Ako ste prežívali situácie, keď ste dali dieťatko do jasiel?

tereza0
9. jan 2014

Ako ste prežívali situácie keď ste dali dieťatko do jaslyčiek, ako dlho trvá kým si zvyknete že ste bez neho a ako dlho to trvá jemu kym si zvykne že tam bude chodit. Mame jeden rocik. Dakujem

darina1952
9. jan 2014

@tereza0 ja som dala synčeka do štátnych jaslí keď mal 15mesiacov...zvykol si veľmi rýchlo cca týždeň-dva to trvalo. Bolo ich v rovnakom veku viac a dobre sa adaptoval. Po lete šiel do triedy starších detí (cca od 2rokov) a tam bolo zopár detičiek ktoré začali chodiť do jasličiek a šli rovno medzi staršie detičky a tie sa adaptovali ťažšie - počula som ich plačkať v triede aj 10-15min po odchode rodiča... je to podľa mňa individuálne, každé dieťatko reaguje inak...

tereza0
autor
9. jan 2014

@darina1952
a ako ste to prežívali vy, ja doma sedím ako na ihlách a uz sa neviem dockat ked tam pojdem

darina1952
9. jan 2014

@tereza0 kľud pohodička 😎 zdá sa že máš z toho väčšie obavy ako malý, hihi 🙂 ale to je u nás "mamiek" úplne normálne...
Ja som nastúpila 02.01.2012 počas RD do práce a na obavy som nejak nemala v práci čas... neboj, deti sú spoločenské stvorenia... zvykne si skôr-či neskôr...
Hlavne som sa vždy pýtala mm keď malého vyberal že čo hovoria sestričky z triedy - ako sa hrá, papá atď. Ja som jasličkám plne dôverovala a bola som max spokojná s ich starostlivosťou a režimom - hra, desiata, hra, obed, spánok, hra, olovrant, hra a medzi tým osobná hygiena detí 🙂 ..som jasličkám za veľa vďačná, tiež sa mi synček pekne osamostatnil a začal sám papať - nedovolil mi nakŕmiť ho pribinákom a podobne, tiež spolu chodili piškať na nočník a začal sa odúčať od plienok...
neboj...bude to OK 😉

adkasmolka
9. jan 2014

do jasliciek isiel prvýkrát na 3hodiny ako 9.mesacny. Mala som tri hodiny na poriadenie,nakup potravin,pranie,zehlenie,uvarenie obedu, takze som ani nevedela, ze bol prec 🙂 Ale cestou do jasiel som bola velmi zvedava, ako to zvladol. Ze super 🙂 Skor som preplakala den, ked nastupil uz na cely den - no to bolo placu z mojej strany 😖
Druhy krat sme obaja plakali,ked sme menili jasle hned pri nasom panelaku. zhodou okolnosti som bola doma, ked mali vychadzku a maly strasne plakal tak som vybehla na balkon v panike a plakal za mnou a ja za nim ☹ Ale potom to preslo. No kolko Ta to bude drzat, co ja viem, ako mal 2 roky som to uz tak uzkostlivo nebrala. to chce cas..

barbora59
9. jan 2014

Moj syn isiel ako 13 mes. Ako pise darinka asi 2 tyzdne trvalo kym si zvykol, resp. plac v satni a ked bol v triede boll ok, po lete isiel k starsim detickam, teraz pri prichode a odchode mava a bozkava pani ucitelky , teraz ma 2 roky a 3 mes..

misinka26
9. jan 2014

Náš drobček má 14 mesiacov a chodí do jasličiek od decembra ... nástup zvládol bravúrne, to skôr bol problém somnou, ja som cítila tak nejak divne, že ho tam dávam ... malý skoro vôbec neplakal, za to ja zakaždým v aute keď som ho tam nechala ☹ Nakoniec sme si obaja zvykli a teraz už je dobre, malý sa teší a uvôbec neplačká a ani ja už neplačkám 🙂 neboj deti zvládnu veľa a čím menšie tým sa lepšie prispôsobia 🙂 držím palčeky ...

womankc
9. jan 2014

ja som dávala malého keď mal 16 mesiacov, musela som nastúpiť do práce, od prvého dňa úplne super, ja som s tým nemal problém , malý rád cestoval , ráno vstával prvý, takže ani to nebol problém, v jasliach som ani ahoj nedostala, letel hneď do triedy a tam sa s učiteľkami pusinkoval 🙂 , lenže nám to tak strašne rozhádzalo zdravie, že som po jednom roku musela ísť s malým na materskú späť a bola som až do 5 rokov. a má doteraz astmu síce ľahšiu formu, ale teda tak to tej štvrtej triedy na ZŠ bol stále chorý , Takže ja za seba nikdy viac by som to už neurobila. Potom sa mi ešte narodila dcérka a tam už som nad tým ani nerozmýšľala, zostala som s ňou až do 3 rokov .

seemani
9. jan 2014

Baby odkedy dokedy bývajú jasle? Dá sa dieťatko aj na poobedie napíríklad tam dať? Že doobeda by bol so mnou doma?

sense
9. jan 2014

moja je v jasliach od 5,5mesiaca, a zvykla si lepsie ako ja, zo zaciatku som stale na nu myslela nevedela som sa na nic sustredit, ale ked som vedela ze je v dobrych rukach (otcovych) tak to bolo lepsie, samozrejme mala mesiac na zvyknutie a ked som aj nahodne po nu prisla mimo dohody nikdy neplakala ani som ju nenasla s cervenymi ockami ze by plakal....

tereza0
autor
9. jan 2014

Dakujem za povzbudenie, rady a skusenosti. Zatial sme teda obaja v tom placucom rezime ale hadam sa teda z toho casom dostaneme

sense
9. jan 2014

@tereza0 neboj malicky si zvykne rychlo teda ak nie je v obdobi separacnej krizy

darina1952
10. jan 2014

@seemani ahoj to sa musíš dohodnúť individuálne - ja som mala štátne jasle a tam sa s vedúcou vedela mamička dohodnúť že len na dopoludnia nosila dieťa ale platila celý mesačný poplatok za pobyt a stravu len desiatu + obed. Kamoška nosila syna do súkromných jaslí a tam ho mohla doniesť hocikedy dopoludnia cca do 10,00-10,30 ... u nás v štátnych brali deti do 8,00 a neskôr už len keď si šla na kontrolu k lekárke a mala si to so sestričkou z jaslí dohodnuté. Ono tie časové obmedzenia súvisia s denným režimom detičiek -spanie, papanie...keď ho chceš nosiť len popoludní, tak asi len po obedňajšom spánku alebo ešte pred spaním... u nás mali obed o 11,30 a spali od 12tej do 14tej. 🙂

maminalenka
10. jan 2014

@tereza0 Moja ma 2roky, v jaslickach/ROC/ dnes bola 3.den...tiez som cakala, ze ako to bude...ale vobec neplakala, hned sa zapojila, sice nechce tam velmi jest a pit, ale to je asi tym zaciatkom...a ked pre nu pridem, musim ju odtial tahat, co tam chce ostat.
Neboj sa, on si zvykne...ja mam susedu, ktora ked zacala vodit deti do skolky 5 a 3rocne, tak rano sa cely panelak ozyval, co tak revali a teraz pohoda...je to zmena, musi si na to zvyknut, prostredie, rezim, deti, nove tety.

bea13
10. jan 2014

my sme boli v statnych jaslickach od 14 m., adaptacia velmi rychla, na 3 den uz tam spala a to ma museli sestricky prehovarat, aby som ju tam uz nechala dlhsie - skor ja som mala problem, ako dcera, takze od 3. dna tam bola az do poobedia, pritom som dokonca stale kojila, nakojili sme sa rano a hned ako som po nu prisla, som ju nakojila priamo v jaslickach, nikto s tym nemal problem, vyhradili mi dokonca miesto... tiez som zo zaciatku mala vycitky svedomia, ze ju tam davam, ale teraz s odstupom casu konstatujem, ze pre nas to bol spravny krok v spravnom case, mali sme doma vyrovnane dieta, v jaslickach mala aktivity, ktore by som jej ja doma nevedela zabezpecit, nakolko nie som pedagogicka, a poobede sme sa jej s manzelom plnohodnotne venovali. urcite sme mali doma spokojnejsie dieta a boli sme spokojnejsi rodicia. Hlavne sme si to parkrat uvedomili na ihrisku, kde chodili maminy na "plnohodnotnej materskej" - bez urazky, ktore sa nevedeli medzi sebou vykecat, obratene chrbtom od deti, ktore potom lezali v pesku s plnymi ustami piesku a soplami a podobne, nehovoriac o tom kriku, ked od nich deti nieco chceli....

tereza0
autor
10. jan 2014

Mame sukromne jaslicky tak zatial kym este nechodim do prace tam chodime od 8 do takej 15, co je dost ale predlzi sa to a take 3 hod. zatial papame, pijeme pekne len nechceme spavat. Dufam ze si zvykneme obaja lebo ja uz mam od nervov vyumyvany cely byt aj pivnicu

h2
10. jan 2014

@tereza0 Ahoj, jáááj, toto som ja niesla veľmi ťažko. Z práce ma uháňali, nech sa už vrátim z materskej, tak som napokon súhlasila, keď mal syn 19 mesiacov, s tým, že pôjdem na skrátený úväzok a o malého sa bude starať moja mama. No, starala sa, asi 3 týždne, potom mi vážne ochorel otec a už sa nedalo, museli sme narýchlo vybavovať jasle. Cítila som sa ako najhoršia matka na svete. Našťastie, na jasličky sme mali šťastie, veľmi nám tam vyšli v ústrety pri adaptácii, prakticky som tam skoro týždeň chodila so synom, postupne som ho tam vždy nechala na dlhšie samého. Od prvého dňa sme boli bez plaču (teraz myslím syna, nie mňa 🙂 ). Ťažšie obdobie sme mali, len keď sa malý vrátil v septembri po dvoch mesiacoch prázdnin (jasle fungovali aj v lete, ale muž máva v lete prázdniny, tak sme syna odhlásili), zmenili sa učiteľky, aj mnohé detičky. Malý začal ráno pri rozlúčke plakávať a ja s ním, našťastie to trvalo asi týždeň a bol zase v pohode. Držím palce, nech to hravo zvládnete a hlavne sa netráp pocitmi, aké trápili mňa, teraz vidím, že syn je v jasličkách šťastný, má tam spoločnosť detí svojho veku, čo by doma, ani u starkých nemal a naučí sa veľa nového.

bbarboraa
10. jan 2014

moj je v jasliach od roka a najprv to bolo take cudne hlavne ked tam mal este len 1x ist ale asi za 1 tyzden sa tam zapracoval a terza uteka hned rano sa hrat ani papa neda.... je super samostatny zahra sa sam papa sam pije sam... uplne super aj druhe dame od roka do jasli... a teray sa citim uplne fajn ked je tam lebo tam ma kaamosov a vselijake aktivity...

louise
13. jan 2014

Naša Lilly išla do súkromných jaslí, keď mala rok. Je to malý smejo, veľmi spoločenská a zabaví sa všetkými možnými aktivitami, tak som verila, že to dobre dopadne. Nakoniec som to znášala horšie, ako ona. 🙂 Zvykla si za týždeň, neplakávala. Ja som si veru prvé dni poplakala, ale zvykli sme si obe. A doteraz si neviem vynachváliť, aké dobré jasle sme vybrali a že je tam spokojná. Ráno ju odvediem, ledva obujem papučky ako sa už teší medzi kamarátov a len mi stihne vlepiť božtek a zamávať a už jej niet. 🙂

tereza0
autor
16. jan 2014

Joj, tak chodime tam tyzden zatial sme si vobec ale vobec nezvykli, rano plac , poobede tiez, nechce tam spavat aspon ze celkom dobre papa. Veru aj vychovavatelky mi povedali ze je to dost tazke

tereza0
autor
24. jan 2014

@sense ahoj a ako dlho by trvalo keby bol v obdobi separacnej krizy, sme tam skoro 3 tyzdne a uz mame chut do vzdat. Stale potrebuje pri sebe mat niekoho dospeleho to je jedno koho nemoze byt sam, uz aj vychovavatelky su z toho zufale ze sa nemozu venovat len jednemu dietatku

sense
24. jan 2014

@tereza0 to mas rozne u niekt. deti dva tri tyzdne u niekt. dva tri msiace....u nas to zacalo asi pred mesiacom nastastie v jaslich anie je problem lebo je uz zvyknuta ale doma plac len co sa pohnem, ale zacina sa o zlepsovat, lebo tieto stavy ma uz len ked je unavena inak ide aj sama prec.....skus sa v tom case ked si s mimi doma venovat naplno len jemu....ja to tak robim...domacnost ma cas, mam aj chlapa, takze ked som doma ju mojkam co najviac hram sa s nou, bravam ju na zachod proste vsade....vecer mi zaspava v naruci, nehojdam a nenosim len sedim a mam ju v naruci a ona do 10-15minut zaspi a polozim do postielky....