Ako učíte svoje deti dochvíľnosti?

tiika
17. okt 2023

Poraďte nejaké tipy, triky, skúsenosti 😁 Ďakujem.

marhulka13
17. okt 2023

@tiika neporadím ti, lebo stále sa to nenaučil ani moj muz. Dokonca na našu svadbu meskal 15 minút, odvtedy mi to pripomína, že mi muselo byt jasne, koho si beriem

zuzinka888
17. okt 2023

@marhulka13 fuuuu, tak to muselo byt najdlhsuh 15 minut v zivote. Co ti prebehlo hlavou za tu chvilu??. Autorka- a vek deti?? Myslim,ze je dolezite aby ste aj vy s manzelom isli prikladom a boli dochvilní. Ak npr.manzel stale meska - nuz darmo deti budu mozno tiez. Zalezi z koho si budu brat priklad.

tiika
autor
17. okt 2023

@marhulka13 🫢😅

mamelka
17. okt 2023

Toto neviem či sa dá naučiť. Príklad naša Melánia a Amália. Sa smejem,ze v den ich svadby jednej budem musieť prestaviť hodiny dopredu a druhej zas naopak . Melánia dobre,že nechodí s vratnikom do školy a Amália?ta by kľudne chodila rovno tak,že keby vkroči do triedy Amalia tak hned za ňou by mohla rovno aj učiteľka 😄🙈

scila
17. okt 2023

@tiika dlhoročným pozorovaním som prišla k záveru, že toto sa naučiť nedá - buď ten časový odhad v sebe človek má, alebo nemá. O mne hovoria, že zmeškám aj vlastný pohreb. Dnes som meškala do roboty skoro 20 minút, lebo išiel predomnou kombajn čo sa nedal predbehnúť 🙈 . A môj muž nemešká skoro nikdy a určite ho to nikto neučil - jeho vychovala skôr ulica.

tiika
autor
17. okt 2023

@zuzinka888 vek 3 roky. Ale snažím sa ju už pobádať k zodpovednosti, vysvetľovať, chápať dôsledky, keď ideme napr. na autobus, do kniznice, na plavanie, do kostola… Niekedy občas chápe, no napriek všetkej snahe mi pride, že sa stále motá, zabava.

januska12323
17. okt 2023

Nastav budík, keď zazvoní idete z domu. Jej vec či bude ešte v pyžame a nenajedena.
Inak niektorí ľudia sú takí motaci a nepomôže nič.

gaborka28
17. okt 2023

chodíme všade pešo 😀 takže vedia už teraz ako školáci odhadnúť, koľko času im čo zaberie. a ako druhá lekcia: majú otca, ktorý večne nestíha a stále mešká, ale tak že plus mínus polhodina a to je niekedy na nervy 😀 ale teraz vážne - podľa mňa to človek musí mať v sebe. starší syn je od malička maniak na čísla, rieši ceny, hodiny, proste všetko a to ide akosi ruka v ruke, že všade sa snaží prísť včas (má skoro 11 rokov). mladší je moták a celkom nevie, kedy čo.

ja to ale robím tak a neviem, či to má nejaký vplyv, ale od malička, ako cca komunikujú slovne, si zvykneme hovoriť, kam a kedy ideme a napr aj keď majú nejaký deadline na telku/mobil, poviem im dopredu, že napr za polhodinu končia, potom za 15 min. a takto zhruba im hovorím aj, keď niekam ideme. vedia teda, ako si majú rozložiť svoje aktivity a väčšinou sa nestane, že ostanú zaskočení, že čooo, to už sme mali odísť? čooo, nám ide autobus o toľkej a toľkej? ale tiež sa to naučili postupne a aj tak sa nám stane, že sa zamotáme a meškáme 🙂

marhulka13
17. okt 2023

@zuzinka888 mne nič, fakt som vedela koho si beriem a ze je to strašný zmatkar. Viem, že som sedela v kuchyni a zatiaľ jedla chleba so šunkou a pila pritom kávu, s ktorou som sa trochu obliala a potom mala fliačik priamo v dekolte

marhulka13
17. okt 2023

@tiika no bola to sranda, hlavne, že máme 13 ročného syna, ktorý je celý po ňom. Tak to mam doma dvojmo. To je niekedy kriku. Mame aj mladšiu dcéru a ta ma už o 7.00 ráno pocit, ze meskame do školy. Úplný opak, pritom výchova rovnaka

ivangeline
17. okt 2023

..najprv musi pochopit cas. 3r nebude dochvilny. Musis spravne motivovat alebo musi mat vnutoenu motivaciu,aby robilo take male dieta veci rychlo....Ty si zodpovedna za dochvilnost. :D

felycity
17. okt 2023

myslím, že pri malých deťoch sú príkladom rodičia, od nich okukávajú vzorce správania sa. Neviem, či sa to úplne dá naučiť , ale je to vlastne o zodpovednosti., aj ohladuplnosti v prípade nejakých stretnutí... Naučiť ich plánovať si čas, naučiť, aby mali všetko nachystané tak aby mali dostatok času napríklad ráno vstať, v pokoji sa naraňajkovať , skontrolovať veci a za oneskerenie si vedieť niesť aj zodpovednosť. 3 roky je ešte čas, kedy sa to len začína učiť a chápať...

tanyan
17. okt 2023

3-ročného môžeš viesť ku zlepšeniu koncentrácie a dokončovaniu začatých aktivít. Malé deti ešte nechápu čas ako dospelí. Deti žijú pre prítomnosť.
A pochybujem, že sa dá naučiť "dochvíľnosť." Mám 42 a nič... Mala som pred pár rokmi workshop "time management" - v prvý deň som meškala asi 10 minút, na druhý deň asi 15. Dcéra je po mne - už sa ani nepýtam či vošla ráno do triedy pred zvonením, ale či pred učiteľkou. 😀
Niekedy by som niečo aj chcela v pokoji stihnúť, ale beriem to športovo a manžel si musel tiež zvyknúť. Po pár rokoch pochopil, že sa neoplatí rozčuľovať ani pohoršovať.

tehotna40
17. okt 2023

@tiika dcéra bude mat 3 roky, takéto veci ju ešte neučím, ani vlastne naozaj neviem, či sa to da naučiť, my sme 3 súrodenci a každý sme iný aj inak dochvíľny. Staršieho (bude mat 7) to učím napr vysvetľovaním, že keď teraz nestihneme obchod lebo niesi oblečený, budeme všetci na večeru hladní, alebo ak nebudeme na čas u lekára nezoberie nás kedy sme objednaný a budeme tam musieť dlho čakať. On to už chápe, že každý jeho čin ma následok a rozumie aj času ale az uz dokonca šiel do predškolskej v pyžame, ráno sa nechcel obliekať, ja už celá spotena nervózna a on sa na tom ešte zabával, no nič mladý pán, obuť... decka sa na ňom tak rehotali ,že potom bol oblečený uz 20 minút pred odchodom 🙂

koniarova
17. okt 2023

3 ročného chceš učiť dochvíľnosti? Tak to asi budeš čarodejnica.

mistymay33
17. okt 2023

Moj muž sa to nenaučil 50 rokov a to jeho rodičia uplný sú opak, všade chodia radsej skor. Moj tiež meškal na našu svadbu... 35 minút. Ale naštastie my sme mali pred obradom fotografovanie, takže meškal tam. Na obrad sme isli pre istotu spolu v jednom aute. Mna fascinuje jeho pojem o čase... on si myslí, že minúta trva 5 minút.

heln
17. okt 2023

@tiika naucit 3 rocneho dochvilnost? da sa to, ale bude to par rokov trvat.
kupte velke rucickove hodiny, alebo budik a ukazuj dietatu, ked bude rucicka tu, musime byt prezleceny, ked bude tu, musime sa obuvat, a ked bude tu musime ist na autobus.....

dzina007
17. okt 2023

Ja čítam teraz jednu knihu: Rozptýlená myseľ a tam je ponímanie času malých detí pekne vysvetlené...

Malému dieťaťu akýkoľvek časový úsek pripadá nekonečný. Povedzte mu, že večera bude hotová o tri minúty a ono vám dá zúfalým plačom svoje presvedčenie, že ste ho práve odsúdili na smrť hladom. Povedzte mu, aby sa ponáhľalo, pretože máte málo času a nebude mať tušenia, o čom hovoríte. Ako môžete mať málo nekonečna? Pre malé dieťa existuje čas iba v dvoch formách: teraz a nie-teraz. Nie-teraz je nekonečné.

blanblan
17. okt 2023

3 ročného?? Neviem či má také dieťa pojem o čase. Ja toto riešim s mojou 16rocnou a mám z toho nervy v kybli. Ona asi tak do 10-12rokov bola úplne v pohode, svedomita, žiadne meskania. Teraz každý druhý deň a nie že 5min ale min 20-30. Skúšam po dobrom, po zlom nepomáha nič. Už jedine psychiatria. Pre mňa. 😭 Ale tiež si myslím že buď to v sebe má alebo nemá, to zistíš časom

tiika
autor
17. okt 2023

@koniarova @blanblan @heln v otázke som naschval neuvadzala vek, mna to zaujíma všeobecne. Nepísala som som, že 3-ročnú chcem naučiť dochvíľnosti. Ďalej píšem, že ju k tomu iba vediem, vysvetľujem (ako postupne deti učíme odmala všetkému). To sa da, keďže naozaj veľmi vela rozumie.

koniarova
17. okt 2023

@tiika tak potom to robíš dobre. Pokračuj v tom.👍

beronsche
17. okt 2023

Myslim, ze toto sa neda naucit.. Aspon ja som sa to nezvladla naucit a to som uz skor starsia ako mladsia.. 😁
Na druhej strane, cela moja rodina je v tomto uplne v pohode, vsetci dochvilni. Moj muz je tiez. A ja sa mozem aj poskladat a pravidelne meskam.. aj ked nechcem.
Ja uz zartujem, ze okolo mna je ine casove pasmo. 😂

daniela2202
17. okt 2023

@marhulka13 😂😁😂👍👍👍

daniela2202
17. okt 2023

@tiika dosť hrajú úlohu i dedičné vnemy 😂