Ako rýchlo si zvykli skoro ročné deti na opatrovateľku?

peha81
14. sep 2011

Môj 10m syn ide k opatrovatelke-kamoske čo má vlastne 2r.dvojicky dievcatá. Dnes plakal ked som odisla na pol hodinku. Ako rýchlo si zvykli vaše deti na to ze tam nieste a prestali plakat? Môj začína byť teraz taký maminkár. 😖 😕

diid
14. sep 2011

kazde dieta je individualne. Zalezi ci je zvyknuty byt medzi cudzimi ludmi, ako casto chodi medzi ludi, povaha. Neviem ako to opatrovatelka zvladne, ja mam 2r. dvojicky a ustrazit ich je dost problem, venovat sa im treba non stop. To 10 mes. by som mala cely cas niekde v stolicke.

pimpulienka
15. sep 2011

Nemusi si zvykať, lebo dcerka bude navštevovať až MŠ od 3 rokov,. dovtedy som šťastná, že sa jej môžem maximalne venovať. Malinkými budu len raz, ale to samozrejme nič v zlom. Mám asi profesionalnu deformáciu 😉 To ako si zvykne je veľmi individuálne, každe dieťatko je jedinečna osobnosť. Niektore na odlučenia potrebuju postupnosť a dlhši časovy úsek ine zasa vhupnu do ineho prostredia bez akychkoľvek problemov s adaptáciou..

ikke
16. sep 2011

plakat pri tvojom odchode bude asi este dlho, otazka je, ci bude plakat trebars aj hodinu po tvojom odchode, alebo dokonca cely den. nepises ako casto a na ako dlho ho budes ku kamaratke davat. ale mozes ocakavat, ze bude este vacsi maminkar nez by bol, keby bol len s tebou doma.
moj chodi do skolky na 1 den v tyzdni, zatial bol 4x a posledne uz mame spravu, ze sa aj usmieval a jasil s detmi 😵
inak je to samozrejme individualne, pamatam si, ze v 1. triede v skole sme mali spoluziacku, co este aj tam preplakala pol dna 😖 takze tazko povedat, ci je to v 1 roku naozaj tazsie alebo lahsie nez v 3 alebo 6 rokoch...

henulienka
16. sep 2011

Ja som išla do práce, keď mala dcérka 15 mesiacov, a poviem vám - nikdy viac!!! Teda pokiaľ by som nebola finančne prinútená nato, chcem si aspoň svoje menšie deti poriadne užiť. Moju dcérku strážila babka, takže o nejaké zvykanie si nešlo, ona neplakala, ale plakala som ja celé tri mesiace vždy cestou do práce v autobuse... Bolo mi to tak strašne ľúto, že nechávam doma moje malé voňavé bábo.

Preto vravím, že viac by som to nespravila.

Ale samozrejme, sú okolnosti, ktoré nás nútia robiť také veci ( ako môj prvý manžel, ktorému žiadna práca nebola dosť dobrá a preto som sa musela vrátiť do práce ja, aby sme vyžili... ☹ )

Ale na toto sa autorka nepýtala - moja rada, mala by si synčeka nosiť ku kamoške čo najčastejšie, aby si zvykol, a vždy aj na chvíľku odísť 😵

ginger_fox
16. sep 2011

syn siel do jasiel, ked mal nieco cez 14 mesiacov. Jemu sa v jaslickach velmi pacilo pokial som tam bola s nim, ked pochopil, ze tam ma byt bezo mna, tak zacali problemy. Ale zvladli sme to 😅
Po tyzdni ranneho placu som zistila, ze place, len ked ide do triedy a takto sa snazi ma tam udrzat. Ked sa za mnou zavreli dvere, tak plakat prestal. No a po 2 tyzdnoch ich chodil do jasliciek uplne v pohode s usmevom na perach a maminke na rozlucku zakyval.
Mám pocit, ze ja som tie jaslicky znasala na zaciatku horsie ako on 😉

annaopialova
2. okt 2011

ahoj zasa je to o detoch a ich povahach su deticky co placu a su deticky k torim rodicia nechybaju kazde je ine to je tazko porovnavat ktore ake je

janinah
2. okt 2011

plač nie je ani jediné ani najdôležitejšie negatívum toho,že mama je preč 😒 a ako skoro si "zvykne"? skús,uvidíš,každé dieťa je iné...

pepsyna
2. okt 2011

ja som chcela ist tiez do prace-mala som celkom dobru ponuku, no prave koli mojej dcerke som odmietla-jednak boli jasle plne a opatrovatelky zase drahe, no na druhej strane-teraz som rada-ja som na malu sama kazducky den-beriem ju vsade so sebou-urady, dokonca lekari, no k zubarovi som sa ju neodvazila vziat, tak som ju dala postrazit k mojej babke-vitalna zena, ktora vychovala 5 deti a 11 vnucat, takze s detmi to naozaj vie perfektne.no ale HOROR!!plakala ked som odchadzala a stale plakala aj ked som sa o 2 hodiny vratila domov-cela vycerpana mi padla do narucia a od unavy zaspala a este aj v spanku sa strhavala-babka vravela, ze plakala cely cas-doslova sa az zachadzala, takze ja by som moju dcerku asi radsej zatial nikomu nedavala.ale je to dost individualne-praxovala som v jaslickach a nove deticky si do toho tyzdna zvykli-predsa je ine ked pridu do kolektivu, ako ked ide samo k nejakej cudzej osobe-asi je dobre pred tym nejaky cas sa zoznamovat s opatrovatelkou, kym si na nu dieta nezvykne

cuninka
2. okt 2011

môj malý šiel do jaslí ako 11m, /teraz už má 11 rokov!/bol v pohode, najprv som sa tam bola pozriet ja s ním cca 30min, na druhý deň tam bol 1h sám,vôbec neplakal,na ďalší 2h a na tret ďeň tam bol na celé doobedie. Ja som mala nejaké vybavovačky, tak som meškala a sestričky ho uspali v našom kočíku. Možno parkrát zamrnčal,ale bol v pohode. Možno to bolo aj tým,že som ho stále kojila ráno a večer až do dvoch rokou.
Všetko bolo OK,až do okamihu keď ku mne do práce prišla jedna pani,ktorá ma nazvala krkavčou matkou,že som ho tam dala. To spôsobilo velkú traumu MNE!!! Hoci tá KRAVA,tiež chodila do roboty a deti nechala doma mame a mužovi. Ale je to jedno, aj tak je KRAVA... 🙂 Teraz máme druhé a viem,že tiež pojde asi do jaslí, asi sa kvôli prachom, budem musieť vrátiť do práce,ale chcela by som byť doma aspoň dva roky.

koniarova
3. okt 2011

Prepáč, mimo tému. A možno ma aj zmažú, ale neviem si predstaviť 2-ročné dvojičky, tvoje 10 mesačné dieťa a tú maminu, ktorá sa o toto pokolenie bude starať. Ja by som skončila na psychiatrii. 😉 😉 Neviem, či by som bola schopná sa dostatočne venovať tvojmu synčekovi. 😒 😒 A mám obavy, že by to značne narušilo aj naše priateľstvo. Opatrovateľke, alebo učiteľkám v jasliach povieš inak, ako priateľke.

adriana7
3. okt 2011

je to individuálne, ale brat má 2 ročného chlapčeka a keď bol u nás naposledy sám, krásne sa s malou spolu hrali, dvojročné deti už nie sú nesamostatné, naviac dievčatká sa k mladším deťom chovajú väčšinou maminkovsky, je možné, že tvojho budú stále mojkať a zapájať ho do hry (viem, že je to "obrátené garde", ale skupinka detí ročné a dve dvojročné nie je zlá)
...dopoludnie treba zaplniť hrou a pobytom vonku a ak si ho budeš vedieť zobrať od kamošky po obednom spánku, nebude to pre malého také zlé
...aj ja som najstaršie dieťa dala v 15 mesiacoch do jasličiek, inak by mi zrušili miesto z organizačných dôvodov a vtedy som si to nemohla dovoliť ☹

zuzkaaaa
3. okt 2011

Baby ja mám vlastnú skúsenosť ale z inej strany, mala som chlapčeka vtedy ročného na stráženie a dcérka mala 2 roky, a bol to des a horor, dcérka plakala aj chlapček plakal, pritom som sa im maximálne venovala, chlapček po odchode matky plakal približne pol hodinku ale stále išiel smerom k vchodových dverám. Mala som ho týždeň na 3 hodinky, v tom čase mi dcérka plakala aj cez noc a vždy hovorila nie chlapček.
Mamina chlapčeka dala do jaslí a tam sa mu hrozne páči vôbec neplače, spinká tam ukážkovo takže u nich sa lepšie ujali jasle.
Ešte niečo mamina chlapčeka dala do jaslí z nutnosti kvôly financiám.

catalin
3. okt 2011

moja isla do skolky ako rocna, mala tyzden pred narodeninami..prvy den na hodinku, ktoru celu preplakala, a ja potom zbytok dna ☹ na druhy den bola na 3 hodiny, a v pohode, ani si nespomenula a na treti den, uz isla na cely den, obcas si spomenula na mamu, ale pekne sa hrala, papkala a dokonca aj spala..
my zijeme v irsku, po polroku sa nastupuje naspat do prace, ja som si to predlzila a chvilu som mala au pair, takze mala bola zvyknuta ze ja odchadzam do prace, ale nikdy s tym nemala problem, asi preto ze bola v prostredi ktore poznala.. a dalsi krok, skolka, bol viac prirodzeny, uz som videla ze potrebuje aj deti okolo seba, a ta skolka je uzasna, detom sa venuju, ak placu tak ich tisia a drzia v naruci, a to nie len tak naoko ale casto som tam nabehla neohlasena a vsetko bolo super..takze ja som spokojna, mala tam chodi uz rok a rano sa nevie dockat kedy uz odideme z domu..takze 10 deti, 10 reakcii asi..prajem nech si rychlo zvykne.

monika15
3. okt 2011

maminkar, lebo v takom veku su..... :( (( ( najviac ta potrebuju....
a to tazko pvoedat, kazde dieta je ine.... ten moj vydrzi tak akurat hodinku ked musim odist... a potom konec.....
chodim prec len fakt v nudzovych pripadoch... tak raz do mesiaca na hodinu.. ked musim ist na seminar.....

sisulka7
3. okt 2011

myslim, ze rocne dieta si zvykne velmi rychlo, mozno si den dva poplace, ale potom sa krasne zacleni do kolektivu. Nasa mala chodila pravidelne od roka na par hodin a nemali sme vobec problem. Ona od malicka potrebuje spolocnost a tam jej to vyhovuje. 🙂

geegee
3. okt 2011

Ja mam sukromnu skolku a jaslicky pre deti od 1.5 roka a mam taku skusenost, ze male deti si zvyknu rychlejsie ako vacsie a vacsinou ani neplacu 🙂
Ja by som ale dieta nedavala k mame, ktora ma vlastne male deti a navyse dvojicky. Mama sa k vlastnym detom bude spravat vzdy inak - aj ked to nerobi vedome. Prosto mama je mama 😉 A deti nie su hlupe a vidia, ze tie deti su s mamou a ono nie je.

anjelicek26
3. okt 2011

Dve dvojrocne deticky a desatmesacne dietatko - no to je odvaha, ale keby sa mamine takto deticky narodia, tiez si musi pomoct 🙂

Problem bude zo spavanim, male deti robia krik a spia uz len raz max. 2 hodky a taky 10 mesacny drobec spi este dva krat a tie male neberu ohlad, buchaju, hraju sa, lietaju, moze sa ti stat, ze budes mat permanentne nevyspate dieta. Ma nejako oddelene priestory na spanie, aby sa toto nestalo? Ma tam maly vlastnu postielku?

Ako mas riesene platenie? Je ti jasne, ze ju musis prihlasit na urad prace? Ze to musi zdanit?

Ma poistku, ktora pokryje pripadny uraz dietata? Ako je delena zodpovednost - keby sa u nej maly vazne porani, alebo nieco podobne? Inak ti policia kludne moze prisit zanedbanie starostlivosti o dieta. Ak nemas nic na papieri, je to zle.

Ako mate riesenu vychovu? Stravovanie? Vychadzky? Vylety?

Plakat prestane, zvykne si, deti su prisposobive, bude to pre neho rutina. Len v obdobi separacnej uzkosti 8 mesiacov - 1,5 roku by som asi taketo pokusy nerobila. Ale niekedy to inak nejde.