Ahojte, chcela by som sa poradit s veriacimi mamickami, ako sa modlite s detmi. Ja mam synov - 2,5 rocneho a 10 mesacneho a svazim sa s nimi modlit. Ale vacsinou to skonci tak, ze sa po chvil modlim uz len ja a starsi syn uz nevnima. Ako ho zaujat? Vobec neviem ako to ma prebiehat. Uz sme skusali aj volat Jeziskovi cez hrackarsky telefon, lebo on velmi rad telefonuje, ale ani to netrvalo dlho. dakujem za rady.
Skús kratučkú modlitbičku, deti sú ešte maličké, aby si ich tým neunavila a neodradila ich. Aby sa vždy tešili, keď nastane ten čas, napríklad večer pri posteli po alebo pred rozprávkou..
my sa modlime celkom odmalicka, pred spanim, kratko a vlastnymi slovami, podakovanie za to pekne, co sme dnes prezili,...
@sympa1 aj my🙂a to ma moj maly len 19m ....bez toho nechce ist ani spat,iba pocuva a usmieva sa🙂uz sme aj ocka naucili🙂
My sa modlíme anjeličku strážničku od malička...niekedy chce, nech poviem ja, väčšinou povie sám, niekedy len tak odbrble, že mu nerozumiem, tak mu poviem, že anjeliček a Ježiško mu musia rozumieť...teraz si k tomu hovoríme, že Ježiško bude nosiť darčeky, lebo pekne hovorí modlitbičku...vonku vie, že v kostole spinká Ježiško a treba tam byť potichu... proste mu to hovorím tak vekovo primerane... chcem, aby rozumel, nie aby bol z neho verklík, čo všetko opakuje a bude mať z toho chaos... 😉 myslím, že v tomto prípade je menej vlastne viac...
Pre takto malé deti býva aj reálny človek, ktorého dlhšiu dobu nevidia, cudzí...myslím, že sa nedá upútať ich pozornosť na dlhšiu dobu na niečo pre nich nereálne a nehmatateľné... neviem, čo sa modlíš, ale ja som ani iné neskúšala... dospelácke modlitby sú pre dospelých...sú všelijaké knižočky, ja som aj nejakú kúpila za cca 2€ a sú v nej také kratulinké básničky o Ježiškovi... občas si to kukneme, ale nebaví ho to... preňho je to len knižka...
Ked bol nas syn maly, my sme sa rozpravali s nebickom 🙂. Co sme zazili, ci sme sa posluchali, a tak. Klasicke modlitbicky sme sa zo zaciatku nemodlili. Az neskor. Ale aj potom sme sa najprv s nebickom porozpravali 🙂. A dodnes, uz ma 11 rokov, sa rozpravame a je to mile.
@janulka24
suhlasim s
@veronique_1
modlitba je velmi osobna vec a to moze dieta pochopit len vtedy ked vidi priklad u rodicov.Takze naozaj u malickych deti odporucam kratku dakovnu modlitbu za den ktory sme prezili-vlastnymi slovami a od srdca 😉
No a my osobne sa k ziadnym anjelikom nemodlime 😔 Dcerke som vysvetlila ze sa modlime k nasmu Nebeskemu Ockovi.A vie,ze je to akasi forma rozhovoru medzi nou a Bohom a ze Mu moze povedat cokolvek co ma na srdci 😵 😵 😵
moja mala ma 2 roky a tiez sa vecer s nou modlim ale iba kratucku modlitbicku a ona chodi aj cez den a opakuje si to 😉 😀 😀 😀 😀
Nase deturence v takom veku vacsinou len pocuvali, ale verim, ze to malo zmysel. Dokonca si myslim, ze ma zmysel im aj citat z Pisma. Vyzeraju, ze ich to nezaujima, ale potom o tri hodiny to pouziju v hre alebo vyrapotaju tatinkovi 😅 😀 . My teraz mame najstarsiu dcerku 8 rocnu, tak sa spolu ucime pri vecernej modlitbe robit pokanie za zle veci, co sme porobili v ten den. A to sa neda inac, ako tak, ze im s manzelom davame vlastny priklad a prosime Boha o odpustenie za veci, ktore sme neurobili dobre (ved deti to predsa videli 😅 )
Teda, nie ze by nebolo treba to ucit aj skor, ale teraz sa na to sustredime kvoli tomu, ze ju caka prva spoved a prve svate prijimanie. Niekedy je tazke take osobne veci ako pokanie alebo modlitbu vyslovit nahlas, pamatam si, ze som sa to ucila az ako dospela 😅 😔 .
Dcerka sa modli anjelicku moj straznicku od cca 2 rokov, syncek ma teraz dva roky, je strasne zivy a este takmer vobec nerozprava, takze ho zatial len pozehnam a hotovka. Skusala som dcerku ucit uz aj klasicke modlitbicky ako otce nas, ale este jej to nedava tak celkom zmysel a textu nerozumie, tak este pockam. Nechcem, aby len bezmyslienkovite blabotala. Na vianoce dostane nadhernu obrazkovu bibliu, tak si budeme po veceroch citat. Pamatam si, ze aj mne mama takto citala a milovala som to.
My sa modlíme s trojročným (neviem odkedy) dosť dávno , len anjeličku môj strážničku... tej modlitbičke chápe, páči s amu, pohladká ježiška, urobí amen a ide spinkať 🙂
Naša 3 ročná vie už asi pol roka pekne sama anjeličku strážničku,dokonca ju povedala aj mikulášovi 🙂 Vie sa aj prežehnať a kúsok s otčenáša 🙂
My sa teraz modlíme pri adventnom venci a páči sa im to. Pri sviečkach sa modlia iniciatívnejšie a dosť ich zaujíma všetko okolo adventu a Vianoc.
nasa 3,5 rocna dcerka vie asi tak rok anielicku straznicku..modlidbicku si odriekame spolu kazdy vecer po precitani rozpravky pred spanim,potom sa pekne prezehname a sup spinkat..velmi sa jej to zapacilo a uz neexistuje vecer,co by isla spat bez modlidbicky..🙂 a teraz,ked vsade okolo seba vnima aj to caro Vianoc,o to viac to preziva.. 😵
Drobec sa tiež modlí len anjeličku môj strážničku, no keď ma počul hovoriť Otčenáš, tak pri slovách ...príď kráľovstvo Tvoje.... začal filozofovať o tom, či má Ježiško na hlave korunu a v ruke meč a ... bolo po modlení 😀
@janulka24 ake modlitby sa s nimi modlis? ak sa smiem spytat... ze ci to nie je nahodou pre nich narocne a ci tomu chapu.