Ahojte maminky, mam 12 mesacne dievcatko....chcem sa Vas spytat ako sa hrávate so svojimi detmi v podobnom veku...skusate uz s nimi montessori aktivity? uz ich ucite? citate im?...dakujem
@20nina14 ja som sice montessori aktivoty s nimi nerobila,ale daju sa.. My sme stavali kocky,vkladali,vselico som im ukazovala,rozpravala o tom a zucastnovali sa i domacich prac-chceli-asistovali svojskym sposobom.
Dost sme i citali,najma s malym...mala sa nejak viezla popri malom,na nu som nemala uz tolko casu,kedze mam 2rocny rozdiel. Mala mala viac priestoru na to,aby sa hrala sama,bud sa pridala k nam,alebo sla po svojom..alrbo opacne,pridal sa maly k nam..ked mala 14m.,zacalo sa ihriskove obdobie..tak sme uz chodili dost i tam..
Ono zas treba nechat deti aj nech sa hraju samy..vidim na malom,on az teraz,ked ma cez4roky,sa uz zahra i sam,ale este stale ma dost vola ku hram..mala omnoho menej,tu skor musim ja oslovovat..teraz maly pojde do skolky,tak budem mat cas sa venovat len jej.
.ale vseobecne sme robili tie aktivity,ktore ich bavili..nic som nesilila..krd maly vedel prestat i hodinu pri knizke,tak sme citali..mala taka velka citatelka nebola,tak sme citali trosku menej,sle citali.. Teraz zas rada cita a maly,ktory uz tolko nechce,tak vdaka nrj sa vzdy prida...
Takzr klud,dieta sa uci hrou..ano,je fajn ich nasmerovat,ale nenutit.je to hra a ta ma byt pre dieta zabavou. Aj pri nej sa vela nauci..
Pozri si vnimavedeti.sk. Alebo si vygugli monte na doma..aj tu je skupina o montrssori aktivitach a i tie vrecuskoce aktivity podla veku,popozeraj sa..ja som si o tom teraz kupila i knihu a mali sme domacu plastelinu(musime uz opat spravit).
A hovor na nu jednoduchymi vetami,pri tom ju naucis napr.aj farby- vloz modry stvorec,dam ti modre nohavice..opis na obrazku-slniexko je zlte..ony sa to tak naucia.
Mam dieta v podobnom veku. Prave dnes som myslela na to, ako rada by som mu uz citala rozpravky, skladala s nim stavebnice, puzzle, kreslila a tak, ale ked jeho nic z toho este netankuje. Knizku mi trha z ruky, kocky ho bavi len valat este predtym ako vobec nieco postavim. Niekedy sa mi snazi hodit lopticku alebo si podavame predmety z rucky do rucky a hovorime pritom "paci" a "daj", ale to je tak vsetko. Rad sa hra sam s kuchynskym naradim a roznymi prazdnymi tubami, ktore otvara a zatvara. Okrem toho mam pocit, ze je rad ak sa mu do toho nekafrem 🙂 Najlepsie sa zahrame vonku, pohojdame, pobehame, vylezieme niekam. Vsetko ma svoj cas.
@20nina14 jasne, prve montessori aktivity su uz vhodne aj v tomto veku. predpokladam ze ak ti dcerka este nechodi, urcite aspon stvronozkuje, to znamena ze ma prve obdobie velkych objavov. 🙂 ak je to mozne, tak si do dolnych zasuviek v kuchynskej linke alebo nabytku premiestni veci, ktore su bezpecne, teda dietako mozes v klude nechat zasuvky otvarat a veci skumat. nie je nic horsie ako ked rodicia vsade namontuju bezpecnostne poistky a dieta je odstrihnute od objavovania. 😒 v tomto veku deti bavi skumat zakladne fyzikalne zakony: zakon akcie a reakcie, gravitaciu a podobne...cize pustaju veci na zem, kotulaju gulate alebo valcove predmety, tahaju za sebou a pod. moju dcerku tiez velmi bavili v tomto veku hudobne nastoje: xylofon, bubienok, rolnicky, rumba gule 🙂 samozrejmost je ze deti chcu vsetko otvarat, zatvarat, vyberat, vysypat a podobne....prave na tieto veci existuje vela montessori pomocok, ale daju sa vyrobit aj doma za babku. citanie v tomto veku je tiez vhodne, uplne staci jednoduche leporelo, fajn je ked je aj edukativne, napriklad my sme mali take knizky kde boli na jednej dvojstrane veci rovnakej farby a podobne. mozes jej rozpravat alebo spievat velmi jednoduche riekanky alebo pesnicky...co je hlavne, je nechat dieta objavovat, napr. ked je velmi zaujate nejakou cinnostou neprerusuj ho len preto, lebo si prave dokoncila veceru a je tepla, nechaj ho nech si to dokonci, pre neho je to dolezitejsie ako vecera. 😉
Síce sa v knižke píše že je určená až od 2 rokov, ale ja som veľmi využívala knižku na cvičenie. Aj doma, vonku a dokonca aj v čakárni u lekára. Sú tam nielen cviky celého tela, ale aj cviky - hry s prstami, rukami čo mi vyhovovalo hlavne keď som potrebovala malého zabaviť. Vrelo odporúčam všetkým mamičkám. Ja na knižku nedám dopustiť, pekne ilustrovaná, milé vtipné básničky a malý ju zbožňuje.
Knizka Hrame sa s najmensimi vynikajuca skus popozerat po knihkupectvach su tam opisane uzasne NORMALNE hry ako kuku ,hop, atd. 12 mesacnemu dietatku tieto hry postacia ;)
@20nina14 netreba to prehanat, rocne dieta ti na vacsinu organizovanych aktivit kasle. normalne podnety, citanie kniziek, spievanie pesniciek, rodinne navstevy, prechadzky vonku, polievanie kvetiniek, hranie sa s hrncami a vareskami, prve pokusy o carbanie voskovkami, mozno skusit plastelinu - ale este s nou nic neurobi ...