Ako prinútiť 6,5 ročnú dcéru, aby pomáhala?

pickwick
29. júl 2012

Mam 6,5 rocnu dceru a 2,5 rocneho syna,ktory po nej vsetko opakuje.Dcera mi odmieta akokolvek pomahat tj.ani hracky po sebe neuprace,ani veci co si vyzlecie nezdvyhne zo zeme kym sa nad nu nepostavim vareskou ....Vsetko robi potom s placom a krikom.
Casto som z jej spravania na okraji nervoveho zrutenia,nechcem ju bit,ale slovne jej dohovorit je velmi tazke.

amulienka
29. júl 2012

@pickwick prepac ale mna to nedonutili ani do 19tich 😀

edita84
29. júl 2012

Donútiť ju nebudeš vedieť len poprosiť aby ti pomohla

emkab
29. júl 2012

No v 6,5r je troska neskoro zacat s ucenim...moju 20mesacnu dceru ucim uz davno odkladat si hracky a podobne..ale tiez nie so 100%nym uspechom 😀 U nas najviac zabrala pochvala, chvalili sme ju za vsetko a radovali sa s nou z kazdeho uspechu a takato pozitivna motivacia zabrala najviac. A neskusala si naopak vyzdvihnut, ked synator spravi nieco dobre, aby aj dcerka chcela byt pochvalena a nabuduce to spravi tiez?
Ale je to uz velka slecna, mozno pomoze jej ukazat, ze ked ona nepocuje tvoje prikazy a prosby (uprac si izbicku), tak aj ty si "hlucha" k jej prianiam (mozem pozerat rozpravkuz? mozem dostat cokoladku?), deti nie su hlupe, su len male a nevedia sa tak vyjadrovat ako my... 😉

xenicka13
29. júl 2012

ked nic nefunguje, treba skusit nieco za nieco, to prave zacina chapat moja 2 rocna, starsie deti tak funguju stale, neupraces- nedostanes, nebudes, nepojdes... 🙂

sashabb
29. júl 2012

Čím viac budeš nútiť, tým viac bude odmietať 😒

natasole
29. júl 2012

@pickwick Prinútiť sa dá rôzne, to však spôsobí, že dieťa si bude upratovanie spájať s nepríjemnou povinnosťou. Ak už v detstve niečo robíme z donútenia alebo za úplatok, premietne sa to neskôr do našich pracovných návykov. Aj výchova k poriadku by mal byť kontinuálny proces. Deti k tomu, aby sa niečo naučili nepotrebujú len slová - tak ako dospelí, aj ony sa učia napodobňovaním. Potrebujú informáciu, nie príkaz. Meradlom úspešnosti našej výchovy je to, ako sa naše deti správajú v našej neprítomnosti. Preto by cieľom malo byť, aby veci dali do poriadku aj vtedy, keď nad nimi nikto nestojí. Ak to bude spojené s hrou a príjemnou atmosférou, budú mať k tomu pozitívny vzťah.
Naša 15m dcérka už teraz rada vysáva (aj keď stále len na jednom mieste 🙂 alebo s pomocou odloží veci do skrinky. Hoci to nie je dokonalé, neopravujem ju, výsledok nie je podstatný. Deti majú od útleho veku prirodzený záujem zapájať sa aktívne do rodinného života, vrátane povinností. Je len na nás rodičoch, čo s tým urobíme.
Cennou pomôckou môžu byť knihy o výchove od kvalitných autorov, ktorí riešia aj ďalšie podobné veci zo života + komunikačné techniky, čo ako povedať, ako dávať informácie a ako reagovať. Napríklad Respektovat a být respektován alebo niečo od E. Faber a A. Mazlish a ďalšie...

mmaatt
29. júl 2012

Skúste začať robiť veci spoločne, zo začiatku to možno bude vyžadovať viac času, ale úspech zúročíte neskôr. U nás to funguje tak, že syn mi nosí oblečenie a jedno poskladám ja a druhý kus on. Ja žehlím, syn mi podáva oblečenie (medzi tým pozerá rozprávku) a ožehlené cez reklamu si nosí do skrine, aby videl že sa to nerobí samé. Varíme spoločne (to ho baví),stôl chystáme na striedačku, prach utierame spolu, ja horné poličky, syn dolné. Nevadí, že to nie je dokonalé, ale snaha sa vždy počíta. Smeti vynáša sám - už je veľký a na tento účel môže opustiť byť sám, atď. ...začala som to takto robiť, keď som pochopila, že pokyn "upratať" má úplne iný význam pre neho a iný pre mňa. Deti nemyslia tak ako my. Určite nepomôže varecha...aspoň u nás nie.

adka.8
29. júl 2012

Ja mam tiež 7,5 ročnu dcéru a tiež ju nechcem biť, tak sa to snažim robiť asi takto: Nekričim, nebijem, vezmes si ju na kolená a pekne jej vysvetlím že je veľká rozumna slečna a že vidí že ocino nam chodí do rotoby aby sme mali korunky a ja som s nimi doma (mame ešte 1,10 rok syna) a tak mi musí pomôcť aby sme to rýchlo spoločne urobili a mohli ísť všetci traja von na preliezky, na zmrzlinku atd, ked mi pomôže bude to rýchlejšie a môžeme byť dlhšie vonku, ale ešte sa jej snažím vysvetliť že ona je staršia a musí bratčeka vychovávať tak všetko čo chceš aby urobil musíš mu ukazať, tak sa pekne zahraju potom sa Nicole rozčuli že ju Lucas nepočúva povie mi mami ale on to tak vôbec nerobí pozri kde to zaniesol, pozri čo rozhadzal a ja som mu pekne vysvetlila že to nema, tak vtedy jej poviem že vidíš ako sa hnevaš tak tak isto sa hnevam na teba aj ja ked neurobíš to čo ti rozkážem, potom prídem k nim a urobime to všetci traja spoločne - to sa im páči a deti sa tým vlastne učia............. tak pickwick veľa síl.........

marlene
29. júl 2012

nutenie neprinesie vobec nic 😒 okrem toho ak si s tym zacala az teraz,je to dost neskoro. my odmalicka s dcerou spolocne vecer upraceme hracky v izbe,poukladame satstvo,prichystame veci na druhy den a pomaly sa z toho stava ritual,aj ked nevravim ,ze vzdy sa jej chce.
ale skusam ju pozitivne motivovat ,chvalim a nedovolim jej robit inu cinnost ,kym nie sme hotove. deti potrebuju mat jasne ciele a priebeh. ja jej vzdy uz predtym poviem,co a v akom poradi budeme robit ,je to pre deti velmi dolezite ,aby chapali suvis a zide sa im to do buducnosti.

toxica
29. júl 2012

u nás funguje akcia-reakcia 😉
dojde že je hladný,tak sa mi nechce,,,a keď sa mi nechce skoro všetko čo chce tak sa začne chcieť aj jemu upratovať 😎 😎 😎 jasné že netýram deti hladom,ale musia pocítiť že mama nieje povinná robiť všetko a oni len to čo sa im chce 😉

cmulinko
29. júl 2012

hracky,ktore najdem neupratane koncia u nas v kosi....bud si ista,ze ani jedna hracka sa nenajde u nas vecer mimo miesta,kde vsetky hracky patria.Ja som v tomto nekompromisna a naozaj som to riesila vyhadzovanim hraciek do kosa i ked mi tych hraciek bolo luto.Netrvalo im to dlho a prisli na to,ze mama nesranduje a bude lepsie ak si svoje hracky zacnu viac vazit a starat sa o ne,lebo ak nieco vyhodim tak to uz neuvidia a nove nedostanu.

danciacik
29. júl 2012

u nás je to ako kedy, keď neupratajú nejdeme sa hrať, keď sú veľmi trucovitý, beriem vysávač (máme bezzsáčkový a malé hračky povysávam, veľké hodím do koša (ja si ich potom povyberám)

katka1981
29. júl 2012

Teraz mi napadlo, co je u nas naujucinnejsie, ak nahodou nepocuva, ze treba upratat hracky. Som ticho a zacnem hracky upratovat ja a ona okamzite chce sama. A ten bordel ma za par minut upratany akoby som to robila ja. Ale ma 3 roky, v 6tich to bude zjavne ine.

katren
29. júl 2012

u nas tiez nefunguju prikazy.....funguje nieco za nieco....neviem ci je to dobre, ale ide to....
upratuje hracky vecer, cez den to nema vyznam.....ak neuprace hracky, nebude rozpravka /krtko teraz velmi u nas leti/ a to ju pozerava pred spanim....s pomocou v kuchyni je to podla nalady.....ked ma naladu tak mi pomoze aj pribor z umyvacky vytiahnut, alebo pri vesani pradla podava stipceky a ucime sa hned aj pocitat.....do pracky vie, ze sa nedava tmave a blede spolu 😉 ucili sme sa pri tom farby 😅 😀
u nas prikazy neplatia ani na mm.....doma ma na starosti len smeti.....v ziadnom pripade sa mi nedarilo ho naucit, ze aspon smeti moze vysypat /nie je lenivy, robi kopec inych veci, ale toto som chcela nechat na neho, ja si domacnost usledujem/ tak som ich nechala tak.....od stvrtka som ho prosila vecer, ci moze vysypat smeti.....az v sobotu, ked sme dostali rano "vonavu facku" ich vysypal.....takto sa to stalo par krat a uz ked vidi, ze je kos plnsi, bez akychkolvek reci okolo ich vysype 😉

inffinity
29. júl 2012

nenutit, motivovat 😉 a ne že neuklidíš nedostaneš nic , ale uklidíš dostaneš něco!!!

andrejka1983
30. júl 2012

učit pomahat ju trebalo už ovela skor, moja dcera ma 2 roky a pomaha mi takmer pri všetkých domácich prácach 🙂 ved je to prirodzene,ona to berie ako hru a ma radost že mi ože pomoct, a ja ju mam na očiach 😉 lebo potom to u bude len tažšie a horšie, nebola na to naučena ak si za nu predtým robila všetko sama....a vo veku 6 rokov by mala vediet že ak nesplni si svoje povinnosti, caka ju trest, ak splni tak odmena....toto by sa malo dodržiavat 🙂

lucia20
30. júl 2012

@pickwick no tak vitaj v klube. u nas je to veeeeelmi podobne. mam tri deti, dve upratuju a jedna ... no dovi a dopo. to decko jednoducho ma svoju hlavu a na nu mozem ist len lstou. ale velmi u nas pomaha aj to ked jej poviem.... ok, teraz nechces pomahat a robit ty, potom sa nebude chciet mne, ked cosi budes chciet. a mas ho vidiet. bud rychlo upratuje, alebo potom ked ozaj pride, ze cosi chce a ja nereagujem, tak zrazu leti pomahat. potom ju vychvalim do neba, ale akoze kolkokrat mam pocit, ze mi uz vlasy z nej dupkom stoja.
reakcie niektorych mamiciek, ze uz by mala posluchat si vobec nevsimaj. lebo mam tri deti, s dvomi ziadny problem a to su mladsie a z tejto jednej sediviem. ona ma svoj vlastny svet v ktorom su urcite veci neni podstatne. napr. veci pod gaucom, to je lahke, ale do skrine je problem. hoci si vzdy zvoli tazsiu cwestu nerozumiem jej. vie ze ju odhalim a bude to musiet aj tak urobit, ale stoji jej to za ten pokus. napr. tisickrat jej poveim ulozit veci na kopu, stredan bez problemov. posklada urobi kopku. mladsia tiez, ale tato najstarsia, hodi jej to poviem patkrat, tak ona to narve pod postel alebo niekam do supliku medzi hracky a pride ze je upratane. vie, ze to skontrolujem a tie veci jej vyhadzem, ale aj tak to spravi. minule ma tak nahnevali. som kazala roztriedit veci do krabic co vytiahli. vsetko nahadzali do jednej. tak ma to vytocilo, lebo uz pokusali cely den, tak som chytila krabicu a vsetko co upratali som im vyhodila von na kopu a triedili znovu. a teraz ked poviem ulozit hracky na MIESTO, tak uz vedia, ze to pridem skontrolovat a ked to nebude tam, kde to ma miesto, tak to poleti vsetko von zo skrin. to mas vidiet ako to tu lieta. ale aj tak je to tazke. cely cas s tou najstrasou bojuje. proste ina povaha. skorpik jak vysity. kristušát. 😀 😀 😀 😀

vianne
30. júl 2012

nenutit krikom alebo bitkou, ale radsej zabavnou formou. skus jej z niektorych veci urobit hru ale necakaj, ze bude zo dna na den aktivne pomahat, ak doteraz nemusela a nechcela. na niektorych povinnostiach sa s nou dohodni, skus si ich spolu s nou nakreslit na velky papier, napisat cas/dni kedy bude dane cinnosti vykonavat a zaves jej to na dohlad. kedze mladsie dieta uz po nej opakuje, mozes to skusit formou sutaze, kto to urobi skor/lepsie atd. u nas doma to fungovalo, mali sme na nastenke tabulku, zbierali sa denne body za urcite veci, kto mal na konci mesiaca najviac ziskal nejaku milu drobnost alebo vyhodu. 6 rocne dieta je uz dost velke na to, aby chapalo ze doma treba pomoct, minimalne s upratovanim hraciek, samostatnym obliekanim sa...
nechaj ju vybrat si nejaku pracu, ktora by ju bavila a nezabudni vzdy pochvalit, ked splni ulohu. hlavne pevne nervy, lebo na krik su deti rychlo odolne 🙂

erikasadek
30. júl 2012

@pickwick, mna nutila moaj mama od mala upratovat , po sebe , a dokonca od 6 roku aj byt ked bola v praci musela nasjt poupratovany byt, svoju izbu som neznasala upratovat vzdy to bol plac a moja ticha nenavist voci mojej mame hracky mi vyhadzala raz aj von oknom od nervov myslis zeto zabralo nie nenavidela som svoju mamu aj tu izbu a aj hracky!!!!!!

teraz k veci, deti ked sa nuti a nieco robit tak to urobia na koniec lebo musia ale s odporom je to ako s ucenim ..
ak najdes hravy sposob kto skor poupratuje ty ci ona izbu tak vyhra ja neviem nieco , bud neaky vylet na druhy den navstevu , alebo schovanu cokoladu/// cokolvek , zaberie to na beton!!!! budete to robit so smiechom, na koniec mozno skoncite v izbe a budete sa este hrat hodinu.. tvoja dcera nezanevrie na hracky, ani na teba a nebude to brat ako tazidlo ale ako hru....

inak u mojich zabera vela veci ale s pravidla neoupratujete nejete.. co namena spravim to ja, ale tym padom vecera obed bude neskoro je to na vas!!!! a vonku sa nepojde nebude cas.. magicky hned sa pustia do upratovania a to mam chalanov...

este jedna vec pochvalit aj ked nie je dokonala, v ich ociach urcite bude v nasich maniackych tazko ale nevadi to staci.. aby si zvykli po sebe poupratovat , ako aj tanier zo stola podobne..... ja vzdy hovorim cim viac mi pomozete tym viac som pri vas a tym viac sa budeme spolocne hrat alebo pojdeme dlhsie vonku sami sa ukracujete o svoj cas..; 🙂 🙂
ziadna bitka, ziadne strasenie a ziadna varecha.. viem ake to zanechalo nasledky na mne!!!!!! 😔 😔 ale to je uz o inom.. 😉

mummy01
30. júl 2012

No baby,tie co pisete ze treba deti pomaly od babetka ucit pomahat a za vzor davate svoje 2 rocne upratujuce ratolesti sa velmi neteste... 😀 dvojrocne dieta upratuje a pomaha prirodzene,bavi ho to a je to prenho hra.Nieje to vysledok vasho snazenia,teda cest vynimkam.Pisem z vlastnej skusenosti,dcerka bola taka ista...bola som hrda ako pomaha...no haha...v 4 rokoch prisla na to ze to az take zabavne nieje.A syn je teraz taky isty...pomaha so vsetkym a rad a ja si to uzivam lebo viem ze o chvilu uz bude vsetko inak 😝

anjelicek26
30. júl 2012

Upratovat svoje veci je normalne, musi kazdy vecer bez vynimky, uz si zvykla. Ale väcsinou jej pomaham. Davam veci do skrine, ona mi ich poda, pomaham jej poskladat puzzle a playmobil, to inak trva vecnost.. pokecame pri tom, zasmejeme sa a netrva to dlho... uplne samu ju nechat upratat ten bordel, co dokazali s kamoskami narobit - no to by ju asi zdeptalo, vzdy to vyzera, ako po vybuchu... inak Max si uz tiez pomaha upratovat izbu, pomaly, nenutene, s pomocou. Neocakavam dokonalost - ale ocakavam snahu.

Ziadne dieta si dobrovolne izbu upratovat nebude, ale my sme neboli lepsie. Ale staci ukazat volu, pomoct trocha, alebo byt tam minimalne s nou a hovorit - to tam a to tam - a je to uplne o inom.

Nasi pomahaju vsade, v ramci moznosti. Vykladaju umyvacku, pracku, zvesuju pradlo, skladaju ponozky, vysavaju, pre nich je to zabava... poprosim o pomoc - nenutim - ked pomozu - pochvalim.