Ako si vybudovať rešpekt u malých deti?

10. dec 2024

Mam dvojrocne dieta, ktore ma vobec nerespektuje. Nech susam rozne tony hlasu, ci dam akoze zadok, rozne vyraze tvare, tak sa stale na tom smeje akoby to bola zabava. Ked prekroci hranice, tak jej beriem veci a vysvetlim preco to tak je. Ale netyka sa to len veci, ked ide spat alebo aj v noci sa zabudi a je ako divych vajec, spieva, tancuje, rozvlaca veci, bucha, mna otlka. Nic nezabera zakazy, prikazy, nazorne ukazky, ani ignoracia.

basulaak
10. dec 2024

Tak 2 rocne dieta…zacal sa vzdor. A zabava. Len nie pre rodicov. 😅 otlkat a bit ma nesmel. Ked ma kopol nepomohlo vysvetlovat zakazovat ani chytat silno ruky nohy. Ale takej vratenej uz pochopil po xy upozorneniach. lebo to nebolo akoze po riti ale taka ze ho prekvapila. Ak to bolo len capnutie ze chichi chacha tak som to otocila na srandu a wrestling. Zas treba to rozlisovat…

tiika
12. dec 2024

Pokial chceš, aby dieťa robilo to, čo mu prikazes, nerobilo to, čo mu zakazes, tak to nie je respekt, ale poslušnosť. Ta sa dosahuje presne zákazmi, trestami, odmenami, násilím, strachom.
Ak chceš respekt, je potrebné respektovat seba a svoje potreby a pocity rovnako ako svojho dieťaťa. Nie sú ani lepšie ani horšie. Niektoré sú možno naliehavejšie ako iné, a niektoré sa dajú naplnit vhodnejsim spôsobom než tým, ktorý nosíme vo svojej predstave.

Napr. keď sa dieťa zobudí v noci, ty potrebuješ oddych, spánok. Tvoje dieťa nemoze spat a chce niečo robiť. Buď sa môžete dohodnúť, že si budete citat, bude počúvať nejakú hudbu, rozprávku alebo si niečo prezerať atď. alebo ak chce vystrájať, tancovať, nech to robí radšej sam v inej miestnosti. Ak plače, nepáči sa mu to, je smutný, je to v poriadku. Môžete vymyslieť niečo iné vyhovujúce pre oboch, alebo bude nadalej sam.

beata_k
12. dec 2024

Keby si na mna robila grimasy tak sa tiez smejem. Mas zive dieta. Take musis utahat, ci sa ti chce alebo nie.

lenkakravcova
12. dec 2024

Tak nedávaj akože na zadok, ale normálne mu capni tak žeby to zastipalo a ver mi, že na toto zareaguje. A smiať sa pri tom nebude.
Nechápem, že sa niektoré dáte otlkat vlastnými deťmi. Potom vyrastú a čo z nich bude? Zase len deti, ktoré budú biť iné deti a robiť si čo chcú, lebo nemajú hranice..

taktotedanie
15. dec 2024

No tebe uz dieta prerastlo cez hlavu
To je ta respektujuca vychova, ktora by mala mat hranice a u vas nemalo hranice nic
Naco robis grimasy, jasne ze ma z toho zabavu
Preco sa v noci budi? Take dieta by uz malo prespat no, kojis?

autor
18. dec 2024

@taktotedanie Ty si už len múdra.. všetky deti su na jedno kopyto a príručku s návodom získaš pri odchode z pôrodnice. Nedaj Boh, ak by neboli všetky deti stejné!!!
Prečo sa v noci budí? Neviem, predpokladám, že je to ruka v ruke s tým, že rastie a spracováva rôzne veci či už týkajúce sa prostredia alebo nových zručnosti. A že robím grimasy? Normálne ľudia používajú rôzne výrazy tváre odlišujúce sa podľa emócii, ale to grimasy nie su, to je mimika… a že ich robí moje dieťa? A ktoré nie?
A o akej rešpektujúcej výchove rozprávaš? Ja neselektujem štýl výchovy. Snažím sa robiť tak, čo si myslím, že je v danej situácii správne. A to, že ma moje dieťa nerešpektuje tak si nemyslím, že by bola vyslovene moja chyba, od mala je špecifické, veľmi živé a neposedné. Pokiaľ nemáš náročné dieťa, tak tam nie je priestor na to, aby si tu vytvárala takéto súdy. TAK TO TEDA NIE!

taktotedanie
18. dec 2024

No predstav si ze mam male narocne dieta

autor
18. dec 2024

@taktotedanie Tak to by som si pozrela… ak tomu naozaj tak je, tak sem s tipy, keď to tak úžasne zvládaš. Presne preto som tu prišla, vypočuť si rady skúsenejších, ktoré si to okúsili na vlastnej koži.
Avšak nemyslím si, že matka s podobnou skúsenosťou hy reagovala ako Ty.

taktotedanie
18. dec 2024

Co sa urazas? Ani sa necudujem, ze to akosi nezvladas ked takto reagujes, brnkla som sa tu “spravnu strunu” a uz hned stekas ako pes, len pokracuj dalej a syn ti tak prerastie cez hlavu, ze si to ani nebudes vediet predstavit co bude robit ked bude starsi
Clovek ti tu poradi, opyta sa doplnujuce info, ktore by mohli dopomoct k rieseniu a len tu prskas jed