kedze som tu na fore nasla len otazky a ja by som sa rada s maminkami poradila,ako mam postupovat..mam 3 rocneho synceka..zacali sme chodit tento rok do skolky.vsetko islo,ako po masle.nastup bez placu.ledva,ze mi odkyval pri odchode.deticky neskutocne miluje..to vidim na nom 🙂 .lenze,lenze..cikat sa pytame ukazkovo,dudlik sme v zivote nemali.miesto toho mavame plienocky a zaspavame pri flaske.a spinkava s plienkou.nepyta sa cikat,ked spi..a kaka tiez do plienky.vsetko som tomu nechavala volny priebeh.nechcem ho nasilu nutit robit veci,ktore si myslim,ze vsetko ma svoj cas..lenze vzdy pri prichode do skolky mi medzi dverami ucitelka povie,ze plienky nech si nenosi..len jednu.to hned povie malemu,nech si to ide zaniest do postele aj s flaskou,lebo ona to nechce ani vidiet.pozriem vedla seba..tam stoji chlapcek,ktory ma v ruke svojho mojkacika aj s flaskou.pride s hrackami do skolky..to hned aby si to nenosil,lebo mu to deti pokazia.dobre boli sme o tom pouceni na rodicovskom zdruzeni a ja mu to tam davam s tym,ze sa mu to uz nemusi vratit..hraciek mame kvantum..takze jedna hore dolu..ako ani chybat nebude..potom mi povie,ze on by ani do skolky nemal chodit,ked kaka do plienky..lenze som s nim na zachode,alebo serbliku a vravim mu aby potlacil a hned mi povie,ze nejde..aj akoze tlacime spolu..ani to nechce..par krat sa stalo,ze sa vykakal..tak sme tlieskali..tesili sa..chvalili sme sa kazdemu..lenze nezabera.. 😒 ucitelka povie,ze do konca roka chce,aby sa deti naucili spat bez plienok..ale ako ho mam naucit,aby spinkaval bez plienky a na cikanie sa zobudil.. ☹ momentalne som fakt nestastna z toho..kazda jedna maminkovska rada mi strasne pomoze..dakujem uz vopred..
@asimama Zober ho do obchodu,treba do masiarstva alebo zeleniny,tam kde vies,ze plienky mat nebudu a povedz mu,ze uz nepredavaju plienky a mrkni na predavacku a ta to pochopi,ja som to tak spravila,povedala som,ze plienky musia zostat uz pre male babatka lebo ich je strasne moc a ked take velke deti nosia plienky,tak pre babatka nezostanu..nam to pomohlo..a vecerne spanie,treba skusat,samozrejme,ze sa pocika to patri k tomu alebo budes mozno aj prijemne prekvapena a tych nehod bude menej ako myslis,treba ho dat vzdy pred spanim vycikat,ja malemu pustim vodu z kohutika aby ho mu to islo a nedavat vela uz pit na vecer...cim skor zacnes tym lepsie,uz je dost velky..plienky uz nekupuj alebo schovaj,nech sa pokaka aj do gati,on casom pochopi,ze to nie je prijemne a prestane,chce to len trpezlivost z tvojej strany,ale netreba sa s nim nejako vybavovat,povedz mu to milo,ale razne,ziadne tutuli mutuli....deti vedia zneuzivat situaciu vo svoj prospech,ono si myslime ake su este male,ze vela veci nechapu,ale co chcu to pochopia hned,netreba vyjednavat....bude aj plac,jasne,ale on si to nebude pamatat,raz sa na tom budete dobre bavit 🙂
predovsetkym sa treba na zivot bez plienky odhodlat - teda prijat to, ze pocikanie alebo pokakanie je normalne - umyje sa, prezlecie a ide sa dalej... ani ucitelky v skolke z toho nerobia vedu (teda dufam)...
moja mala kakavala do plienky a ked som plienky zobrala, dostala zapchovy blok - bola schopna nekakat aj tyzden, pritom jedla patkrat denne, vsetko normalne, nechapala som, kde sa to v nej straca - bohuzial toto su uz vazne zdravotne problemy a doktorka mi prikazala, ze po troch dnoch treba konat - navazelinovany malicek dietatu do ritky a ak tam nahmatam tvrde, musi prist na rad cipok- sorry, ze to tu takto nechutne pisem, ale fakt sme si tym presli, bolo to hrozne, mala vrieskala, traja sme ju museli drzat, nastastie do hodiny sa vykakala aj ked nechcela... ale presvedcila sa, ze to ide a po dvoch-troch cipkoch uz kakala aj sama... enze je pravda, ze toto sme prevadzali, ked este nechodila do skolky, v tvojom pripade neviem... a keby si dala na radu ucitelky a plienku mu jednducho nedala, mozno by si tam ony s nim nejako radili...
Podla mna asi bude najlepsie to nechat tak. Teda urcite netlacit na pilu. Skusit motivovat, ze napriklad, ak tyzden bude kakat do zachoda/nocnika, dostane male auticko a podobne. Pre zaciatok, nie za kazdy tyzden, samozrejme 😉
A nerozpravat o tom, neriesit, lebo to moze dopadnut zapchou, ako pise @hori ☹
Co sa tyka plysakov, flasiek a pod., to sa treba na rovinu porozpravat s ucitelkou. U nas v skolke nechcu, aby deti nosili hracky, ale plysaka na spanie vyslovene napisali, ze si deti maju doniest. Syn si dokonca niekedy vybera, ze ktoreho bude mat, niekedy nema nic, tak si pozicia zo skolkarksych plysakov... s tym problem nemaju.
Co sa tyka plienky na spanie, to sa vyriesit neda. Na to musi dieta dozriet. Syn zacal spat v noci bez plienky asi 2 mesiace po odplienkovani cez den. Sam sa pytal, ze preco mu davam plienku. Ale kedze uz byvala plienka sucha a mam aj tak chranic matracu, tak som mu plienku prestala davat. Ale naprilad kamoskyn syn, ktory je skoro o rok strasi, este plienku na noc ma, proste on sa na to nezobudi. A radsej ako menit a prat kazdy den postelne pradlo mu da plienku, co chapem. Vravela, ze uz o polnoci je mokry. A cikat pred spanim moc nepomoze. Proste tak tvrdo spi.
V nasej skolke je teraz chlapec, ktory ma este plienku, ale okrem toho, ze mi to syn povedal, to zjavne nikto neriesi. Proste je najmensi, ma este plienku, resp. ked nema, tak sa niekedy stane nehoda a hotovo. Vsak sa nauci a nahradne oblecenie musi mat aj tak kazde dieta.
@asimama my sme boli taki isti. U nas zabralo to, ze sme minuli plienky a muz kupil malemu auticko, ktore strasne chcel a povedal mu, ze kupili sme ti auticko a na plienky uz peniazky neostali. Bolo mu treba kakat a zacal vyvadzat, ze kde je penka, kde je penka vysvetlili este raz a posadila som ho na zachod s redukciou a vravim milacik nemame uz plienocky mas auticko podarilo sa mu vykakat pochvalila som ho postiskala a povedala, ze uz je velky a krasny chlapcek a bolo. Ono to chce vsetko cas 🙂, skus schovat plienky, aby nemal inu moznost a dako ho motivovat tym co ma rad. A co sa tyka nocneho cikania, nedavaj mu vela pit pred spanim a mal by vydrzat do rana sa nepocikat nas ako zistil ,ze nema plienku v noci zacal sa sam budit a pytat cikat. Proste bol pohodlny :D ked bola plienka 😀
mnooo...ja neviem,ci sa mozem uz chvalit 😒
aaale.odkedy spinka v skolke...kaka po prichode domov do nocnika,uz nie do plienky....aaale....este sa nechcem vytesovat,lebo ...lebo....nech to len tak ostane
asi na kazde dieta plati nieco ine...a najma,kazde ma ten SVOJ cas na vsetky zmeny...my rodicia tak akurat mozeme vytvarta iba naj podmienky a podnecovat deticky vo vsetkom....ale iba moj skromny nazor 😉
@asimama to je tazke..nas mal plienku na kakanie do 3,5roka. Mal daky blok. Ked chcel kakat,vzdy si ju vypytal,ak sme nedali,rev. Nechali sme to tak a plienku bez slov davali. Raz,ked mal 3,5r.,som uz plienky nekupila. Povedala som mu,ze uz nemame. A moze si vybrat-kakat do nocnika alebo na wc cez redukciu. Vtedy to prijal a mali sme to vyriesene. No dovtedy,ked som to aj skusala,to prosto neslo a nechxela som,aby s azablokoval a ja riesila problem s nemoznostou sa vykakat. Len on nemusel chodit do skolky. Teraz uz chodi,no tam nekaka. Bud rano doma,alebo po navrate zo skolky..
A co sa tyka cikania v noci do plienky, to si zrusil sam,ked mal 3r.a 2m. Hoci ju mal vzdy mokru. Ale odvtedy sa pomocil len 4-5x,z toho 2x,ked bol chory.
Kamoskin syn si zrusil plienku na spanie tiez sam,teraz,ked mal 4r. A v skolke sa dost dlho docikaval velmi casto,lebo tam ju mat nemohol a on prosto chodi casto a tlak na mocenie ho nebudil...
Takz my sme to mali takto..prosto plienky uz nie su pre take velke deti..nam to zabralo...vy mozno este potrebujete daky ten mesiac....ak len teraz zacal chodit do skolky.su to pre neho velke zmeny a viac zmien naraz..to deti (aj dospeli)nemusia dost dobre znasat...