Ako odnaučiť dieťa báť sa?

eva231017
26. sep 2024

Pekný deň. Mám problém s mojím synom má 7rokov a bojí sa byť sám s inými ludmi. Myslím tým keď ideme na tréning alebo niekde tak má obrovský strach ale pritom sa na tréning veľmi teší a doma o nom básni. Ale akonáhle sa zavrú dvere alebo mám odísť hotovo. Začne sa báť. Aj keď tam ostanem vždy ma ide skontrolovať. Proste musím tam ostať za dverami inak s tréningu nič nieje. Už som zúfala. Ale to je zovšetkým či s autom ked vystupujeme alebo ked niekde sme kde to nepozná bojí sa a neviem čoho. Čo mám robiť prosím vás. Do školy chvala bohu chodí vpohode ale inde hotovo. Poraďte mi čo stým. Ďakujem.

zuza.m
26. sep 2024

Vela sa rozpravat,vysvetlovat a dodrzovat na com sa dohodnete .teda chce aby ste tam zostala tak zostanete.bola by som tam tiez som si odsedela synove 2hodinove kruzky.a skusala by som niekde inde trenovat ,ale teda netreba sa bat ,deti vyrastu a dozreju na vsetko.moj syn bol taky isty
Ma 16rokov a co myslite?chce aby som snim teraz niekam chodila?😅

basulaak
26. sep 2024

@eva231017 podla mna sa boji, ze ho tam nehas, alebo ze ponho neprides a pod. Ma podlomenu doveru v teba. To nehovorim v zlom. Ale ako dieta som to mala podobne. Bola to podla mna taka kombinacia faktorov: ucitelky mi v skolke vraveli ze ked nezjem mama po mna nepride, mame som sa stratila v starej trznici (ako malicku) ma neviedla za ruku v dave a ja som sa stratila, v skole som rodicov xkrat cakala na lavicke pri vratnici a rodicia po mna meskali tak som revala, ze sa uz nikdy nevratim domov ze ma nechcu. Aspon u mna to bolo tak. Neverila som im. Moja mama byvala vzdy taka na behu, nebrali ma vazne, moje obavy a strachy. Skusaj sa s nim rozpravat ked tak spolu skocte za psychologom. Mne by to v tom mladom veku dost pomohlo si myslim.

tiika
28. sep 2024

A coho sa boji?
Rozprávať sa o tom. Otvorit tu tému, nevyhýbat sa jej. Konkretizovať strach, nielen že sa boji, ale i coho. Určite nie vyvracať, zľahčovať, vysvetľovat, že sa nemá coho bat. Skôr to brat vážne, snažiť sa pochopiť, prijat ten strach.. a hľadať riešenie.

sasesoe
28. sep 2024

Toto nie je o "naučení sa" ale o dôvere, o Tom, že vie, že sa môže spoľahnúť, že sa cíti bezpečne. Toto nie je niečo, čo mu logicky vysvetlis, ide o jeho pocity. Odporúčala by som Filialnu terapiu alebo Terapiu hrou Al niečo podobné, dopriať mu čo najviac pocitu bezpečia a to, že sa môže spoľahnúť, že ho tam proste za tými dverami stále čakáš

abcmajacba
5. nov 2024

@basulaak juj to je strašné 🥺 hlúpe učiteľky a s tvojimi rodičmi ma to veľmi mrzí 🥺.