Ahojte,maminky.Chcela by som poprosit,ci by ste sa nepodelili o to,ako u Vas vyzera den s dvojrocnym dietatkom,ake hry preferuje,ako sa vam dari udrzat pozornost drobca pri nejakej cinnosti,ktora by ho zaroven aj vzdelavala,napr.tzv.varenie,ci kreslenie,-u nas bojkot kreslenia zatial,pocuvanie rozpravok,ucenie zvukov zvierat,ucenie rozpravat,lego,kocky.No a celkovo,ako a s cim sa dietatko hra doma,co robite,ked ste vonku.Ako podporujete rozvoj reci?Citim,ze potrebujem asi inspiraciu,tak ak niekto poradi,budem velmi vdacna.
📌
@demonka5 Co to znamena?
Doobeda sme isli na kratku prechadzku blizko domu. Potom sme spolu navarili (rozumej nieco mi "pomohla" ze mi vstavali vlasy dupkom), popritom sa hrala, rozhadzovala, pistala, ak bol zly den pustila som pesnicky. Najedli sme sa, a isla spat do kocika. Ja som zatial upratala, oddychla si, nachystala veci na poobednu aktivitu. Poobede sme isli na ihrisko, na navstevu, na kurz, alebo nejaky vylet. Toto sa snazim dodrziavat aj v zime, aj ked vonku byvame kratsie. No a vecer sme mali kreativny program - kreslenie, plastelinu, peciatky, lego, kocky, nalepky, strihanie. Okolo dvoch rokov som zacala do rozhovoru pasovat farby 😁 jeeej aky pekny cerveny balonik, ako jahodka 🙈 ale farby ju zacali zaujimat az 2roky+3mesiace. Tiez okolo dvoch rokov som zacala pocitat - loptu hodim "na tri" - to ju bavi od zaciatku tak to pouzivam casto.
Inak co je dolezite, vzdy ma obdobie ze ju nieco bavi a to vyuzivam - mala vodne obdobie, hodiny prelievala. Skakacie obdobie, lego obdobie, kocikovacie obdobie.. prisposobujem sa a nenutim..
Inak chodime na cvicenie s detickami, tam nam davaju vela tipov comu sa venovat v danom veku...
Rano po zobudeni pozera cca pol hodinku rozpravku, ja zatial ozijem pri kave, najeme sa, spraceme a ideme niekam, podla pocasia bud von, k niekomu, pripadne obcas vnutorne ihrisko. Ak treba, tak aj na nakup. Prideme, niektore dni zaspi, ak nie, tak so mnou vari alebo sa hra. Poobede sme v takomto pocasi vacsinou uz doma, perieme, upratujeme co treba a hrame sa. V lete chodime znova von. Nijake specialne edukacne cinnosti nasilu nerobim, maximalne jej kockach hovorim farby a pocitam. Ona je taky vetroplach, takze aj doma sa vacsinou nahaname, hrame futbal, hadzeme loptu, zapasime a ked sa hra sama, tak si vymysla kadejake prekazkove drahy a lozi a skace 🙂
Ráno sa najeme, maly chvíľu pozerá tv alebo aj nie, potom závisí, či mám robotu doma- variť, upratať, žehliť atd..ak mám, doobeda sme doma a ideme na obed von alebo niekam- každý deň mame iný, takze nechodíme na to iste miesto stále..Sem tam detské centrum, návšteva, každý deň alebo aj druhý je maly u starých rodičov..Vonku na ihrisko, kde ideme odrazadlom alebo pešo, na ihrisku všetky možné preliezky atd..Doma ho bavia klasika autíčka, kreslenie, kocky, pexeso, učím ho písmenka, farby sa snažím už dlhšie, knižky ho bavili od mala a stále bavia, zvieratá a take veci poznal keď mal ani nie rok, teraz zápasím skôr s tým, aby vedel 3-4 slovne súvisle vety, nesilim to ale..Po novom ho baví kolobezka, zatiaľ skúša vnútri..čokoľvek robím tak komentujem a maly po mne opakuje..Veľkú výhodu vidím ale v tom, že celu rodinu mame na blízku, manžel sa mu tiež dosť venuje. V lete je to úplne iné, tam tie aktivity boli rôznorodejsie. Maly je ale strašne žihadlo a aj keď sme chodili na plávanie, nevedel tam dlho vydržať, tak radšej skúšam aktivity, kde nemusíme byt konkrétny čas a presnú hodinu. A stále viac sa snažím ho podporovať v tom, aby sa zabavil aj sám, lebo pracujem z domu, už dlhšie obdobie mi cez deň vôbec nespáva a animačných program mu nemôžem robiť od rana do večera.. Tak asi tak
mam 1,5r sice ale nas program: rano sa najeme,chvilku pohrame (auta,garaz,knizka,kocky, plastelina...) a ideme von, do herne, na kruzok ("minigymnastika",skoncili sme plavanie a chcem zacat hudobnu ak ho bude bavit-no vsetko je to iba formou hry,nech mame aktivitu).vratime sa,naje sa polievky a ide spat 2-3hod. ja zatial upracem,navarim,oddychnem.ked vstane pride z prace tato a hraju sa spolu,ideme navstivit babky alebo sa kupat do aqua. do roka som nepustala TV,ale teraz v zime je to horsie,skoro tma. o 19,00 zvykne pozerat lala tv- jaros,fidlikanti etc. A teda tym ze zistil ze tv je super :DD tak ukazuje na dialkove ovladanie hned od rana.obcas mu pustim spievankovo na 30min doobeda.ale fakt malo.doobeda chcem aby mal aktivitu rozumnu.vsimla som si ze cim je starsi tym sa vie viac zabavit i sam.vezme kocky (lego duplo) a sklada si, vysava s malym vysavacom... do teraz robil vsetko iba s nami rodicmi. Ale teda mame iba 1 dieta tak je to pohoda jahoda. super zivot takto na materskej 🙂
To ssom sa len pripla lebo ma zaujimaju odpovede inych,je to taky zvyk niekto da bodku,ja pripinacik a potom mi chodia upozornenia ked niekto napise nieco nove
@demonka5 Aha,tak dobre vediet.🙂
Dakujem pekne vsetkym.
rozvoj reči najmä básničkami, na aktivity ho možno nahovoríš reláciou:
https://www.youtube.com/watch?v=R72vuyhwO2QDakujem
Ahoj, keď mal starší synček presne dva roky, tak sa nám narodilo druhé bábätko, takže to už bolo dosť náročné venovať sa dvom, ale vždy, keď maličký spal, tak som sa mu snažila venovať... ale taká klasika, stavali sme kocky, čítali si knižky, rozprávali si o obrázkoch, hrali sa s autíčkami, spievali si... keď som potrebovala navariť, tak som mu púšťala videá (Fíha, Spievankovo, alebo detské pesničky anglické na youtube). Vonku v lete sme chodili na piesok alebo na ihrisko a v zime sa len prechádzali...
Keď mal mladší dva roky, tak starší práve nastúpil do škôlky, takže to bolo dosť podobné, akurát nám pribudla poobedná prechádza do škôlky... a tohoto mladšieho som si pri varení brávala do kuchyne, veľmi rád mi pomáhal a díval sa na mňa...
Ja som taká tá obyčajná mamička, ktorá nepraktizuje žiadne špeciálne aktivity, skôr učí deti viesť bežný život a zapájať ich do neho. Ale teda s oboma som chodila raz týždenne do materského centra, s jedným v stredu medzi staršie deti (2 roky a viac), s mladším vo štvrtok medzi 1-ročné detičky... to bol taký náš čas s každým osobitne a užívali sme si to a zvykali si na kolektív