Ako riešiť spor medzi dvojročnými deťmi?

cestovanie7
22. nov 2017

Ako riesit situaciu ked ma dcerka 2r doma kamosov a chcu sa hrat s jej hrackami a ona prosto nedovoli aby ich brali hlavne jej oblubene. Len ona urci co pozicia. To chapem a nenutim ju su jej tak nech rozhodne. No niekedy zareaguje dost prehnane a na dieta zautoci - soti ho a zacnu sa bit. Dostane vynadane pripadne po zadku ale situacia sa opakuje. Ako to riesite vy? Co zabera u vas?

fidorka7
22. nov 2017

@cestovanie7 nuž,asi by som jej teda domov kamošov nevodila, kým na to nedorastie.

prasiatko30
22. nov 2017

No ja neviem ale ja by som sa snazila si s nou porozpravat ze ak chce aby ku nej chodili kamarati tak sa treba podelit s hrackami. Pripadne vydelit pred prichodom kamaratov hracky s ktorymi sa budu vsetci dpolocne hrat a tie najkonfliktnejsie by som asi odlozila aby zbytocne neboli problemy

jasminet
22. nov 2017

k nam teda kamosi 2roc. deti nikdy nechodili... a ked sa moje deti nevedeli vpratat do koze, tak sme proste odisli z ihriska, kolektivu a podobne... ale nikdy nikoho nebili nesacali. takze asi najoblubenejsie hracky dcery schovat kym je u vas navsteva (ak musi byt), ostatne pozicat musi, pripadne ponuknut alternativu inej hracky druhemu dietatu. a ked vasa zacne bit, tak sup do izby nech sa ukludni, potom sa moze vratit. dvojrocne dieta vie velmi dobre, ze robi zle

beky1813
22. nov 2017

Obmedzit navstevy u vas, chodit len tak medzi deti, ze ked zacne robit zle, okamzity odchod, bez vyjednavania, ziadna bitka, je to male dieta, este nevie ten rozdiel, ze ked si niekto nieco pozicia, ze to vrati, berie to ako svoje a hotovo.

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
22. nov 2017

Celkom nechapem tomuto výchovnemu konceptu: ona bit nesmie, ty uz ano?

Toto je pre 2rocne dieta nepochopiteľne a nemozes cakat zmenu v správaní

cestovanie7
autor
22. nov 2017

Ja ju nebijem. Vychovne plesknutie po zadku po plienke nedefinujem ako bitie dietata. Je to upozornenie ze je nieco zle.

katarinamarkova
22. nov 2017

@cestovanie7 a nemyslíš teda, že tvoja dcérka tiež fyzický atak na druhé dieťa, vlastne rovnako považuje len za upozornenie, že je niečo zle?

katarinamarkova
22. nov 2017

@cestovanie7 čo zbará u nás?
odjakživa majú deti pár hračiek, čo sú najobľúbenejšie......tie neriešim či požičajú či nie, je to na nich.
Všetky ostatné hračky sú viac menej spoločné - t.j. ak ju nedrží zrovna v ruke, má právo si ju požičať ten druhý, tretí, všetci.
Tie najobľúbenejšie hračky majú svoje miesto - ak tam hocijaká hračka nie je a je uprataná v spoločnej poličke, boxe je jednoducho dostupná všetkým.

áno koncept požičiavania ako bolo písané takéto deti jednoducho akosi ešte nechápu.
Ale chápu - robím iným deťom radosť 🙂 - s tými hračkami v boxe sa vždy môže hrať ktokoľvek 🙂
plus pomáha ak si deti, čo prídu na návštevu, donesú svoje hračky, ktoré oni požičajú domácemu 🙂 - on dá, ja dám - opakujú 🙂 a veeeeľmi radi sa podelia o svoje, lebo ich zaujíma ,,nová super hračka,, t.j. efekt darčeka 🙂 samozrejme domov berie každý svoje hračky 🙂

pragmaticka
22. nov 2017

tieto rady ze nemat navstevy noo mam dost zase z niektorych mamiciek!!anooo treba sa izolovat, zavriet doma v dome a byte a chodit max len na ihrisko na chvilku. 😂😂 Mam doma dve male deti a navstevy kamosiek s detickami u mna ci u nich a dokonca aj so soplikom skoro denne!!!

2r decko ked bije druhe deti treba fakt vyhresit a ukazat kde su hranice. ak sa vadia o hracku a nevedia sa ani po dohovarani dohodnut , hracku beriem a odkladam prec.

katarinamarkova
22. nov 2017

@pragmaticka to mi pripomenulo ešte jedno čo pomáha 🙂
- neviete sa dohodnúť, nebude mať nikto

emi16
22. nov 2017

jasne, ze treba udrziavat hranice, hlavne ked sa biju
Ale je to tiez len obdobie kt. si deti prechadzaju

U nas ked pride k nasiliu, ze sa o hracku biju
Tak prichadza varovanie, ze hracku beriem
Ak sa neskludnia, hracka ide do sacku na smeti
Je cisty a hracka sa objavi o tyzden v detskej
Ale zabera to, lebo ked sa zacnu natahovat a pohrozim tak vacsinou jedna z nich ustupi
Ale aj tak raz za mesiac musim aplikovat vrece na smeti 😜

cestovanie7
autor
22. nov 2017

@emi16 to je super napad.

cestovanie7
autor
22. nov 2017

@katarinamarkova vies keby ze to ma pravidelne moze to mat ako vzor spravania. Lenze to boli len 2 navstevy 2 rozne deti a rozne intenzity reakcii. Takto som reagovala 1x a to len preto lebo jej atak bol uz fajt cez.

cestovanie7
autor
22. nov 2017

@pragmaticka tiez som za navstevy deti nie za izolaciu. Do teraz nebol problem a mala som radost ako krasne vychadza zo vsetkymi. Preto som ostala nemilo prekvapena z jej necakanej reakcie. Preto hladam riesenie ako sa jej na buduce vyhnut. Dakujem za reakciu

emi16
23. nov 2017

Neboj, ono to prejde
Okolo druheho roku je obdobie kedy je vsetko moje
Toto obdobie ma skoro kazde dieta
Mozes si to vsimat aj na ihriskach
Hadky a utoky s lopatkou po hlave
Vela krat ide o povahu dietata a ci ma starsieho surodenca
Lebo aj ani zasahujj do vychovneho procesu
Ja vysvetlujem az ked je po amoku
V amoku to
Nema vyznam
Aj tak ta prekrici s nepocuva a teaguje este intenzivnejsie

Ja dam trest, ci uz zobratie hracky, a ked nastane vreskot idem do kuchyne si nieco robit
Ale moja je ozembuch
Takze vreskoty pri vyzliekani, vreskoty pri obliekani, vreskoty lebo nejdeme von, lebo ona cikat nebude( pritom celu noc necurala a potrebujeme ist niekam) a tak
Urobim co treba, ked si lahne na zem a kope prekrocim a ideme dalej
Jej amok trva niekedy aj 45 min
Ono to prejdd s budem riesit ine 😜

sense
23. nov 2017

Deti v 2 rokoch sa nehraju spolu ake popri sebe,

A hoci ty si vysvetlujes caonutie po zadku ako upozornenue, rocnako to vnima aj dieta...v podstate to tiez to sotenie al buchutie berie ako upozornenie..

Nasa sa nikdy nebila ...radsej ustupila...alebo plakala...neskor sme to riesili ak sa o hracku bilo a nevedeli sa dohodnut nemal ju nikto

katarinamarkova
23. nov 2017

@cestovanie7 ,,jej atak cez,, ( upozornenie, že sa jej niečo nepáčilo) - tvoj atak cez ( tvoje upozornenie, že sa ti niečo nepáčilo)

Netvrdím, že ruka na zadok občas neujde, ale je to čisto kontraproduktívne. Takéto dieťa fakt nechápe, prečo mama môže cápať a ja nie. Nikde netvrdím, že robíš fatálnu chybu, stane sa, vždy a všade ale trochu sa divím, že svoje capnutie po zadku veľmi obhajuješ a jej fyzický atak na kamoša veľmi odsudzuješ.......
Vysvetlíš mi, aký je rozdiel v tvojom ataku a jej ataku?

A áno, dieťaťu stačí raz vidieť....nemusí to vidieť dennodenne aby začalo opakovať.

katarinamarkova
23. nov 2017

@cestovanie7 ,,No niekedy zareaguje dost prehnane a na dieta zautoci - soti ho a zacnu sa bit. Dostane vynadane pripadne po zadku ale situacia sa opakuje. Ako to riesite vy?,,

vieš, tu na začiatku si to fakt napísala, tak, že asi každý si myslí, že situácia sa opakuje, t.j. nie je to raz.

potom píšeš že:
,, Lenze to boli len 2 navstevy 2 rozne deti a rozne intenzity reakcii. Takto som reagovala 1x a ...,,

nemôžeš sa potom skutočne čudovať niektorým reakciam tu, ono ten prvý príspevok znie, že to je opakovane.

cestovanie7
autor
23. nov 2017

@katarinamarkova opakovane pocas navstevy.

cestovanie7
autor
23. nov 2017

@katarinamarkova vies ja nie som za trestanie bitkou len v ten moment mi to prislo ako uz hranicne riesenie kedze dohovaranie vysvetlovanie nahradenie hracky nezabralo. Chapem co vsetko si napisala ze dieta opakuje spravanie roicov. Sem som sa rozhodla napisat a popytat sa na radu lebo som fakt nevedela aku taku situaciu vyriesit inak.

katarinamarkova
23. nov 2017

@cestovanie7 preto píšem, že občas ak ruka jemne ujde, je to OK, nič hrozné, aj keď zďaleka nie správne riešenie 🙂
vieš, ten tvoj úvodný príspevok znel skutočne tak, že to je situácia opakujúca sa.
Ale takto je t OK v pohode 🙂 skús rady vyššie

hettinka
25. nov 2017

@cestovanie7 čuduješ sa, že dcérka si bije, ak ju sama udrieš po zadku a nadávaš ako spôsob riešenia sporov??? Ja teda nie...

Hraničné riešenia je zobrať dieťa na ruky a odniesť ho preč. Každopádne, od dcérky v 2 rokoch očakávaš priveľa, ona nie je ešte vo veku, keď by dokázala pochopiť požičiavanie vecí, 2-ročné deti sa ešte nehrajú spolu, hrajú sa vedľa seba. Ešte sa len začínajú socializovať. Takže spory vie riešiť len tak, ako jej okolie (najmä matka!) ukáže a netreba z toho robiť vedu. V kľude vysvetliť, že biť sa nemá, prípadne zachytiť ruku, odniesť preč a ďalej neriešiť.

hankaop
25. nov 2017

Trochu zvlastne vysvetlovat dietatu,ze nema bit inych,ked sa jej nepaci,co robia a pritom ju zbit,lebo sa vam nepaci co robi. Mozno menej bite ju,ked sa vam nieco nepaci a ona to nebude brat ako riesenie toho,co sa nepaci jej. Dvojrocne deti sa bezne handrkuju o hracky,ani vy by ste nepozicali svoje sukromne veci hocijakej navsteve,ktoru vam vasa mama donesie domov. Dieta ma rovnaky pocit voci svojim hrackam. Bud cudzie deti nevodte, vodte iba tie s ktorymi vychadza, odlozte hracky,ktore su sporove alebo sa stretavajte vonku. A vysvetlujte,nebite.

hankaop
25. nov 2017

@cestovanie7 ved ona presne rovnako vychovne plesne to cudzie dieta aby jej nebralo jej veci. Deti ooovela viac od dospelych odpozeraju,ako pocuvaju,co im hovorime.