Ako pomôcť 1,5 ročnému dieťaťu s rečou?

25. jan 2022

Ahojte mam 1.5 rocneho syna vobec nerozprava ani nevydáva zvuky ziadne mama baba papa nic absolutne. Kazdy sa ma uz vypytuje ci uz nieco hovori. On ani ked bol babatko nevydaval tieto zvuky nikdy. On sa len smeje alebo place alebo nic. Sluch ma v poriadku. Donedavna nereagoval ani na meno ale to uz nastastie zacal otoci sa pozrie sa ked nanho zavolame. Ale ja ani neviem ci rozumie co hovorime. Na nejake pokyny jednoduche to nereaguje ze daj podaj dones neukazuje nezakyve. Neviem na akej urovni by uz mal byt ale urcite je pozadu ako mu pomoct ?

maickamf
25. jan 2022

Treba sa obratit na vasu detsku lekarku.

ovaaa
25. jan 2022

Skúste jednoduché knižky s obrázkami....

deedol
25. jan 2022

toto je super zdroj od logopediciek:
https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...
ak sa ti nieco nepozdava, mozes sa ist poradit - hladaj klinicku logopedicku, tie robia aj s takymi malymi detmi.

autor
25. jan 2022

@ovaaa knizky mu ukazujem aj take s jednoduchymi zvukmi zvieratiek no on to chce len trhat vobec ho to nezaujima

autor
25. jan 2022

@deedol dakujem prezriem si to. Mam aj starsieho ktoremu zistili autizmus s nim sme navstevovali klinicku logopedicku lebo nerozprava ale mala otrasny pristup asi skusim najst inu a poradit ohladom maleho

deedol
25. jan 2022

drzim palce, nech sa to rozbehne.

autor
25. jan 2022

@deedol dakujem pekne 🙂

janage
4. feb 2022

Nemám autistu, ale bolo to trocha náročnejšie dieťa ako sú bežné deti. V bdelom stave v 2 rokoch bez plienky, počas spánku holt sa neprebudilo. A ešte ťažký ekzematik. Plienka na noc ešte v 5 rokoch. Skúšala som, nič nepomáhalo. Muž tiež múdry rady dával. Ale ja som už chodila do práce, roky sa nevyspala, tak som povedala OK. Jednu noc ja, jednu ty alebo po týždni sa budeme striedať. Presne 3 dní vydržal vstávať a bol ticho.
Však nech si vezme dovolenku a smelo ti to môže týždeň dva predvádzať, že ako na to.
Cigarety mne osobne smrdia a fakt je to veľa. Aj prachov aj zdravie si ničíš. Úplne by ti stačilo 2xtyzdenne vypadnúť na hodinu dve sa prejsť na začiatok. To by bolo svetlo na konci tunela, že budeš riešiť len seba, mať čas len pre seba.
Držím palce.

vejabel
5. feb 2022

Napíšem skúsenosť ktorú ma moja sestra. Ma chlapčeka, teraz ma 2,5 roka +-. Do 2 rokov vôbec nerozprával vedel povedať iba mama knižky ho nezaujímali, trhal ich a mal skôr na zábavu. Bol veľmi živé dieťa teda ešte je. Lekár povedal že to netreba riešiť myslím tu reč lebo pre každé dieťa je dôležité niečo iné… pre neho to bol pohyb. Dokonca navštevoval škôlku kde si mysleli že pri detičkach sa pustí. Neustále niekam liezol, behal …. Teraz v 2,5 roku už začína a používa už viac slov. Tak sa neboj. Každé dieťatko je osobnosť a rozprávať bude určite len mozno troška neskôr