Ako prepláca škôlku sociálka?

nicolas261
1. jan 2012

prosim vas chcela by som dat maleho do sukromnej skolky a chcela by som aby mi dala socialka prispevok, a že kebyže idem robit brigadne kolko možem popri materskej zarobit??? dakujem

jessicax
1. jan 2012

ak das maleho do sukromnej skolky socialka ti da prispevok do 300 eur ale vezme ti cely rodicak. Z toho prispevku musis preukazat, ze si ho cely dala na skolku a nic ti z neho neostalo. Neviem ci ma brigada nejake obmedzenie kolko mozes max zarobit

kvojtanikova
1. jan 2012

na zarobok nie je ziadne obmedzenie, co sa tyka rodicovskeho (lebo uz poberas ten a nie "matersku"), bud si ho nechas, alebo sa ho vzdas a UPSVAR ti preplati sumu za skolku, co musis ale kazdy mesiac preukazovat kolko to bolo presne a len tolko ti preplatia, max. tusim 300E ako tu uz bolo napisane. Takze zalezi len na tebe, ako sa rozhodnes, ak napr. stoji skolka 230E tak ju zaplatis z rodicovskeho a UPSVARu nemusis ani nahlasovat kde je dieta, zarobit mozes kolko chces. Aspon myslim ze je to tak, tiez to teraz v poslednej dobe riesim a toto mi povedali.

zuzuzaa
1. jan 2012

Ten príspevok na jasle je myslím max. 230 EUR.

raffaella
1. jan 2012

tak v tomto mam ja cerstve info, kedze som sa bola informovat na UPSVaR 🙂 Prispevok nie je do 300eur, ale max. do sumy 230 eur. Nemyslim si (avsak nie som si ista), ze mas na neho narok ak robis brigadne. Mne hovorila pani z UPSVaR, ze musim pracovat na plny uvazok, jedine tak mam na to narok. Vravela mi totiz, ze viacere mamicky sa boli informovat ohladne toho, ze chceli ist na ciastocny uvazok a dat si preplacat jasle/skolku, ale nemali na to narok. Este neviem ci vies, ale narok mas len do dovrsenia 3. roku dietatka, potom to zanika. Ale to mas zase narok uz na statnu skolku. Pozeram ze si z BA, tak sa pozri pod aky UPSVaR patris. Ale, centralne pre celu BA sa tieto ziadosti o prispevok na starostlivost o dieta vybavuju na centrale na Vazovovej ulici. Najlepsie teda urobis, ak si kuknes ako su tam, a ist priamo tam. Daju ti nielen vsetky formulare, ale aj informacie.

usonicky
1. jan 2012

Takze pre upresnenie: maximalna vyska rodičovského príspevku je 230 EUR. Musis preukazat, ze sa o dieta stara fyzicka alebo pravnicka osoba a ta musi kazdy mesiac potvrdit, ze prevzala financne prostriedky od teba za celodennu mesacnu starostlivost. Ak budes poberat rodicovsky prospevok, narok na matersku zanika. Ak cena za starostlivost v sukromnej materskej skole je vyssia ako 230 Eur, zvysok platis sama. Stat ti plati len 230Eur. Presne znenie najdes v Zákon č. 513/2010 Z.z. (ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 571/2009 Z.z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov a o zmene a doplnení zákona č. 561/2008 Z.z. o príspevku na starostlivosť o dieťa ). Tu je unenie nasledovne: upravuje podmienky na získanie príspevku na starostlivosť o dieťa nasledovne:
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe (rodičovi) na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa.
Rodičovský príspevok získava rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť v období riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov (v prípade dieťaťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom až do 6. roku života dieťaťa) a má trvalý alebo prechodný pobyt na území SR.
Nárok na rodičovský príspevok je splnený, keď oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou fyzickou alebo právnickou osobou a preukáže zaplatenie výdavkov za starostlivosť o dieťa poskytovateľovi starostlivosti. Ďalšie informácie – www.zbierka.sk strana 4378
Takze ty sa nepreukazujes, ze pracujes, ale iba tym, ze sa o tvoje dieta stara niekto iny ako ty, lebo ty pracujes. Kde a kolko pracujes, sa nepredklada.
Dufam, ze som ti pomohla. Prajem vela uspechov.