Ahojte, na úvod napíšem že mám 2 chlapcov, starší už chodí na SŠ, mladší má 4r.
Staršieho som mala zamlada, bola som mladá a sprostá nič som nevedela o starostlivosti o deti. Stále som sa s ním len hrala, nič som ho doma neucila a keď isol do školy mal problémy. Nevedel sa sústrediť a začiatky učenia boli ťažké. Trvalo pokiaľ sa naučil pekne písať čítať a počítať.
Teraz mladšieho učím čo sa len dá. Vie narátat do 10 a pomaly už aj svoje meno napísať. Všetko v rámci hry. Chcem sa spýtať ako vy učíte svojich škôlkarov? Čo všetko by mal vedieť na svoj vek? Viem že sú všelijaké pracovné zošity, to mu kupujem a rád robí také úlohy, zatiaľ ho to baví. No nechcem nič nasilu.
Kamarátky hovoria že treba tomu sa venovať už aj v tomto veku aby sa nič nezanedbalo. Vraj ich deti už poznajú celú abecedu a vedia aj básničky recitovať. Môj to ešte nevie. A keď nastúpi do školy učiť sa s deťmi hodiny a hodiny aby sa naučili a nosili samé jednotky.
Toto som zanedbala u staršieho, ja som ho vychovala trochu navolno, možno to bola chyba.
@kaktusik007 Nie nemám takú školu. U nás v meste deti čo idú do prvej triedy majú pomaly vedieť už celú abecedu aj básničku recitovať. A toto učia detí už v škôlke.
a k druhej casti - ucit sa s detmi hodiny aby mali jednotky --- na to uz nemam slov. Deti treba viest k zodpovednosti. Teda naucit ich ucit sa, pripravovat sa do skoly. Nie sa ucit s nimi, to je dost rozdiel.
basnicky sa dieta ma ucit ---- zabiatko napriklad, cast z cin-cin.... a podobne. Ale abeceda je hlupost. Na to je skola.
Do škôlky nechodí?
No neviem moja ma o mesiac 4 r a vie toho dost.. ale nic som ju neucila nejako cielene...pocitat do 20, niekolko pismen rozpoznava, zopar vie aj napisat,vie farby a naspamat x pesniciek, farby po anglicky, pocitat do 10 po anglicky... ale nesadla som k nej a pod ideme sa ucit.... ked o nieco prejavila zaujem, tak som jej ukazala, povedala... anglictinu pochytila hlavne z rozpravok, pesniciek... a v skolke sa tiez ucia pesnicky atd... cize ak ma dieta zaujem sa ucit nieco tak to ide samo...
Ahoj, je super, že si ho v rámci hry naučila pár veci. Ale nie je to nutné. Nezaručuje ti to dokonca ani to, že sa s ním "nenatrápiš" 🤷. Každopádne, čo ja vidím na svojich deťoch ako základný problém je sústredenie. Ani nie tak, či vedia písať /čítať/počítať/rozumieť. Ako to, že sadnem a venujem sa nejakej úlohe. Teda nie: 10x odbehnúť, začať sa popri tom hrať, rozmýšľať, čo by som zjedla alebo vypila, špárať si v nose, hádať sa so súrodencami, prípadne prečítať učebnicu od a po z, len v zošite stále ani čiarka 😄. Takže ak by som mala na to čas a chuť, asi by som dieťa skôr učila sústrediť sa na jednu vec napriek rozptýleniam okolo neho. Ale ako toto učiť štvorročného, to sa ma nepýtaj... (Možno keď pogoogliš , nájdeš nejaké techniky pre malé deti 🤷). Nikdy som to neskúšala...
mali sme prednedavnom rodicko zo skolky
pani ucitelka hovorila, ze 5rocne si cvicia geometricke tvary, farby, cisla, kreslia napr. snehuliaka, vyfarbuju
a az predskolaci zacinaju z pismenkami ......ale len nieco, aby vedeli napr. napisat svoje meno tlacenym pismom (nic tazke)
takze nic netreba ucit dopredu, vsetko sa naucia v skole
syn, ktory je teraz siedmak mal v skolke takeho spoluziaka, co sa sam naucil citat uz v skolke .... ked isiel do skoly, p.ucitelka hned v 1.rocniku ZS navrhovala rodicom, ze moze ist do 2.rocnika, ze sa tam nudi a vyrusuje
teraz su chalani uz siedmaci, ale ten, co bol v skolke taky genius uz vobec nie je jednotkar, talent by aj mal, ale vraj to flaka
@januska12323 Chodí
Ja “ucim”môjho hrou. Uci sa a ani o tom nevie 🙂 . Vymýšľam mu rôzne aktivity.
@ptvw nevidis ten rozdiel? ty dieta neucis - ty mu odpovedas na otazky, lebo je bystre a zvedave. Ale autorka sa pyta co ma svoje dieta CIELENE ucit aby vedelo --- cize to dieta o to samo nejavi zaujem, to autorka riesi akym smerom ho ma ona cielene naviest.
to je proste rozdiel medzi priemernym a nadpriemernym dietatom.
Tak z toho nerob vedu, v škôlke sa naučí všetko čo potrebuje.
@kaktusik007 tak ja som to brala tak ze sa len blbo spýtala, nie ze ho chce vyslovene učiť ale skôr jej ide o to ako vzbudiť záujem u neho a keď ho to bude baviť tak nech to rozvíjajú ďalej kľudne, nemusí sa zastaviť na par veciach...
A teda autorka skus to cez tie hračky knizky ponúkať mu a uvidíš záujem ci bude a nechať ho nech sa pýta a odpovedaj mu a potom z opačnej strany ak si myslíš ze si niečo zapamätal tak sa ho ty spýtaj nech ti on povie co to je a pochváľ, my takto fungujeme so všetkým od začiatku
Učiť sa hrou ... napr farby mala vedela keďže sme ju ich učili na farbičkach že podaj mi žltú a podala, prac zošity neexistovalo u nej ju to nebavilo vôbec 🤣🤣🤣
Keď nastúpila do prvej triedy tak písanie bola katastrofa ale za to napr vyrátala príklady do 10 bez prstov a o angličtine ani nehovorím 😁😁😁 inak abecedu sa učia až trz v druhom ročníku
Tvoj má 4 r a pises o deťoch čo idú do školy a čo vedia.To je 2-3 r rozdiel a obrovský.Stacia nejaké pracovné zošity, lepiť nálepky do prázdnych miest, omaľovánky, encyklopédiu primerane veku, pozrieť aktivity podľa veku na Pintereste tam máš milión veci čo sa učiť.ale nikto TI nezaručí, že mu škola pôjde, že obsedi, že bude bystrý🙂
Každé dieťa zaujíma niečo iné jedného vlajky štátov, dinosaury, vesmír, značky áut, loga na budovách neuc ho cielene, ale hrou.Robit s plastelinou, maľovať, lepiť, čo ho zaujíma...Lego, stavebnice...
@marci77 Z tohto nevie si zaviazať šnúrky a nevie povedať celú adresu kde bývame ani členov rodiny kde pracujú. Ostatné vie všetko.
@kaktusik007 Aj môj sa pýta, čo myslíš odkiaľ vie farby, počítať do 10, napísať svoje meno aj typ áut. Odo mňa lebo sa pýta na všetko možné. Takisto pozná semafor a pravidlá cestnej premávky, vie kedy môže stúpnuť na vozovku aby ho nezrazil auto atd. No okrem tohto chcem ho naučiť viac aby vedel viac veci.
@luccija Maľovať lepiť aj strihať vie, to robíme stále. Takisto lego vie sám rozobrať aj poskladať. Vie aj rozprávku z knižky povedať sám vyrozprávať podľa obrázkov. Pýtam sa že čo ešte má ovládať aby bol dobre pripraveny do školy keď pôjde.
Tak vidíš vie toho dosť podľa mňa, ty si predtým nenapísala co vie takže ťažko sa nám domyslalo, mala si hneď na začiatku uviesť co ovláda takto ako si to napísala teraz, lebo z tvojho popisu to vyznelo horšie.... Tak skus nejakú novú aktivitu, je jeseň choďte zbierať listy, čiže sa môže učiť názvy stromov plodov farby do toho zopakovať, popísať aké je ročne obdobie ako je vonku co si obliekate etc
Vie toho dosť daj mu aj voľnosť.V predškolskej sa budú pripravovať do školy hlavne sa neporovnavaj s tým čo hovoria kamarátky.Su deti čo majú radi pesničky, básničky počúvajú to v aute, doma...moju vôbec nebavili tanceky a detské pesnicky
""A keď nastúpi do školy učiť sa s deťmi hodiny a hodiny aby sa naučili a nosili samé jednotky.""
Deti nemusia nosit samé jednotky to iba rodičia sú premotivovani a ubližujú im.
Neviem ročné obdobia, dnes, zajtra, geometrické tvary, postupnosť malý, veľký, prostredný, ľavá ruka, prava, šnúrky si určite nemusí ešte vedieť viazať
Robiť zvieratká z gaštanov, omalovat listy čo ho baví ..spraviť lietadlo z papiera, šarkana,...
Vieš ..niektoré deti vedia toho veľa, ale nevedia jesť lyžicou príklad🙂držia ju ešte zle, alebo si nevedia obliecť pyžamo.Kreslit postavu, dom...
ženy neprehanajte prosím. toto predbiehanie fakt nerozumiem. 4rocny je ešte dieta! nechajte ho byt dietatom. so mnou sa teda nikto neučil, do skolky už vôbec nie. do školy som išla a nevedela som ani písmeno! veď čo by som potom robila v prvom ročníku kedy sa to ma aj učiť?
@kristinka92 Presne tak isol do školy môj starší že nevedel nič a bolo to ťažké nabehnúť na učenie sa, nechcelo sa mu neislo mu to. Preto chcem teraz mladšiemu pomôcť a naučiť ho niečo skôr.
Moja je prvacka a este sa neucila popravde..myslim doma
No vidis sikovny je podla toho co pises... tak nejako 'netlac na pilu' lebo niekto nieco povedal...
4 rocny nevie basnicku? Akoze ziadnu? Ani v skolke ich neucili? No to sa mi nejako nezda.
Podla mna dieta uc to, o co prejavi zaujem. Moje deti sa zaujimali o pismena tak sme sa ucili pismena. Ked chceli vedet nieco o planetach tak sme kupili knihu o planetach. Ved decka su prirodzene zvedave a zaujimaju sa o vsetko. Uc ho to, co ho zaujima. Na udrazie pozornosti doporucujem hravat spolocneske hry.
@autorla zaviazať šnúrky si pamätám že nás učili v škôlke a malá sa to naučila ako sedemročná 🤣 aj to 10 minút hundrala ako ona to nevie, nenaučí sa to, a nejde jej to 🤣 a za 5 minút pochopila a prišli sme na to že nechcela lebo sa bála že jej budeme kupovať tenisky už iba na šnúrky 😁😁😁
Nie jw potrebne ucenie ako v skole, ale komunikacia a zivot s dietatom. Decka su prirodzene zvedave, takze v tom veku uz urcite prebehlo milion otazok a odpovedi, milion opakovani, milion precitanych basniciek a rozpravok. Kazde dieta je ine, a zaujimaju ho ine veci. Jedno recituje, druhe rado kresli a rozpoznava tvary. Treba sa im venovat, ale ucenim sa netrap, ved oni su ako spongie
mas vystudovanu zakladnu a elementarnu pedagogiku?
ak ano - ako ucit deti vies. Ak nie - nekafri im do remesla, spravis viacej skody ako uzitku.
skolkar ma vediet tvary, farby. Mozno 3-4 tlacene velke pismena, a tam to konci. A to myslim skolkara, co ide na zapis do prvej triedy, nie stvorrocneho!!!!