Pekny den prajem.
Chcem sa spytat, ak ste tu take, ktorym vyslovene zalezi na tom, aby ste vychovali skromnych (rozumej materialne nenarocnych) ludi, mate na to nejake svoje zasady, finty? Jednoducho kroky vo vychove, z ktorych nepolavite alebo ktore naopak zamerne zahrnate do vychovy?
Nemusi dostat vsetko. Aj ked na to mame, aj ked to maju ine deti. Zaroven sa snazim veciam neprikladat ziadnu hodnotu.
Pokiaľ nemáte veľa peňazí, tak nemusíš vobec nič zvláštne robiť, dieťa bude skromné. Vidím to na svojich, prvého syna ked som mala ako slobodná mamička, nemala som peniaze, mal 3 hračky dokopy, dokázal sa zahrať aj hodiny s nimi, od malinka bol nenáročný, aj neskor, ked som už mala viac peňazí, tak nikdy nechcel nové tričko len tak, že načo. Ostalo mu to aj v dospelosti. Mladšie deti už vyrastali v hojnosti, tak tie až také skromné nie sú, ale snažím sa im vštepiť napr. triedenie odpadu a podobné veci, aby vedeli, že netreba zbytočne plytvať.
Jednak samozrejme nekúpiť mu všetko, neodmeňovať ho hmotnými darčekmi za každý prd a nezahŕňať ho množstvom materiálnych darov ani na sviatky, ale podľa mňa je najdôležitejšie, aby tak žili rodičia. Ja si ako dospelá stále uvedomujem, čo všetko som nechtiac prebrala od svojej mamy, nielen rôzne zlozvyky, ale aj názory a nastavenia v rôznych životných oblastiach.
co znamena "materialne"? Su v tom zahrnute len hmotne veci typu extra velky tv, najnovsi mobil, znackove oblecenie? Alebo aj pekny dom, kvalitne auto, zazitkove dovolenky? Lebo absolutne nie je dovod vychovavat dieta tak, aby sa uspokojilo len s podradnymi zalezitostami, to nie je skromnost, to je lenivost a z nej prameniaca chudoba. Chudoba plodi znova chudobu. Preco ucit dieta na to, ze staci mat hyundai, ked su v ñom pri rovnakej nehode porovnatelne nizsie sance na prezitie ako v mercedese? Preco viest odmalicka dieta k tomu, aby bol "nenarocny clovek"? Ja by som sa uberala formou, aby bolo dieta hlavne stastne, a do buducna robilo to, aby to stastie naozaj dosiahlo. Treba mu ukazat rozne moznosti, ono si uz vyberie. Dolezite je nevnucovat mu len jeden nazor, lebo prave tou cestou nakoniec pojde....
Ja myslim, ze to zavisi od toho, ci mas doma dievcata alebo chlapcov. Chlapci su nenarocnejsi si myslim
@eleonora16 to nie je pravda. Zalezi aj na veku. My mame 3 chlapcov a 2 dievcata a su to MATERIALNE nenarocne deti. Aaaaaaale, neda sa tu hovorit "vychovavame ich skromne, v chudobe alebo ako to je myslene". My sme skor minimalisti, nepotrebujeme ani deti, ani my s muzom kazdu hlupost, co vyjde na trh. Okrem topanok, maju deti aj veci z druhej ruky, aj knihy, hracky. Co sa da, snazime sa opravit (dat opravit).... My ale dame vela penazi na konicky (sport a hudba) a v dovolenky/zazitky/vylety. Obmedzovat sa my naozaj nemusime, ale tu ide o princip. Clovek nikdy nevie. Lahko sa zvyka na hojnost, opacne je to uz tazsie.
Ja som môjmu kúpila úplne všetko čo chcel a veľmi rýchlo z toho vyrástol, keď už mal 5 rokov, tak už takmer nič nechcel 😅 dnes má 8 a stále nič dokopy nechce a nepýta.
ja na to idem cestou - poznaj hodnotu penazi. maju svoje macbooky, kazdy ma iphone, doprajem nam zazitky, ci vylety alebo raz za cas dovolenku. Maju dostatok - no nie vzdy vsetko co chcu. Nie su nejak materialne, ale vyzaduju uz nejaky ten standard. Som samozivitel, odmalinkata poznaju naklady za byt a hypoteku, vedia kolko mesacne co platim a kam idu rodinne financie... V globale su skromni - ale ked su konfrontovani majetkom niekoho tak nepadaju len tak z neho na zadok. Beru to ako fakt. A najma - naozaj neriesia majetky, znackove veci, mamon. Tak snad im to ostane.
Naše deti môžu mať všetko čo chcú, a skoro nikdy nič nechcú. Žiadny nový mobil, e-kolobezky, tablety. Proste nič. Vždy máme problém čo na sviatky kúpiť. Akurát dovolenky si vždy riadne užijú. Poznajú hodnotu peňazí a čo za tým stoji, aby ich človek zarobil. Možno je to práve tým, že nikdy o nič nemuseli prosiť..... Neviem
@tenerifka
Z casti s tebou suhlasim, zdruhej strany vsak podla mna je dolezita zit zivot, kde sa clovek nenahana za majetkovymi vecami a nerobi si z nich "zlate tela". Faktom je, ze luxusne tovary ta neurobia stastnejsou a clovek vie krasne fungovat aj bez nich. Mnoho ludi vsak salie za tym mat tieto luxusne tovary, ci pozicky, obetuvavaju tomu cely svoj zivot, vztahy, a proste sa len zenu a zenu za peniazmi. A potom prichadzaju choroby, depresie, osamelost... Je uplne OK chciet v zivote viac, ale je dolezite podla mna to mat v hlave upratane a mat take zdrave hranice.
Nemam rada slovo skromnost, lebo tomu slovu celkom nerozumiem. Pre mna je napr. podstatne sa neustale snazit, vzdelavat, ale mat zaroven taku triezvost v hlave, poznat svoje limity, byt emapticka, citliva...
@janickacrazy nemozem suhlasit, vyrastala som len s mamou, v mini byte, tiez sme nemali na rozhadzovanie, ale skromna teda naozaj nie som, skor naopak, a zase moj partner je z rodiny, kde sa mali lepsie, vyrastol v obrovskom dome, a ten je skromny az prilis, presny opak mna
Ja inak tiez suhlasim s babami, mne tiez rodicia nekupovali kazdu somarinu a velakrat mi vysvetlovali, ze napr. nieco nekupime, lebo mame uz toho doma dost a ze je to napr. malo kvalitne alebo predrazene alebo nas to po kratkom case omrzi. Alebo ze staci jeden nanuk denne, urcite nie ze kupit za sebou aj 4 kopceky, lebo drankaju... A rodicia mali v 90% pripadov uplnu pravdu, i ked som to vtedy obcas videla ako krivdu. A ja to teraz tiez tak robim s mojimi detmi. Pritom my sme nemali hlboko do vrecka, ani teraz chvalabohu nemame nudzu, ale proste vsade len strasny konzum, my nechceme tak zit... ked spoluziacky/kamaratky budu daco mat, tak to urcite automaticky nekupim hned aj svojim deckam... super bude, ked uz budu lepsie poznat hodnotu penazi a aj to, ze sa nadobudnu pracou
@tenerifka Ja to skor chapem tak, ze ide o hromadenie a nakupovanie veci. Napr. su ludia, co kazdy rok - dva obmenia auta, mobily, oblecenie, novu kuchynu... urcite ked vidime pekne auto, pekny rodinny dom, tak povieme detom, aj vy mozete take mat, ked budete usilovne, pracovite, mudre... uspech sa dostavi.
Aj sa si myslim,ze ked budes vychovavat v skrimnosti dosiahnes presny opak, a ked si dcera dostane k peniazom( zarobi) alebo najde chlapca co ma € vyuzije to a bude minat. Vsetky zlatokopky su z chudobnych akebo skromnych pomerov a rodicia ich financne drzali na kratko. Skor cielene vychivavat a dopriat aj nieco" zbytocne". Ucit ich,ze hodnota ludi nie je v tom co ma oblecene, ake v tom ako sa sprava, hovori a zije. Ze veci maju sluzit nam a nie my im,a kopec veci k zivotu ani nepotrebujeme. A ziadne materialne statky nam nezarucia spokojny a stastny zivot.
Inak za seba, pochádzam z riadne chudobných pomerov, v dospelosti som si presla obdobím kedy som naozaj veľa minala, prakticky takmer všetko čo som zarobila, neobmedzovala som sa, mala som všetko, čo som uvidela, hneď som si vsetko kúpila. Ale tá potreba vlastniť všetko sa mi dosť naplnila a teraz zase naopak sa snažím kupovať minimum veci, práve z dôvodu, že sa mi nechce upratovať, snažím sa mať iba veci nevyhnutné.
Naučiť slivky nie. Ak bude vedieť že nemôže.mat všetko bude skromny
@hladamematku slovku
My sme sa nejako nesnazili. Ale musim skonstatovat, ze aspon u nas funguje to, ze ak je vsetkeho dostatok, na nicom sa nesetri a neobmedzuje tak deti su velmi skromne. Maju 23 a 17r a odmalicka mohli mat v podstate vsetko na co si spomenuli, cca od 9-10r skromnejsie deti asi ani nepoznam. Pre nich "vlastnit veci" nic neznamena.
Oblecenie kupuju v sekacoch, vypredajoch a len ked potrebuju, modne trendy ich minaju, elektroniku mali odmalicka k dispo tu najnovsiu a najlepsiu aka bola, kedze muz je zatazeny na IT novinky - je to aj jeho praca. Vreckove sa im uz roky hromadi na uctoch, kupia si max jedlo. Sladkosti a pochutiny k dispozicii vzdy v kosoch, pristup neobmedzeny. Nikdy si nevzali viac ako kusok na mlsanie. Zoznamy na vianoce obsahuju hlavne knizky. Zazitky dovolenky... more, hory, pamiatky, kultura ...neobmedzene. Im je odmalicka jedno ci su dva tyzdne pri mori alebo behaju u babky na dedine po kopcoch, a ci maju AI alebo opekacku.
K mojej dcere ked dosla cca v 4tr.kamoska tak jej spadla sanka ze ma iPad (uplne prvy model doniesol muz z USA). Nikto o tom nevedel lebo dcera sa tym nechvalila, pre nu to bola bezna vec.
A co pozorujem okolo tak prisna vychova k skromnosti vedie skor k potlaceniu tuzob a neskor si to mladi ludia vynahradzuju shoppingom a minanim penazi a chvalenim sa na sietach.
Neviem ci je tento postup ten spravny ale u nas to takto vyslo
Podla mna sa treba zamysliet aj nad povahou dietata. ;) Ja mam doteraz pocit,ze moja mama by chcela,aby som chcela viac a mala viac. A ja to nepotrebujem. Som viac vnutorne zalozena.. Od mala.. ;D
Deti nemám ale nezabudnem minulý rok keď bola sestra v CZ tak malá na narodeniny chcela hračky tuším lego Mário a iné a jej tam vraveli že počkaj keď bude mať 8 bude chcieť najnovší Iphone atď. O rok neskôr keď sme sa jej pýtali že čo si prosím tak chcela 3 figúrky FUNKO POP 🫣🤣🙃😁 a plyšáka z Disneyshopu. Dokedy jej to vydrží neviem ale snáď jej to ostane čo najdlhšie 😁
- nedať deťom všetko, čo chcú
- stanoviť hranice
- míňať na aktivity, nie na materiálne veci (krúžky, výlety, aktivity... nie telefony, tablety)...
Dcéra má 9 a nemá telefón ani tablet, nosí aj obnosené oblečenie, ale za to chodí na 4 krúžky týždenne, teraz cez prázdniny do táborov, na plávanie, s kamoškami do kina... Nemíňame na veci, ale na zážitky ♥
Za mna, treba dietatu ukazat ze na to co chce nemusi urputne setrit a obmedzovat sa, ci si nedajboze poziciavat, ale radsej viac zarobit.
Ze zarobit viac ako minie mu dava vyhodu, vankus pre pripad ked to potrebuje.
Ze prirodzene je v praci postupovat, vzdelavat sa...ze "odrobil som 8h" neznamena uzivim rodinu a este aj odlozim. Rodina sa nekrmi odpracovanymi hodinami.
Ze zaciatky byvaju tazsie, a sposob "bez coho prezijem do zajtra to nekupujem" im moze pomoct usetrit v zaciatkoch, nevyhadzovat za blbosti.
Ja ked vidim dotazy "prisla vam uz materska?" Tak mi stisne zaludok.
@janulik2008 dcera v cca 10r si na vianoce napisala nejake knizky a balik kancelarskeho papiera na kreslenie (lebo jej dosiel). A ked som jej povedala ze si moze napisat aj viac tak dopisala 2 baliky kanc.papiera. A ked jej muz povedal ze ci nechce aj nieco ine tak nakreslila novu kniznicu na knihy.
A to si napisalo dieta ktore mohlo napisat najnovsi iPhone a dostalo by ho.
Musíš sa tak správať ty. Prvé dieťa sa bude snažiť vyhovieť tvojim predstavám, pretože je najstaršie, musí mať najviac rozumu, kladie sa na neho najväčšia zodpovednosť, rodič je na neho najprísnejší a pri výchove najdôslednejší a blabla. Čiže pravdepodobne bude "skromné". Ak budeš mať viac ako 1 dieťa, tak posledné dieťa je zväčša rebel, takže tam to bude úplne naopak 😉 😉 😉. Stredné deti sú väčšinou tak nejak na okraji záujmu rodičov, takže tie sa zariadia podľa seba, nie podľa konk. vzoru.
@mikadooo toto co pises mas z nejakej knizky ? ak ano z akej ? viem ze mi niekto spomial taku knizku o surodencoch, ze ako vplyva to ze xci si najsatsrie, najmladsie dieta na teba ako osobnost ale nazov nepamatam
@mikadooo no to máš celkom pravdu, keď som si predstavila mňa s súrodencov
@hortenziaj po nemecky to bolo "Kinderkonstellation". Veľmi stará kniha, moja mama si ju kúpila. Veľa vecí tam sedelo, ale zas netreba sa toho držať ako biblie, každý sme individualita. Každopádne, veľa vecí sedelo a bolo tam aj takto logických vysvetlené, prečo to tak vlastne je. Možno už sú aj novšie a lepšie knižky na túto tému, táto môže mať tak minimálne 30-40r.
No ja som z tých lepších pomerov bolo mi dopriavane viac než dosť lyžovačky dovolenky pri mori najnovšie iPhony vzdy, macbooky máme podnikanie a z toho som dostávala 800 eur týždenne ktoré som mohla minúť ako som chcela vacsinou sme išli do hotela s wellnesom s kamoskou niekedy do Bratislavy Prahy Viedne to bol rok 2012-2017 ... Bola som rozmaznany fracek by som si dala cez hubu v tedy v Tom období ..takže viem ako svoju dcéru nebudem vychovávať .. potom som dostala facku od života :D ale ja to neľutujem keďže som sa konecne naučila hospodáriť s peniazmi a som za to veľmi vďačná ❤️ a zase moja najlepšia kamoška bola z extrémne chudobnych pomerov ale že z extremne a ona si veľmi váži vsetko je veľmi skromná a za mňa mala oveľa lepší štart do života ako ja ..vie sa radovať z maličkostí a ja ešte sem tam dostanem tu rozmaznanu náladu
Ísť vlastným vzorom