Ahojte vsade citam ako mamky pisu ze sa naplno venuju dietatu. Co si pod tym mam predstavit? Ja mam 1r8m chlapceka. Co s nim robit ? Napriklad citam mu knizku take riekanky ale on ma ani nepocuva je nervozny ze mam tu knihu hneva sa berie ju prec. Kupila som omalovanky no on to este nevie nechape co s tym. Zvukove knihy tiez by trhal. Rad sa hraje s autickami alebo hoc co si vezme a prehra sa. Len ja neviem potom ako sa mu venovat alebo ho rozvijat
podľa mňa najdôležitejšie je nechať mu aj vlastný priestor, nerobiť animátora počas celého dňa
Rozložiť hračky, knižky, čokoľvek, nech sa zahrá aj sám, vyberie si čo sa mu v tom momente páči.
Tak ak patris k tym mamam, ze sa ti dietatko same prehra s akymikolvek hrackami, tak to je uplne super. Dietatko sa hrou rozvija aj same. Sem tam sa k nemu pridaj, komentuj hranie, farby, pocet atd, vela sa s nim rozpravaj popri inych cinnostiach - pri jedeni, kupani, na prechadzkach, aby sa aj ta rec podporovala. To podla mna uplne staci 🙂
Ono zase nie je dobre byt pri dietati 24/7,ale nechat priestor na samostatnu hru.ak ho nieco nebavi,nenut ho.ak ho bavia auticka a vie sa sam zahrat,mozes mu pri tom asistovat alebo len tak sediet a pozorovat.moja dcera bola mega narocna na pozornost,aj ked sa sama hrala,vzdy mi nosila hracky a pytala sa na farby a kam patri kocka,a kde byva auticko atd.takto sme sa aj ucili farby,cisla..doniesla mi auticko (tatino obetoval zbierku anglicakov z detstva),a ja som sa spytala akej je farby,a takto sa pekne naucila.alebo som jej povedala aby mi podala 2 modre kocky.malovanie ju nezaujimalo ale rada triedila pastelky,tak sme sa s nimi hrali tak,ze sme triedili farby 🤷♀️ a popritom som jej spievala,recitovala.a az okolo 2.5 r ju chytilo malovanie,pisanie-uz ked vedela tie pastelky drzat a aj co to nakreslit...
@blondiee83 dietatko sa hrou rozvija aj same, to je pravda. Ale nikdy nie tak, ze v takomto veku narozkladat hracky kolom dokola a nechat ho.. Dieta v prvom rade, a hlavne taketo male, musi vidiet rodica, ako s danymi vecami naraba. Do jedneho roku napriklad, ze stavia kocky na seba, uklada vkladacky, zatlka zatlkacky.. Musi to mat najskor aktivne ukazovane, kym princip nepochopi same. My rodicia to musime dietatko najskor naucit, az potom moze byt v hre kreativne same o sebe. Aby nedoslo k nejakemu nedorozumeniu ❤️
A @autorka, vela aktivit sa da robit s detickami, naozaj. Len dolezitejsie snad ako samotna aktivita je sposob prevedenia. Napriklad knihy. 1,5r dieta zvacsa nebavi pocuvat riekanky z knihy, sediet pri tebe. Ak to pre toto uzavries, ze ju nebavia knihy a citanie tym padom, o vela ju ochudobnis len pre to, ze to nerobite spravne.
Rozpravaj jej radsej riekanky z hlavy, pridaj tlieskanie, nejaky pohyb, radost. Nech tie riekanky preciti, nas v 1,5r doplnovat slovka na konci strofy, tak to je dalsia aktivita, ktoru mozete s riekankami zacat neskor ked zacne rozpravat.
Radsej ako pasivne citanie ale vyberte obrazkove knizky, ukazuj, pomenovavaj, spajaj jednoduche vety, vyzyvaj ju, aby ona tebe ukazovala kde co je. To je dobre robit od malinkeho babatka, enormne sa tym buduje slovna zasoba. Doteraz ste necitali? A AZ po spolocnom case s knizkou ju nechaj samu, nech listuje, obzera. Musi byt ta tvoja uvodna cast prace s knihou spolocna, lebo len tak listovat knihu pre dietatko zmysel nema, ak chces zaroven rozvijat aj rec. Zaktivuj, a potom nechaj samotnu.
A tak pri kazdej aktivite. Ukaz, zaktivuj, a potom nechaj samu, nech sa hra dalej podla vlastnej fantazie. Nemajte v jednom momente navytahovanych vela hraciek. Ak ju s nim nechas na volnu hru, bude behat od jednej k druhej a nic z toho. Pekne jednu dve, ukaz jej co s tym, a az potom ju nechaj s hrackami samu a v klude "vypi kavu" 🤗
My sme cielene syna ucili hrat sa sameho presne takto. Teraz nemame problemy a pekne kreativne sa hra aj sam. Aj polhodinku, tristvrte.
Pises o vymalovavankach. 1,5r dieta vymalovavat nebude, tak ako by sme si to my predstavovali. Skus radsej malovanie vodou, tie typy vymalovavaniek, urcite zaujmu viac a potom neskor prejdete na papierove. Alebo zatial len tak carbite po papieri. Vymalovavanky nasho napriklad zacali bavit az niekde v 2,5r.
Velmi vela zalezi od vedenia rodicov, aj to, ako kvalitne sa vie hrat s hrackami, aj celkovo, ako je dietatko rozvinute. Ako si ju rozvijala doteraz? Mozno k tomu nemas vztah, ked mas pocit, ze nemas ako, ze to nevies. Ale popozeraj si aktivity, venuj tomu cas, a urcite sa ti to pozitivne vrati 🙂
Tak kazde dieta je ine, a nemozes cakat, ze 18-meacny chlapec bude kludne sediet a vymalovavat, alebo pocuvat riekanky, moje dievcata to robili, ale synovec v rovnakom veku nevydrzal ani 10 sekund, vsade by iba liezol, skakal, trhal veci, skratka neobsedel. Tak skus s nim robit skor pohybove veci, aby si vybil energiu, a vo chvilach, ked sa dokaze sam chvilu zahrat, tak oddychuj
naplno sa venovať dieťaťu je pre mňa výhovorka, prečo nie je navarené, upratané a vzťah s partnerom upadá, nedajboh ešte pracovať 😀
Osobne si myslím, že to "venovanie sa dieťaťu" je veľmi preceňovaná záležitosť v dnešnej dobe. Samozrejme netreba dieťa nechaj rásť ako drevo v lese, ale zas netreba mu ani stáť za zadkom 24/7. S 1,5ročným dieťaťom vieš ísť napr. 2x denne von aspoň na hodinku-dve, podľa počasia, stačí obyčajná prechádzka, kde budete obzerať všetko okolo a premiestňovať kamienky a paličky, doma ho normálne zapoj do toho čo robíš ty, napr. keď budeš variť, tak nech pri tebe na zemi mieša suchú fazuľu v hrnci, kľudne mu na 20min pusti nejaké rozprávky a nechaj mu aj priestor, nech sa zabaví sám (vysyp mu kocky, skladačky, vytiahni activity board... ).
Ani môj syn o to nemal záujem, až ked mal 2 a pol roka sa to zlepšilo. Vždy som vytiahla a pohrala som sa s tým chvíľu sama. Tzn, vyfarbila som jeden obrázok, z plastelíny som niečo vymodelovala ( on to celý šťastný zničil), na xylofon som sa naučila základné pesničky (ak mi nezobral paličky). Tiež som mala iné predstavy, ako sa budeme hrať a budem sa mu venovať. 😂😂
Ja to robim tak ze spolu citame, to je taka aktivita co robime vecer, cez den, alebo ked skladam pradlo alebo papa. A ostatne si sadnem.k nemu ukazem, chvilu sa zahrame a potom sa aj sam prehra, opakuje co som sa s nim hrala a tak. Chodime vonku, tam skuma , chodi, dviha veci...a este mi asistuje pri domacich pracach, sice zatial tak svojsky ale snazi sa....podava pradlo ked vesiam, snazi sa vytahovat z pracky, zatvara pracku, zameta, utiera prach...ma 16 mesiacov...popravde, sediet pri nom a hrat by sa mi stale nechcelo, a som rada ked sa hra sam a ja mozem kua oddychnut, prejest si alebo daco precitat
Moja 20mesacna nerobí nič iné len chodí po byte, otvára sufliky, skrinky, vyberá z nich veci, potraviny. popozera, položí. Chodí po schodoch. Jej hračky max na par minut. Kocky absolútne nič, len zdemoluje, plastelina nič. Pocmara si s ceruzkou na papier nachvilu, semtam zahrá na xylofone. Obsedi jedine pri knižke keď jej ukazujem obrázky, zvieratká, veci. Vždy sa jej opýtam ako robí zvieratko alebo predmet, opýtam sa jej kde je, ukáže, niečo k tomu poviem. Riekanky ani rozprávky nepočúva keď jej čítam, precata strany alebo rovno odchádza :D. Jedine tak ako tu už písali z pamäti jej spievam, recitujem keď je napr na hojdacke. Inak chodíme von, na ihrisko medzi deti, do prirody. Tak snad sa rozvíja :D Nemôžem ju prinútiť aby sedela a robila co nechce. Skus s malym robiť domáce práce, moja rada ,, pomaha". Ja som raz skúsila zobrat 2 veľké misky, rôzne naberacky, dala tam šošovicu a presypavala si z jednej misky do druhej, rozhadzovala sosovicu, chytala prstekmi po jednom a davala do misiek. To je fajn hra na jemnú motoriku, rozvoj. A vydrží mi pri tom aj 20 minut. :D
Ako bolo spomínané, v takomto veku maľovanie vodou, ja som kupila normalne v tabak press taký ako keby časopis kde sa dá kreslit dokola, dcéra si to pýta každý deň, okrem toho že kreslí tak ma aj aktivitu a vyžitie sa s vodou.
V každom prípade ale treba nasledovať záujem dieťaťa a nie svoj vlastný záujem. Vravis že sa hra s autíčkami a hoc čo si zoberie a s tým sa vyhrá. Ty máš v tomto prípade zobrať autíčko a zahrať sa s ním s autíčkom. Alebo s kockami alebo hocičím čo jeho zaujíma.
My mame napríklad kinetický piesok v obývačke, magnetky a atrapy jedla a tanierikov v kuchyni, v detskej ma doslova stovku kníh, rada teraz chytá rybičky na magnet. Miluje písmenka a čísla, pozná celu abecedu ak všetky čísla do 12 (hodiny 🤭) miluje miniatúry zvieratiek- tie napríklad vozíme na autíčku. Ma veľkú plyšovu mačku, tu rada kŕmi atrapami jedla. Ma všelijaké navliekacky, domček so zámkami, vkladacky, puzzle. Vždy si ona vyberá s čím sa chce hrať. Podľa mna robíš v tomto chybu že mu ty nukas veci. Keď mame nové ukážem jej,zaujme- hráme sa. Keď nezaujme skúsim o týždeň alebo o mesiac.
Je veľa kníh ktoré by ho zaujali a milión ktoré nie. Keď si s ním začala citat až teraz tsk je to podľa mna neskoro, to je už viac pohyblivý, podľa mna treba začať v polroku, maximálne v roku, aby si to dieťa vytvorilo vzťah. Moja citanie miluje ale tiez ju nebaví len tak citat riekanky z knižiek, treba k ním robiť “Saša” alebo divadlo. Napríklad varila mysicka kasicku vieš čo treba robiť.. ťap ťap ťapušky tiež.. ide pavuk po stene tiež ukazujem ako ide pavuk napríklad. Viac ju ale baví citat si obrázkové knihy, už je vo veku kedy ju nebaví len pozerať sa a ukazovať si co co je, už sa jej aj páčia malé príbehy napríklad “policajt kričí “zapni svetlo!” Ujo nemá zapnuté svetlo, musí zapnúť” alebo “co robili mamičky v aute? Vozili sa. Mačička sa vozili v aute. Teraz vyskočili. Idu na prechadzku. Do parku. Vylezú na strom. Macicky radi lezú. Stromy su sranda”
Venovať sa dieťaťu ale neznamená len sa s ním hrať. Znamená to že sa snažíš zapájať ho do veci čo robíš ty. Napríklad moja 18 mesačná dcéra vždy pred varením ošúpe cibuľu, úplne to miluje. Ja si zatiaľ nachystam inú zeleninu. Tak isto šúpe vajcia, ja už som asi 3 mesiace nešupala žiadne vajce. Leje mlieko, sype ryžu, lyžicou pridáva muku. Leje do pracky pracie prostiedky, podáva mi prádlo na vešanie, keď umývam zem zoberie si nejakú handru aj ona a “pomáha”. Takze aj takto môže vyzerať venovanie sa dieťaťu. Do ničoho samozrejme miera nenut, lebo to nemá zmysel a len ho tým odplašiš. Všetko treba robiť pred ním a sledovať čo ho zaujme a čo by asi tak rad robil. Možno nebude šúpat cibuľu a vajcia ale možno bude s radosťou umyvat rúru. Každé dieťa ma to svoje čo ho zaujme, hlavne je mu ukázať a ponúknuť, vysvetlit, rozpravat sa, rozvíjať slovnú zásobu, zručnosti a sebavedomie.
Niekedy keď je toho na mna veľa a nemám naladu na rozsypanu ryžu na zemi tak dcéru posadim k hráčkam, málokedy za telku, a vsetko si spravím rýchlo sama. Oveľa šťastnejšia som ale keď vidím ju ako mi pomáha, ako sa zdokonaľuje a hlavne ako ju to baví. Som si ista že budú veci ktoré budú baviť aj tvojho syna a že najdes spôsob ako sa viac venovať svojmu dietatu a neupustat pritom z času stráveného pri varení a upratovaní.
Tiez neviem co si pod tym predstaviť. A plus k tomu stíhajú pracovať a mat všetko vylestene...a venovať sa manželovi...a robiť rucne práce a variť z plodín od lokálnych farmárov 😅
bud rada, ze sa ti prehra a netrap sa... ty ho vezmi ked tak na prechazdku, ukazuj mu kadeco vonku od rastiln, stromov, aut, zvierat... vyvenci ho poriadne. Venuj sa mu tak, ze napr. varis, nech ti pomaha, nosi ti pradlo, uprace si hracky... Ostatne pride. Omalovanky su este skoro na neho, to skor nejake prstove farby, odtlacanie a co ja viem co uz si to ani nepamatam :D Ked ho nieco zaujme pride s tym 🙂
Stiahni si aplikáciu Pinterest a tam máš milión možnosti čo s ním robiť podľa veku.Chlapci sú trocha menej nároční a niekedy im stačí s tým autom behať🙂dievčatá sa skôr chytajú na básničky, riekanky napríklad ja som vôbec nespievala, nehovorila riekanky mňa to nebavilo a zase sme robili iné.Vela čítali, robili s plastelinou, tu spomínané strukoviny do misiek, môžeš mu z krabice od topánok spraviť garáž pre auta, alebo nejakú dráhu, papierové lietadlo a nech Ti ho nosí ty mu hadz...čokoľvek s čím sa zabavíte, bunker, z kociek spraviť ohradku do toho zvieratká, kineticky piesok, nech Ti hovorí ako robia zvieratká...môžete zo zemiaky spraviť pečiatky, lepiť nálepky do pracovných zošitov my sme kúpili v kníhkupectve hrubú knihu a tam boli rôzne motívy každá strana iná.Zase netreba byť stále pri ňom ja som tak na seba ušila budú, že sme všetko robili spolu moja sa nechcela hrať sama🙂hlavne veľa rozprávať aj vonku, keď idete ide auto, pes, svieti slniečko to dieťa všetko vnima
Nase dieta robilo to iste trhalo knihy a slahlo o zem, travili sme vela casu vonku, prechadzka, ihrisko, hra s inymi detmi, pozerali sme okolie, ja som vsetko komentovala. Ja nie som typ na spievanie a recitovanie dietatu, nedokazem to robit na silu. Respektovala som, co dieta bavi a co nie a tym som sa riadila a robim to dodnes.
Bavili sa popri všetkému čo som robila, ak varila, tak dostali hrnce a varešky, do toho fazuľu a varili 🙂 nechala som im pár vyradených plastových misiek, dostali kúsok cesta hrali sa s tým, ak som prala, tak mali farebné štipce a dcéra si ich rozkladala podľa farieb..to len narýchlo čo mi napadlo
Odpoviem tak vsetkym. Nezacala som mu citat az teraz citali sme uz skor ale nikdy ho to nezaujalo. Zvieratka a podobne veci nezopakuje to zatial nerobi. Nedavno zacal konecne aspon blabotat. Take domace prace ho nebavia on do toho nezapoji. Max vybrat pracku to je vsetko. On vela pobehuje hore dole a stale sa s niecim hraje. Alebo sa tuli stiska. Tapusky robime to je jasnacka to sa mu paci. Mysicku to neznasa
Nechaj ho tak prosím ťa... O dva roky budeš plakať že sa ti nevie zahrať sám, lebo si ho naučila, že mu robíš non-stop animátora. A internet úplne odignoruj, to predsa nie je realita, to sú tu samé úžasné mamičky a detičky, ktoré potom v škole nikto nechápe a problém je vždy inde ako u nich 🤭🤭🤭.
tak premotivované mamičky tu vypisujú všeličo. Nemá zmysel dieťaťu čítať knihu, keď o ňu nemá záujem, keď príde čas a bude chcieť v nej listovať a bude počúvať, čo mu čítaš, tak si z toho aj niečo zoberie. Robiť dieťaťu animátora celý deň je najväčšia hlúposť, akú môžeš robiť. Dieťa treba nechať, aby samé objavovalo svet, keď vidíš, že je niečím zaujaté, nechaj ho, nech opakuje nejakú činnosť aj 50 krát. Keď ho to omrzí, začne chodiť od ničoho k ničomu, vtedy sa s ním pohraj, stavajte z kociek, napodobňuj zvieratká a pri tom mu ich podávaj....na montessoridoma máš veľa námetov. Zabudni na to, že všetky deti, ktoré majú v štyroch rokov päť krúžkov a mama ich od dvoch drví abecedu, skončia VŠ s červeným diplomom, vôbec nie.
@elizabet173 presne tak, dieťa sa musí vedieť aj nudiť, vzedy začne fungovať jeho predstavivosť. Ale naozaj existuju mamy čo sa venujú dieťaťu nonstop? Ako to psychicky zvládajú? Akože ja sa dcére rada venujem ale odtiaľ potiaľ, nedá sa to stále.
Btw dcéru som abecedu nikdy nedrvila, ako som už písala, treba nasledovať záujem dieťaťa a jeden z jej naj záujmov je posledné mesiace abeceda a písmenka. Nemyslím si že dieťa v takomto veku sa dá čokoľvek “nadrvitl”, dieťa neudrží pozornosť na niečom čo ho nezaujima.
@gleep1 tak časť toho venovania presunú najneskôr v predškolskom veku na vedúcich krúžkov. Dieťa sa vždy naučí oveľa ľahšie niečo o čo prejaví samo záujem, ako to, čo ho chce naučiť premotivovaná matka. A je jedno, či je to jedenie lyžicou, alebo riekanka. Je to v podstate aj u starších detí a aj u dospelých, ľahšie sa nám učí to, čo nás zaujíma, ako to, do čoho sa musíme nútiť. Je nezmysel drviť dieťa básničky, lebo susedovie Janka ich vie aspoň dvadsať.
Nas ma z kniziek najradsej tie pohyblive, kde SA nieco da posuvat alebo tahat a potom su knizky Kubko SA uci rozpravat a Kubko hovori prve slova. Su tam obrazky rodiny pri roznych cinnostiach a to vydrzi aj 20 min ukazovat dokolecka jednu dvojstranu a ja mu popisujem co vidi, prip. skusam, ci si to pamata . Fajn je, ze sa zapaja do domacich prac (niekedy az moc). Ked SA hra sam sa moc nezapajam nestaram, nech skuma svet aj Sam, on da najavo, ked chce pozornost. Sem tam mu pustam aj detske pesnicky na youtube (fici u nas cocomelon). Teraz ako SA oteplilo, sme dvakrat denne aspon na hodinu vonku, obvykle aj na dve, bud na ihrisku alebo skumame okolie, kamienky, palicky... Snazim sa prisposobit tomu, co vidim, ze ho zaujima, ale ukazujem mu aj co je potrebne urobit. A miluje vysavanie, to musime kazdy den😁 aspon raz.
@elizabet173 nemyslim, ze premotivovane, zazneli tu velmi dobre rady co sa toho citania tyka, ono totiz takto male deti naozaj v 90% nebavi "surove citanie textu", to az ovela neskor, v tomto veku je fajn citat ako @gleep1 pise, za mna je fajn zastavit sa, ked dieta nebavia citane riekanky v roku a pol, co verim ze nebavia, a prehodnotit ako citam. Kamaratke logopedicka poradila tiez toto, ze citala celu dibu nespravne, a hodnotila, ze syna knihy nebavia. Ked zacala citat inak, nevedel odtrhnut zrak. Tak len ako tip.
Inak suhlasim s tym venovanim nonstop. Syna sme ucili travit cas aj sameho, ale v zmysle ze sme sa pohrali spolu a potom nech sa paci, pohraj sa sam. To treba tie deticky naucit tiez, velmi suhlasim. Kamaratka tak s dcerkou bola nonstop kym nespala, teraz sa velmi tazko prehra sama, ma uz 5,ale stale ju "potrebuje" na kazdu domacu hru. Za mna je v tomto genialne lego, stravis velancasu s dietatom, ukazes co a ako, a potom uz len sledujes tu fantaziu a to, ako sa to vsetko realne podoba 😍
Hlavne odložiť mobil a byť naplno prítomná...to stačí podľa mňa a hra sa nejaká nájde 🙂
@gleep1 súhlasím, ak dieťa neprejavuje záujem, ťažko ho do niečoho nútiť... Každé dieťatko je iné, každé zaujíma niečo ine. Môj syn bol tiež nadšenec abecedy a čísiel (čísla zostali doteraz, ma 9 a chce byť matematik-geometrik 😁😁). Ozaj vedel v 2r abecedu, v 3 asi aj rátať do 30, nepamätám si, kedy začal sčítavať, možno kúsok po troch rokoch, veľmi skoro. Dcéra má 5 a až teraz sa začína zaujímať o pismena a až nedávno konečne napocitala správne do 10 😁
To v jej veku už syn asi začínal s malou nasobilkou 😂😂
Proste ona je hravá, aj teraz sa dokáže hodiny hrať s bábikami, plysakmi, ale má oveľa lepšiu slovnú zásobu ako syn v tom veku, neporovnateľne.
Takže za mňa treba podporiť to, čo dieťa bavi. Kým natupia do školy, všetky budú vedieť farby, písmená a cisla. Ale ak to niektoré baví skôr, treba to podporiť, ak nebaví, aj tak dobre.
Véd si nájdi na nete aké aktivity s nim máš robiť v jeho veku na rozvoj atď.. je tam toho celkom dosť