Ako správne vychovávať ročného syna?

20. okt 2024

Syn má cez rok..zamýšľam sa ako ho správe vychovávať.. neuznávam bitku..krciat sa snažím minimálne..
Ako vychovavate deti?

ukgirls
20. okt 2024

ak niekto vymysli navod ako spravne vychovat dieta - tak dostane nobelovku .. kazde je individualne a na kazdeho zabera nieco ine ... jedine co ti kto moze poradit-vychovavaj srdcoma pouzi materinsky instinkt .. a hlavne prestan ooglit a snazit sa byt dokonala matka

basulaak
20. okt 2024

Ist prikladom a dopriavat si pravidelnu psychohygienu (pustat paru) aby si dokazala ostat kludna a menej ti buchali nervy. Najblizsie 2,5 roka bude hardcore ked mu udrie vzor od cca 2 rokov. Sustred sa skor na svoj well being ako na syna. Ked budes ty vyrovnana a potreby naplnene budes menej kricat a viac vediet ustat a riesit problemy v klude. Minimalne to by som poradila svojmu mladsiemu ja. Nie dieta ale JA som na 1. mieste. Deti opakuju po nas.

autor
20. okt 2024

@basulaak vieš čo ja už mám 15 r syna

Vychovavala som ho sama..a tiež som to až tak moc neustála.. chýbal mu ten mužský vzor aj keď sa s otcom stretáva.. až teraz keď je veľký si s ním viac rozumie
Hej snažím sa pustiť páru kedy sa dá.. ale nie vždy to pomoze😀

komplikovana
20. okt 2024

No musis sa naucit ho velmi dobre poznat. Rozpoznat, co sa ti snazi krikom, placom povedat. Vediet potom co na neho plati. Ako sa hovori, dieta potrebuje lasku a hranice. Informacii o vychove uz dnes existuje vela. Spomen si, ked si bola dieta, co si vtedy od rodicov potrebovala.

minesasubu
20. okt 2024

Odporúčam pozriet profil na FB/Ig - Elipredeti
my idete cestou rešpektujúce rodičovstvo tiež nevidím zmysel v bitke a kriku

autor
20. okt 2024

@minesasubu a darí sa tou cestou ?..zase byť dieťaťu ako kamarát tiež niekedy nie je dobre.
Vidím na staršom synovi že som ho rozmaznala

bolarazjedna
20. okt 2024

Mne veľmi pomáha knižka "ako hovoriť s malými deťmi, aby počúvali"....je to knižka o rešpektujúcu výchove, čo neni to isté, ako nechať deti prerásť cez hlavu.... Plus suhlasim s babami vyššie, nájsť čas pre seba, kedy sa vieš odreagovať..... Byť sama k sebe rovnako láskavá, rešpektujúca, trpezlivá, milá a chápavá, ako k deťom.

minesasubu
20. okt 2024

@autorka rešpektujúce rodičovstvo nieje o tom aby si bola s dietatom kamarát
tu sú základné body kam smeruje táto výchova a aký ľudia by mali byť
-budú vnútorne slobodní, ale zároveň zodpovední za svoje konanie
-vedia, čo chcú a v živote sa riadia svojim vlastným morálnym kompasom
-sa v sebe vyznajú, majú silnú vnútornú motiváciu a nepotrebujú uznanie od druhých
-majú zdravú sebahodnotu
-robia správne veci práve preto, že sú správne. Rovnako ako sa nesprávnym vyhýbajú -predovšetkým zo svojho vlastného vnútorného presvedčenia.

nám sa darí vo výchove nemám skoro žiadne scény s plačom , kedže syn 2r a3m už celkom chápe čo sa deje a čo môže od nás čakať , predchádzame dosť stresujúcim situáciam pre všetkých , doma máme pohodu ale všetko zavisí aj od povahy dieťata

jesenzima
20. okt 2024

Vychovávame, ako najlepšie vieme... Žiadna univerzálna rada neexistuje..

nafka0483
20. okt 2024

Respektujuco... je to tiez clovek, nie maly robot.
S hranicami - co poviem to plati, vysvetlim preco, pochopim ze sa ti to nepaci, mas pravo nahnevat sa, ale ta hranica stale plati.
Mozes sa hnevat, byt nervozny, atd, je to normalne, aj ja sa niekedy hnevam, ale nesmies v hneve nikoho bit ani nic nicit.
Prikladom - spravam sa tak ako chcem aby sa spraval on, rozpravam tak ako chcem aby rozpraval - bude vsetko napodobnovat a opakovat.
Chvalit a nezhadzovat - nie "si nesikovny, pozri co si urobil!" ale "ak pohar poriadne nedrzis, tak sa z neho voda vyleje, pod poutiere to. Nabuduce ho musis drzat rovno".
Nerozpravat o dietati negativne - a v ziadnom pripade pred nim ked to moze pocut.

bolarazjedna
20. okt 2024

Ešte doplním.. Rešpektujúca výchova neni rozmaznanie, ani neznamená ze budeš kamarátka svojho dieťaťa. Znamená to, že ho berieš ako človeka, ktorý môže mať svoj názor, pocity, túžby. Samozrejme, hranice stanovuješ ty.... Ale je rozdiel, či povieš " neplač, čokoládu pred obedom nedostaneš, už som ti to stokrát hovorila!! Nemáš prečo plakať, okamžite prestaň, robíš is mi tu hanbu pred celým autobusom!" alebo s kľudným tónom, chapavo ale stojiac za svojím rozhodnutím povieš " ... Chápem, že máš chuť na čokoládu, čokoláda je výborná, kto by vedel odolať? Som si istá, že najradšej by si bola, keby si mohla jest čokoládu na raňajky, na obed aj na večeru, to by bola paráda! Problém je, že by si z čokolády mala plné bruško, a obed by sa už do bruška nezmestil. Môžeš zjesť čokoládu, ale až po obede. " a nechať ho plakať (on totiž tým iba veniluje, nevie ako sa zbaviť frustrácie, čo má v sebe z toho, že niečo nesmie.... Jeho mozog na to ešte nie je dostatočne vyvinutý, aby sa vedel ovládať... On neplače/kope/hádže sa o zem, aby ta vytocil, ale aby veni lóval svoje emócie.... Toto je dôležité prijať ako fakt, potom z vlastných skúseností sa ti v takýchto situáciách pomôže ne vytočiť sa ale ostať nad vecou s nadhľadom..... Ak ty ostaneš kľudná a pokojná , aj dieťa sa skôr upokojí a skôr ho získaš na spoluprácu..... Rešpektujúca výchova nie je o tom, že dieťa všetko môže robiť podľa seba a ja sa budeš stokrát doprosovat 2-3 ročnému ....

althejka
20. okt 2024

Ja proste zijem a popri tom prebieha vychova 😁 robim co chcem aby robil raz on. Vela sa smejeme a vela rozpravam. Nezbila som ho nikdy, ani mna nebili. Takze dufam ze ak to obcas pokaslem tak vzdy bude vediet ze mu stojim za chrbtom a lubim ho. A ak to pokasle on, bude platit to iste .

hendikep
20. okt 2024

@minesasubu :D drzim palce, ked ma 2r 3m tak to mas tu respektujucu cestu celu pred sebou :D

victoriab
20. okt 2024

S laskou. S trpezlivostou. A bezpodmienencnym prijatim.

autor
20. okt 2024

@victoriab to sa snažím aj ja..hlavne tu lásku..

autor
20. okt 2024

@victoriab a ešte žijeme aj a 3 psami..takže vyrastá pri nich

autor
20. okt 2024

@victoriab a to sú už staršie damy

beata_k
20. okt 2024

@bolarazjedna Moje dieta by ti na tu storku o cokolade povedalo, ze uz ma plne brucho obeda ( rozumej 3 lyzice) a ze si teda prosi tu slubenu cokoladu 😁
Ale ano, viem ako to bolo myslene.

beata_k
20. okt 2024

@hendikep Veru mas pravdu. Mam 2,5 rocne a odpor nulovy. Este stale som ta najlepsia bytost vo vesmire. Druhe 5,5 rocne si to uz roooozhone nemysli 😃

hendikep
20. okt 2024

@beata_k ja takisto, jedna 2r1m a druha 5 a pol skoro .. :D o tej prvej sa neda rozpravat o nijakej forme vychovy … problemiky pridu az neskor 😂

bolarazjedna
20. okt 2024

@beata_k ok, a ja by som tu čokoládu mu aj tak nedala.... Ale vyjadrila by som pochopenie, že je teraz sklamaný a hnevá sa na mňa, lebo to nedovolím. Nesnažila by som, aby potlačil v sebe pocity. Nezačala by som kričať, že nech už s tým prestane, neurazila by som ho, že je nevdacne, neposlušné, zle dieťa.... Zároveň by som sa snažila o kompromis - čokoláda bude, ak obed zje.

danyelia
20. okt 2024

Raz som počula takú peknú myšlienku...,,Deti netreba vychovávať, stačí pekne žiť a oni sa k vám pridajú,,.

gleep1
20. okt 2024

Super podcast na Spotify- 13 hrichu rodičovstvi. Ak nemáš čas citát knihy, je fakt super. Ja už ho počúvam druhý krát (pri druhej dcére) snažím sa počúvať každý druhý deň aspoň 1 diel ale na niektoré si nechám aj 5-7 dni aby som spracovala a snažila sa za tu dobu vniest do života to, čo mi to dalo. A keď ma deti nehnevaju, je to instant upokojenie a spritomnenie👌👍

tiika
22. okt 2024

Dôležitejšie ako vychovávať dieťa, je podľa mna pracovať na sebe, snažiť sa lepšie rozumieť sebe a svojim potrebám. Zial v tých knihach o výchove toto dosť absentuje. Preto mám rada NVC a Podcasty Komunikacia srdcom.
Ďalšia vec je, že v tých prístupoch sa nerozlišuje s kolkorocnym dietatom sa komunikuje. A tak deťom do 3 rokov príliš zbytocne vysvetľujú. Ibaže dieťa to v tom veku to nemá cim pochopiť. Oveľa lepšie rozumie pocitom, nasim emóciám, vnútornému naladenie. Preto je dôležitejšie ako sa cítime my a ako sa snažíme pochopit dieťaťa a respektovat jeho pocity. Celkovo sa respektujuca výchova nerovná neustále opakovanie a nekonečne vysvetľovanie ako je to niekedy chápané.
Pokial sa ti zdá, že tvoje staršie dieťa je rozmaznané a bola si k nemu príliš kamarátsky, možno si mala problém s určením a rešpektovaním svojich vlastných hraníc. Preto by som si pozrela spôsoby ako ich možno s uctou voci sebe i druhým nastaviť.

autor
23. okt 2024

@tiika môžem ti napísať správu

tiika
23. okt 2024

Áno, pokojne napis.