Ako odnaučiť 2,5 ročného syna od plienok?

cloviecik777
29. máj 2014

Moj syn sa narodil 28 oktobra 2011 a je to velky rozpravat...vie povedat asi vsetko len nikdy mi nepovie doteraz nikdy, ze sa mu chce cikat ci kakat.

janulienka85
29. máj 2014

ahoj my mame ten isty problem, vsetko vie, pekne rozprava na vsetko je sikovny len na cikanie nie,sme bez plienok cez den ak ho davam cca kazdu pol hodinku cikat tak sa vycika ale ak nestihneme tak sa pocika a vobec s sam od seba nevpyta

mariuskaa
29. máj 2014

Nenut.
Oveľa jednoduchšie je ked na to dozreje sám.
Neporovnavaj svoje dieťa s nikým. Každé je iné. A jedno je popredu v tom iné v inom.
Ked som zistila že malo moje dieťa cez noc suchu plienku cely týžden, zistila som že je ready na nocnik.
Pár krát som ho dala a vždy nieco spravil. Na záchod veľký som kúpila ten kruzok (aby mal zachodovu dosku zmensenu). Ja som ale čakala kým nepochopí samo o čom to celé je. Dávala som ho častejšie cikat. Potom vedel že medzi jednotka druhou prestávkou musí vydržať. Odplienkovane bolo bez problémov pred 3 narodeninami. Zo dňa na deň. Od vtedy 1-2 nehoda.
V zahraničí je bežne mať Dieta v plienkach do 4 rokov. Tu sa nikto neponáhľa.
To len na SK mamičky sa trápia a pretekajú čím skôr.
Ked mu to teraz nejde, počkaj pár mesiacov (aj 6) Neskôr sa k tomu vráť. Kúp knižku o tom. Alebo skús odmeny.
Veľa stastia.

monilik
29. máj 2014

my to iste - Daniel bude mat v juli 3 roky, ked ho strazim a davam cikat tak sa krasne vycika a vydrzi cely den nasucho ale ked nahodou zabudnem alebo sa venujem mladsiemu synovi tak cika aj kaka do gati. rozprava uz uplne vsetko aj chape co od neho chcem len mam pocit ze mu to este nedoplo lebo vzdy sa zbada az ked mu uz tecie po nohach. skusali sme vsetko - motivaciu, trest, po dobrom, po zlom... ale asi to chce iba cas kym si to sam uvedomi. ja osobne by som to nesilila ale nase babky vsevedky nemozu prezit ze taky velky chlapec ma este plienky... "a vy ked ste boli mali uz v roku ste sa pytali..." bla bla...

yanni
29. máj 2014

Toto je typicke pre SK. Nenut, nechaj tak, neries. On si ich sam odhodi. Nas krpcek mal presne tri, stalo sa to zo dna na den. Ziadne davanie na nocnik, skusanie, ucenie. Ani len redukciu na WC sme nemali. Do mesiaca bol potom bez plienok aj v noci.
Vykasli sa na to a budete bez stresu ty aj maly 😉

didulienka11
29. máj 2014

Ja skusam teraz takuto strategiu: kym je v plienke v pohode bude cikat do nej, lebo je v suchu. Tak som kupila treningove gatky a do nich bambusove alebo bavlnene vkladacky (kvazi vlozky), ktore sa pouzivaju pri latkovych plienkach. Zistil, ze to je o dost prijemnejsie ako plienka a hlavne ked sa pocika, tak mu to je neprijemne, lebo to je mokre a hned si pyta vymenit gatky. Verim, ze takto sa dopracujeme k tomu, aby sa zacal pytat uz pred tym, ako sa vycika :D A hlavne plus je to, ze nema hned mokre aj gate, lebo tie treningace a vkladacky udrzia aj plnu davku mocu na cca. 10-15 min. Takze mame nehodu, uvedomuje si to, je mu to neprijemne ale gate ostanu suche ;)

melpomene
29. máj 2014

@cloviecik777 mozno ti pomôže trošku tento link. je na pokračovanie, pod článkom je odkaz na druhú aj tretiu časť http://www.dvojickovo.sk/index.php/starostlivos...
ja si osobne nemyslím, že je to super nechať dieťa v plienkach aj do štyroch rokov. v zahraničí možno tie deti v škôlkach prebalia, ale na Slovensku nie.

eva1122
29. máj 2014

vôbec sa s tým netráp. pride to samé. Aj môj teraz už 10 ročný syn mal dlho plienky. Myslím si, že na vine sú aj tieto jednorázové plienky, nakoľko dieťa v nich necíti, že je v mokrom... Ale naozaj to nie je klišé, dieťa na to musí dozrieť. Neboj príde to...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubica7
29. máj 2014

Aj ja radim neriesit.Myslim si,ze v mnohych pripadoch ked sa mamicky chvalia,ze ich rocne dieta sa uz pyta tak ked ich clovek trochu pozoruje zisti,ze sa pytaju mamicky.Kzdu chvilku kontrolna otazka ci dieta nejde robit potrebu.Cest vynimkam.Ja som nasim chlapcom v 2 rokoch ked bolo leto jeden den dala miesto plienky slipky a ocikavali sme mravcekov.Obom sa to tak zapacilo,ze sme boli pri najstarsom odvtedy bez nehody na cikanie a kkanie hned tyzden nato a prostredny do tyzdna oba.V noci to bolo dlhsie.Starsiemu sa este obcas stala nehoda do 6 rokov.Zatial tahame 3 tyzden bez nehody [ klop,klop,klop],prostredny 3 roky 4 mesiace bez nehody nocnej sme 8 mesiac.Netrestam nestresujem ich a tak to planujem robit aj pri najmladsom ak neprekvapi a neurychli proces odplienkovania. 😀

zuzub
29. máj 2014

ja teraz riešim to isté pri dcérke 😖 ale nie a nie sa pýtať......a, že dievčatá sú šikovnejšie 😀

bambulka350
29. máj 2014

Ja mám dvoch chlapcov-starší má 7 a bez plienky je od 1,5 roka a sám sa pekne pýtal a v noci od 2 rokov a ten mladší má 3 roky a tiež sa mu nejako nechce.Sem tak sa opýta čurkať a ak nemá náladu tak ciká a kaká dole nohami.Vadí mu to,ale nechce veľmi na záchodík.V noci ešte má pilenočku lebo to by nevydržal do rána.Ja si myslím,že to dieťa nútiť netreba-pochopí aj samo,že to nie je dobré ak má mokré a špinavé slipky... 🙂 😀

tslobik
29. máj 2014

tento istý probém mám aj ja so synom, má 2 roky aj 4 mesiace, rozpráva pekne už vo vetách, aj vie povedať, že je pokakaný ale za ten svet nie a nie na nočník alebo wc s redukciou. Párkrát som ho tam skúsila dať....ale to ako keby ho z kože drali....taký plač. Tak som to nechala tak. Za čas skúsim zase. Ale nasilu ho nenútim. Význam to nemá, skôr mu vypestujem k tomu nechuť. Raz to predsa musí prísť, keď mu už samému bude vadiť, že je v mokrej plienke. Ale určite je to chyba aj týchto jednorázových plienok. Keď boli kedysi len látkové, detičky sa pýtali skôr ako vedeli rozprávať. Treba len trpezlivosť asi.

michaelaurmince
29. máj 2014

prosim vas mozte mi dat navod ako mam zadat otazku? chcem sa spytat nieco ohladom mojho syna a neviem kde to mam hladat :(

bejka213
29. máj 2014

Takze my sme sa zbavili plienok az nedavno, cize ako 3,5 rocny a na spanie stale mame, dokonca sa mi este aj casto precika. Ja som zacinala odplienkovavat od 1,5 roka, skusila som vsetko mozne aj nemozne, co som sa naprala pocikanych a pokakanych slipov a teplakov, nervy v prdeli....a nie a nie. Jednoducho musel na to dozriet...co uz, niekto musi byt aj posledny...A inak chalani su v tomto naozaj pomalsi, moja mladsia dcera, ktora nema ani 1,5 roka mi uz teraz hlasi ze kaka a donesie si serblik, chape na co to je, uplne sama. Takze fakt nestresovat, ono to pride...aj na mna doliehal ten tlak z okolia, ale nic mi to nepomohlo...mohla som sa aj na hlavu postavit. Takze maminy, vydrzte 🙂

evita123
29. máj 2014

rreci okolia typu." to je hanba velky chlapec a plienky.." to pust jednym uchom dnu, druhym von, kazde dieta je ine, pride jeho cas, nic netreba robit na silu, neboj maturovat s plienkami urcite nebude.... 🙂

buffinko
29. máj 2014

@mariuskaa, @yanni možno typicky slovenské je to pre to, že u nás do väčšiny škôlok dieťa s plienkou nezoberú...no a včuľ čo? buďte radi, že to riešiť nemusíte.
môj syn je o týždeň starší ako tvoj @cloviecik777, tiež máme problém s odplienkovaním, cez deň sa ako tak vypýta, ale na veľkú ani náhodou a počas spánku sa pomočí vždy...skúšam momentálne vyšší level pozitívnej motivácie - ak sa vykaká do nočníčka, dostane kinderko (má veľmi rád). niekedy to ide, inokedy nie. pokiaľ nebude odplienkovaný do septembra, aspoň počas dňa, mám veľký problém.

coffea
29. máj 2014

Synovi som dala do nocanu kocku z lega, malu umelu hracku, co kolvek sa dalo umyt. Skusal ocikat. Sli sme na to hrou. Vzdy si mohol vybratb co skusi ocikat. Tesil sa slo to. A co sa tyka nocnej plienky to povedal sam ze nechce plienku. A kakanie bolo par nehod ale ako kazda mama vie kedy sa chce dietatku kakat som sa ho snazila predbehnut a fuknut ho na nocnik ci velky zachod. Tam.som ho musela drzat bo nechce redukciu na zachod. Dosku.

lentilkaza
30. máj 2014

toto iste som aj ja riesila, maly ma ist v septembri do skolky a stale plienky...
jedneho dna som mu proste plienku nedala a bolo. samozrejme nic ine som v prve dni nerobila len som ho prezliekala, umyvala a prezliekala, umyvala a... a to mam doma 5 mesacne babo... takze som myslela ze sa zblaznim. trvalo to 3 tyzdne, ked bol prvy den bez nehody a potom dalsi a dalsi... a uz je to treti mesiac, co sme bez nehody. na noc davame plienku, ale to sa chystam tiez v najblizsich dnoch odstavit.
maly je tiez sikovny, vedel rozpravat, vedel ze cika a kaka, ale nevypytal sa. a to mu zostalo, doma sa vobec nepyta, len si ide rovno sadnut na nocnik, ma ho vzdy na rovnakom mieste, tak vie kam ma ist. Vonku mi len oznami ze ide cikat alebo vidim ze podide k stromu a dava si dole teplaciky.
Treba hlavne trpezlivost, u nas nepomohol ani krik, ani vyhrazky ani sluby, nic, tak som na to isla takto. Snazil sa vyjednavat, ze on je este babatko, ze chce plienku, aj sa mi naschval pocikaval a pokakaval, ale nepolavila som.
Drzim palce a hlavne vela trpezlivosti 🙂

simca06022011
30. máj 2014

Mne malu pomohla oducit od plienky prave skolka :P S ostatnymi detmi bola mala do 2 mesiacov po nastupe bez plienky.. este chvilu sme dali na spanie a potom uz nic... cca 2,5 roka mala ked sme zacali... a naposledy sa pocikala niekedy na jesen. Zase nie je to ziadna katastrofa, ked 2,5 rocny ma este plienku.. neries... mna tiez terorizovali... 🙂

ivi83
17. mar 2015

Ahojte mamičky mám 2.6 mes.chlapca ktorý neakceptuje chodiť na nocnik.Nechce mi ani nohavičky (slipky) aj do plienky som mu dala vreckovku bavlnenu aby cítil vlhkosť a nic ako keby tam ani nebola je veľmi tvrdohlavý aj keď sa ho spýtam že kde sa to robí tak vie že na nocnik ale nejde.Uz som z neho hotova bojím sa že do septembra keď už by mal ísť do škôlky sa to nenaučí...Mal niekto podobný problém??? možno ja robím chybu ale už neviem ako ďalej. Ďakujem za vás názor. ;)

lauritta96
2. nov 2015

My presne to iste mame 26 mesiacov, porozprava vsetko. Len tie plienky. Skusame treti den davat slipky no bezuspesne zatial. Pokaka sa a povie obrusky dones. Moja svagrina detska psychologicka ma syna mladsieho o 2 mes a ten chodi uz dva mesiace na serblik len nerozprava a pohybovo nula bodov. Tak na poslednej navsteve mi urobila prednasku ako som neni dobra matka lebo este maly ma plienky. Ja sommaleho skusala uz od 8 mes davat na serblik no nechcel si ani sadnut kedysi. Ona toho svojho totalne vydrela s tym serblikom a teraz sa tvari ako kralovna... z nasho robia debilka

evittak
9. nov 2015

Ahojte mamičky čítam o vašom trápení s detičkami. Preto sa s vami podelim o moju skúsenosť s odučanim od plienok...Môj chlapček má 3 roky a plienky nenosime od cca 2 rokov už ani v noci. Nocnik sme nemali vôbec. Neodporúčam ho.Kúpte detsku dosku na záchod stoji približne toľko ako nocnik. Ma jednu obrovskú výhodu. Deti vám odtiaľ nemôžu zutekať 🙂. Začína sa takto: Ráno okamžite keď sa dieťa zobudí ,zobliect ho a dať na dosku v záchode pockat s ním keď sa vycika. Zo začiatku deti nechápu prečo ich tam nosíte, musia to pochopiť, tak môžu protestovať, plakať,brániť sa.Treba jednoznačne vydržať!!! Keď sa vycikaju sami sa čudujú že čo to je, ak nie to nič,príde to ďalšie ráno. Deťom ktoré ešte nerozpravaju povieme'' aa'' je to pomôcka pre vás a znamenie v buducnosti pre vás od dietatka ze treba cikat alebo kakať.Zakaždým keď to dieťa urobí do zachoda treba povedať aa. Po rannom rituale dieťaťu zalozte plienku. Keď mu dáte napiť odsledujte si 20 -30 minút.Znova dieťa rozbalit z plienky a dať na 'sa' s tak pokračovať celý deň.večer zo začiatku dať plienku na noc.Najprv sa začína cikanim. Keď dieťa pochopí že cika v záchode postupne sa bude pýtať aj na kakanie.Samo vám povie ze ''aa'' chce to veľa trpezlivosti. Skusajte hlavne doma.Zo začiatku len rano dávajte posedieť na záchod potom zapajajte aj počas dňa. Po cca 2 týždňoch sa môj začal pýtať cikat sam. Samozrejme v letných mesiacoch nemusíte dať plienku.Stane sa že sa aj pocika.Len mu zakaždým povedať že robilo ''aa'' zobrať ho za ruku odviesť k zachodu a povedať tu aa! Samozrejme aj keď vy chodíte na wc poviete mu to isté že robite aa. Na kakanie sme sa naučili ako 'kak'. Pokakal sa mi do slipov, išla som s ním na wc hovienka vysypala do wc tak aby to videl a povedala som tu patrí kak. 🙂 celé to trvalo cca 3 týždne keď sa mi začal pýtať sám🙂 každé dieťa je iné môžete badať úspechy skôr aj neskôr.Len treba vydržať a už nebudete musieť minat peniažky na plienky a obrusky.Radšej kupte niečo pekné vášmu slniečku a vám za statočnosť. Ja som začala dávať sadat asi cca 1,5 roka v 1.8 sa mi pýtal sam bez nehody cez deň a od 2 rôčkov sme mali suchu plienku každé ráno. Večer dať vycikat povinne pred spaním a nedavat v noci piť! Ak dávate v noci piť tak nocnu plienku budete zrejme používať dlšie. Veľa úspechov vašim detičkam a vám trpezlivosti... A pravidlo číslo jeden nočnik je blbosť!!! Nerobte si prácu navyše a naučte deti rovno kam to patrí. U nás to zafungovalo paradne.

kale13
9. nov 2015

@evittak zaujmavy nazor, ze deti z WC nemozu ujst 🙂 ti odvaznejsi sa urcite o to pokusia.. a mozu skoncit rozne.. moj ked je na WC bez schodika alebo aj s chodikom, tak sa od neho nemozem ani pohnut.. ak tam nechce sediet tak veru urobi vsetko preto aby zliezol ci spadol ako sa mu podari

1008
19. dec 2015

aj my mame uz skoro 21mesiacov a nepyta sa vobec,sem tam sa podari,ze sa vycika,...tak neviem,ci mu mam dat mesiac pauzu a neposadzovat ho vobec a o mesiac zase....skusat,alebo ako...a cez noc som citala kdesi taku blbost,ze vraj okolo 22hej ked ide matka spat ma zobudit dieta zo spanku,posadit ho v polotme na nocnik a okolo 5tej rano ked ma dieta plny mocovy m.zase.......to je podla mna riadna blbost....ale ako odnaucit dieta v noci sa nepocikat....a vobec celkovo......... 🙂 tiez som skor toho nazoru,ze ho netreba nutit...no posadzovat ho na nocnik aj ked absolutne zatial o to nema zaujem.sediet sice bude ,ale malo kedy sa vycika a aj ked tak ja sa z toho vytesujem a on ignoruje,vobec ho to nezaujima...ze sa vycikal.

lenkakrcahova
19. dec 2015

Môj chlapec má 3 a pol roka a plienku má len na spánok..Niekedy je na obed suchá,inokedy presíkaná,že mu až po členky visí :D..Celú noc mi syn vydrží a cestou,keď beží na záchod sa do nej počúra..Ale viem,že si sám uvedomuje ako mu telo funguje a že čoskoro si plienku zahodí..