Ako učiť po slovensky dieťa žijúce vo Švajčiarsku?

mirka414
21. máj 2012

Zijem s dcerkou vo Svajciarsku bude mat v septembri 6rokov.plynule hovori po nemecky,ale Slovencinu sme zanedbali ☹ .potrebujem trosku poradit ako ju mam zacat ucit,zakladne slova vie ako prosim si,dakujem,prosim si toto,tuto,vie pomenovat zvieratka.citame knihy.ale je to tazke,lebo cele dni mam u nas deti co hovoria po nemecky ( som opatrovatelka deti) a vecer niekedy nieje energia este sa ucit slovencinu :(

renab
21. máj 2012

@mirka414 a možno by boli rodičia tých detí radi, keby sa naučili čo to po slovensky. ja si myslím, že takému dieťaťu stačí, keď budeš rozprávať doma po slovensky ty. rýchlo sa naučí. Určite sa neučte žiadnym "drilovaním".

happy8051
21. máj 2012

@mirka414 moja sestra mala rovnaky problem, zije v Juznej Afrike... ked bol synovec malinky, hovorila s nim len po slovensky, islo mu to super, ale potom sa na to vykaslala a teraz uz sa to neda vratit....
maly nerozumie, vie par slov, ale plynule nehovori. myslim si, ze jedina cesta je zacat na dcerku hovorit po slovensky a posunkami sa jej snazit naznacit o co ti ide... ale myslim, ze to bude uz tazke...

mirka414
autor
21. máj 2012

@renab len to nie 😀 to je hakliva tema

@happy8051 ja skusam vsetko pracovne listy,citat knihy,len by pomohla nejaka ucitelka co uci trebarz prvakov co by poradila ako mam pokracovat.

renab
21. máj 2012

@mirka414 nuž čo, ja by som ti bola určite vďačná, keby si mi opatrovala dieťa a navyše sa pri tebe naučilo cudzí jazyk. ale iný kraj, iný mrav ☹
neostáva ti nič iné, len s dcérkou rozprávať, rozprávať, rozprávať .... po slovensky.
ešte ma napadlo, či tam niekde v okolí nebýva nejaká slovenská rodina s deťmi, že by sa mohli kamarátiť a popri tom by sa trošku podučila.

lili_mia
21. máj 2012

@mirka414 možno v čase, kým tam ešte nie sú tie deti, tak po slovensky, ráno ju tým zobudiť a potom večer ked deti odídu, tak počas kúpania
cez víkend máš zrejme na ňu viac času .. možno pogguliť, či je niekde šlabikár a postupne vety: Ema má mamu, mama má Emu. Strom je zelený.
učiť ju nie iba odpovedať, ale v celým vetách povedať odpoved.. tak ako nás v škole drilovali, že sa odpovedá celou vetou

Čo si prosíš? Piť? ale tak aby povedala Prosím si piť.

mirka414
autor
21. máj 2012

@renab ja viem ale slovencina nieje svetovy jazyk :/ leonie uz naucila svoju logopedicku skoro vsetky zvieratka 😀

renab
21. máj 2012

@mirka414 ja by som bola rada, aj keby si ju učila kórejčinu. aj keď by z toho možno nič nebolo, minimálne by si aspoň precvičovala pamäť. nikdy nie je zlé, keď vieš niečo navyše, horšie je, keď niečo nevieš. 😉
držím ti palce, malá je šikovná - zvládnete to. určite aspoň na takej úrovni, aby sa prípadne dorozumela so starými rodičmi.

anjelicek26
21. máj 2012

@mirka414 - Saska hovori veli malo slovensky, je to pravda, ale nejako ma to neberie 🤐 Hovori plynule nemecky, anglicky, teraz od prvej triedy bude mat aj spanielcinu. Chodievame na dlhsie na slovensko v lete, vzdy aspon tri tyzdne - mienime v tom pokracovat nadalej - a na konci pobytu uz hovori celkom dost.. ona ma pasivnu slovnu zasobu velku, len to potrebuje aktivne pouzivat. Moji rodicia, sestry, vsetci hovoria aj nemecky, anglicky, problem to nie je, ale odpovedaju jej slovensky, ona sa velmi rychlo chyta a tesi sa, ked vie nieco noveho. V domacich podmienkach u nas ucit slovencinu nemozne akosi - potrebujeme udrzat nemcinu a teraz sa stahujeme nazad do nemecka - budeme zasa udrziavat anglictinu (inak by mi maleho nevzali do medzinarodnej skoly, kde zobrali dcerku), proste musi vediet anglicky na urovni... prioritou je jazyk, ktory potrebuju... az potom jazyk, ktory vyuziju na dovolenke 1x do roka.

mirka414
autor
21. máj 2012

@renab ja som si aj blog zalozila,kde si ukladam linky na pracovne listy a podobne veci co by nam trosku mohli pomoct.
http://mimi2-krokdopredu.blogspot.com/

renab
21. máj 2012

@mirka414 teraz čítam, akú hlúposť som napísala. takže opravujem: ja by som bola rada, keby si moje dieťa učila hocijaký jazyk... 😀 😀 😀 . nemyslela som, že ty máš svoju dcérku učiť kórejčinu.

mirka414
autor
21. máj 2012

@renab jasne ja som ta pochopila 🙂 viem,ze si myslela,ze by bolo super keby deti vedeli aj trosku po slovensky.minule som stretla jednu zenu a ta hned na mna pomoc,pomoc potom mi povedala,ze mala opatrovatelku co ich ucila slovencinu.

oskvarka
21. máj 2012

@anjelicek26 a ako rozlisuje nemcinu a anglictinu ?.. uvedomuje si ze su to rozne jazyky ?... viac jazicne deti ma fascinuju chystam sa svoje deti od narodenia ucit anglicky, kedze deti sa jazyki ucia este inym sposobom do nejakych 7 rokov... a ja som na jazyky poleno anglictinu som sa musela ucit 13 rokov aby som zacala rozumiet celym veta.. a to utrpenie v skole stale som sa len ucila a aj tak som mala vzdy medzi 3-4 znamkov.. des...

mirka414
autor
21. máj 2012

inak velmi mi pomaha aj ipad a Talking Cards.daju sa tam nahrat obrazky a hlas a skladat vety,slova uplne super vecicka.leonie sa vdaka tomu naucila vety ako :mamicka prosim si zlty melon 🙂 ,prosim si tuto cokoladu a podobne veci.

zabka88
21. máj 2012

@mirka414 ahoj, skús pozrieť aj toto: http://slovake.eu/sk/learning je to portál pre cudzincov učiacich sa slovensky je to síce ešte len na takej začiatočníckej úrovnik, ale máš tam aj gramatiku napr.... držím palčeky nech to vyjde 🙂

mirka414
autor
21. máj 2012

@zabka88 10000000000000000000 x velke dakujem.presne taketo rady a napady som hladala.si poklad.

monika15
21. máj 2012

@mirka414
musis hovorit len a len po slovensky.... pustaj slovenske rozpravky.....

ja som veli prisna ..... ja rozpravam s malym len po slovensky......

drzim palce

jania023
21. máj 2012

@mirka414 ahoj tak my z maloudoma hovorime slovenksy a vonku francuzsky,slovensky vie uz plynulo i ked zensky a musky rod jej robi problem a sklonovanie tiez ale inak vie plinule slovensky aj francuzsky.podla mna treba vela z detmi hovorit materinskym jazykom a ono sa nauci i ked sestrim maly nevie ani slovo po slovensky co je dost na skodu

bubelko
21. máj 2012

@mirka414 mirka, rozpravat s nou len po slovensky - pri kazdej prilezitosti. pripadne - cez prazdniny posli malu samu na slovensko k babke ci tvojej sestre. tam bude nutena hovorit. alebo ak pojdes s nou - neprekladat, co povedala babka, teta,... 😉

mirka414
autor
21. máj 2012

@bubelko alebo poslat k tebe a tvojim chlapcom 😀

bubelko
21. máj 2012

@mirka414 to mozes tiez skusit 🙂

ervenka
23. máj 2012

@mirka414 my mame este len 8 mesacne ditko, zijeme v NL. Od naredenia ma svk+nl+velmi obcas eng- ked ma holandske slovo nenapadne. Manzel je holandan. Zabec reaguje na otazku kde je lampa, svetielko po svk aj po nl. Uvidime ako to pojde dalej. Podla mna, v prvom rade dieta musi dobre ovladat jazyk krajiny v ktorej byva a az potom pridu dalsie. A navyse, v poradni sa ma pytali, ci sa rozpravam s malym aj po svk, povedala som ano, a dr. povedala,ze tak to si poznamena. ehmmm. Tu napr. v TV sa prekladaju len rozpravky pre malinke deti, zvysok je original+titulky. Dost to pomaha. Inak, ja by som dieta nenutila do jazykov. Viem, ze deti napr. na gymnaziu maju: eng, deu, fr. vo vyssom stupni gymnazia sa pridava este latina a grectina. Je toho dost. Deti naberu jazyk dost rychlo, ked budeme na svk, zvysok rodiny sa bude rozpravat s nim po svk, ja nemam strach, ze nebude rozumiet. Ak ma ditko zaujem, nech sa uci aj po finsky, ale ked nechce isto by som nenutila....

vinifred
24. máj 2012

..ako tak pozerám zahraničné maminy si svoj jazyk udržiavajú akosi spontánne, prirodzene,naše maminy to "neberie"fíha,tiež som žila dlhšie v zahraničí,ale nikdy ma nenapadlo,že by som s malým rozprávala inou rečou,ako mojou rodnou..tento fenomén je tuším len u nás, 😝 sa teším,že máš záujem dieťa naučiť našu reč,treba nabehnúť spontánne na slovenčinu,malé deti sa učia rýchlo..každý jazyk je fajn,keď sa ovláda a je jedno,koľkokrát do roka ten jazyk bude používať..moja kamoška žije v Taliansku,malá ma asi už 13 rokov,ale ani ceknúť po slovensky,keď bola malá vláčila ju po nociach ako mača,keď sa chcela stretnúť s kamoškami,lebo ani len babka ju nemohla strážiť,prt si rozumeli.. 😖 keď sme sa jej pýtali,prečo malú neučí,veď ani my sme sa s ňou nemohli porozprávať,tak odpovedala,že ju to v slovenčine nenapadne..blbosť,keby som nemala skúsenosť..ale aj tak by som jej neverila.. 🙂

sisaka
25. máj 2012

@mirka414 poradit ti zial neviem, ale drzim palce, aby sa ti podarilo slovencinu aspon trosku ozivit, tym, ze aj doma si s nou hovorila po nemecky nebude to lahka uloha. Co sa tyka radosti inych rodicov z toho,ze by sa ich deti naucili iny jazyk, no neviem, ci by sa tomu rodicia velmi tesili (snazim sa predstavit si Svajciara )zvlast ked nejde o svetovy jazyk, ale to je vec nazoru, osobne by som nesla ucit dalsich ja neviem 5 deti slovencinu koli tomu, ze chcem aby po slovensky hovorilo moje dieta, neviem si predstavit, ako by takato komunikacia u vas v dome prebiehala..., takze uplne chapem, ze najjednoduchsie je komunikovat v reci, ktorej vsetci rozumeju.
Co sa tyka nazoru,z e staci s detmi rozpravat a nejak sa to na ne nalepi, dovolim si s tym nesuhlasit, lebo ocividne to nefunguje u vsetkych deti. My sme odisli do zahranicia, ked mala dcera takmer 5 rokov, takze zaklady slovenciny uz mala pomerne slusne, aj napriek tomu, ze dodnes hovorime doma len po slovensky, dcera po roku pobytu v zahranici presla jednoducho na anglictinu a hovori po anglicky, i ked sme skusali ju "prinutit" nemalo to ziaden vyznam a prestali sme, aby sme jej slovencinu uplne neznechutili - napriek tomu dokaze komunikovat v slovencine so starymi rodicmi, citat, pisat. Syn ma 4 roky, narodil sa v Kanade, doma s manzelom nadalej hovorime len po slovensky, dcera s nim hovori po anglicky, syn chodi do skolky tym padom vacsinu dna stravi v anglicky hovoriacom prostredi. Myslite si, ze vie nieco po slovensky? Ano vie, jeho pasivna znalost slovenciny je na dobrej urovni, rozumie uplne vsetko, odpoveda ale len v anglictine, slovenske slovo pouzije, len ked nevie anglicky ekvivalent. Tolko k nazoru,ze staci s detmi doma hovorit po slovensky. No nestaci.

sisaka
25. máj 2012

@vinifred ake zahranicne maminy mas na mysli? Ja mam opacnu skusenost, vacsina ludi inych narodnosti (poznam aj vynimky) aj doma hovori anglicky s detmi a deti nevedia ani ceknut v materinskom jazyku a naopak slovenky, cesky robia maximum preto, aby si deti uchovali jazyk, mnohe davaju deti do ceskej skolky, navstevuju sa, aby deti poculi co najviac slovencinu, cestinu, nechavame si posielat knizky v slovencine, CDcka, DVDcka ... zial my tu nie sme na dovolenke, nie kazdy moze ostat s detmi doma az kym nejdu do skoly, deti zacnu skor ci neskor chodit do skolky, skoly a uz to ide - cely den anglicke prostredie, to iste surodenci, takze aj doma pokracuju v anglictine, ak sa niektorym rodicom podari udrzat jazyk tak klobuk dole. Poznam tu kopec ludi, zatial som za tych 9 rokov co sme tu nestretla cloveka, ktory by sa nesnazil naucit deti po slovensky ci udrzat slovencinu, takze prosim ta opatrne s vynasanim sudov.
Co sa tyka tvojej znamej v Taliansku, no ak tam zila bez kontaktu so slovenskou komunitou viem si predstavit, ze ju po case jednoducho slovenske slova nenapadali, ja som tak zila rok v anglicku, v casoch, ked sa len rozbiehalo au-pairovanie a siroko-daleko nebol ziaden slovak a len 1 ceska, s ktorou som sa stretla tak 2x do mesiaca. na konci pobytu ma uz nenapadali slovenske slova, snivalo sa mi po anglicky, v duchu som si hovorila po anglicky.
Na zaver - ked sme sa sem prestahovali myslela som si,ze to bude jednoduche udrzat jazy a bola som schopna byt sa do hrude, ze mne sa nemoze stat,zeby moje dieta neceklo po slovensky, ako som videla u deti, ktore tu uz dlhsie zili, povazovala som to priam za tragediu, odvtedy uz preslo takmer desatrocie a to,ze moje deti nebudu vediet plynule po slovensky uz neberiem ako tragediu, deti ostanu s velkou pravdepodobnostou zit tu, toto je ich domov, ich krajina, pre mladsieho rodna zem, svoje korene vsak poznaju a robim vsetko preto aby som im priblizila nas jazyk, kulturu, krajinu.

vinifred
25. máj 2012

@sisaka ..áno,myslím slovenské maminy,ale to neznamená,že "vynášam súdy"..jednoducho tiež s tým mám niekokoľkoročnú skúsenosť, takže viem,aké to presne je a tiež sme nemali plány prísť naspäť...som Slovenka,tak mi huba narástla,mám ju v srdci..ja som taká,preto mňa deti počuli hovoriť s nimi len po slovensky..a opakujem,žila som dlho v zahraničí..teraz som rada,vrátili sme sa sem a deti nemali problém..ale beriem to tak,nech si robí každý ako chce,ale mala som potrebu sa vyjadriť.. 😉 .

prasiatko30
25. máj 2012

@vinifred - ono je vela situacii a vela ludi ale v podstate pravda je ta ze ak si v okoli sama co rozprava jazykom ktory nie je moc casty v danej zemepisnej sirke je omnoho tazsie u dietata vytvorit nejaky aktivny bilingvizmus - este ako tak ked su obaja rodicia tej istej narodnosti a kecaju tym istym jazykom a ziju v dost velkej komunite ktoru tvoria ich krajania a dochadzas casto na sk tak potom je normalne ze dieta sa prirodzene vyvyja v dvojjazycnom prostredi. moje deti odo mna pocuju vacsinu dna slovencinu - u starsej dcery som bola doslednejsia tiez musim priznat - ale moja starsia dcera nezacala rozpravat - jasne a vyjadrovat co chce do dobrych 3r ked uz konecne bola schopna sa vyjadrovat tak zacala rozpravat po spanielsky - tak ako jej huba narastla 😀 - a boli sme radi ze rozprava nie aby som ju este buzerovala nech mi to zopakuje po slovensky, teraz ked je uz starsia tak mame vlastne identicky problem s mladsou skoro 3 - konecne jej zaciname nieco rozumiet - ma svoju vlastnu hatlaninu takze najprv ju opravujem v spanielcine aby sme ju aspon nieco rozumeli a ptom uz budem rozmyslat nad slovencinou - a to na nu rozpravam v slovencine ale ona odpoveda v spanine. dalsia vec je ta ze starsia uz chodi do skoly piseme ulohy - neviem ako ty ale mne pride dost matuce vysvetlovat dietatu spanielske ulohy v slovencine a vytvarat jej este vacsi maglajs v hlave ako ho uz ma - cize ulohy sa prirodzene robia v spanine. otec je spaniel - cize pri stole sa zvycajne rozpravame tiez po spanielsky obcas po anglicky. a ked pridu kamaratky alebo sme na dvore tak su momenty ze rozpravam a vysvetlujem veci nie len pre moju dceru ale aj pre sirsie okolie cize zase zabudni na slovinu. 😅 starsia dcera rozumie beznej slovencine vie co od nej chcu starym rodicom dokaze odpovedat na jednoduche otazky ale je na nej vidno ze jej trva kym si popremysla - je pravda ze ked je dlhsiu dobu na sk tak sa rozrozprava a u mladsej to este len uvidime. takze nie je mozne sudit niekho lebo nie je vsetko cierno biele, plne suhlasim so
@sisaka

vinifred
25. máj 2012

..ale veď v poriadku,ja nikoho neodcudzujem,keď s niekým hneď nesúhlasím,nemusíte tu vypisovať romány, 😀 ži a nechaj žiť.. 😵

prasiatko30
25. máj 2012

@vinifred - este aby si niekoho "odcudzovala" 😀 😀 😀 😀 😀

vroni
25. máj 2012

@mirka414, u nas snad najviac na slovencinu zabrali cdcka s rozpravkami. Teda ja som dost bazirovala na viacjazycnosti (bazirujem dodnes), ale ta gramatika bola veru vselijaka. Teraz uz je to pohoda, obcas sa malej sice zadari patvar a aj zapor tvori tvrdohlavo nemeckym sposobom (prosim si nie), ale inak hovori plynule a vo vetach, odpoveda v jazyku otazky. Skolske ulohy vysvetlujem v slovencine, otec by vysvetloval v nemcine, keby rozumel zadaniu 😀 😀 😀 (mala chodi do francuzskej skoly), citame slovenske knizky (moje dieta miluje Kristu Bendovu, jej basnicky su jednoduche, melodicke a lahko sa zapamataju), robime pracovne zosity Zlate hviezdy (ked sa jej chce, ziadne nasilie), isteze nehovori tak perfektne ako dieta zijuce na Slovensku (nema az taku slovnu zasobu), ale zahra sa aj s cudzimi detmi, v pohode jej rozumeju aj dospeli, vacsinou si ani nevsimnu, ze je inojazycna - skor podla obsahu nez podla formy.

briketa
26. máj 2012

@mirka414 , ono je uplne prirodzene co sa stalo. Neboj, zacnes hovorit ked aj odteraz, po slovensky. Povedz vetu po slovensky, potom hned nasledne po nemecky. Posupne prejdi tak, ze nemecke vety vypustis a povies nasledne po nemecky len slova, ktore vies, ze nerozumie. Az nakoniec budes hovorit iba po slovensky.
Ak si jedina co na dieta hovori v slovencine, dieta bude mat pasivne porozumenie. Bude Ti rozumiet, ale odpovedat v nemcine. To je OK. Len si drz to rozpravanie. Ona ked vyrastie a bude mat zaujem, sama sa do konverzacie dostane. Zo Svajciarska mas domov blizko, ked bude chodit na par tyzdnov v lete, tam sa to na nu nalepi. Dieta az od siestich rokov rozlisuje jednotlive reci, dovtedy berie vsetko ako jeden jazyk, aj ked o mamy a od otca znie odlisne.
A stale mysli na to, ze si vo Svajci a Tvoje dieta potrebuje rozpravat hlavne po nemecky a byt vyborna v nemeckej gramatike a studovat na nemeckej skole. Ked bude chciet, tu slovencinu dobehne. Vacsinou az po puberte, ked deti cudzi jazyk uplne bojkotuju.
Dost budes vidiet s nastupom do skoly, ze Tvoj jazyk pojde naozaj do uzadia.
Ja synovi aj ulohy vysvetlujem v anglictine, lebo ich gramatika, spelling aj vsetko je uplne ine a to sa po slovensky ani vysvetlit poriadne neda.
A taktiez ako mamicky pisu, ze su prisne a doledne, videla som , ze vsetko maju male deti. Ano to sa da.
Ale chcem vidiet ako Ti dieta pride zo skoly, kde bolo od osmej do tretej, leti mi na spanielcinu, ci gymnastiku, pride domov je pol piatej, ma este hodinu domacich uloh, je vecer, este si ani nevydychol. A to chcem vidiet ako potom este niekto nuti svoje dieta na hodinu slovenciny.... no jedine mu to tak dobre zhnusit.
Nechaj tomu volny priebeh, urob ako sa Tebe da a ostatne sa uz vyvinie same od seba/