Ako odnaučiť dieťa od plienky?

petronelka121
29. jún 2014

Dobry deň.Neviete mi poradit ako treba dieťa od naučiť dieťa od plienky.Mam syna ktorý má už 2,5 roka a stále má ešte plienku.Skúšame všetko a stále nič,skúšame ho dávať aj vonku ale začne strašne plakat a nechce nič urobiť,vždy sa potom pocika.Prosím neviete mi nejako poradit čo mám ešte vyskúšať.Ďakujem.

maslenka47
29. jún 2014

@petronelka121
je leto, nakup mnozstvo gati a slipov, plienku na den uplne zrus (nekompromisne) a davaj ho cikat kazdych 30-40 minut. Na chvilu - max 2-3 minuty. Bud sa vycika alebo nie. Musi sam pochopit, ze je lepsie curat do nocnika, ako chodit v mokrom. Nasmu to trvalo asi tyzden.
Mozes vyskusat dat ho cikat na normalny zachod., 2.5rocny sa uz bude vediet drzat aj bez podlozky, aby tam nespadol. Ukaz mu, ze tam chodi aj mama - mozno potom tam bude lepsie chciet, ako na nocnik.

anatalia77
29. jún 2014

@petronelka121 inak ja som citala,ze deti ktore maju latkove plienky,tak sa skor pytaju na nocnik.
Ja som mala deti na latkovkach/aj 😉 /,a veru okolo roku a pol sme uz behali na ostro.
P.S.deti,ja nie 😀

ivankal
29. jún 2014

My máme 20 mesiacov a tento týždeň sme začali cikať do nočníka naskôr doma. A už aj vonku. ALE museli sme kúpiť nový nočník, aby sa mu páčil (máme tuleňa). Máme doma teplo lebo bývame pod strechou a tak behá iba v tričku ponožkách a papučkách. A keď mu treba iba si rýchlo sadne a hotovo. Mama sa potom musí STRAŠNE tešiť (tlieskame, chválime, pusinkujeme), aby bolo jasné že sa to tak má robit.
A on sa potom tiež tak teší, že tam behá každé 2 minuty a vytlačí dve kvapky. Toto sa už mama neteší, ale tvári sa že áno a tiež ho pochváli.
No ale keď mu dám slipky, tak mi ciká cez ne. A na tomto musíme popracovať my.

ivankal
29. jún 2014

A áno je to pravda, pampersky nie sú vhodné, skôr tie látkové. alebo lacnejšie plienky, aby cítil že má mokro, aby mu to začalo samému vadiť.

kotakukotaku
29. jún 2014

@ivankal Ano je to tak.

alietam
29. jún 2014

nedat plienku a pevne nervy na utieranie mlacok a vela slipov a chodit aj na von bez plienky a zobrat nahradne oblecko postel dat nepremokavu plachtu napr.my sme ju nemali ani pri jednom dietati mala som len tie podlozky velke vle stastia prajem ale 2,5 je uz velke dieta na to aby malo plienku ci?

rea92
29. jún 2014

Cauko...no my sme maleho oducali od 1 a pol roka....aj slipky pekne som mu kupila aj nocnik mal krasny....a stale sa mi pocikaval.....tak som to na nejaky cas vzdala a neskor sme to skusali znovu.....no bezuspesne....a takto sa to stale opakovalo.....az som si jedneho dna, bolo to tento rok presne 22. marca povedala, ze to skusime opat....plienku som mu nedala, mal na sebe len slipky...na chvilu som od neho odbehla do kuchyne a ked som sa k nemu vratila do izby, tak cuduj sa svete, maly sedel na nocniku a cikal.
Uplne sam od seba, pekne si stiahol slipky a cikal ( to mal presne 2 roky a 2 mesiace ).
Od toho dna sa mi nepocikal ani raz, dokonca aj na poobedny spanok uz plienku nepotreboval.
A mne z toho vysli cenne ponaucenie, ze vsetko chce svoj cas, kazde dieta na to dozrie ked pride ten spravny cas.
A teraz je to presne tyzden, co nema plienku ani v noci. A ziadne nehody nie su.
Proste som mu povedala, ze plienocky odisli, ze je uz velky chlapec, ktory ich nepotrebuje.
A krasne to pochopil. A dokonca teraz ked je aj v noci bez plienky tak sa mu zlepsil spanok ( ked mal plienky, zvykol sa aj 4 razy v noci zobudit, teraz prespi celu noc v pohode ).
Tolko moja skusenost. ( teraz ma maly 2 roky a 5 mesiacov ).

ivankal
29. jún 2014

a keď plače to nie je dobre, lebo má k nočníku zlý vzťah. ja mu dám všetky hračky čo má rád, alebo mu pustím jeho oblubené pesničky a sedí ako na tróne.

katulik851
29. jún 2014

môj už bude mať tiež dva roky, a stále nič :(( aj ho nechávam bez plienky behať, keď sa vyciká tak mu to stále vysvetľujem že musí cikať na záchod, stále dookola, aj ho beriem že pozri kde maminka ciká , blá blá. Keď ho posadím na nočník alebo záchod tak len plače , vôbec si tam nechce ani sadnúť, tak ho zasa nechcem nútiť aby sa mu to nesprotivilo. Aj vonku ho skúšame dať postojačky že nech ociká mravčeka, trávičku, to tiež len kričí že nie a potom sa vyciká až keď ho pustím. Takže si myslím že to bude asi tak ako hovoria skúsenejšie maminy že on musí na to dozrieť sám a potom to už pôjde, Tak hádam sa nám to už tiež podarí ...

laura0
29. jún 2014

Moja malá ie mat o 2tt 2 roky ,velmi dobre chape ze jej treba cikat alebo kakat aj mi to povie ide k nocniku ale ked ju nan posadim nevycika ,akoby sa bala pustit do neho..uz som kupila aj redukciu na WC ale tam uz vobec nechce ist ..ja uz sama neviem co mam s nou robit ci jej nechat dalej plienky a skusit to o par tyzdnov...

natusik441
29. jún 2014

@petronelka121 Mne malinký cikal do nočníka od 1 roka ale ja som mu ho kúpila ako 4 mesačnému a hrával sa sním chytal ho tak sa ho potom nebál občas sme tam nalievali vodu lebo je hrací aby ho to inšpirovalo tam cikať :D Neskôr aj kakať začal, len to trvalo najprv cikal všade na dlážku na hračky v obchode :D na ihrisku všade v kočáriku ale potom si uvedomil že niekam to musí ísť aby on ostal suchý ..chce to len veľa prášku a pevnú volu 😝 😀

piacere
29. jún 2014

na základe vlastnej skúsenosti ti napíšem: nechaj ho ešte, ešte nedozrel na to, aby sa zbavil plienky. Môj sa odplienkoval sám nie zo dňa na deň, ale z hodiny na hodinu bez môjho "nátlaku" deň pred tretími narodeninami... za týždeň nemal plienku cez denný spánok, lebo nechcel a za ďalší týždeň som zrušila aj nočnú, lebo sa budil so suchou a ráno sa pýtal na záchod....

hradnapani
29. jún 2014

@piacere s kazdym tvojim slovom suhlasim do bodky! u nas presne to iste. Tyzden po tretich narodeninach, normalne som bola v soku.

piacere
29. jún 2014

@hradnapani ja som "robila nátlak" od roka.... neúspešne.... potom sa naše pokusy úplne zrušili, keďže synátor začal mať problémy s chronickou zápchou (nie kvôli odplienkovaniu..) a plienka bola jediná, kde sa ako-tak dokázal vykakať, ale on odbiehal ja niekoľkokrát do hodiny (kto si prešiel zápchou vie o čom píšem), takže sme odplienkovanie neriešili, vlastne sme mali na to zákaz aj od pediatričky, pretože vyriešiť zápchu bolo prvoradé... a potom prišiel jeden deň pred tretími narodeninami a moje dieťa sa odplienkovalo samo, ani som mláčky neutierala, ani gate neprala... do týždňa sa začal cez deň zlostiť, že nechce plienku (vadila mu) a do ďalšieho týždňa som sama zrušila nočnú, pretože vlastne od prvého dňa bez plienky ju mal cez noc suchú a ráno skackal v postieľke "mama nočnííííííííííííííít" 😀 Teraz mám druhého bobonka a ani ma nehne naháňať ho s nočníkom....

hradnapani
29. jún 2014

@piacere ja som skusala natlak okolo 2 rokov, lebo vsetci na mna uz zazerali, hoci som tusila, ze to bude o nicom. potom som skusila okolo 2,5 roka, neslo to. tak som sla za psychologickou a jej rada bola, nechajte to tak, on na to pride. A bolo to tak, uplny zazrak. Hoci prvy tyzden som prala slipy casto, lebo nie vzdy stihol povedat ci dobehnut, ale bol to neuveritelny pokrok. po dvoch tyzdnoch ani pocikane slipy, ani mlacka. Tie deti musia byt fakt vnutorne zrele a potom to ide lahko. ziadne place a spartakiada okolo nocnika 🙂
len skoda toho, ze okolie tak strasne tlaci a skolky vlastne tiez, vsetky mamy maju paniku , ze dieta pojde do skolky s plienkou a poslu ho domov, lebo niekde to naozaj neakceptuju. Ale v tyych troch rokoch je fakt sanca, ze sa to podari rychlo.

henushka
29. jún 2014

Viem, ze reci a "tlak" okolia sa nedaju celkom prehliadat, ale ak tvoj maly este na to nedozrel, daj mu cas. Ved ma IBA 2,5 roka. Moja mala nechcela o nocniku ani pocut a ked do nej vsetci dobiedzali, ze uz je velka, tak v 2 a tristvrte roku sama zacala cikat do nocnika, ALE!!! prestala kakat. Uplne! Maminy, ktore to nezazili, nepochopia ☹ Neprijala uz ani ponukanu plienku za tymto ucelom. Taketo deti vedia drzat aj 10 dni, ale je to fakt hrozne, pre dieta a pre vsetkych naokolo. Nastastie to u nas trvalo "len" 3 mesiace, sporadicky sa to vratilo, ale uz nie v tak vypuklej forme. Fajn, ked deti zvladnu taketo veci skoro, ale urcite na ne NETLACIT!

henushka
29. jún 2014

Inak tu na MK uz ktosi pisal o metode G. Ford. Najdes ju na tomto linku:

http://www.dvojickovo.sk/index.php/starostlivos...

su tam aj casti 2 a 3

Ma to svoju logiku. A ak tvoje dietatko este nie je pripravene, tiez sa to da tymto treningom zistit. Ja som na malom skusala uz 2x, ale este to bolo mimo neho. Skus, ak je uz ready, urcite bude metoda fungovat 😉

henushka
29. jún 2014

Este som chcela podotknut, ze tiez latkujem, pri oboch detoch. Napriek vsetkym vyhodam latkovych plienok nepovazujem za relevantne tvrdenie, ze dieta balene v latkovkach sa skor nauci na nocnik.Su deti, ktorym je uplne ukradnute, ze su mokre, ci pokakane. A su deti, ktore cvrknu do jednorazovky a uz hlasia, ze fuj.

katinka71
29. jún 2014

ja som na maleho netlacila odplienkoval sa sam pred 3 narodeninami,chodi na wc cikat sam ani v noci sa nepocika,ale s kakanim je problem nepokaka sa do gati donesie si plienku a povie kaka,ked mu ju nedam tak stiska ,place ze ho boli brusko,ale ani zasvet si nesadne,

henushka
29. jún 2014

Pozeram, co som napisala. U malej uz samozrejme nelatkujem 😀 To uz je fakt velka slecna 🙂

katinka71
29. jún 2014

este som zabudla v Marcovej triede v jaslickach su vlastne rovesnici,veru este aj chalani co mali 3 roky v marci,aprili maju este plienky,nas mal teraz v juni 3 a veru ucitelky sa tym nezatazuju,daju ich cikat ale ked to nejde vsak pridu nato aj sami,ja som mu uz nechcela davat plienky minuly rok ked mal 2 roky ,ale neviedlo ku nicomu

magdalena114
7. okt 2018

Bahojte mamicky chcem sa spytat nemate niektora plienky na odnaucenie ?