Ahojte maminy, dúfam, že mi niekto z vás bude vedieť poradiť... Máme 16-mesačného syna, dodnes kojím a noci vyzerali tak, že sa počas každej cca tri krát prebral, nachvíľu som si ho priložila, ukľudnil sa a spinkal ďalej. Vždy u seba v postielke, v posteli s nami strávil počas všetkých nocí doposiaľ len minimum času. Posledný týždeň je to hrôza - nadránom sa vždy postaví a doslova zjape ako o dušu, nepomáha nič - čaj, priloženie si, mlieko vo fľaši (aj tomu som sa dosť vyhýbala, neviem, či je nočný hlad v tomto veku ešte normálny, večer sa mu vždy snažím dávať výdatné porcie, aby bol do rána ok). Myslím, že sa domáha toho, aby bol pri mne, ale i keď sa to už nedá vydržať (je schopný takto vrieskať aj vyše hodiny) a vezmem ho k sebe, prevaľuje sa, kope mňa i manžela, nik z nás sa nevyspí... no a na druhej strane, nechcela som ho veľmi učiť na to, že si takto vzdorom vydobije prítomnosť v našej posteli, dokonca som mala v pláne ho už v celkom blízkej dobe presťahovať do detskej izby... Toto jeho vyčíňanie už afektuje nielen mňa a manžela, ktorý musí vstávať do práce (malého počuť v celom byte, ani gauč mu nepomôže), ale taktiež i on sám je po týchto nočných výlevoch počas dňa mrzutý a unavený... Ďakujem moc za každú dobrú radu, postreh, pripomienku, snáď existuje niečo, čo sa osvedčí 😉
A si si ista, ze je bdely, ze je pri vedomi - ze tieto stavy nie su zo spanku? Syn mava casto podobne stavy, zacne v noci jacat a dost bojuje. Su to tzv. nocne desy, ON TO NEROBI NASCHVAL! U nas pomaha prebrat ho (napr. mu opakujem notoricky zname basnicky/pesnicky) az kym sa nepreberie (a to vacsinou jaci s otvorenymi ocami), potom sup k nam do postele a do rana spime ako novorodenci. Nesuhlasim s nazorom supnut ho do vlastnej izby, ale to je na dlhsie pisanie.
@zahara
Mam toto iste s dcerou! Ale nie v noci, ona sa rano takto zobudi okolo pol siedmej-siedmej, uplne ryci ako nepricetna, hodi sa na zem (spava uz vo velkej posteli), tam sa gula, bucha si hlavu, vresti. Toto trva asi patnast minut, ja s nou nerobim nic, pretoze akakolvek akcia to len zhorsuje. Pockam kym sa unavi, to uz na nej vidim, potom ju zoberiem, dam jej cumel, jej opicku, ona zase zaspi a o hodinu sa zobudi akoby sa nic nestalo, uplne ine dieta.
Cez noc spi normalne bez prebudenia. Rana ked to robi je hore, ale nezda sa mi uplne pritomna. Beriem to tiez ako nocny des, co casom prejde.
suhlasím so sunea...
niečo sa mu sníva a v snoch prežíva svoje denné zážitky...
mne takto plakáva najstarší, opakuje sa to vždy, ked je ťažší deň, pri nových zážitkoch, ked sa mu narodili súrodenci, pri nástupe do škôlky...
on to vždy potom v snoch spracováva a býva veľmi veľmi vyčerpaný...
nepomáha nič, len sa mu tíško prihovárať, žiadne radikálne zobúdzanie, asi po 20 minutach sa upokojí a spí dalej ale potom už vyžaduje našu spoločnosť...
syn je veľmi citlivý a často reaguje v noci aj na rozprávky...
odporúčam ukludniť denný režim, ak sa dá čo najviac dodržiavať bežné rituály, aby sa upokojil a skúsiť byť chvílu bez nových vnemov (návštev a podobne)
treba vydržať, on musí cítiť vašu trpezlivosť a lásku, žiadne odháňanie, len ho tíško chlácholiť, ak dovolí hladkať po ručke, objať , tiež ak dovolí...
musí to v hlávke spracovať a potom sa ukludní...
ak to neprejde, tak konzultujte s neurologom...mne povedal, len klud a odporučil mi večerný klud, medovku lekársku čajík...
medikamenty neodporučil a ani by som nedávala, kým to nie je uplne nutné, ale ja myslím, že to nie je treba...
mrzi ma, co zazivas. my mame sice len 10 mes. syna, takze ti neporadim z vlastnej skusenosti, ale nedavno som citala podobny pripad v jednom casopise a pisali, ze ide o batolaci vzdor. prve obdobie vzdoru nastava presne teraz okolo 1,5 roka. problem je, ze asi nevies zistit, kde je problem... moze to byt presne, ze chce byt s vami, hladny by urcite nemal byt. mozno ho trapia dalsie zubky, prip. zly sen... pozoruj to a skus mozno nejakeho maca na spanie alebo nieco nove, co mu das, ked pride ten moment... najrozumnejsie by vsak bolo vlastnu izbu. my sme k tomu museli pristupit uz teraz - v 10. mesiaci. nas maly sa budil aj 15 x v noci bez priciny, tiez nic nechcel a len rev a rev. budil sa za kazdym pohnutim paplona alebo pri kasli. bala som sa kychnut lebo ho to vzdy zobudilo. a je to zatial lepsie... neviem co viac by som povedala ale vydrz a skus a zostan pri tom co sa vyplati... 😉