Ako správne zareagovať? Áno, prepáč mi povie lebo to má nauceneale necítim úprimnú ľútosť. Už mi asi tretí krát povedala že som hlúpa. Len tak z ničoho nič. Keď videla že som na ňu hodila škaredý pohľad automaticky povedala prepáč a považovala to za vyriešené. Momentálne sa hrám na urazenu a nerozprávam sa s ňou. Uspať ju pôjde manžel.
Urazit sa na dieta je take.....detinske.....a je to povazovane za skrytu agresiu. A zaroven ju ucis,urazit sa a fuckat sa v jej buducich vztahoch. Takto sa nezhody neriesie. Jednoducho sa jej pokijnym hlasom opytaj preco si to mysli a vyvrat jej to. Nie, som hlupa, viem citat a pisat, viem soferovat, mam vysoku skolu.....a to hlupi ludia nemaju. Je mi luto,ze si to o mne myslus lebo to nie je pravda. A mna to zranilo, lebo ja si napriklad o tebe nikdy nemyslim,ze si hlupa - ved pozri co vsetko si sa dokazala naucit co vsetko vies..... uplne staci. A prestan sa nsrozpravat s dcerou aj muzom ked sa ta nieco dotkne, lebo toto robia.....
To že sa budeš hrať na urazenú nic nevyrieši. Venovať sa jej bude jej otec, čiže nepocíti že niečo urobila. Neviem koľko má rokov, no predpokladám že to bude nejaké obdobie vzdoru, keďže ju ešte uspavate predpokladám že v puberte nebude. Určite jej to treba vysvetlit že takto sa s mamou ani s otcom rozprávať nemôže, že to si k rodičom nemôže dovoľovať a ani na nikoho iného. A keď tá názve hlúpou tak sa jej opýtaj že prečo tá tak nazvala a z čoho to usúdila. Nepočula to u vás doma? My nevieme ako sa doma napr s mužom rozprávate. Alebo to počula niekde vonku. No treba jej vysvetlit význam Toho slova, možno ani nevie čo to znamená
@zuzinka888 to je tiež brutálny príklad hovoriť dieťaťu že hlúpy človek nemá vysokú školu a vodicak 😃🙈🙈🙈 och bože
vieš ako sa hovorí, opití a deti hovoria vždy pravdu 😉
nuz treba sa zamysliet kde to pocula
@zuzinka888 boooze tolko hlupych ludi ma vysoku skolu ze az😅😅😅 toto je fakt argument
@amonet
@amonet dobre, tak nejaky iny uspech, napisala som to ako priklad. Urcite je to lepsie riesenie ako na nafucat a nerozpravat s dietatom a este mu aj za trest odopriet pozornost. Alebo je tu este moznost,ze by decku jednu vylepila a poslala ho do izby aby sa vratilo az ked bude normalne a porozmyslalo o svojich chybach, alebo az ked zmeni nazor. Lebo aj tak to zvyknu niektori riesit.
@gabika0825
@gabika0825 dobre mohla som to formulovat- zvladla som vodicak, aj VS takze som presvedcena, ze nie som hlupa. Lepsie?
“ Momentálne sa hrám na urazenu a nerozprávam sa s ňou. ” - prepáč za úprimnosť, ale toto citové vydieranie by si si nabuduce mohla odpustiť, tvojmu vzťahu s dieťaťom to len a len uškodí. Na to prídeš aj sama o mnoho rokov neskôr. Viem z vlastnej skúsenosti, moj príbuzný to tiež skúša dodnes a (pre neho) bohužiaľ, po istom čase voči tomu milovaní začnú byt totálne imúnni…mne osobne toto príde toxické.
Male deti pouzivaju urcite vyrazy nevhodne alebo v zlom kontexte.
"hlupa" znamena len konfliktnu situaciu, kde sa malej nepaci to, co robis... to moze byt aj jednoduche pretlacenie beznych a nutnych pravidiel...
Treba stat nad vecou... opytat sa, co je na mojom rozhodnuti hlupe? Myslis, ze nemusime jest, nemusime upratovat, nemusime ist von? Myslis, ze je pekne hadzat hracky na zem? Ona ti sama odpovie, ze nie nie je. Potom mozes pochvalit, ze je mudre dievcatko, ked toto chape. A aj to, ze ty chapes, ze sa hneva, ked nieco nie je tak, ako by ona chcela...ved tie emocie su prirodzene. Ale "hlupy" clovek je uplne nieco ineho...
@amonet aj ty ju máš?🤣 ako podľa mna nejakému 6 ročnému dietatu je takto podaný argument úplne v poriadku a pochopiteľný.
Ľudia často prikladajú slovám veľký význam, lebo majú s nimi spojené isté asociácie. Dieťa však nemá rovnaké asociácie a často si neuvedomuje význam či váhu slov. Dieťaťu je vhodné vysvetliť význam slova a tiež fakt, že niektoré slová môžu zúčastnených bolieť. Ideálne je ponúknuť alternatívne vyjadrenia.
Naša princezná mi raz v posteli povedala, keď ma chcela motivovať, aby som pozbierala zvyšky svojej energie a išla sa čím skôr osprchovať, lebo som bola unavená. Konkrétne sa vyjadrila: Mamina choď sa osprchovať, lebo budeš smrdieť ako kopa hovien. 😝 Tak som jej so smiechom vysvetlila, že to nie je práve najvhodnejší spôsob pozitívnej motivácie a odvtedy mi v podobných situáciách hovorí radšej: Mami, choď sa osprchovať, aby si voňala ako lúka plná kvetov. 😍
Určite by ani jednej z nás nepomohlo, keby som sa urazila...
@tanyan 😂
@gabika0825 ze? Dieta mi povie ze Kotleba ma dve VS a som v rici aj s debatou 😂
@tani777 4r
@zuzinka888 mrzí ma ze ťa tu pre tu vš tak zjazdili ale ďakujem, takto mi to ani nenapadlo. Máš úplnú pravdu. Skúsim to takto
4r dieta nechape co povedalo odkial ma ze ste hlupa?musela niekde pocut a pochybujem ze rozumie tomu slovu....mne tiez párkrát daco povedala malá ma teraz 5.5r a určite sa neurazim 🙈🤣 ale ako pisu vyše vysvetlim.preco sa to nesmie hovoriť
4rocna tomu nerozumie,niekde to pocula,vie,ze je to urazka,ze to nie je pekne,ale nevie co to znamena..moja to tiez doniesla zo skolky a dlllho bolo vsetko hlupe,kazdy hlupy..len som jej vysvetlovala,co to znamena a preco to nie je pekne hovorit..chapem,ze sa ta to dotklo,ale tichou domacnostou nic nevyriesis,ona tomu nebude rozumiet,ani tomu,co povedala,ani tomu,preco sa s nou nerozpravas..
@anavixy ďakujem. Môže to byť zaujímavé. Inak s ňou vôbec nemám problém práve preto ma tato situácia zaskočila.
Preto píšem tu lebo naozaj som ostala zaskočená a nechcela som to nechať tak že povie prepáč a nič sa nedeje.
Ďakujem za všetky názory. Určite veľmi pomohli.
@tanyan 😂😂😂😂😂😂😂
@zuzkaa1991 my zvykneme pouzivat výraz hlúpa napríklad hlúpy nápad, hlúpa rozprávka, aj manžel občas povie ach ja hlupák ak niečo pokazí. Navzájom si nikdy nenadavame.
Je ešte mala nerozumie tomu ,neboj toto slovo je ešte úplne ok nemusíš sa za to urážať časom deti začnú hovoriť všeličo
@tramtada31 ano mam vysoku skolu a nemala som ju lahku, ale urcivat intelekt cloveka podla vysokej skoly je totalna blbost. a naco klamat 6rocne decko. ten clovek s lopatou moze byt omnoho mudrejsi a inteligentnejsi ako clovek s tromi titulmi. ze sa vies nieco nabiflit zteba mudreho nespravi
Takže vaše dieťa to má od vás...hlúpy nápad, hlúpa rozprávka, ja hlupák...tak niečo sa jej nepozdávalo a bola hlúpa mamina...
U nás sa napríklad takéto slová nepoužívajú....takže moje dieťa ani nevie, čo to slovo znamená...tiež má 4 r.
Ale zase na ihriskách počula oveľa horšie slová od 10-12 ročných deti a to som jej pekne, slušne vysvetlila, že takto sa rozprávať nemá...teraz keď počuje vulgárne slová, sama hovorí tým deťom, že nech tak nerozprávajú a deti ostanú v šoku, že ich 4 r. dieťa napomenie....
Myslím, že ak by si jej vysvetlila, že takto rozprávať nemôže, určite by to pochopila. Ale urážať sa a nerozprávať sa so 4 r. dieťaťom je vážne detinské...
Robite chybu ked pouzivate vyrazy ako Hlupa rozpravka, Hlupy napad, lebo sudite. Tym dieta ucite ze je normalne sudit a ono samozrejme zacne sudit vas a to sa vam uz nepaci.
Miesto toho pouzivajte: Nepaci sa mi ta rozpravka.
Tak isto to vysvetlit aj dietatu. Nie je spravne sudit ludi a vraviet o nich ze su hlupi. Ked si na mna nahnevana, povedz: Hnevam sa na teba, nepaci sa mi ze si...
K tomu ospravedlnovaniu... nenutite ju nahodou sa ospravedlnit, ked urobi neco zle?
Tu mate slovíčko "hlupa, hlupe"kedze to bezne doma pouzivate dieta to berie ze je to ok ;) takze urcite sa neurazat sa ako male dieta kedze 4rocne dieta vobec nechape.co povedalo a preco sa tak chovate 🙈.....len vylucit slova v domácnosti ktore nechcete aby vase dieta používalo
Tak ved sa nediv,vsetko je doma u vas hlupe,tak je aj hlupa mama. V tomto pripade by som to vobec nebrala osobne, pretoze to pouzila v kontexte,v akom je naucena - nieco nie je podla jej predstav,je to hlupe...By som chcela ale vediet,keby ti to povedala v puberte,ako by si reagovala?
@iwesska a ako vy doma nazyvate keď je niečo naozaj hlúpe? Nemyslím si že sa slovo hlúpe nesmie používať, len sa to slovo musí naučiť používať vo vhodnej chvíli. To aby sme nehovorili ani škaredé ani zlé. Všetko bude peknučké milučké a krásne.
Ak je niečo hlúpe tak je to hlúpe. Či obkecávať že to bol teda nesprávny a zlý nápad, zlé vymyslený? Tak sypať granule do vody je skratka hlúpy nápad.
Skôr sa jej budeme snažiť vysvetliť, kedy sa to nepoužíva
Kolko ma rokov? Male deti si casto neuvedomuju,co hovoria,nerozumeju tomu..ak by tomu rozumela,a povedala to naschval,s tym,ze to mysli vazne,tak by som jej vysvetlila,ze ma to ranilo,ze si to o mne mysli..ak tomu nerozumie,tak vysvetlit,ze to nie je pekne takto hovorit..ja nie som za "tichu domacnost",hrat sa na urazenu a nebavit sa s nou je podla mna strasne detinske