Ako rozvíjať špecificky nadané dieťa?

alex2019
26. júl 2024

Ahojte, zaujimalo by ma, ci je tu niekto kto ma podobne dieta ako je nas syn a teda by mozno vedel poradit. Nakolko o rok pojde do skoly tak by sme mu chceli dobre zvolit jej pripadne zameranie a najst nieco co by ho bavilo, a takisto to spravit aj s kruzkami, takze mozno tu mi niekto viete dat nejake zaujimave tipy.
Syn ma 5 rokov a ma velmi dobru pamat - pamata si skoro celu bratislavsku MHD, vsetky linky, dokonca farby ake maju na imhd. Vie, ktore je elektricka, bus.. a vie aj naplanovat cestu, prestupy, proste ja prakticky chodim mhd len s nim (velmi ho to bavi) a teda viem sa na neho uplne spolahnut, ze to dobre vymysli, akurat teda niekedy ideme do mesta tromi spojmi ale to nie preto, ze by to nevedel inak vymysliet ale proste sa rad vozi 🙂 Takisto vie celkom dobre cisla, hravali sme clovece a tam sa naucil pocitat. Teraz sa pomaly uci citat, opat najma v spojitosti so zastavkami MHD 🙂
Grafomotorika je u neho slabsia, musime ho doslova nutit, aby aspon cosi napisal, nakreslil, uz sa vie podpisat a napisat cisla, ale prakticky vobec nekresli. Pohybovo to nie je nejaky zazrak, ale zase bol aj na sportovom tabore a hovorili, ze uplne fajn vsetko robil.
Mate niekto podobne dieta? Ako sa to s nim vyvijalo dalej? Nasli ste nieco dalsie co ho potom zaujimalo? (lebo tak predpokladam, ze nebude dalsich 5 rokov riesit autobusy 🙂) Zistili ste, ze je tam nejake specificke nadanie, alebo to bolo len taka faza?
My sme uplne ok s tym ako je na tom, je to fajn chalan, takze sa tu nepytam preto, lebo by sme s tym mali nejaky problem, skor zo zaujmu, lebo niekedy rozmyslame, ze ako mu umoznit aby tie svoje schopnosti vedel co najlepsie vyuzit.
Dakujem za rady a tipy 🙂

kacena4
26. júl 2024

mam mam 2 deti s vyssim IQ a teda toto mi pride normalne, nic specificky nadane. nepises konkrtne v com vidis nadanie, mozno ma len dobru logiku, mozno je viac v kontakte s dospelymi ako detmi a tak sa aj sprava. nadanie znamena ze ma v danej oblasti (napr hudba, spev, vedomosti, sport...) navrch oproti rovesnikom. ak take nieco ma kludne ho rozvijajte. ale vseobecne deti predskolskeho veku ku ako spongie nasavaju info ktore ich zaujima a ked pridu do skoly a "musia" sa ucit zakladne veci tak sa to trosku okrese a su take iste ako ostatne deti v triede. ak je neobratny v sporte skuste ho prihlasit na rozne kruzky a uvidite v com je najlepsi a v com mu to moc nejde (napr. jazyky, sach, hudba...) drzim palceky

oriesocek
26. júl 2024

Zameriavanie na jednu specificku oblast byva dost casto u vyskofunkcnych aspergerov (tymto netvrdim, ze tvoj je). Ja mam dve deti, ktore su nadpriemerne nadane a skor maju neskutocny prehlad, vela veci ich zaujima, vedia diskutovat na rozne temy a nemali zameranie do takej hlbky na jednu temu. Syn v tomto veku (5 rokov) sice vedel citat, pocitat, ale zaujimali ho aj auta, vesmir, rad kreslil, hral pc, atd.. potom vela cital, zaujimali ho rozne temy a dali sme ho na jazykove kurzy..

fluffy1
28. júl 2024

@alex2019 , ahoj, hlboky prehlad tvojho syna ohladne MHD nie je uplne bezny. Skus ho niekedy v januari prihlasit na testy nadania do CPPPaP. Podla vysledkov ta usmernia ako dalej ;)