Stalo sa Vam, ze niekto cudzi napomenul Vase dieta? Ako ste reagovali?
@el6 no,snazim sa mat svoje dieta "pod kontrolou"....ked sa nieco aj napriek mojej snahe stane,tiez sa ospravedlnim a vysvetlim drobcovi,ze to nemoze,atd...ale zase,ak by som nieco neustriehla a to "pokarhanie"by bolo na mieste,resp.normalnym sposobom podane,nejako by som to nereisila,max.drobcovi by som este vysvetlila aj ja,co a ako
ale bezdovodne navazanie do mojho dietat by mi vadilo,ohradila by som sa nejako-ako sa poznam,snazila by som sa mierne 😀 😀
inak,mne dost vadi,ked mamicky vidia ,co ich deti robia a iba sa usmievaju,prip.povedia komentar-aaaale,ved je to este dieta...a tym padom,kludne moze to ich dieta bit ostatne,kopat do nich,plut....osobna skusenost zo skolky a tam je tazke nenapomenut konkretne dieta,ked vam bije vase dieta 😅
no...ale musim priznat,ze nenapominam...radsje svoje zoberiem prec 😀
asi zbabele,ale pri niektorych mamickach asi najucinejsie riesenie
@el6 Stalo sa mi. Nie mnohokrat, ale tak mam dve strely a nie vzdy dokazem ustriehnut obe. Ale ony neublizuju detom, ak, tak nevedomky. Ak je to opravnene upozornenie, tak sa ospravedlnim, ze som si nevsimla a svojmu dietatu napomenutie potvrdim. Ak je to neopravnene (napr. ked nutia dceru nieco z jej veci pozicat, to priam nenavidim, ja tiez nepoziciavam svoje veci kadekomu na ulici 🙂 ), tak jej slusne poviem, ze teta nevedela, ze my to robime inak. A podla odhadu typu daneho cudzieho rodica odhadnem, ci sa oplati to vysvetlit aj jemu alebo nie 😀
To zavisí od okolnosti, ak je napomenutie opodstatnené tak sa tiez ospravedlním a svojmu dieťaťu vysvetlím preco ho teta ci ujo napomenuli a preco sa to nesmie
Inak ja tiez nemám problem napomenut cudzie dieta, co niektore matky nesú tažko, no ale ked nejake cca 3 ročne dieta hádže piesok do iných deti, alebo berie veci bez opýtania ci sa predbieha pri čakaní napr na hojdacku tak ho napomeniem ci upozornim, ze toto sa nerobi a nech prestane a uz som mala kvôli tomu aj konflikt, ked nejaká mama sa robí, ze nevidí, ze jej decko robí zle !!!!!
Ale niekedy chytím stranu svojmu krpcovi.
Nedávno na Železnej studnicke, taka zavesená lanovka, kde deti vyskočia a tyč ich vozí dolu kopcom. Bola tam asi sukr MS, decka stoja v rade a čakajú, bol sviatok, tak tam bolo mrte rodičov a deti, moje decko je na rade a za ním dalších 10.
Mladencek, sedí na tom kruhu na tyčí a ani dole ani hore len sa tak na tom uprostred drahy hompalal, moje dieta príde za ním, ze nech teda zíde dolu a on tyč vynesie hore a krpec nic, pýta sa ho ci sa ide teda šmyknúť a krpec nic, idem na pomoc svojmu decku a so mnou aj iné deti A TO UZ prichádza aj pan učiteľ, alebo frajer učiteľky a aj iné deti zrejme zo sukr MS a MATEJKOVI to zoširoka vysvetľujú, ze aj iné deti chcú ísť
MATEJKO prdi na ich kecy
Tak učiteľ navrhne, ze ked mu deti zaspievajú pesničku, on potom zíde
Deti spievajú 5 pesničiek a MATEJKO prdi na pesničky
Nasleduje další dohovor id iného rodiča, MATEJKO prdi aj na ten
Učiteľ vysvetľuje situáciu s keca a keca, deti dookola zúria a čakajú na tyč s milý MATEJKO prdi na všetko
Tak som Matejka zdrapila dolu, zhodila som ho na zem a povedala mu (zahucala som na neho) ze ho tu viac nechcem vidieť a este som ho pritom držala za bradu ci rozumel
Učiteľ začal do mna skákať, poslala som ho do riti aj zo spevokolom, moj krpec toho chlapca na zemi kopom, JA SOM TO "NEVIDELA"
muzno je to na pohoršenie, ale za tých okolnosti, ktoré tam boli som svoje dieta nevyhresila a ani nikto z ostatných
@pribinak ty si tomu chlapcovi len potvrdila jeho postoj. Ze kto je silnejsi, agresivnejsi a drzejsi, ten vyhrava. Takato "lekcia" len podporila jeho spravanie 😝
@michaelkanr možno 🙂 a ako by si to riešila ty?
@pribinak No pobavila si ma aspoň. Mňa len zaráža, že podľa mňa ak by učiteľ dôrazne, zvýrazňujem slovo dôrazne povedal Matejkovi, že nech zlezie dolu, tak by mal zliezť. Učiteľ by sa mal zamyslieť nad sebou.
Osobne neviem ako by som to riešila, možno by Matejko aj zliezol, keby som sa na neho pozrela, moje deti vravia, že mňa sa deti boja. 😀
@el6 s úsmevom ho požiadal, aby výchovu môjho dieťaťa nechal na mňa. našťastie som nemala nikdy problémy so správaním sa môjho dieťaťa na verejnosti, ale "milujem" ľudí,ktorí sa radi starajú do všetkého,po čom ich nič nie je 😠 Na druhej strane sú extrémy, keď je ťažké nazareagovať....čítala som raz o mamičke, ktorá cestovala metrom a na kolenách mala asi 5 ročné dievča, ktoré systematicky kopalo nohou do ženy, ktorá stála nad nimi. Nemohla sa posunúť, lebo metro bolo dosť zaplnené, chvíľu to tolerovala, ale keď malá pridávala na intenzite,poprosila mamičku, aby jej dohovorila. Mamička zareagovala - moje dieťa vychovávam k absolútnej slobode.....vedľa stál mladík, ktorý všetko počul, kým vystúpil, vybral si z úst žuvačku, nalepil ju tej mamičke na čelo so slovami - aj mňa moji rodičia vychovali k absolútnej slobode.....teda ak nejde o extrém, bolo by fajn, keby okoloidúci nechali výchovu detí na ich rodičoch.
@pribinak neviem ci bol sam ci sucast toho spominaneho kolektivu. Ak tam bola jeho priama autorita, tak by som sa obratila na nu.
robim to sama bezne!hlavne ked biju moju malu alebo mi nicia byt alebo im hrozi nebezpecenstvo ked sa ich rodicia prave nepozeraju. vobec mi nevadi ked to ini robia s mojou.nemozem mat vsade oci a vsetko ustriehnut! a nech sa predsa aj moja mala uci respektovat aj inych a nielen svojich rodicov
@pribinak vacsinou s tebou suhlasim, ale toto co citam mi nepride ako spravanie dospelej zeny k dietatu.. dorazne upozornenie, stat si za svojim, spravodlivost - to je vsetko v poriadku, ked sa tak napominaju cudzie deti..
ale ked citam tvoje "Tak som Matejka zdrapila dolu, zhodila som ho na zem a povedala mu (zahucala som na neho) ze ho tu viac nechcem vidieť a este som ho pritom držala za bradu ci rozumel" rozum mi zacal stat..
to ucis svoje deti, ze konflikty sa riesia agresivne, kopanim a hysterickym kricanim na ostatnych?
@michaelkanr to skúšali ini rodicia, ten učiteľ ci frajer učiteľky to skúšal najskôr dohovorom, potom pesničkami a výsledok nikde .... Bola to situácia kde proste chlapec asi tak 5-6 ročný ignoroval všetko
nemam problem ak niekto napomenie moje dieta - hoci sa to stalo mozno dva krat, kedze ja som so svojimi detmi furt a riesim ich pochybenie sama a prva..
aj ja napominam cudzie deti ak ohrozuju druhe - vacsinou su to decka ktore maju mamicky vykecavacky - cize na svoje deti ani nepozeraju..
@pribinak dobre si urobila. Veľa matiek nevidí, nepočuje a nevníma ako sa chovajú jej deti mimo domu i keď sú vzdialené len na pár centimetrov. Buď nechce vidieť, alebo je rada, že sú vonku a nerobia bordel doma. Nepomôže pekné slovo i keď od cudzieho, no keď niekto cudí napomenie "ich zlaté poslušné a nevinné dieťa" je oheň na streche. Ja som si tiež pár krát otvorila ústa na cudzie "poslušné a vychované" deti, asi mali nepočujúcich a nevidomých rodičov.
@el6 samozrejme, ze sa stane, ze aj moji "anjelici" vyvedu nieco a nevidim to a niekto ich napomenie.
ak je to opravnene, co vo väcsine pripadov je (este som nezazila, zeby nebolo), tak skratka neriesim a deti ani nechodia, ze niekto im nieco povedal...
a taktiez, ked ma syn kamaratov u nas a nieco vyvedu (napr. zo spasu opluju okno) tak napomeniem a strcim do ruky ajax a utierku, nech si to po sebe uprace... aj ked je mama vedla neho.
nas tiez vychovavali aj ini ludia, nielen rodicia. ked sme sli trolejbusom do skoly a niekto nam nieco povedal, tak sme sa hanbili este viac a ani nas nenapadlo sa doma stazovat, lebo by sme dostali hubovu este aj doma...
@pribinak Verim ti ,ze si mala nervy ,ale kebyze sa toto stane tak ta ja ako ucitelka ,alebo matka napadnem a skonci to skaredo ver mi .... a druha vec ,ako ty mozes vediet ci ten chlapec nemal nejaku poruchu? Nemyslim hned downov syndrom ,ale nap.dysfaziu ,alebo iny problem dusevny? Vies ako si mu mohla ublizit taketo deticky chodia do skolky so zdr.detmi. Treba si premysliet ci je naozaj take vazne ze tvoje dieta sa nemohlo odviezt ,alebo odist a vysvetlit svojmu dietatu ze sa smyknenabuduce.
@jana_eyre nemyslím, ze som bola hystericka!
Decka asi skupina 10tich sa hodnú chvíľu pekne hrsku, striedali sa, žiadny konflikt, dobrá zábava, ked zo niekoho vyhodilo vysoko, my rodicia asi 3-4 sme sedeli ci stali naokolo
Potom prišiel chalan a jednoducho sa posadil a hotovo. Nesedel tam 1-2 minuty, mizno 10 a deti ta ním chodili, moje decko bolo na rade a čakalo
Boli tam aj ini rodicia a skúšali to s mládencom a nic
Myslím, ze to ani nebol učiteľ, skôr priateľ učiteľky a ten tam prišiel po pekne dlhom case, ked uz tam stala okolo skupina a deti a rodičov
Chlapec ho totálne ignoroval, ale totálne
On to tiez skúšal dohovorom a potom mu deti spievali, to trvalo mizno dalších 10 min
Ja som ho nezhodla dole z 2metrovej výšky, ani netreskla silou obra o zem, proste som ho zhodila z asi 1m výšky a bolo
Kazil to tam deťom a prdel na všetko, toto ja neviem len tak odignorovať
@pribinak ved ja ani nevravim, ze to treba odignorovat reagujem na tvoj opis "zhodila som ho na zem" "a (zahucala som na neho)" to mi pride prehnane - je jedno, ze to nebolo z dvojmetrovej vysky..
ak by sa take nieco stalo mne, asi ho chytim za rameno, otocim kumne a dorazne mu poviem co si myslim - urcite ho nebudem zhadzovat na zem a vrieskat po nom - ak by ma aj ignoroval, tak sa predsa nerozlejem na kolomaz od jedu - ved je to stale len decko a nie je v mojej moci vychovat kazdeho.. to ked sa ti stane nieco nespravodlive napr. v obchode s predavackou, zhodis ju na zem a budes po nej kricat? nejake moralne medze proste su aj v napominani deti..
nestalo sa mi, detom nedovolim aby rusili , zneprijemnovali niekoho. ak by som si to nevsimla a nieco by spravili tak by som sa ospravedlnila za nich. Ak by moje deti nikoho nerusili a niekto by si potreboval len rypnut poslala by som ho kade lahsie.