Ako podporiť reč u dvojročného dieťaťa?

alex2019
30. mar 2021

Ahojte, chcem sa spytat, ci ste robili nieco preto, aby sa vase dieta "rozhovorilo". Syn mal pred par tyzdnami 2 roky a zatial povie len par slov, co je podla mna ok, hoci su deti, co v tomto veku uz vedia pomenovat vela veci. On zatial povie "mama", "tata", "baba", "dedo", zvierata vacsinou vola podla zvuku, ktore robia. Celkovo sa zatial celkom vyhyba 2 slabicnym slovam, ked mu slabikujem tak zopakuje, ale cele nechce povedat. Zaujimave je, ze ho bavia pismenka, vie uz asi 2/3 abecedy a vsade kde nejake vidi tak sa ich snazi citat, napr spz-ky na autach 🙂 Teraz ma take obdobie, ze knizky ho bavia trocha menej ako predtym (bolo obdobie kedy bol schopny vyzadovat aby sme 1 knihu 10x citali 🙂) ale kazdy den precitame aspon cosi. Podla mna je sikovny a aj co som citala tak je uplne ok ak dieta zacne hovorit aj v 3 rokoch, takze neberte to prosim tak, ze si myslim, ze mame nejaky problem alebo tak, len mi napadlo, ci nie su nejake aktivity, ktore by ho mohli trocha motivovat. Alebo ci viac tlacit to spolocne citanie? Je nieco co ste robili co podporilo rec u vasich deti v tomto veku?

sono2
30. mar 2021

@alex2019 bože nijako.
Mal dva roky, chlapci sú často pozadu
Moja dcéra druhá hovorí menej ako prvá bude mať 2 v júni.
Ale veľmi sa snaží. Občas počujem nové krátke slovo.
Nechaj syna tak, ak budeš naňho tlačiť sa ti sekne.
Nechápem ako sa to dá podporiť

nikpa
30. mar 2021

@alex2019 rozprávať na neho krátko a jasne, žiadne dlhé, zložité vety ani pokyny. Veľa opakovať a nám pomohlo vizualizovat, ukazovať obrázky a pomenovať. Inak je pravda, že chlapci ,,majú čas,, náš v 2 rokoch ani mama nepovedal. Potom sa to začalo zlepšovať. Keď mal cca 2r4m začali sme chodiť na logopediu, aj tam nám pomohli. Plus kontakt s deťmi ktoré ho potiahnu, v školke, straší súrodenci, proste kolektív.

pupsy
30. mar 2021

@alex2019 Ja si nemyslím že chlapci sú pozadu, v mojom okolí to je práve naopak. Môj má dva a pol a skladá zložené súvetia 🙂. Čo určite pomáha je stále sa s dieťaťom rozprávať, všetko komentovať. Mne sa celé dni nezavreli ústa, čo som mu stále niečo od mala vysvetľovala. Zobrali sme knižky, (napr. Svojtka má super knihy pre detičky) a rad radom niekoľkokrát za sebou aha, tu je psík, toto je mačička, toto je kôň... Toto je rajčina, paprika, melón. Čítať veľa príbehov, hovoriť spolu na prechádzke. My sme veľa pozerali a počúvali aj slovenské pesničky pre deti. Pokiaľ nie ste proti tv, je veľa dobrých projektov pre deti, my sme fičali okolo dvoch rokov na Haničke a Murkovi pre najmenších. Veľmi veľa sa z toho naučil hlavne o autách 🙂. Mám známu susedu s dcérou rovesníčkou nášho syna, ktorá praktizuje úplne iný štýl výchovy ako my. Keď mi raz na prechádzke povedala, že nie je zástankyňou toho, aby sa stale na dieťa rozprávalo, som skoro odpadla 😄. Jej dcéra doteraz povie len pár slov.

berenika39
30. mar 2021

méně je někdy lépe než více. Dej mu prostor, sám ti dá vědět, co ho baví a to ho podporuj. Měl by ukazovat, vnímat, to mu říkáš - ale to ej tak asi všechno. V tomto věku se nedá nic moc uspěchat....Veř, že všechny děti mluví...znáš někoho, kdo ne? Ok, souhlas, že je fajn se mu věnovat, ale nejvíc mu pomůžeš, když ho necháš jeho vlastní cestě.....držím palce.

euka210
30. mar 2021

Pokial dieta rozumie co hovoris, ci ma napr.urobit, tak je to v poriadku...su deti a deti. Moj prvy rozpraval a teraz sa mu usta nezavru. Druhy malo hovoril na 2r, rozhovoril sa az v skolke od 3r. Pokial ho zaujimaju knihy a nabera pasivnu slovnu zasobu, tak je to super. Natlakom sa viac pokazi. Moj treti mal obdobie kazdy vecer tu istu rozpravku aby som citala...starsi uz chytali nervy 😄

deedol
30. mar 2021

ak ta tema zaujima, pozri tuto publikaciu v PDF, su tam aj tipy na "aktivity" 🙂 a pisali ju logopedicky: https://www.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf/Sucasti...

bimbina
30. mar 2021

Známych mala vedela rozoravat, len akosi sa do 3 rokov ... bála 🙂 ono to prijde , len treba vyčkať

evalin88
31. mar 2021

Náš sa rozbehol až v 2 a pol roku a teraz v troch sa mu ústa nezavrú. Známi majú chlapca, ktory v 2 rokoch doslova iba ukazoval, ak niečo chcel. Nepovedal slovo. V 3 rokoch nerozpraval a odporučili im jedny konkrétne vitaminy, po ktorých sa to u neho zlepšilo. Ale u Vas mysli. m netreba 🙂 Nám pomohlo, keď sme prestali používať zdrobneniny slov. Vela si čítame, aj knižky pre 5-6 ročných a v pohode. Výslovnosť bohužiaľ nemá čistú, ale počítadoslova všetko, čo vidí. 🙂

hindakus
31. mar 2021

@evalin88 to je pravda! Zdrobneliny sú troj a viacslabičné, pre začínajúceho rečníka príliš dlhé

simona92101
31. mar 2021

@alex2019 u nas pomahali pesnicky,dcerka rada pocuva,tancuje.ma rada Fidlikantov😉 tiez sme bojovali s niektorymi slovami,napr.cica jej islo tazko, ale taky Ozembuch alebo Zvierata povie ako nic.
Podla mna to chce cas,knizkami,rozpravanim sa isto nic nepokazi 😉

oli18
31. mar 2021

Dcera slova detom hlaskovala, rozpravali od1,5 roka. Najmladsi mal prave 2 roky a uz sa mu obcas podari R.

alex2019
autor
31. mar 2021

@sono2 presne preto som pisala, ze si urcite myslim, ze nemame ziadny problem, len ze ci nemate nejake napady na nejaku aktivitu, ved aj tak sme stale doma, tak mozno by sa aj zabavil, urcite ho nechcem nejak nutit do nicoho.. len proste predtym sme chodili na take detske cvicenia kde sa tancovalo, spievalo, tak neviem ci mu to aj nechyba..

alex2019
autor
31. mar 2021

@oli18 zaujimave, dakujem za tip

alex2019
autor
31. mar 2021

@deedol super, popozeram, dakujem 🙂

alex2019
autor
31. mar 2021

@nikpa jasne, kolektiv je super len to je teraz presne problem.. preto aj rozmyslam, ze ci mu to nechyba..

any_soj
31. mar 2021
ladyvi
31. mar 2021

@alex2019 Dat mu priestor vyjadrit sa. Sem tam sa tvarit, ze nerozumies, co ti chce naznacit. Aby ho to motivovalo vyjadrit sa. Ale len kratko, tak aby to nebolo pre nho frustrujuce, ze mu nerozumiete.
Skladacky, plastelina, proste mozog rozvijat ako celok, knizky, komentovanie veci jednoducho, usecne. Nepytat sa ho stale - ako robi toto? co je toto ? Ale skor komentovat. Toto je havo. Havo robi hav hav.
A inak, my sme na tom rovnako, zatial ale nepomaha nic 😂

A ktosi tu spomenul, ze nezastava nazor, vkuse do dietata hustit (musim suhlasit, lebo recovo motivovat, nie je len na dieta hovorit vkuse jak radio), a vzapati za tym je koment, ved aj tak ta jej mala hovori, ze "az" pat slov - cize pohrdanie. Maminy, nesudte, lebo pri dalsom babatku sa vam najust take narodi,pri ktorom ste mudrovali,ze urcite robia niekde rodicia chybu. Aby ste neostali prekvapene,ked ani vase oavedcene metody zrazu nie su ucinne, a mozno to dieta nerozpravalo absolutne vasou zasluhou ale len suhrou jeho neurologickeho vyvoja.

A spat k teme, ja osobne pockam do 2.5 roka a ked sa nepohneme ani o kusok, tak sa poradim s odbornikom. Nebudem si z toho dovtedy robit tazku hlavu lebo este ma stale cas. A mne to pride aj roztomile ako sa vie stale vynajst, aby sa vyjadril aj ked nie slovne, co od nas chce.

nikpa
31. mar 2021

@alex2019 no hej, kolektív je teraz problém pre všetky deti, aj my sme na tom rovnako a vidím, že syn potrebuje vrstovnikov. Dúfam len že sa to čoskoro zlepší a život sa vráti do normálu.

katkamatka7
11. apr 2021

Súhlasím, že netreba tlačiť na pílu a nechať priestor na vlastnú fantáziu dieťaťa. Aj s tým, že aktivity na rozvoj pohybu a mozgu, rúk, celého tela majú vplyv na rozvoj reči. Je pekné, že má rád knihy, i keď momentálne má o ne menší záujem, ako píšeš. Hry typu pexeso, vystrihnuté obrázky z časopisov, ktoré by mal triediť, priradiť podľa spoločnych/rozdielnych vlastností. S čím prichádza denne do styku? Oblečenie - ukázať, ako sa skladá, akej je farby, kde je brušku, chrbátik, nech triedi podľa farby. Porozprávať kľudne aj dlhé súvetia, spojené vety a popretkávať s krátkymi slovnými spojeniami. Zmeniť intonáciu pri krátkej otázke a ak neodpovie, vysloviť krátku odpoveď za neho. Triediť môže farebné uteráky, utierky, špongie, handričky( nepoužité), párovať ponožky a počúvať Tvoj hlas. Modelovať z obyčajnej plastelíny, kresliť kriedou a počúvať veršovanky, rýmovačky, ktoré uľahčujú zapamätanie. Slová, ktoré povieš, spoj priamo s činnosťou, ukazuj, pri čítaní kníh mu dovoľ chytiť sa hrdla, nech cíti vibráciu hlasiviek. Čo bude chcieť, vyberie si sám.

alex2019
autor
11. apr 2021

@katkamatka7 zaujimave tipy, dakujem.