrý, ale neskôr v dospelosti bude zlý.
@thunderdome veru ,veru.Stačí sa večer prebehnúť po parku a v meste.
@zooeynka @thunderdome @sona110 Príliš zovšeobecňujúci príspevok. Tiež rozmýšľam kde žijete. Mám tínedžerov, majú úplne iných kamarátov, kedďže chodím autobusmi stretávam tam úplne normálnych tínedžerov, ktorí sa správajú a rozprávajú slušne a z môjho okolia nepoznám takých ktorí by sa chceli mlátiť alebo stať gangstrom. Naopak, športujú, chodia na zuš-ky, rôzne súťaže, normálne chodia do školy a majú nejaké životné ciele. Takže asi tak.
Byt vzorom, mat moralne hodnoty a zit ich. Nie len pre deti, ale aj pre vsetkych ostatnych.
ad autor: nečítala som príspevky, ale rozprávať sa s deťmi, dávať im príklady aj z okolia, varovať ich pred zlou spoločnosťou a kamarátmi, nasmerovať ich na krúžky - šport, zuš-ky, veda, dobrovoľníctvo, vzbudzovať záujem o okolie, podporovať v nich talenty, dodávať im zdravú sebadôveru, podporovať v nich to dobré, pochváliť ich keď si to zaslúžia, pokarhať keď treba. Korigovať sebectvo (deti sú sebecké, postupne z toho vyrastajú). Nerobiť helikoptéru, postupne im dávať veku primeranú zodpovednosť a učiť ich samostatnosti, popri tom byť oporou a istotou. A samozrejme treba dúfať, že to dobré čo v nich zasejete raz dozreje a dá úrodu.
Prečítaj si pár kníh od G.Maté, napríklad Držte si své děti ( neviem, či vyšla aj v SJ , ja mám českú). Ale aj iné jeho knihy, o traumach a pod. Veľa vecí pochopíš.
Veľa sa doma rozprávať s deťmi. Dať im najavo, že sa môžu zdôveriť. Nikdy som nezakazovala deťom sa s niekym kamarátiť - kto má zlé chovanie. Vždy len to chovanie rozoberieme a vysvetľujem, že nie každé dieťa má rovnaké rodinné zázemie a výchovu a šťastie na to, že mu dobre páli v škole.
No dobrym prikladom rodicov,,A jednoducho sa nekamaratit so spoluziakmi,ktori si svojich rodicov nevazia, ponizuju rodicov ucitelov,alebo sa vyvysuju nad inych,a este inych zlych vlastnosti