Ako pracovať s emóciami deti?

jurajhips
16. apr 2022

V školách sa učíme vetné rozbory, rovnice o dvoch neznámych aj Ohmov zákon. Učíme sa rôzne definície, poučky a vzorce. Málokedy sa ale učíme ako pracovať s vlastnými emóciami. Ako pracovať so svojim strachom, smútkom, radosťou aj bolesťou.

Pritom emócie sú jednou z najväčších hybných síl našich životov. Deťom mnohokrát ukazujeme, že nie je dôležité sa emóciami zaoberať. Koľkí z nás už dieťaťu povedali „Pokiaľ sa vydáš/oženíš, tak to prebolí“? Alebo „chlapci neplačú“?

Psychologičky upozorňujú, že potlačovanie emócií môže viesť k odpojeniu – k apatii, chorobám aj celoživotnému hnevu. Deti neprichádzajú na svet s tým, že vedia, čo sú emócie alebo ako s nimi narábať. Rovnako ako na svet neprichádzajú so znalosťou čítať alebo písať. Oboje sa musia učiť.

Emočné vzdelávanie je rovnako dôležité ako čitateľské alebo matematická gramotnosť. A s rovnakou vážnosťou by sme k nemu mali pristupovať.

Pozývam vás vo štvrtok 21. 4. na praktický webinár určený učiteľkám, učiteľom aj rodičom, kde sa dozviete aj prečo je dôležité naučiť deti mená emócií tak, ako ich učíme aj prvým slovám. Ako trénovať emočnú odolnosť, ako zvládať emócie a prečo ich nepotláčať aj ako pomôcť deťom stretnúť sa so skutočnými emóciami, aby mohli stretnúť a rozvíjať samých seba.

Mojimi hosťkami bude psychologička Jana Kubíčková a učiteľka Františka Fehérová. Na webinári vám predstavíme emočné učebnice, emočné karty aj pexeso vhodné pre menšie deti aj dospievajúcich. Zoznámite sa s metodikou a praktickými návodmi ako pracovať s emóciami detí na vyučovaní aj v rodine.

Viac info 👉https://fb.me/e/1OUxVyeue

diamond007
16. apr 2022

@jurajhips dobrý deň.
Webinar bude prebiehať na fcb, ktorý nemám. Dá sa pripojiť aj bez účtu prosím vás? Ďakujem za odpoveď

jurajhips
autor
19. apr 2022

@diamond007 je mozne si to urcite pozriet z archivu, online je treba mat asi ucet.