Milé mamičky, potrebujem poradiť...môjho malého dojčím od narodenia (8 mesiacov), ale za celý tento čas sa mi nestalo, aby zaspal na prsníku :( mal reflux, takže po každom dojčení si musel poriadne odgrgnúť alebo sa vyvracať 🙂 teraz už je reflux za nami, ale zaspať na prsníku nedokáže, potrebuje svoj "skvelý" cumlík...ak mu ho nechcem dať a skúšam mu ponúknuť prsník na cuckanie, tak sa aj niekoľko hodín jeduje a plače, ale nezaspí, aj keď je veľmi unavený....ako ho mám odnaučiť? ☹
Nijako, ved malé bábätka bežne nosia cumlík 😀
A prečo ho chceš silou mocou odnaučiť. Moji chlapci mali cumlik dlhšie, jeden do 2 rokov, druhý až do 2 a pol roka a bola som vďačná za tento vynález,.
Lepšie je keď zaspí na cumlíku ako na prsníku alebo keby si cmúľal palček,. Cumlík mu jedného dňa zoberieš, najlepšie keď už si to bude sám uvedomovať a nejako sa dohodnete, my sme to tak urobili a bude pokoj.
tiež nechápem prečo ho chceš práve teraz odúčať...raz si mu ho dala, je ešte maličký, určite by som ešte počkala a skúsala neskôr, aspoň potom roku...
máš šikovné dieťa,ktoré chápe už teraz,že prsník je na "jedenie" a cumlík na ukľudnenie a nie naopak,tak sa tým prestaň trápiť a bud šťastná,že máš múdre dieťa.ver mi,že ak by bol naučená zaspávať na prsníku,tak dávaš opačnú otázku,ako ho naučiť na cumlík.vieš si predstaviť,že dieťa je nepokojné,potrebuje sa upokojiť a ty mu budeš musieť namiesto cumlíka vonku dať prsník?
Mamušky, hľadám skôr tipy ako to urobiť, nie dôvody, prečo to nerobiť :D ale veľmi pekne ďakujem za názory 🙂 mám o čom premýšľať :D
Moje 2 deti sa samé od seba rozhodli že nechcú cumlík asi tak v 13-15 mesiacoch. jednoducho starý doslúžil a nový odmietli. A jedna dcéra cumlík nikdy nemala - odmietala.
no ja som dojcila a mala nikdy cumlik nemala, pretoze bola stale na prsniku, ale od zaciatku. Ked uz si mu ho raz zacala davat, tak myslim, ze teraz je asi najhorsie obdobie mu ho brat. Zacina viac vnimat, je to obdobie separacnej uzkosti, idu zuby atd. Kludne pockaj. 🙂
ahoj,pridám sa k tým,čo tvrdia,že je ešte malý,kľudne mu ho nechaj,môj syn dojčený nebol,cumlík mal od cca 3 mesiacov do 3 rokov na spanie,v kočíku,v aute,na upokojenie po cvičení (cvičili sme vojtovou metódou) a potom si ho pýtal už len na spanie,mesiac pred jeho 4.narodeninami som mu ho nevzala keď sme šli na 2 týždne mimo domu a bolo po dudlíkovaní 🙂 8mesačné bábo má ešte právo mať cumlík 😉
Prečo odnaučiť tak skoro? Moji chalani mali cumlik do cca 2 rokov a nebol žiadny problém, dokonca mali tie obyčajné, lebo anatomické mi nechceli a aj zúbky majú krásne rovné. Deti ktoré sú naučené na cumlík to majúhlavne na ukľudnenie, všimni si ako si ho vychutnávajú, ja by som.ho určite ešte nebrala. Moje dvojky majú 11 mesiacov a tiež majú cumlík keď idú spinkať a keď majú nejaký zlý deň tak sem tam podudluju. To ako keby si mu zobrala ak má mojkačika na spanie. Ešte počkaj, do 18 tky ho určite mať nebude.
@zuzzuzzuz tiez si myslim, ze ked si uz na cumlik zvykol, tazko ho odnaucis. Moj syn mal tiez cumlik, ale ked mal 7 mesiacov, mal sopliky a vtedy sa mu tazsie dychalo nostekom, tak cumlik odmietal, nemal ho par dni, kym mu nebolo lepsie, ale uz odvtedy ho nema vobec, lebo uz ho potom nechcel. Dcerka mala cumlik tak do roka pol, lebo vtedy vo velkom hryzla 🙂 aj cumliky a povedala som si dost, nebudem kazdy druhy den kupovat novy cumel, tak si ho slecna musela sama zahodit do kosa taky rozhryzeny a odvtedy bol pokoj 🙂 Ale obe deti som dojcila do cca 2 rokov - dcera nezaspavala pri dojceni, vedela zaspat aj sama. Syn zaspaval len pri dojceni, nijako inak. Kazde dieta je ine 🙂
odnaučí sa jednoducho. Zobrať a už nedať. To ako dlho to bude dieťaťu trvať, kým mu cumel prestane chýbať je individuálne. Moja dcéra (1,5 roka) si prvý večer poplakala, na druhý deň sem tam dudušku spomenula, potom ďalší večer sa už len nervózne prehadzovala v postieľke, ale inak to bolo v pohode.
@hadassah No inak to je najpresnejšia odpoveď ako od naučiť zobrať a je to , inak sa to nedá a už vôbec nie u 8 mesačného dieťatka. Ono ešte nepochopí nejaké vysvetľovanie ono len cíti že nemá to čo ľúbi A nechápe prečo to už nemá. U väčšieho dieťatka to je iné, ja som zobrala staršiemu - mal ju iba na spanie - povedala som.mu že smetiari ho zobrali, prvá noc že brutal, druhá tretia lepšia a potom už aj zabudol. A mladší ten mal cumel nonstop a keď si ho jedného dňa rozhryzol už mu bol protivny, druhý som nekúpila a on ho zahodil a viac sa na dudel ani neopýtal 😀 sranda a pritom hi dovtedy mal v kuse v ústach 😀
ahoj moja ma cumlik od narodenia do teraz a to bude mat dva roky. Nevyhladava ho cez den iba na spanie aj to ho v noci sem tam vypluvne sama... ona ho aj pokusala a ukazovala mi ze je pokusany a aj do kosa hadzala ze ba 😀 a aj tak som jej musela kupit lebo sa nedalo vydrzat ze hlada dudu 😀 😀 😀 ved nebude mat do 15 rokov 😀 😀 😀
Aj nás má 2 roky čochvíľa a dudu na spanie. Uvidíme ako si s tým poradíme 😀
... 8 mesačné bábo je veľmi malé na "odúčanie" od cumlíka. Ja by som mu cumulík ešte nechala. Moja staršia dcérka mala cumlík od narodenia cca do 2 rokov. Mala ho len na zaspávanie, cez deň takmer vôbec a ani to nevyžadovala. Zúbky má ukážkové, žiadny problém nebol asi s odúčaním. Začala cumlíky "rozhryzávať", tak som jej "cumeľ" odstrihla, jej to v puse nedržalo, nepáčilo sa jej to a tak sa sama odučila a bolo to bez hnevu, bez plaču, bez jedinej slzičky. 🙂 Druhá dcérka cumlík má, vôbec neriešim to, že by som ju mala od neho odnaučiť... Keď bola menšia mala cumlík častejšie... ale teraz ho má len výnimočne, na zaspávanie a ak sa udrie, spadne a plače, dám jej ho do pusy a ukľudní sa. Ale po chvíľke ho sama vypľuje... 😉
@zuzzuzzuz 8.mes. je dost malinky a cumlik mu pomože aj ked ho budu zubky boliet,určite by som ešte nebrala,moj sa odnaučil ked mal zapalene dasienka v 2,5r tak sme mu ho vzali už 5.mes. sme bez cumlika. Ked mu ho vezmeš,može sa stat že si bude palček cucať a ten mu už nevezmeš.byt tebou počkam,ale je to tvoja vec.
určite súhlasím s posledným príspevkom, 8 mesiacov je ešte malé dieťa na odúčanie.
Vačšinou ženy riešia opačný problém zaspávanie na prsníku chcú zrušiť, preco chceš uspavat na prsníku 8 mesačne už je dost veľké a to už tažko prenaucis a ani v tom nevidím zmysel ked doteraz zaspávalo s cumlíkom sak to je super zaspávať s cumlíkom moje zaspáva s cumlíkom a nemusím riešiť žiadne uspavaniea mam konečne aspoň večere pre seba.
@zuzzuzzuz preco chces,aby zaspaval na prse?? 😕 vies ake to he obmedzujuce?co by son ja dala za to,keby moj maly chcel dudel namiesto prsa?v noci x krat vytahovat a nechat sa ozuzlavat,chrbat ma neskutocne bolel,...je este malicky,dudku mu neber...
Mna by len zaujimalo preco ho chces teraz silou mocou od cumla oducat? Fakt nechapem. Ze sa nielkolko hodin jeduje a place ☹. Pre nho je ta unava a chybajuci spanok ovela horsi ako to ze ma cumlik
Odučiť jedine že nedáš. To sa nedá že postupne.osobne by som to nerobila,pri vychádzajúcich stoličkách ocenis čaro cumlika☺
Veľmi pekne ďakujem za názory 🙂 po dnešku som usúdila, že mať cumlík v noci je menšie zlo, ako Bobáčika odúčať 🙂 hádam z neho vyrastie 😝
Joj ja by som tak chcela keby moj maly chcel dudlik, vyskusali sme vselijake ale on chce len svoj palcek cumlikovat 🙂
@zuzzuzzuz neboj sa, ako bolo vyššie napísané najmä, keď idú zúbky, cumlík oceníš. 🙂 Ja ani neviem, že mojej mladšej idú nejaké zúbky. 🙂 Keď je mrzutá pri zaspávaní, dám je cumlík, chvíľku "podudle" a je spokojná. 😉 S odúčaním sa teraz netráp, na to máte ešte dosť času... 😉 Prajem všetko dobré... 😉
@zuzzuzzuz preco ste proti cumliku? 8 mesacne dieta nemate ako odnaucit od cumla. pockajte, kym bude starsi. nema vyznam ho nechat plakat kvoli cumlu. ved ten cumel mu neublizi, upokoji ho a dieta vam aspon zaspi. ked bude starsi, mozno cumel zahodi aj sam. bezne aj 2 rocne deti maju na zaspavanie cumel.
Ja som tiez dávala cumliky dvaja ho mali do dvoch rokov pri najstaršom mi krcná doktorka povedala ze cumel mu deformuje zuby tak prisli domov cumel letel akože von balkónom kde ho zjedol havo a mali sme pokoj u stredného to iste.a najmladší ho sám ako babo vypluvsl tak som mu ho vobec nedávals.
A zuby vôbec nerieš že z deformuje či čo. ..zas nemusí ho mať v kuse 24 hodín denne.moji nosili obaja do niečo cez dva roky a krásne rovné zuby majú. A keby aj .Sú mliečne. Vypadnú 🙂
pre Boha? preco to robis? 😕