Dobrý večer, mám dcéru 4 ročnú a konečne sme sa dostali na rad ku logopedicke. Čakali sme 9 mesiacov. Takže úvodné vyšetrenie bolo také, že si robila test pani dr že čo všetko mala vie a čo nevie. Vyšlo to, že má slabú slovnú zásobu. Prosím vás ako pomôcť malej a trošku jej zlepšiť slovnú zásobu? A porozumenie má tiež slabšie ako na tomto zapracovať prosím? Inak dcéra rozpráva ale nezrozumiteľne. Niektoré písmenká zamieňa alebo ich vynechá vo vete a skráti si vetu. Logopedicka sa jej pýtala, že dáme do auta piesok a potom tam nalejem modrú farbu. Akej farby bude piesok? To nevedela. Alebo pečieme tortu a máme bielu šľahačku. Ak tam pridáme jahody tak aká bude šľahačka? No a mala povedať že jahodová ale nevedela to. Prosím ako a na akých príkladoch ju to viem naučiť? Alebo že ujo je pekár a teta je? Mala povedať pekarka a nevedela to. Strašne sa bojím, že ako ju to naučím. Nevedela som že toto už musí vedieť. Do škôlky chodí druhý rok nikdy mi nepovedali že je pozadu alebo niečo. Som strašne smutná teraz a nechcem to nechať tak a chcem s ňou sama začať nejak pracovať? Ako prosím? Ďakujem za každú jednu radu.
V 4 rokoch by na takéto otázky moje dieťa asi neodpovedalo ani jedno - na piesok by povedali zaspineny od farby, na šľahačku sladká a na pekarovu ženu niečo na štýl- ako to mam vedieť,kde ona pracuje🫣
Ale k téme - proste opisujte veci co najviac slovami... to pomôže.. postupne.. trava je zelená, pokosenej, vonia, pichá, treba ju poliať.. ten psík ma hnedú srsť,čierny cumak, modré oči, dobru povahu a rad spáva v bude.. opisovať proste viacero vlastnosti a vonkajší vzhľad to je na 4 roky úplne dostačujúce...
Pani logopedička išla podľa tabuliek, čo by dieťa malo vedieť. Každé sa ale vyvíja inak, kamoškina dcérka do dvoch rokov vôbec nerozprávala a teraz je jedna z najšikovnejších v škôlke. Nevešaj hlavu, čo nevie v štyroch, naučí sa v piatich...pravdaže, ak je zdravá.
Vypnut TV (hodina denně max), vziat mobil, tablet a všetko podobne a hovořit na dieta a s dieťaťom. Komunikovat. Čitat spolu knizky. Aj obrázkové. Ukazovat, hladat na nich rozne veci. Chodit von, popisovat si vzajomne, co vidíte.
Stačí rozprávať sa s ňou a citat knihy. Moje sú už v tomto veku ako v nejakom debatnom krúžku. Argumenty nad argumenty. Toto lebo tamto a nie tak lebo zas iné, no ale pre mňa je kniznica druhým kostolom. ;D Niekto tam chodí, niekto dokonca i rad ale málokto je ozaj vášnivým návštevníkom všetkého co to obnáša…a obzrie si každý kút.
U nás chcela logopedička od 4.5 ročného dieťaťa slovo "hmyz" a ja som jej na to povedala, že som mu za tie roky také slovo ani nepovedala a nemá to odkiaľ vedieť..
Logopedička vám nedala na začiatok nejaké cvičenia napr.na obrázkoch? My sme dostali domov a syn sa rozhovoril postupne. Chce to naozaj čas, mozog dozrieva a precvičovať. Syn sa stále sem tam pomýli v niektorých predložkách, ale je to neporovnateľné, teraz má 8 rokov a ku logopedičke už nechodíme. Jemu diagnostikovala dysfáziu. Mám ešte najstaršieho s dysfáziou, je vysokoškolák a nikto by to na neho netypoval. Komunikuje normálne.
Slovnú zásobu zlepšis tak, že sa s ňou budeš veľa rozprávať a citat knižky.
Presne. Moja ma cerstve 3 roky. Tiez dlho trvalo, kym sa rozrozpravala. Ale cca od 1 roka si citame. Kazducky den, velmi ju to bavi a dlho vydrzi. Knih mame neurekom. Najprv som bola sklamana, ze to neprinasa efekt. A ked sa teraz rozhovorila, bezne pouziva slova ako Vies, ja som si neuvedomila, ze...Ano, mami, byt rodicom je obcas naozaj tazke....Zda sa mi, ze budem chora, pretoze ma zacina boliet hrdielko...slovnu zasobu ma momentalne velmi dobru, vyslovnost este detsku, ale vidim obrovske pokroky. Ale teda trvalo to takmer 2 roky, kym to prislo. A vela s nou komunikujeme, samozrejme.
Ak pozerala dieťa televízor alebo ma ine médiá k dispozícii tak to treba zrušiť, treba si veľa rozprávať veľa čítať ,opisovať obrazky
S tou tortou, prizvi ju robit nejaky kolacik 🙂 Alebo ked varis, posad si ju daj jej ovonat korenia a nauc ju korenia. Alebo aj pri jedle sa rozpravajte, ze jogurt je mliecny, syr slany, kolac sladky, pomaranc kyselkavy... Aj vonku ked ste na prechadzke, na piesku, iba trosku viac rozpravajte: Na chodninku je prasklina, mlaka je hlboka, blato je mazlave, listy su opadane,... Proste len opisujte viac.
Senzoricke hry - dajte penu na holenie do misky, k tomu kvapkatko s farbami a nech miesa a lyzickou naklada do formiciek. Nauci sa aj, ze ak zmiesa taku a taku farbu, aky bude vysledok. Najlepsie ucenie je skusenostou - a viac ako jednym zmyslom. Napriklad ked jej das tu penu, ona sa to uci aj hmatom, aj cuchom, aj zrakom... Ja som napriklad davala cesto, vyrabali sme si domacku pastelinu, aj sneh v zime pozberala do misky, pristavila schodiky k umyvadlu a hrala sa tam s tym, v umyvadle mala jednu kacku a kefku a to vedela do nemoty "umyvat"...
A este sa odporuca kratke vety, nie velmi rozvite, aby ich diata stihlo pochopit, v dlhych vetach sa strati. Vypozoruj, ake najdlhsie vety hovori mala a ty hovor maximalne o jedno slovo dlhsie. Napriklad ona povie: Macko spi. Ty povies Macko spí v postielke. alebo Unaveny macko spi.
A alebo otazky. Ze v otazke jej navrhnes na vyber aj odpovede: Je ta torta jahodova alebo marhulova? Je ten traktor velky alebo maly? To auto zatrubilo velmi nahlas alebo potichu? Toto, ze jej navrhnes odpoved, jej velmi pomahas - ona si ju nemusi vymysliet sama, kym slovnu zasobu nema, ale pouzije nieco z toho, co si jej navrhla.
Citame detom kazdy den knizky, tam sa ziskava slovna zasoba. Velakrat sa ma spytala, co znamena nejake slovicko. Starsia ma 4,5 roka a bavime sa o slovickach ako ctiziadostivy, rozsafny atd. Naozaj knizky su najlepsi zdroj.
Co sa tyka toho nepochopenia, tak to netusim ako natrenovat (nema nejaky neurologicky problem). U nas ficia uz 2,5 roka vselijake zosity s ulohami, montessori pracovne zosity…urcite vygooglis pod zosity s aktivitami.
Dobrá logo ťa navedie. Nikdy nedávaj dieťaťu viac podnetov naraz. Tak isto, keď ju budeš učiť farby,vždy len jednu pokiaľ sa ju nenaučí. Mám dieťa s NKS,takže viem čo hovorím. Nevyjadrila sa logo ako je na Tom s neverbalnou slovnou zásobou? Väčšinou ju majú nadpriemernu. Len ako sa hovorí,je to to naprd,keď to nevieš použiť. Kukni na stránku kartulka, ona vyrába kartičky. Pomôže čítanie, pytanie sa o čom bola rozprávka,čo je na obrázku, farby, čo robia, akí sú...
@tetapetra tak ona vie napocitat do 10, farby pozná, keď jej rozprávam rozprávku (má rada keď si vymýšľam rozprávky) tak ma dopĺňa a vymýšľa so mnou príbeh. Jasné rozprávanie je strašne nie je jej niekedy rozumieť však preto som hľadala aj logopedicku len som teda nečakala také otázky ale aj malá bola taká trošku nervózna bolo to pre ňu nové a stále pohľadom hľadala mňa. U nás cez deň ide Duplo, postaví domček normálne tam dá aj dvere aj okná, potom vysoké veže stavia z kociek, puzzle skladá tých 50ks má šup šup poskladané, kreslí pekne, z farebného papiera vystrihneme a lepime, najnovšie má imaginárnu kamošku ktorá je akože 😀
@milanemila u nás knihy žiaľ odmieta na noc a cez deň si v nich ukazujeme čítať ju baví tak tri minúty a potom ma ignoruje
@jumama ďakujem skúsim s tým miláčikom to je super nápad
@ina2405 hmyz poznáme ale logo sa pýtala na obrázok kde bol moriak a moja povedala že vták a neuznala jej to
@i_vu_li_cek zdravá je, nemyslím si, že by išlo o autizmus alebo niečo vážne. Aj logo povedala že keby zle dopadol test tak ideme psychologicke že ona bežné posiela keď sa jej nezdá niečo
Keď porovnám moju 2,5r neter a syna12r, mám pocit,že ten sa nechytá ani teraz na to čo ona dokáže. Tie otázky sú adekvátne k veku. Tu reč dáte, bude to makacka,ale dáte. Ako bude nabiehať porozumenie, to sa môže teraz rýchlo zvrtnúť správnym smerom, bude dobre. Ma 4roky, v tomto veku to dieťa dokáže dobehnúť. Spravila si dobre,že si šla k logo
Autorka, ber to cele s rezervou. Najma taketo vysetrenia a rehabky a neviem co su stale take, ze ti povedia v com vsetkom vidia odchylky. Clovek potom odchadza sklamany, ze ci je jeho dieta zaostale alebo co. A aj tak je to vsetko len o cviceni a trenovani doma. Aj kebyze jej nic nie je a pojdes napr. na ortopediu, tak ti povedia, ze tu trochu s tym problem, tu toto, tu tamto. Takze hlavu hore a rozpravaj s nou doma, co najviac a urcite sa rozkeca 🙂
@anjelicek26 toto robíme, vie že tráva je zelená, slnko je žlté a hreje, keď ideme na slnko natrieme sa krémom, vie aj to že ktoré zvieratko čo papa napríklad zajko mrkvu seno uhorky a podobne.
Ahoj, ak je slabšie porozumenie v prvom rade treba pracovať na tom, na základe toho sa odvíja potom rozprávanie/expresia. Odporúčam čo už bolo povedané mamičkami - maľované čítanie, knižky, vysvetľovanie, opisovanie, rozprávanie proste pri bežných činnostiach. Mrkni kartičky na kartulka.sk tie sú parádne a s deťmi s nimi rada pracujem v poradni. Ďalej limitovat pústanie televízora, rádia do POZADIA. T.j keď je telka zapnutá, aj keď napr dieťa nepozerá, ale počuje, potom nemá tendenciu si tieto slová ukladať do aktívnej slovnej zásoby a neprijma ich ani pasívne. Tá telka, rozprávka, na ktorú sa pozerá, sústredí, tak neuškodí. Ale neboj, to sa nakopne, všetko bude v pohode 🙂
Jediný spôsob, ako sa dieťa naučí jazyk je ten, že v ňom bude komunikovať. Ak si vymýšľaš príbehy, používaj rôznorodé slová, aj také, ktoré ešte nepozná, veľa synoným, ku každému podstatnému menu pridaj nejaké prídavné - radšej si rozprávku vymysli vopred a daj ju na papier, aby si sa uistila, že v nej použiješ bohatú slovnú zásobu.
Namotivuj ju na knihy, lebo tie sú najúžasnejší zdroj pre rozvoj jazyka. Spojte ich s nejakým príjemným rituálom - večer si vyhraďte čas, keď si k nej ľahneš do postele. Alebo keď sa kúpe. Zaveďte si "kakauko o piatej", keď ona bude sedieť za stolom, popijať kakao a ty budeš čítať. Alebo ak si teda rada kreslí, tak pokojne čítaj počas jej kreslenia. Vyberaj knihy z rôznych prostredí a na rôzne témy - aj populárno-náučné.
Počas dňa sa veľa zhovárajte na rôzne témy, nechaj ju počúvať aj dospelácke rozhovory. Nakúpte rôzne knihy s aktivitami, pri ktorých jej budeš dávať inštrukcie.
Zaveďte nové hry, napr. "nakresli mi" - dáš jej popis niečoho a ona to musí nakresliť, napr. "hranatá zelená obluda s troma očami", "široký rozvetvený strom so srdcovými listami". Pokojne sa pri tom vymeňte a ty kresli podľa jej popisu - užijete si pri tom kopec zábavy. Alebo hra "čo to je", kde budete hádať, čo druhý opisuje, napr. " je to zviera s hrubou sivou kožou, chobotom a veľkými ušami, ktoré má vraj dobrú pamäť".
Pýtaj sa jej veľa otázok "prečo?". Vyzývaj ju k tomu, aby premýšľala a tiež aby formulovala svoj názor - "čo myslíš, prečo sa mláďatá zvierat rodia na jar?', "Čo sa ti na tomto tričku páči viac ako na tamtom?".
A na druhej strane, nepoužívaj detský maznavý jazyk a obmedz tv a mobil na úplne minimum - ak už dieťa inak neobsedí, napr. pri ceste autom, radšej ako mobil v ruke mu pusti audiorozprávku.
Za mna jednoduche texty, ziadne dlhe rozpravky, skor take typy textov ako su v anglictine knizky na max par stran a ist pekne tak, ze sa to opakuje tie slova, ten dej potom spolu opisat. Tiez v nemcine mam pre maleho ( my nezijeme na SK, tak mame od Ravensburger rozne interaktivne knizky a hry. Napr je to na pracu s tym interaktivnym perom, ale musis ako rodic vela asistovat. Tam su prave tieto pomerne jednoduche a kazdodenne veci a situacie obsiahnute. Napr nakup v obchode, mas kosik a teraz mas regale a kasu a mas zadanie, co priniest akoze domov a dalsi opis situacie. Neviem ci mate taketo knizky
modrý piesok, jahodová šľahačka 🤭 hups .. tak týmto testom by som neprešla ani ja 😂
pytala som sa syna na tu slahacku a odpovedal mi ze jahodova ale akoze ja by som na to odpovedala asi ze cervena 😂
proste len citat, rozpravat sa, ako nijako inak sa ta slovna zasoba nezlepsi ale tie logopedicke otazky by som brala s rezervou
Nebavia ju ani albi knihy?
Mojim toto veru dost pomohlo. A vela rozpravat. Pripadne aj spievankovo a podobne detske a po nich sa ucili pesnicky. Aj basnicky a podobne.
A pani logopédka poradila čo? akú máte úlohu do ďalšieho stretnutia?
Syn mal presne taku diagnostiku ako vasa v 4r- mala na obrazku hrniec a ze aka bude polievka ked prida zemiak-synova odpoved zlta.
Aka bude polievka ked prida paradajky-synova odpoved cervena.
Druhe kolo mal zmrzlina-aka bude ked tam dam melon-cervena😂😂
Dala nam na doma papiere-a trenovali sme pridavne mena-lebo aka bude chapal syn farebne nie prichut-ked som sa ho opytala aku prichut bude mat ak dam zemiak-zemiakova povedal hned…
tam dalej sa trenuje uje nielen pridavne mena ale aj sklonovanie..
Pridam zemiak-zemiakOVA atd. JablkOVY nanuk..
Vela stastia staci na beznych cinnostiach opakovat a pojde to
@judit47 tak sme na Tom podobne 😀 ale už na Tom pracujeme už vie celkom pekne akurát dnes muž že dám do mixéra jablko a urobím ti dzusik aký bude dzusik? No a mala že Kubík 😀
@autorka hlavu hore,kazde dieta potrebuje iny cas na to,aby zacalo plynulejsie rozpravat.Je to najkrajsie detske obdobie,trochu viac komunikuj s malou a urcite sa vysledok dostavi.Za rok,ta budu z nej usi bolet😉