Ako pripravovať dieťa na režím v škôlke?

zuzkaa1991
28. jan 2020

Pekný deň, keďže som prvorodička nemam skúsenosti ohľadom zapisu do škôlky keďže som volala uz do dvoch a ma odbili ze az v máji všetko, lenže ide mi o to ci mi viete poradiť ako začať pripravovať malú na režim skolky zacat pekne papat sama aj keď nema problém len polievku a druhe jedlo velmi sama nepapa v marci bude mat 2 roky a od septembra by som ju chcela dať do škôlky bud rada za každú radu aj keď viem že každé dieťa je iné ďakujem za každú radu plus papierovačky ake treba

andrejka1974
28. jan 2020

Neboj sa naučí sa otázka je ci ti ju vôbec v septembri zoberú berú sa bežne deti ktoré do 31.8.dovrsia 3 roky aj moja švagriná ma malú aprilovu a do škôlky ju zoberú až teraz v septembri teraz môže chodiť len do súkromnej škôlky 3 bude mať v apríli

mima1
28. jan 2020

Tak u nas brali najskor deti ktore maju alebo budu mat do septembra tri roky. Cize sa moze stat ze ti ju nevezmu aj.
Zapis byva vacsinou maj. No niektore skolky beru aj pocas skolskeho roka
No a rezim? Nauci sa v skolke vsetko co bude treba postupne.
Papierovacky neviem netreba nic okrem teda potvrdenej prihlasky od lekara

sayonara15
28. jan 2020

Ahoj, my budeme mať 3 roky teraz vo februári, od septembra minulého roka mi ju nevzali do škôlky, zobrali ju od januára, lebo mali voľné miesto. Treba si podať prihlášku, prihlášky dostaneš priamo v škôlke, alebo z webovej stránky škôlky si stiahneš, treba dať potvrdiť lekárom a odniesť najlepšie v prvý deň zápisu - na stránke budú mať napísané kedy bude prebiehať zápis. Ja som bola dať malú zapísať hneď v prvý deň, aj keď som vedela, že šanca od septembra je malá.

zuzkaa1991
autor
28. jan 2020

sme na dedine takze si myslim ze nebude problém a mohli povedať keďže.som.v telefone povedala ze bude mat 2,5....noo tie zakladne veci som si "naštudovala"a rezim?netreba ju nijak pripravovať....?
a este mam otazku ako ju ucit na zaspavanie samej?planujeme jej na 2.narodeniny kupit postel a prerobit izbu momentálne spim s nou ja na manželskej a postieľka pri posteli ale vôbec si neviem predstaviť ze ju nechat samu izbu aby zaspala ked zatiaľ sama nechodi ao by som.odisla.zijde dole z postele a dojde za mnou mali sme vzdy od 9mes.narocne uspavanie takzs som rada ze zaspala ako tak sama ze lezim pri nej

mima1
28. jan 2020

Tam ked pojdu spat vsetci tak isto neodide nikam. Bude lezat uvidis. Moj tiez nezaspaval sam a ani vecer stale nechce sam zaspat ale v skolke vraj ani raz nevstala a neodisiel. Len ked potrebuje na wc tak sa potichu obuje a ide.

fiafia
28. jan 2020

@zuzkaa1991 veci ohladne zapisu na stranke danej skolky. My sme na dedone takze rozhlasom hlasili, vsade plagaty takze sa to nedalo zmeskat, treba tam potom tlacivo od pediatra. Predpriprava? Odplienkovat, ucit samostatnosti, sama jest, aspon zakladne veci vediet obliect(tricko, teplaky, ponozky). Zistila som si rezim skolky a doma prisposobovala. Moja bola spachtoska vstavala o 8 ale pomaly som jej kazdy den skracovala cas az sme prisli na pol 7. Takisto obedny spanok davala som ju o 12tej a vstavala o 15 ale aj to sme posuvali postupne na 14 ako maju v skolke. Aspon toto nebol stres navyse. Mam kamosky kde deti vstavali o 9 a zrazu zo dna na den o 6 a este sa cudovali co su nervozne tie deti. Pomaly postupne zvikat na ten rezim a bude to o to mensi stres a zmena pre dietatko. A moja ma tri a nespi este vo svojej izbe a ani to nechistam este.

zankapetro
28. jan 2020

najdolezitejsie je nech je odplienkovana, vie sa sama napapat, umyt si zubky ako tak a ona uz na ten rezim nabehne sama s ostatnymi detmi, na to ju nejak pripravovat netreba

mogaa
28. jan 2020

@zuzkaa1991 tak na dedine je možné že ti ju v septembri zoberú aj ked bude mať 2roky a 5mesiacov....zápis je v máji, takže naozaj máš čas....čo je podstatné aj keď ti ju zoberú do škôlky bude tam medzi 3-4ročnými deťmi v triede a aj keby bolo menej detí mala by vedieť také tie základy ako sama jesť, sama piť z pohára, vedieť si aspom niečo obliecť a vyzliecť, obuť - nemusí si vedieť zapínať gombíky, zips alebo zaväzovať šnúrky....záleží aká je to škôlka koľko detí bude v triede a koľko učiteliek ....bežne je v triede 20detí a na tých malých sú 2učiteľky ktoré sa striedajú počas dňa- čiže ráno s deťmi býva jedna - deti sa zväčša hrajú a potom robia nejaké aktivity napr. sa niečo učia alebo malujú, kreslia, vystrihujú, okolo 10-tej príde do práce druhá učiteľka a obe idú s deťmi von , predtým je ešte desiata - deti jedia chlebík a pijú čaj z pohára, po návrate z vonku opäť umyť ruky a obed, na obed majú cca 30-40min. - čiže je nereálne aby 2 učiteľky nakŕmili 20detí takže ak nevie sama jesť, nanjvýš jej dajú pár lyžičiek aby zjedla aspom niečo a pomáhajú aj ostatným deťom čo nevedie jesť...potom sa prezliekajú do pyžamiek , okolo 12-12:30je spánok 14:30olovrant a potom sa deti hrajú až pokiaľ neprídu rodičia...treba račej počítať s tým že ten prvý rok bude v kuse chorá a bude viac doma ako v škôlke

zuzkaa1991
autor
28. jan 2020

@fiafia viem ze mam cas este 9mes. Na vsetko a kazdy mesiac je u nas niečo ine je sikovna len to obliekanie a papanie polievky nam nejde co si myslim ze dovtedy sa nauci a rezim mame podla.toho kedy vstane ak medzi 6:30-7:00 spime uz okolo pol12 az 12 a vstava uz skoro okolo 1 az pol2 to je ok len to obliekanie a papanie a plus zaspavanie sa obavam s tym ze doobedu nic mi skoro zatial nepapa alebo jej obľúbené 3 raňajky samozrejme mením jej kazde rano ine väčšinou len ovocie spapa okolo 9-10 a ptm mlieko a spat a az ked vstane začína papat polievku a az večer na veceru ma druhe jedlo keďže som zistila.ze.tak.mo zacala spavat celu noc nooo verím tomu ze ju naucim obliekat ju do septembra ;) a odplienkovanie mi je jasne to chystame na jar uz....plus nerozprava stale takze dufam ze sa pusti aj to

fiafia
28. jan 2020

@zuzkaa1991 tak podla toho co pises nieje velmi co riesit. Este vela casu je kym to bude aktualne, za tolko mesiacov sa dietatko vela nauci. Akurat to odplienkovanie sa neda silit a vyzaduje vela casu, snad sa vam zadari. A ostatne ,vela zavisi od uciteliek, my mame zlate ucitelky, pomahaju s obliekanim, pri papani atd. Predsa su to este male deticky. My sme vela chodili okolo skolky, dovolili nam par x pohrat sa s detmi na ihrisku, pomaly denne sme ich stretli na prechadzke a mojej to velmi pomohlo, plus ona je od malicka rezimova tak ked pochopili co kedy bude bolo dobre.

zuzkaa1991
autor
28. jan 2020

@fiafia vsak to ze my tiež mame presný režim a som rada ze cca polroka nam sa snazi držať a konečne nemáme ziadny cirkus pri zaspavani plus ostatne veci verim ze to bude dobre a doučíme a odplienkovanie si myslim že bude ok na nočník chodi od 10mes pravidelne len nepyta sa cikat preto cakam na jar a ze zacne sa pytat kedze vidim ze uz uvedomuje co robi

fiafia
28. jan 2020

@zuzkaa1991 drzim palce aby vsetko zvladla. Moja je januarova a od septembra ju vzali tak sme mali stastie, niekde beru az po troch. Ale aj tak to bolo narocne obdobie, aj ked vela sme sa nato pripravovali. Teraz je uz dobre v skolke no mame fazu chorob teraz tyzden skolka, tri doma tak je to tazke, ked sa tesi rano bum opat chora a zaciname vsetko odznovu.

zuzkaa1991
autor
28. jan 2020

@fiafia ved preto chcem skúsiť dat do škôlky ako bude zvladat zapadnut plus choroby az potom hladat pracu kedze ma pocas tehu prepustili