Ako to vyzerá v sobotu na vianočných trhoch vo Viedni?

mijama29
14. nov 2017

Ahojte. Viete mi poradit, ti kt. Mate s tym skusenost, ako to vyzera na vian. trhoch vo Viedni v sobotu? Chodievame cez tyzden a to byva ok, ale tento rok to kvoli praci nevyda. A ako je to s parkovanin(a este v sobotu)? Je problem zaparkovat? Pripadne mate uz nejake overene parkovisko? Chodievali sme vlakom a metrom. Tento rok ideme aj s dcerkou, takze prvy krat autom.
DAKUJEM🙂

lenka_21
14. nov 2017

@mijama29 neviem ako daleko byvas od Viedne, ale ja by som isla vlakom a metrom. Mam dve 5 rocne deti, bezne s nimi od malicka kade-tade cestujem aj vlakom. Dokonca sme Vieden vianocne trhy dali aj s dvojickovskym kocikom. Ked ides na vianocne trhy chces si dat nejaky ten punc a pri jazde autom bude jeden z Vas mat obmedzenie...😉

Ak idem do Viedne autom tak si pozriem najblizsie parkovisko na Park and Ride Vienna a na jednom z nich zaparkujem a odtial idem metrom. Do centra autom nechodim, nechce sa mi zabijat cas v premavke....
https://www.wien.info/en/travel-info/to-and-aro...

kvetinka75
14. nov 2017

Cez víkend nátresk. Kamarátky chodia, ja cez týždeň. Že hlava na hlave. S parkovaním je problém. Tí čo sa vybrali autami, aj hodinu krúžili kým našli miesto. Ja chodím do BA busom, odtiaľ do Viedne ďalším - chodí každú hodinu a tam sa presúvam metrom. Je to rýchle, prehľadné. Za pol dňa sme obehali veľa miest, trhov, obchodov. Autom by som nešla. Suseda má vo Viedni sestru, býva na okraji, vždy zaparkujú u nich a potom chodia metrom. Sú aj záchytné parkoviská pri Viedni ale už mi niekto hovoril, že bolo plné. A koľko má dcérka rokov? Nezvládla by bus? Ja som s mojou od malička cestovávala busom, nebol s tým žiadny problém, aj si v ňom pospala.

kvetinka75
14. nov 2017

@lenka_21 prosím ťa akým vlakom chodíš? Odkiaľ? My sme už dávno neboli nikde vlakom , aspoň by bola zmena. Koľko trvá cesta?

lenka_21
14. nov 2017

@kvetinka75 ja byvam v NZ takze to mam skvele na kazdy smer.... od nas idu priamo vlaky do Budapesti, Prahy, Bratislavy - tam prestupujem na vlak do Viedne... Moje deti zboznuju cestu vlakom, metrom, autobusom...a akymkolvek dopravnym prostriedkom 😀 Casto sadneme na vlak len tak a sa vozime kde nas napadne...

Vianocne trhy striedame...boli sme uz v Budapesti, Viedni, Prahe, Bratislave...vsade s detmi...teraz uvazujeme ci nevymyslime nieco v Polsku...tiez mame priamy vlakovy spoj 😎

kvetinka75
14. nov 2017

@lenka_21 ja chcem ísť tento rok do Budapešti vlakom. Z NR, s prestupom asi u vás. S Poľskom bude asi problém, tam som nenašla z juhu žiadne spojenie. Chcela som ísť aj tam na pár dní na výlet, ale žiadny spoj ani vlak tam som nenašla.

prabinka
14. nov 2017

cez víkend tam býva hrozne veľa ľudí, strašná tlačenica. ak veľmi chcete ísť autom tak radšej zaparkuje niekde ďalej lebo blízko trhov isto nezaparkuteje. aká stará je dcérka? ste si istý, že ju chcete zobrať do takej tlačenice?

kvetinka75
14. nov 2017

@lenka_21 a v Budapešti ako je to ďaleko od vlakovej stanice? Ako sa dopravíte na trhy?
Až teraz som postrehla, že si napísala, že máte priamy vlakový spoj. Do Poľska?????????? A to od kedy? To beru pôjdem aj ja, nevedela som, že sa niečo také zriadilo. Nemôžeš mi poslať link na tie spoje, kde ich nájdem?

jana_eyre
14. nov 2017

My to robievame tak, ze chodievame autom na okraj viedne (napr v okoli prateru sa medzi domami dobre parkuje) tam odparkujeme auto a potom vsade ideme metrom.. Na vianocne trhy sa tento rok asi tiez prvy krat dostaneme.az cez vikend.. Pojdeme vlakom z bratislavy, prvy krat to tak skusime, lebo najmladsi nie je moc na dlho kamos s autosedckou.. Predpokladam ale ze tam bue riadna tlacenka, preto chceme ist skoro rano a potom si znova skor pochodit vieden..

womankc
14. nov 2017

@lenka_21 vrele ti odporúčam vianočné trhy v Krakowe , výborné , veľmi pekné mesto, výborné jedlo, pekné stánky, bolo síce dosť ľudí , ale asi ako v každej takejto metropole ... ako bolo na trhoch v Budapešti????

lenka_21
14. nov 2017

@kvetinka75 v Budapesti tiez chodime metrom z vlakovej stanice...lenze aka zastavka a pod. ti neviem povedat... 😕 My to vzdy riesime az vo vlaku...sme partia co chodime (Hujerovci) a tak sadneme a ideme 😀
Pozri na guugle kde su vianocne trhy v Budapesti a na mape najdes zastavku metra.
Ano z NZ ide vlak do Varsavy. Vola sa EC Varsovia. Volakedy jeden z EC vlakov chodil do Sloviska (tusim), ale zda sa mi, ze ho zrusili. Dost casto maval meskanie:
http://www.zsr.sk/slovensky/vyhladavanie-elis.h...

@womankc dakujem za tip...nuz pre mna su tie vianocne trhy dost podobne v kazdom meste...My tam chodime kvoli atmosfere, svetielka a samozrejme puncu a jedla... Z tohto pohladu su Budapestianske trhy v pohode 🙂

womankc
14. nov 2017

@lenka_21 ďakujem pekne

lenka_21
14. nov 2017

@kvetinka75 a inaz z NZ chodi vlak aj do Nemeska (ak by si chcela) a prave som nasla, ze asi aj to Krakowa, lenze to by som musela este preverit... Vyhodilo mi to EC Metropol ale ten asi niekde v Cechach rozdeluju a cast ide do Krakowa a druha pokracuje do Prahy...

mijama29
autor
14. nov 2017

Chodievali sme vzdy autobusom z prace, a pred tym aj zo skoky. Vzdy to bolo cez tyzden a nikdy som nezazila natresk. Vzdy boli trhy dobre prechodne. Akurat ta premavka.
Co sa tyka dcerky, ma rok a pol. V tom ci ju tam tahat, ja nevidim problem. Nejdem tam na 4 hodiny mrznut a obzerat to co je tam kazdy rok a nakupovat ako blazniva. Chceme si len spravit vylet nacerpat trosku vianocnu atmosferu, a poprechadzat sa okolo tej carovnej vyzdoby ,dame punc a to je vsetko. Isto ju tam nejdem pretlacat pomedzi ludi a stanky.
Co sa tyka vlaku, rozmyslam aj nad tym, no chodime vsade len autom, tak neviem cito riskovat, ani ja niesom zvyknuta a pride mi to vacsia istota mat to auto niekde pobliz.

vroni
14. nov 2017

Ak chcete ist na trhy pred radnicou, tak zaparkujete v garazi pod namestim. Stoji to sice skoro 5 eur na hodinu, ale odtahovka stoji podstatne viac. Ak pridete po druhej, tretej, je natresk vzdy. A hlavne su vsade hory huliacich debilov, ktori sa nutne musia spacirovat s cigou v papuli. Alebo stat pri jedinom stole a "oblazovat" siroke okolie. Ak chcete ist do Schönbrunnu, da sa parkovat v Technickom muzeu (teda v garazi pod nim). Inak je v celej Viedni (s vynimkou niektorych okrajovych okrskov) platene parkovanie na ulici a navyse miesta pre domacich (byvaju to cele casti ulice). Zona cez vikend neplati (ak nie je vyznacene inak), miesta pre domacich ano a auto odtiahnu aj keby stalo jedine na celej ulici. Takze bacha na parkovanie na ulici, moze to zazitok z vianocnych trhov slusne predrazit (ak nezvysili ceny, tak bola mestska odtahovka za 260€. Plus taxik, co vas zavezie na zachytne parkovisko)

beky1813
14. nov 2017

@mijama29 ale budes ju tam pretlacat, lebo cez vikend je to tam totalne plne a neda sa poriadne chodit pomedzi stanky a autom by som urcite nesla.

mijama29
autor
14. nov 2017

@beky1813 ale mne nejde o to dostat sa medzi tie stanky, a pozerat co je v nich, skor o tu vonu, svetla a vyzdobu a na ten jeden punc uz niekto z nas v rade vystoji.

peter2404
14. nov 2017

@mijama29
cau, vo viedni pracujem..
v sobotu tu zaparkujes kdekolvek, cez vikend sa nikde parkovne neplati.
ked chces parkovat lacno tak skus garaz P+R na erdbergu, je to rovno na stanici metra U3, dostanes sa nim do centra priamo. parkovanie stoji den 3,40, ked pojdete z BA po A4 tak je to kusok od vypadovky na erdberg. urcite to najdes na googli..
vo viedni je vianocnych trhov mozno 20, samozrejme najvacsi je pri rathausplatzi, ale urcite hodny navstevy je napr. ten v schonbrunne...

vroni
14. nov 2017

@peter2404, plati sa v starom meste v sobotu do 12, vo vybranych obchodnych zonach, v nedelu vo vybranych uliciach tiez. P&R je fajn, ale ked chce mat auto nablizku.....
Inak mne sa minuly rok pacil trh na Stehansplatzi, ale cestne priznavam, ze ten na Radhausplatzi bytostne neznasam...

kvetinka75
14. nov 2017

@vroni Stehansplatz je pre mňa č. 1, krásne

vroni
14. nov 2017

@kvetinka75, mne sa paci ta symbolika, ze su to zaroven najstarsie aj najmladsie trhy vo Viedni (mali skoro 800 rocnu prestavku).
A zvlast sa mi paci, ze neviem spravne napisat ani Stephansplatz ani Rathausplatz 😂😂😂

kvetinka75
14. nov 2017

@vroni no to ani ja neviem správne napísať ale odpísať to áno 😅

ewell13
14. nov 2017

My sme boli minulý rok do viedne chodíme vzdy tak ze auto nechame na okraji Viedne a sadneme na metro... koli premavke a parkovaniu nam to velmi vyhovuje
Bi sme v sobotu no ku stankom sme sa takmer ani nedostali milion ludi nemohli sme ani zastavit lebo dav nas stale tlacil dopredu 😂 boli sme aj s malym synom keby sa tam stratí tak ho ani za rok nenajdeme medzi tolkou masou ludi 😀

vroni
14. nov 2017

@kvetinka75, 😇 Ja zase viem, ale v tom prispevku som zaperlila hned dvakrat. A z radnicneho namestia som spravila bicyklove (alebo aspon kolesove), tak sa sama sebe vyskieram. 😂😂😂

kvetinka75
15. nov 2017

@vroni ja mám iba polročný kurz nemčiny, takže kto ako napíše , ja opíšem. Ale tak ma to všetko tak vianočne naladilo, že by som išla už aj dnes na nejaké vianočné trhy

Inak ja som bola minulý rok cez týždeň a na trhoch pár ľudí. Poobede sa ich začalo schádzať viac ale žiadna tlačenka nebola. V pohode sme prechádzali, všetko videli - a to sme boli ale na 4 miestach + Schonnbrun. Doobeda sme hlavne pri múzeách stretali kopu Slovákov - školy a pri stánkoch žiadny nátresk.

kvetinka75
15. nov 2017

a neviete odkedy sú trhy v Budapešti?

mischelag
15. nov 2017

Ja byvam vo viedni a musim povedat, ze trhy su riadne v sobotu natrieskane. Ked nepotrebujete vidiet vysvietene trhy tak chodte cim skor. V meste sa vsade plati parkovanie, napr pri opere mate podzemne parkovisko, hod stoji cca 3-4 eura. Ak mozem odporucit chodte sa pozriet na trhy do schonbrunnu, tam je to vacsie priestranstvo a tym sa tam ti ludia stratia. Ked zaparkujete kusok od schonbrunnu (12 bez) vikendy sa tam stoji zadarmo

lienqa
15. nov 2017

@womankc aj my sme boli na vianočných trhoch v Krakowe, išli sme deň pred Silvestrom a bolo super, málo ľudí a naozaj sme stihli aj mesto pozrieť. Tento rok sa chystáme do Prahy ak stihneme a tento víkend ideme do Budapešti, škoda, že ešte nie sú trhy 🙄

vroni
15. nov 2017

Inak je idealny tento piatok, u nas sviatok, v At nie. Pred radnicou, na Karlsplatzi a medzi muzeami uz su otvorene, Schönbrunn zial az v sobotu...

kvetinka75
15. nov 2017

@lienqa už sú v Budapešti trhy?

lienqa
15. nov 2017

@kvetinka75 píšem, že škoda,že ešte nie sú 😀